Dodaj do ulubionych

zasłonka na oko - problem

12.01.07, 22:14
witam od trzech tygodni zasłaniam oczko córeczce, muszę zaklejać, żadna
nadkladka silikonowa na okular nie wchodzi w grę bo mała podląda zdrowym
okiem. I po dwóch tygodniach zasłaniania pojawił się problem ma poodparzaną
skórę od plastra dziś zrobiła jej się ranka :(. Kupuje plastry firmy
Viscoplast. Czy któraś z Was miała taki problem jak sobie radziłysie?
Obserwuj wątek
    • nawoj29 Re: zasłonka na oko - problem 12.01.07, 22:38
      Ja stosowałam zaslonki, nie pamiętam firmy. W razie odparzeń/ranek na noc krem
      jakiś. Najbardziej odpowiadały mi takie zasłonki trochę wymięte, żeby mocno się
      nie przyklejały do twarzy. Chodziłam i co jakiś czas poprawiałam. A jak już
      zupełnie się nie kleiło, to brałam nowy i go trochę najpierw "wymięłam", żeby
      się tak dobrze nie kleił. Albo stosowałam też plastry białe, słabo klejące się,
      firmy nie pamiętam. Doklejałam nimi te zaslonki, które były wymięte i już się
      nie kleiły, a plaster mogłam przykleić tylko w paru miejscach i skóra
      oddychała. Pozdrawiam i powodzenia życzę. My wyleczyliśmy w ten sposób dziecko
      z niedowidzenia, czego i wam życzę.
      • doizy Re: zasłonka na oko - problem 12.01.07, 22:49
        dziękuję za odpowiedź, córa ma nadzwroczność w OL i OP oraz niedowidzenie w
        OP+fiksację, więcej będę mogła napisac po nastepnej wizycie kontrolnej, w sumie
        walkę o zdrowe oczy rozpoczeliśmy tak naprawdę miesiac temu (przez pół roku
        tułaliśmy się od lekarza do lekarza, szukając tego "dobrego"). Po wizycie u
        lekarza wyszliśmy tak skołowani z gabinetu ze przy nastepnej kontroli bedę
        musiała sobie wszystko zapisać...
        Mozesz mi jeszcze napisać jak długo trzeba nosic zasłonkę?? Pewnie zalezy od
        wielkości wady?? Terminy okulistyczne są mi na razie obce dopiero w nie wsiąkam
        podczytujac specjalistyczne strony i fora
        • nawoj29 Re: zasłonka na oko - problem 13.01.07, 11:15
          Z zasłonką jest tak, że zmusza się do wysiłku oko słabsze. My mieliśmy zalecone
          po pół dnia noszenie, bo mały nie miał widzenia obuocznego i dr Wójcik chciała
          też część czasu dać na wytworzenie współpracy obu oczu. Przy zasłonce oko
          słabsze się wzmacnia, ale nie ćwiczy się widzenia obuocznego, które trudno
          uzyskać w późniejszym wieku, tj. po ok. 6 r.ż.
          Jednak moja koleżanka, która miała dziecko z jeszcze większym niedowidzeniem
          zasłaniała oko na cały dzień, bo niedowidzenie było tak duże, że o współpracy
          oczu nawet bez zasłonki nie było mowy. Po kilku latach niedowidzenie zeszło, a
          obuoczność też się wyćwiczyła - poprzez ćwiczenia ortopt. i późniejsze
          zasłanianie na część dnia, a nie cały. Później miała zdaje się zasłanianie na
          kilka dni.
          Ale to musisz uzgodnić z lekarzem, w jakim systemie masz zasłaniać i co robić.
          U kogo się leczycie i w jakim wieku jest dziecko?
          • doizy Re: zasłonka na oko - problem 13.01.07, 15:51
            córa jest 4,5 latką, ma zasłaniane oczko zdrowe na cały dzień w systemi 6 dni
            zasłaniane 7 dnia bez zasłonki i tak przez trzy tygodnie, które własnie mijają.
            Teraz bedzie miała zasłaniane oczko na 4 dni a piątego bez zasłonki i tak do
            polowy marca, czyli do następnej kontroli. Leczymy sie w Centrum Zdrowia
            dziecka w Warszawie
    • to_ja222 Re: zasłonka na oko - problem 12.01.14, 14:29
      Zasłonka "na oko", a właściwie zasłonka na okular, bardzo może pomóc w leczeniu niedowidzenia czy związanego z nim zeza. Moja córeczka też niestety musi nosić...Znalazłam niedrogie a fajne zasłonki, możesz taką kupić (jeśli jeszcze jest potrzebna), podaję nr: 502 12 65 39. Takie szmatkowe są lepsze, niż klejone :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka