Dodaj do ulubionych

Eastern Europeans set up the Aryan caste system

14.11.03, 18:20
Eastern Europeans set up the Aryan caste system in India

Author: Various

Very intersting articles on the links between Eastern Europeans, Indian
Aryans, and the proto-Indo-Europeans.

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?holding=npg&cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11381027&dopt=Abstract

www.trinicenter.com/WorldNews/castesystem.htm
www.legioneuropa.org/Racediv/Omni/Omni.htm
www.niagara.com/~jezovnik/forum_veneti_part_ii.htm
Obserwuj wątek
    • bolko_von_karierowitz Kasty indyjskie / Arjowie 14.11.03, 21:02
      Y-Chromosome Haplogroup Frequency in Selected 72 Eurasian Populations

DISTANCE FROM Polish
      www.racearchives.com/calc/haplo_profiles.asp?popid=28&dbname=ychroms

Kasty indyjskie, struktura podziału społeczeństwa indyjskiego, która
      ukształtowała się w okresie ostatniego tysiąclecia p.n.e. Powstanie kasty
      indyjskiej było poprzedzone rozwarstwieniem społeczeństwa na przełomie I i II
      tysiąclecia p.n.e., gdy przybysze aryjscy wyruszyli z Pendżabu ku wschodowi i na
      południe, by ostatecznie zająć równinę Gangesu.

Jak głosi jeden z najstarszych hymnów Rygwedy, wówczas wyodrębniły się warany -
      cztery stany: braminów (kapłanów), kszatrijów (rycerzy), wajśjów (rolników i
      hodowców bydła), śudrów (sług i niewolników). Bramini stojący na czele
      hierarchicznego już społeczeństwa byli reformatorami religii, czyniąc z niej
      narzędzie umocnienia kastowego podziału. Trzy pierwsze warny mogły uczestniczyć
      w obrzędach ofiarnych i studiować Wedy.

Tworzą hierarchiczną strukturę bóstw na czoło wysuwając wcześniej mało znanego
      boga Pradżapatiego - Pana Stworzeń (stwórcę świata, ojca bogów i demonów oraz
      pierwszego ofiarnika). Porządkując świat bóstw wprowadzili do niego bóstwa
      abstrakcyjno-teoretyczne, jak metra, czyli miary wierszowe, pory roku itp. oraz
      ostry kontrast między bogami a demonami.

Nie cofnęli się też przed fantazjami kosmogonicznymi, co jest widoczne w
      dziesiątej, czyli ostatniej księdze Rigwedy, zawierającej teorię o powstaniu
      świata z praczłowieka ofiarowanego przez bogów. Dalszy trud porządkowania
      teorii, a tym samym pogłębiania uzasadnienia kastowego podziału, był podjęty w
      Upaniszadach.

Podział kastowy poza braminizmem, który doprowadził do jego umocnienia, został
      zaakceptowany przez hinduizm. W konsekwencji wyodrębniło się ok. 3 tys. kast i
      podkast. Do najniższej z nich zaliczani byli "niedotykalni" - pozakastowi
      pariasi, zajmujący się pracami, którymi powszechnie pogardzano, m.in. paleniem
      zwłok. Systemu kastowego nie respektował buddyzm.

Indyjska konstytucja z 1950 zniosła dyskryminację "niedotykalnych" i przywileje
      publiczne kast, wprowadzając formalne równouprawnienie. Hinduizm nadal zachowuje
      jednak istniejący przed uchwaleniem konstytucji podział.

Jest Pan Dżab, czy kto Pan?

Pendżab, Pańdżab, Punjab, Pięciorzecze, kraina historyczna na pograniczu Indii i
      Pakistanu, w północno-wschodniej części Niziny Indusu, między rzeką Indus na
      zachodzie, łańcuchem Himalajów na północnym wschodzie, Niziną Gangesu na
      wschodzie oraz pustynią Thar na południowym zachodzie. Powierzchnia ok. 260 tys.
      km2.

Obejmuje obszar płaskiej i falistej równiny aluwialnej, łagodnie opadającej z
      północnego wschodu na południowy zachód. Klimat zwrotnikowy, kontynentalny
      suchy, na południu wybitnie suchy. Gęsta sieć rzeczna, największymi rzekami są:
      Satledż (Satluj), Bijas (Bias), Rawi (Ravi), Czenab (Chenab) i Dżhelum (Jhelum).

Region rolniczy - uprawa głównie pszenicy, prosa, kukurydzy, trzciny cukrowej,
      bawełny i roślin oleistych. Główne miasta: Lahaur, Fajsalabad, Multan w
      Pakistanie oraz Amritsar i Ludhijana w Indiach.

wiem.onet.pl/wiem/010f54.html
      Arjowie
      Arjowie, Ariowie, nazwa starożytnych, indoeuropejskich, pasterskich plemion
      Indów i Irańczyków, które ok. 2000-1500 p.n.e. opanowały dolinę Indusu, Wyżynę
      Irańską i Pendżab. Zasiedlając i kolonizując podbite ziemie Arjowie wywarli
      doniosły wpływ na ich rozwój cywilizacyjny, zwłaszcza w Indiach i Iranie
      (Persja). Tradycyjnie dzieli się ich na 3 klasy: przywódców-wojowników, kapłanów
      i lud. Wyrabiali na kole garncarskim ceramikę szarą, malowaną w czarne i
      czerwone wzory geometryczne.

Ich wierzenia, pokrewne greckim, w zetknięciu z kultami lokalnymi ukształtowały
      w Indiach religię zwaną wedyzmem, którego podstawą były Wedy. Jedna z ich ksiąg,
      Rygweda, powstała po rozdziale Arjów na indyjskich i irańskich. W Pendżabie
      Arjowie zaadaptowali, następnie rozwinęli wiele cech kulturowych, zapożyczyli
      elementy kultu fallicznego, którego odzwierciedleniem jest jeden z gł. bogów
      hinduizmu, Śiwa. Ślady cywilizacji Arjów znaleźć można w indyjskich eposach:
      Mahabharacie i Ramajanie.

Najważniejszymi bogami indyjskich Arjów byli m.in.: Agni (czczony zwłaszcza
      przez aryjski lud Bharatów), Indra, Waruna, Surja i Jama. Arjowie irańscy byli
      twórcami Awesty, świętej księgi mazdaizmu. Występuje w niej wiele postaci
      takich, jak w indyjskiej Rygwedzie, posiadają one jednak inne cechy i pełnią
      inne role, np. indyjski Indra jest w niej jedynie mało znaczącym demonem. Na
      czele panteonu bogów (dewów) Arjów irańskich stał Djaosz (spokrewniony z greckim
      Zeusem), zwany Ahura (Pan) lub Mazda (Mądry), z czasem połączony w Ahura Mazdę,
      Angra Mainju i Mitra. Z wedyzmu Arjów indyjskich powstał braminizm, następnie
      hinduizm, z mazdaizmu Arjów irańskich - zaratusztrianizm[Zaratusztrianizm_53809].

wiem.onet.pl/wiem/0044aa.html
      • bolko_von_karierowitz Sanskryt / Weda 14.11.03, 21:15
        Y-Chromosome Haplogroup Frequency in Selected 72 Eurasian Populations

DISTANCE FROM Polish
        www.racearchives.com/calc/haplo_profiles.asp?popid=28&dbname=ychroms

Wedyjski język, najdawniejsza ze znanych postaci języka staroindyjskiego, jeden
        z najstarszych poświadczonych zabytkami (Wedy) języków indoeuropejskich. Stanowi
        podstawę do rekonstrukcji języka praindoeuropejskiego.

wiem.onet.pl/wiem/00203d.html
        Sanskryt

Sanskryt (od słowa sanskrita - "zrobiony", "spreparowany"), stary język
        indoaryjski, w którym zapisano większość religijnej i filozoficznej literatury
        indyjskiej.

W sanskrycie wedyjskim, opartym na północno-zachodnim indyjskim dialekcie, ok.
        1800 p.n.e. utrwalono hymny Rygwedy. Ok. 500 p.n.e. została ustalona przez
        Paniniego gramatyka sanskrytu. Język rozwijał się jeszcze do ok. 1000 n.e.
        Pismem sanskrytu jest dewanagari (pismo miasta bogów). Obecnie sanskryt jest
        językiem martwym, chociaż naucza się go i studiuje.

wiem.onet.pl/wiem/0072bb.html
        sanskryt (sanskr. sanskrita ‘zrobiony, uporządkowany’wink językozn. występujący od
        poł. II tys. p.n.e. antyczny język Indii, w którym zapisywane były teksty
        religijne, naukowe i poetyckie, z gramatyką ustaloną przez Paniniego (IV w.
        p.n.e.), rozwijający się do XII w. n.e., chociaż obecny w kulturze i religii
        tego kraju do dziś; zaświadczony głównie w dwóch postaciach: w s. epickim (od V
        w. p.n.e. do IV w. n.e.) i w s. klasycznym (od II do XVI w. n.e.); jest językiem
        indoaryjskim, należącym do tzw. języków martwych, w którym zostały napisane
        najstarsze znane teksty indoeuropejskie.

wiem.onet.pl/wiem/01a2bf.html

Weda/Veda (sanskryt) = Wiedza

wedyjski (sanskr. weda ‘nauka, święta wiedza’wink język w. – język używany w
        starożytnych Indiach, należący do grupy indyjskiej, z którego pochodzi m.in.
        klasyczny sanskryt.

wiem.onet.pl/wiem/01c871.html
        Wedy, Weda (z sanskrytu - "wiedza"), święte księgi hinduizmu, tzw. śruti -
        zespół najstarszych indyjskich tekstów religijnych, pochodzących z ok. 1500-300
        p.n.e., najpierw przekazywanych ustnie, później spisanych w języku wedyjskim.

Rdzeń Wed stanowią cztery sanhity (zbiory) mantr:

1) Rygweda - 1028 hymnów ułożonych w 10 mandali, z których ostatnia jest
        najbardziej nasycona treściami filozoficznymi.

2) Jadźurweda - księga formuł ofiarnych, w 2 redakcjach zwanych Czarną
        Jadźurwedą (Krysznajadźurweda) i Białą Jadźurwedą (Śuklajadźurweda).

3) Samaweda - księga śpiewów rytualnych,

4) Atharwaweda - zbiór formuł magicznych, zaklęć, egzorcyzmów itp.

Młodszą warstwę Wed tworzą: obszerne brahmany, w których dominuje tematyka
        rytualno-ofiarna, poruszające też nieliczne, ale ważne kwestie filozoficzne (np.
        brahman i atman, substancja i przypadłości), oraz aranjaki i upaniszady, gdzie
        elementem najważniejszym są rozważania filozoficzne, teologiczne, etyczne itp.

Wokół Wedy narosła olbrzymia literatura: studia, glosy, komentarze, różnego
        rodzaju podręczniki, których autorami byli m.in. najwybitniejsi indyjscy
        myśliciele różnych orientacji. Nawiązują do nich również teksty tworzące
        tradycję hinduizmu, smriti.

wiem.onet.pl/wiem/0080b5.html
        Wedyzm, najstarsza znana religia Indii, poprzedzająca braminizm i hinduizm,
        które się z niej wyłoniły. Jest też praźródłem filozofii indyjskiej. Jej
        podstawę stanowią Wedy. Kult wedyzmu ogniskował się wokół modłów i ofiar, które
        składano pod gołym niebem - dary ofiarne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
        spalano bądź wrzucano do wody. Powszechna była ofiara z somy, mająca zapewniać
        przychylność upajanych tym halucynogennym napojem bogów. Czczone w wedyzmie siły
        przyrody i kosmiczny ład nie były początkowo personifikowane, stąd brak podobizn
        bóstw.

Pierwotny panteon tworzyli m.in.: Djaus-pitar (Ojciec Niebo) i Prythiwi (Matka
        Ziemia) oraz Surja (Słońce), Czandramas (Księżyc), Uszas (Jutrzenka), Waju i
        Wata (Wiatr), Agni (Ogień). Najważniejszmi bogami wedyzmu byli: Indra,
        gromowładny pan nieba, pogromcą demonów i opiekun wojowników, oraz Waruna,
        władca wód kosmicznych, który wraz z Mitrą czuwał nad ładem moralnym w świecie
        (stróże rity).

Pobożność ludowa wyróżniła Rudrę, złowieszczego boga burzy, wiatru i dzikiej
        natury. Ci ostatni bogowie dość szybko ulegli upersonifikowaniu. Obok bóstw
        pojawiają się w wedyzmie boskie zwierzęta, rośliny, rzeki, góry, a także
        mityczni herosi. Integralną częścią tej religii była wiara w życie pozagrobowe -
        najpierw w pobliżu domostw rodzinnych, a później w podziemnym królestwie Jamy,
        boga śmierci.
        Zobacz również

wiem.onet.pl/wiem/008350.html
        Rygweda
        Rygweda (Księga hymnów, dosłownie: Wiedza o hymnach), pierwsza z czterech
        sanhit, z których składają się Wedy, najstarsze księgi Indii. Zawiera 1028
        hymnów, z których najwcześniejsze powstały ok. 1200-1000 p.n.e. W tekstach
        Rygwedy pojawia się wiele postaci i pojęć ważnych dla całej myśli hinduistycznej.

wiem.onet.pl/wiem/003a4a.html
        Samaweda
        Samaweda, trzecia z Wed stanowiących święte pisma hinduizmu śruti. Zawiera 1549
        wersów, 78 z nich pochodzi z Rygwedy. Samaweda jest w całości miarowa. Zwana
        Wedą śpiewaków, ponieważ jej hymny są śpiewane. Poświęcone są bogom: Indrze,
        Agniemu i Somie. Kapłani śpiewający Samaweda zwani byli udgatris.

wiem.onet.pl/wiem/012e11.html
        • bolko_von_karierowitz Bog Agni / Ogni 14.11.03, 22:04
          Agni
          .
          Agni, wedyjski bóg ognia, czczony przez Arjów, drugi w hierarchii po Indrze. Na
          niebie jest Słońcem, w powietrzu piorunem, na Ziemi ogniem. Przebywa we
          wszystkich istotach, będąc zarodkiem wszelkich rzeczy. Patron kapłanów, odgrywa
          istotną rolę w rytuale ofiarnym. Podczas bitwy kroczy na czele wojowników.
          Opiekun i doradca ludzi, obdarza ich majątkiem, potomstwem i deszczem, po
          śmierci oczyszcza swymi płomieniami. Poświęcono mu wiele fragmentów Rygwedy. W
          hinduizmie stracił znaczenie, stając się opiekunem ogniska domowego i zaślubin.
          Przedstawiany jako czteroręka, czerwonoskóra postać w ognistej koronie, niekiedy
          o 2 głowach.
          .
          wiem.onet.pl/wiem/00bc3f.html.
          Indra
          Indra, główny bóg indoirańskich Ariów, pan burz, burzyciel grodów, bóg wojny. W
          Wedach, bóg wiatru, burz i wojny. W hinduizmie władca jednego z pięciu
          niebieskich rajów, do którego, wg wierzeń hinduistycznych, może dostać się
          człowiek cnotliwy po śmierci. Niebo, w którym panuje Indra, dla jego wyznawców
          nazywa się Swarga. W pozostałych niebach panują inni bogowie. Również w
          hinduizmie opiekun Wschodu, bóg wody, wilgoci i wiatrów.
          .
          wiem.onet.pl/wiem/00d971.html.
          Olbrzym
          Olbrzym, wg wielu mitów kosmogonicznych świat powstał z ciała praolbrzyma,
          podzielonego na części i złożonego w ofierze. W mitologii germańskiej mówi się o
          praolbrzymie Imirze, z którego ciała powstała ziemia, z krwi morze, a z czaszki
          niebo. Królestwem olbrzymów jest Utgard, leżący poza światem ludzi.
          .
          Jako olbrzymy są często określani bogowie wedyjscy, np. Indra jest "dwa razy
          większy niż oba światy". W sintoizmie za olbrzyma uważa się boga wiatru.
          .
          W mitologii greckiej olbrzymi (np. Giganci, Cyklopi) są wrogami bogów i
          pokonywani w dramatycznych walkach.
          .
          wiem.onet.pl/wiem/004729.html.
          Brahma-Swiatowid?
          Brahma, w mitologii indyjskiej stwórca świata, bóg-stwórca, jedna z osób
          indyjskiej trójcy - trimurti. Jest on utożsamiany z osobą brodatego starca
          siedzącego na lotosie, posiadającego cztery głowy i cztery ramiona.
          :
          wiem.onet.pl/wiem/008cdb.html.
          Waju,
          1) wg mitologii indyjskiej bóg wiatru. Powstał z oddechu Puruszy - pierwszego
          człowieka zrodzonego przez Brahmę. W okresie wedyjskim związany z Indrą. Jako
          najszybszy z bogów miał pierwszeństwo w piciu somy (Soma). Patron obfitości.
          Twórca wyspy Cejlon (powstała ze zrzuconego przezeń do morza wierzchołka
          kosmicznej góry Meru). Jego wierzchowcem był jeleń.

2) najstarsze bóstwo w mitologii irańskiej, patron przestrzeni, personifikacja
          powietrza i wiatru. W kosmicznej postaci ognisty, w człowieku jest duszą,
          tchnieniem życia.
          .
          wiem.onet.pl/wiem/005d37.html.
          Trimurti
          Trimurti, indyjska Trójca Bogów składająca się z: Brahmy, stworzyciela światów w
          ich cyklicznych okresach istnienia, Wisznu, utrzymującego je w istnieniu, oraz
          Śiwy, który niszczy je ogniem przy końcu cyklu.
          .
          wiem.onet.pl/wiem/0082f3.html.
          Śiwa
          Śiwa, indyjski bóg, trzeci z "trójcy" - obok Brahmy i Wisznu.
          .
          We wczesnym (wedyjskim) okresie hinduizmu występował jako Rudra, przywódca bóstw
          burzy i wichrów. Potem czczony na ogół jako Pan Zwierząt, Wielki Jogin i Pan Tańca.
          .
          Chociaż jego imię znaczy Wszechdobry, znany jest z gwałtownego charakteru, co
          ujawnia się zwłaszcza wtedy, gdy przerywa mu się głęboką medytację na kosmicznej
          górze Kajlasia. Spopiela wówczas intruza spojrzeniem umieszczonego między
          brwiami trzeciego oka. Tak stało się z Kamą, podobnym do Amora bogiem miłości,
          który wypuścił strzałę z łuku chcąc, by Śiwa zwrócił uwagę na swą małżonkę.
          Podobny los spotkał syna Śiwy, boga mądrości Ganeśę, któremu trzeba było
          przyczepić inną, słoniową głowę w miejsce spopielonej.
          .
          Jak wyjaśnia mit, dwoistość charakteru Śiwy bierze się stąd, że wypił truciznę
          wyłonioną nieoczekiwanie z mlecznego praoceanu kosmicznego, aby ją
          zneutralizować w swoim ciele. Trucizna zabarwiła ciało Śiwy na kolor
          sinoniebieski, będący w Indiach symbolem nieskończoności.
          Powiązania
          .
          wiem.onet.pl/wiem/00b606.html.
          Wać
          Wać (z sanskrytu - "mowa"), w kosmogonii i filozofii hinduistycznej - istniejąca
          odwiecznie święta mowa, posiadająca moc kreatywną (stwarza świat, jest też
          pierwiastkiem kulturotwórczym) i hermeneutyczną (ujawnia prawdziwą naturę rzeczy
          ukrytą w imieniu). Później także - jako bogini Wać - żeńska forma energii
          Brahmy. Dzieli się na cztery części, z których jedna stanowi język używany przez
          ludzi.
          .
          Całość waci znają tylko natchnieni wieszczowie i bramini, wykorzystujący jej
          właściwości rytualne w czasie sprawowania ofiary. Wać uznać można za drugi obok
          Śabdabrahmana indyjski odpowiednik logosu lub Logosu Bożego.
          .
          wiem.onet.pl/wiem/00a834.html.
          Wisznu, bóg indyjski
          wiem.onet.pl/wiem/0040cd.html
          Wisznu, bóg indyjski, czczony w jednym z trzech najważniejszych kultów
          hinduizmu: wisznuizmie. W Wedach bóstwo o mniejszym znaczeniu, towarzysz Indry,
          pomagający mu w walce z Wrytrą, związany ze światłem, ogniem i Słońcem oraz ideą
          wszechprzenikania - symbolizują to 3 kroki, którymi przemierza 7 sfer
          Wszechświata. Wraz z Brahmą i Śiwą współtworzy Trimurti.

Wisznu przejawia się w formie tzw. wjuh, czyli emanacji stanowiących aspekty
          jego istotowej natury - są to: absolut, zasada życia i rozwoju świata, awatary
          (inkarnacje, wcielenia), wewnętrzny stróż (kieruje czynami ludzi z wnętrza ich
          serc i umysłów) oraz wyobrażenia kultowe.

W puranach mówi się o 10 awatarach, przy pomocy których Wisznu chroni przed
          siłami zła odwieczny porządek bytu:

1) jako Matsja (Ryba) uratował przed potopem siódmego Manu, przodka obecnej
          ludzkości,

2) będąc Żółwiem (Kurma) podparł kosmiczną górę Mandarę służącą do ubijania
          pierwotnego oceanu i wydobywania zeń ambrozji,

3) jako Waraha (Dzik) wydobył Ziemię z głębin oceanu i zwyciężył demona Hiranjakszę,

4) jako Narasinha (Człowiek-Lew) zabił demona Hiranjakaśipu, brata Hiranjakszy,
          który dręczył ludzi, by zemścić się za jego śmierć,

5) przybierając postać Wamana (Karła) zmienił się w olbrzyma, który zajął sobą
          cały Wszechświat, usuwając zeń panoszącego się demona Bali,

6) jako Paraśurama (Rama z toporem) zabił najpierw króla Kartawirję za kradzież
          cudownej krowy, która stanowiła własność pustelnika Dżamadagniego, a potem
          królewskich potomków za zamordowanie samego pustelnika,

7) jako Ramaćandra (Rama Wspaniały), znany z Ramajany, uwolnił świat od demona
          Rawany, który porwał jego żonę, Sitę.

8) pod postacią boga Kriszny stanął po stronie Pandawów w wielkiej wojnie
          przeciwko Kaurawom, opisanej w Mahabharacie, a w rozmowie z Ardżuną przed bitwą
          na polach Kurukszetra objawił drogę jogi prowadzącą do wyzwolenia (Bhagawadgita),

9) wcielił się w Buddę, który głosił herezję, by zwieść ludzi głupich i
          doprowadzić ich do ostatecznej klęski (ortodoksyjny hinduizm postrzega Buddę
          jako uosobienie cech negatywnych),

10) u kresu tej epoki świata pojawi się jako Kalkin, który zwycięży złe moce i
          wprowadzi szczęście i pokój.

Małżonką Wisznu jest Śri zwana także Lakszmi, wyłoniona z mlecznego oceanu.
          Wisznu przedstawiany jest zwykle jako młody mężczyzna o ciemnoniebieskiej skórze
          i 4 rękach, w których trzyma maczugę, konchę, koło i lotos, lub w pozycji
          leżącej, na ciele węża Śeszy, unoszącego się na wodach oceanu.
          • bolko_von_karierowitz Sanskryt / slowianski 15.11.03, 18:57
            LANGUAGE AFFINITIES:

The well known geneticist Barbujani observes that humans do not tend to easily
            cross language boundaries when choosing a partner. This gives languages a great
            evolutionary significance, because linguistic affinities are also clues to
            population history. He cites Sokal who has noted that a common language
            frequently reflects a common origin, and a related language indicates a common
            origin too, but farther back in time. He was also one of the first to make an
            intriguing observation that the partial correlations with the language are
            stronger for the Y chromosome than for mtDNA and suggests that when women were
            incorporated into a group speaking a different language, they passed to the
            future generations, their husbands' language (Barbujani 2000).

LINGUISTIC COMPARISONS:

ENGLISH_____RUSSIAN____CZECH_____SLOVENIAN____SEDpg__SANSKRIT____HINDI____PUNJABI

Words associated with water, moisture and other liquids

cloud______mgla(gloom)_mlha(fog)___megla_______831__megha________megh_______megh
            to sprinkle__marasit'__mžiti_______mršèati_____831__mrish,marshati__x__________x
            to quaff_____zapit'____popijeti____popivati____612__pa, papiyat__pi: da:lana:__x
            cause to drink_poit'__(na)pájeti___pojiti______612__pa, payayati_pilana:_pilana:
            to drink_____pit'______píti________piti________612__pa, pibati___pina:_____pina:
            foam, froth__pena______pìna________pena________718__phena___________x__________x
            drinking_____pit'io____pití________pitje_______629__piti_________pi:na:___pi:na:
            swimming_____plavan'e__plavání_____plavanje____715__plavana_________x__________x
            to swim______plavat'___plavati_____plavati_____715__plu, plavate____x__________x
            moisture_____rosa(dew)_rosa________rosa(dew)_869/870_rasa________ras_________ras
            tears________sliozy____slzy________solze______1189__salila_______salil_________x
            provided with water_zalityy_zalívan_zalivan___1189__salilavat_______x__________x
            a lake_______ozero_____jezero______jezero_____1182__sarasa_______saras_______ras
            water________voda______voda________voda________183__uda,am__________x__________x
            moist________x_________vodní_______voden__1028/183__voda, udanya____x__________x
            to rain,shower down_marasit'_pršeti_pršiti_1011/711_varsh&prush-noti_barasna:__x
            to inundate__x_________zaplaviti___poplaviti___715__apuplavat___aplavit karana_x

Words associated with fire

relating to fire_ogneniy_ohen'í____ognjen______130__agneya__________x__________x
            fire_________ogon'_____ohen'_______ogenj_________5__agni_________a:g, agni___agg
            fire-pan_____x_________ohništì_____ognjišèe______5__agnishtas____agnikoshth____x
            to be burnt__x_________opéci_______opeèi_______575__apaci___________x__________x
            smoke________dym_______dy'm________dim_________518__dhuma________dhua:n___dhua:n
            firewood_____drova_____drévo_______drva________502__dru/daru_____drum(tree)____x
            to burn,to shine_goret'_hoøeti___goreti,žareti_379__ghri,gharnoti___x__________x
            fire_________x_______ohnivi(fiery)_žgan(fiery)_408__jaganu_______yagana___yagana
            crackle as fire_zharet'_žár(glow)_žareti(to glow)_424_jri=gri,jarate_x_________x
            fire_______x_køesati(strike fire)_kres(June fire)_306_kris'anu_______x_________x
            roasting_____pechen'e__peèení______peèenje_____614__pacana______pa:chanam_pakana
            to cook,bake,roast_pech'_péci______peèi________575__pac-ati_____paka:na__paka:na
            fire-pit,fireplace_pech_pec________peè;peèina__573__paksha___________x_________x
            to puff,blowinto_pokurit'_podkouøiti_podkuriti_718_phutkri,-karoti_phu:nk_phu:nk
            warmth_______teplo_____teplo_______toplina_____442__tapa________tapana____tapana
            tree_________derevo____x___________drevo_______439__taru________taru___________x
            fire_________ogon'_____ohen'_______ogenj_______933__vahni_______bahni__________x
            fireplace____ognishche_ohnište_____ognjišèe____934__vahnisthana_agnikoshth_____x

ENGLISH_____RUSSIAN____CZECH_____SLOVENIAN____SEDpg__SANSKRIT____HINDI____PUNJABI
            Words associated with food, food preparation and consumption:
            foopreparation and eating

to eat_______yest'_____jísti_______jesti________17__ad,atsyati___x_____________x
            to be eaten__s'ieden___jídlo_______jeden________17__adaniya______x_____________x
            food_________yeda______jídlo_______jed__________19__adya_________x_____________x
            to suck_____sosat'?___cucati___cuzati,sesati___401__c'ush,-ati_chu:sana_chu:sana
            sucking______sosanie'?_cucání______cuzanje_____401__c'ushana_chu:sana:_chu:sana:
            to give suck_doit'__dojiti(animal)_dojiti______520__dhe,dhayati__x_____________x
            comingfrom cattle_goviadina_hovadina__goveje___351__gavyaya______x_____________x
            beef soup_goviazhia yushka_x_____goveja juha___856_gavyaya yusha_x_____________x
            to consume/devour_x_pásti se(graze)_gostiti se,kositi_377_ghas,-ati_x__________x
            meadow/pasture grass_x_kosení______koša________377__ghasa________gha:s_________x
            be thirsty_zhazhdat';zevat_žíznit_žejati; zehati,zevati_424_jeh,jehate_jamhai__>
            victuals,food_____x________x_______živež_______423__jivatu_______x_____________x
            vessel,box____kovsh______koš___koš, košara___314_kos'a,kosha_karchchhi_karchchhi
            granary___________x________x_______kašèa_______314__koshtaka_____kothi_____kothi
            thickened milk_syr(cheese)_syr__sir(cheese)____329__kshira_______khi:r_______khi
            flesh,meat_miaso;miesiats_maso:mesíc_meso;mesec_814_mas__________mans________mas
            soup___________sup_________x_______župa_______1242__supa_________sup_________sup
            english_russian_czech_slovenian_sedpg_sanskrit_hindi_punjabi
            Verb "to be"
            I am_______yesm(archaic)_jsem______sem___________x__asmi_________(hu:n)________x

wiecej na stronie:
            Legend:
            Russian transliteration follows The Random House College Dictionary guidelines
            Czech è is pronounced as CH, š as SH, ž as ZH, ì as YE, c as TS
            Slovenian pronunciation is similar to Russian; è is pronounced as CH; j as Y; š
            as SH and ž as ZH, c as TS
            Sanskrit transliteration follows A Sanskrit-English Dictionary compiled by Sir
            Monier Monier-Williams, where English is used as a base and C' is pronounced as
            CH; S' as SH and sometimes as S. For the purposes of this comparison, long
            vowels are not indicated, nor is a distinction made between dentals and
            cerebrals. This is the reason why SED page number is shown.
            Hindi and Punjabi use English transliteration; long vowels are indicated
            by-:-but no distinction is made between dentals and cerebrals.
            X indicates that there is no corresponding word with similar sound and meaning
            • bolko_von_karierowitz Slowianie a Indie 15.11.03, 19:18
              RELATIONSHIP BETWEEN INDIAN POPULATIONS AND EUROPEANS

Joseph Skulj, Jagdish C. Sharda, Snejina Sonina, Petr Jandacek
              Hindu Institute of Learning

Abstract:
              In India as well as in Europe, there are ongoing debates between scholars
              regarding the original settlers in the respective lands. What ethnic group is
              indigenous to a particular country and who arrived later and when did the
              historical event occur; this is being re-examined in the light of new
              discoveries. Scholars have formulated many theories, based on archaeological
              finds, historical records and linguistic hypotheses in an attempt to explain the
              presence of various languages and ethnic groups in particular countries. Now,
              scientists are applying another scientific tool--genetics
              • bolko_von_karierowitz Re: Slowianie a Indie ( 2 ) 15.11.03, 19:22
                Contemporary India is a land of enormous human genetic, cultural and linguistic
                diversity. The social structure of the Indian population is dominated by the
                Hindu caste system. Most of the population is hierarchically arranged into four
                main caste classes: Brahmin (priestly class), Kshatriya (warrior class), Vysya
                (business class) and Sudra (menial labour class). Indian culture and society
                are also known to have been affected, by multiple waves of migration, that took
                place in historic and prehistoric times.....The contemporary tribal population
                are largely Dravidian or Austro-Asiatic speakers....In view of the persistent
                survival of Dravidian languages in the pockets of Iran, Baluchistan and
                Afghanistan, some linguists believe that Dravidian speakers came from outside.
                Others, however, believe that since Dravidian speakers are largely restricted to
                India, these languages may have developed within India (Roychoudhury et al. 2000).

The Aryan world comprised three classes (varnas): priests, nobles and commoners.
                Aryans placed their three classes on the indigenous Indian society. The varna
                organization is hierarchical. Initially, the system had names for two ranks,
                Brahma and Kshatra, Brahmin being socially higher rank than Kshatriya. The
                third rank was made of Vis, that is, all the subjects. To this society, a
                fourth rank was added: Shudra, who had no right to Aryan ritual. In southern
                India, the menial workers, the so-called "untouchables" were placed in a new
                varna, Panchama (fifth) (Majumder 2001).

GENETIC INFORMATION:
                The recognition of new Y-chromosome markers represents a major leap in the
                investigation of human genetic diversity (in male lineages, complementing the
                information from female lineages derived from mitochondrial DNA). The resulting
                phylogeny supports out-of-Africa origins of our species and opens the way to
                further insights into prehistoric demography and world prehistory (Renfrew
                2000). Applying molecular genetics to questions of early human population
                history, and hence to major issues in prehistoric archaeology, is becoming so
                fruitful an enterprise that a new discipline-archaeogenetics-has recently come
                into being. That many of its applications have so far related to prehistoric
                Europe is due in part to the detailed archaeological attention devoted to Europe
                by a series of 19th and 20th century scholars. It is also due in part to the
                early application of a specific demographic model, the "wave of advance" to
                explain the chronological patterning that emerged as farming spread across
                Europe at the onset of the Neolithic period (Renfrew 2001).

Based on the genetic information compiled by Semino and 16 co-authors, they
                suggest that the present European population arose from the merging of local
                Paleolithic groups and Neolithic farmers arriving from the Near East after the
                invention of agriculture in the Fertile Crescent. Two lineages, those
                characterized by M170 and M173 appear to have been present in Europe since
                Paleolithic times (Semino et al. 2000).

M173 Lineage-Distribution and Age:
                Semino proposes that M173 is an ancient Eurasiatic marker that was brought by or
                arose in the group of Homo sapiens sapiens who entered Europe and it diffused
                from east to west 40,000 to 35,000 years ago spreading the Aurignac culture. M
                173 lineage is shared by haplotypes Eu18 and Eu19, which characterize about 50%
                of the European Y chromosomes (Semino et al. 2000).

The frequency of Eu18 is at its highest in the Basques at 90%, 81% in the Irish
                ( Rosser 2000) and decreases from west to east. In Slovenians it is present at
                21%. On the Indian sub-continent it is present at 11% and 12% in Pathan and
                Sindhi ethnic groups speaking Indo-European languages (Semino et al.2000, Qamar
                et al.2002).

In contrast, haplotype Eu19, which is also derived from M173 and is
                distinguished by M17 mutation, is virtually absent from Western Europe. In
                Basques it is absent (0%). Its frequency increases eastward and is present in
                Slovenians at 37% and reaches 54% Ukraine, where Eu18 is virtually absent
                (Semino et al. 2000). Haplotype Eu19 is also found on the Indian sub-continent
                at 45% and 49% in Pathan and Sindhi language groups (Qamar et al. 2002).

Semino interprets the differentiation and the distribution of haplotypes Eu18
                and Eu19 as signature of expansion from isolated population nuclei in the
                Iberian peninsula for Eu18 and the present Ukraine for Eu19, following the Last
                Glacial Maximum. In fact, during this glacial period 20,000 to 13,000 years
                ago, human groups were forced to vacate Central Europe, with the exception of a
                refuge in northern Balkans (Semino et al. 2000).

In the study by Rosser and 61 co-authors, HG1 which is analogous to Eu18, is
                found at
                ~80% in the Celtic speakers (not tested by Semino), confirming that the trend is
                similar, decreasing from west to east. Haplogroup HG3 which is analogous to
                Eu19 is not unique to Eastern Europe but is also found in northern Sweden at 19%
                and in Norway at 31% (Rosser et al. 2000).

Genetic research and studies of the peoples of India show, that when the whole
                Indian sub-continent is considered, Indians show considerably more genetic
                similarities with the Caucasoids than with the Negroids (Majumder 1998). To be
                more precise, a number of researchers have found that Indians share many genetic
                similarities with the Europeans. Underhill has noted that haplogroups derived
                from M170 and M173 lineages are found mostly in Europe and the Indus Valley
                (Underhill et al. 2000). Semino observes that haplogroup Eu19, which appears at
                the highest concentration in Eastern Europe at between 29%-60%, is also present
                at substantial frequency in northern India and Pakistan (Semino 2000);
                calculated at 32% (from information provided in Table 1 Underhill 2000). Some
                geneticists interpret this as marking the movement of the Kurgan people, from
                north of the Caspian Sea, dated to ~7,000 years ago (Rosser et al. 2000).

Semino estimates the age of M173 to be ~30,000 years, which appears consistent
                with the hypothesis that M173 marks the Aurignac settlement in Europe or, at
                least, predates The Last Glacial Maximum (Semino et al. 2000).

M170 Lineage-Distribution and Age:
                Semino proposes that M170 originated in Europe in descendants of men that
                arrived from the Middle East 20,000 to 25,000 years ago, who have been
                associated with the Gravettian culture. It has been suggested that Gravettian
                and Aurignac coexisted for a few thousand years. When human groups were forced
                to vacate Central Europe, during the Last Glacial Maximum with the exception of
                a refuge in the northern Balkans, Western Europe was isolated from Central
                Europe. However, an Epi-Gravettian culture persisted in the area of present-day
                Austria, the Czech Republic and the northern Balkans. After climatic
                improvement, this culture spread north and east (Semino et al. 2000).

Semino proposes that the polymorphism M170 from which haplotype Eu7 is derived
                represents another putative Paleolithic mutation whose age has been estimated to
                be ~22,000 years. The mutation is most frequent in central Eastern Europe, at
                45 % in Croats and 49% in Yugoslavs (Rosser et al. 2000) and also occurs in the
                Basques that have accumulated a subsequent mutation (M26) that distinguishes Eu8
                (Semino et al.2000). It is also present on the Indian sub-continent; Pathan and
                Sindhi in Pakistan show a frequency of 16% and 9% (Qamar et al. 2002).

Indo-Aryan and European Genetic Affinity:
                Indian culture and society are known to have been affected by multiple waves of
                migration that took place in historic and prehistoric times. A section of Aryan
                speakers are believed to have migrated first to Iran and from there to
                north-west of India where they encountered the indigenous people who spoke
                non-Aryan languages (Roychoudhury et al. 2000).

It i
                • bolko_von_karierowitz Re: Slowianie a Indie ( 3) 15.11.03, 19:24
                  Semino proposes that the polymorphism M170 from which haplotype Eu7 is derived
                  represents another putative Paleolithic mutation whose age has been estimated to
                  be ~22,000 years. The mutation is most frequent in central Eastern Europe, at
                  45 % in Croats and 49% in Yugoslavs (Rosser et al. 2000) and also occurs in the
                  Basques that have accumulated a subsequent mutation (M26) that distinguishes Eu8
                  (Semino et al.2000). It is also present on the Indian sub-continent; Pathan and
                  Sindhi in Pakistan show a frequency of 16% and 9% (Qamar et al. 2002).

Indo-Aryan and European Genetic Affinity:
                  Indian culture and society are known to have been affected by multiple waves of
                  migration that took place in historic and prehistoric times. A section of Aryan
                  speakers are believed to have migrated first to Iran and from there to
                  north-west of India where they encountered the indigenous people who spoke
                  non-Aryan languages (Roychoudhury et al. 2000).

It is conceivable that the Aryan speakers had greater contact, including genetic
                  admixture, with the Brahmins, who were professionally the torchbearers and
                  promoters of Aryan rituals. The Aryan contact should have been progressively
                  less as one descended the varna ladder. The genetic expectation, therefore, is
                  that the proportion of those genes (or genomic features, such as haplotypes or
                  haplogroups), that "characterized" the Aryan speakers should progressively
                  decline from the highest varna to the lowest and a reverse trend should be
                  observed with respect to those genes that "characterized" the indigenous Indians
                  (Majumder 2001).

From the historically prevalent social structure of Indian populations, it may
                  be predicted, that there has been very little male gene flow across ethnic
                  boundaries. The analysis of DNA samples indicates that there has been virtually
                  no male gene flow among ethnic groups, whereas, there is considerably more
                  female gene flow. The upper castes, while sharing haplotypes with the middle
                  and lower castes, do not share any haplotypes with the tribes (Bhattacharyya et
                  al. 1999).

A close affinity, based on Y chromosome, has been reported between Hindi
                  speaking (Aryan) Indians and Europeans (Quintana-Murci et al. 1999). Bamshad
                  has gone a step further and compared the affinities between the castes and also
                  between the Europeans. He has found that the affinity to Europeans is
                  proportionate to caste rank; the upper castes being most similar to Europeans
                  particularly East Europeans. These findings are consistent with greater West
                  Eurasian male admixture with castes of higher rank. The lower castes, on the
                  other hand, are more similar to Asians. For this comparison, Eastern European
                  samples from Russia and Romania were used (Bamshad et al. 2001).

LANGUAGE AFFINITIES:
                  The well known geneticist Barbujani observes that humans do not tend to easily
                  cross language boundaries when choosing a partner. This gives languages a great
                  evolutionary significance, because linguistic affinities are also clues to
                  population history. He cites Sokal who has noted that a common language
                  frequently reflects a common origin, and a related language indicates a common
                  origin too, but farther back in time. He was also one of the first to make an
                  intriguing observation that the partial correlations with the language are
                  stronger for the Y chromosome than for mtDNA and suggests that when women were
                  incorporated into a group speaking a different language, they passed to the
                  future generations, their husbands' language (Barbujani 2000).

• ziuta A ja mam calkiem odmienne "obserwacje" ! 15.11.03, 19:36
              "He was also one of the first to make an intriguing observation that the partial correlations
              with the language are stronger for the Y chromosome than for mtDNA and suggests that
              when women were incorporated into a group speaking a different language, they passed
              to the future generations, their husbands' language (Barbujani 2000)."

Znam kilka znajomych malzenstw polsko-norweskich w Norwegii.
              Jezeli mezczyzna jest polakiem, to dzieci nie znaja polskiego, mowia tylko jezykiem
              tubylczym (norweskim) !!!
              Jezeli kobieta jest polka, dzieci mowia plynnie po polsku i norwesku !!!

Dlatego postawilabym odmienna teze. Jezyk przechodzi na nowe generacje poprzez
              kobiety !!!
              Ta "obserwacja" bazuje nie tylko na malzenstwach norwesko-polskich, ale rowniez na
              innych malzenstwach mieszanych !!!
      • ziuta Re: Kasty indyjskie / Arjowie 14.11.03, 21:30
        Ja bym sie na Twoim miejscu nie opierala na informacjach z www.wiem.pl . Pisza "bzdety" i
        sami sobie przecza.
        Najpierw pisza, ze ariowie (?) sa tworcami Avesty swietej ksiegi mazdaizmu. I wymieniaja
        roznych bogow.
        Potem ze z mazdaizmu powstal zaratusztranizm.
        Jezeli klikniesz na link "mazdaizm", to pisza, ze byl to kult Ahura Mazdy !!! (gdzie ta reszta
        innych bogow ???)
        A jak pozniej klikniesz na "Zaratusztre", to sie okaze, ze byl autorem "Gat," najstarszej czesci
        Avesty !!!!

Gdzie tu logika (nie mowie o bledach merytorycznych !!!)

Idz na strony wyznawcow Zaratusztry, to zobaczysz jak to sie ma do informacji z www.
        wiem.pl

www.avesta.org/

pozdrawiam
        Ziuta
        • borebitsy wolno& & #35 347;& & #35 263; 4000 16.11.03, 08:53
          ziuta napisała:

> Avesty !!!!
          >
          > Gdzie tu logika (nie mowie o bledach merytorycznych !!!)
          >
          > Idz na strony wyznawcow Zaratusztry, to zobaczysz jak to sie ma do informacji
          z
          > www.
          > wiem.pl
          >
          > www.avesta.org/
          >
          > pozdrawiam
          > Ziuta

sporo tam treści... Co znalazłaś ciekawego?

Wiesz teraz kobieta nie musi biegle władać językiem mężą żeby była mu
          sprzedana. Tak więc dzieci owszem uczą się języka matki , tylko wtedy mieli do
          wyboru język bogów albo język niedotykalnych.

Tylko nie sądźmy ich przez pryzmat naszych czsów. Stosunkowo niedawno
          ustnowiono w europie nietykalność osobistą, a nietykalni Siury mielito już 4000
          lat temu.
          Tak że zawsze można się jakoś pocieszyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka