bepeef 21.01.04, 19:40 ile to czasu dla Was? Z sympatią dla Tych, którzy wkrótce mają nadzieję skończyć ciężką pracę i zająć się wypoczynkiem B. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammaja Re: "wkrótce"... 21.01.04, 19:47 Chyba jest kilka tych "wkrotce" - te ktore zdazaja sie wielokrotnie w ciagu dnia (np.wkrotce bedzie obiad - to dla mnie 10 - 15 minut) - ale mysle ze chodzi o takie inne ,mogace obejmowac okres kilku miesiecy - a moze tygodni ? Wkrotce jednak nie powinno trwac dluzej niz rok, prawda? Odpowiedz Link
bodzio49 Re: "wkrótce"... 21.01.04, 20:34 Wydaje mi się, że to określenie z wiekiem coraz dłuższy okres obejmuje. Czy to czas dla nas szybciej biegnie, czy może jesteśmy wolniejsi i tak nam się wydaje? Pewnie ma to coś z teorią względności wspólnego Odpowiedz Link
rudakitka Re: "wkrótce"... 21.01.04, 20:38 Moj mąż ma nawyk odpowiadania mi "ZARAZ",to znaczy "na święty nigdy",nie wytępiłam tego ZARAZ po ślubie i będę sie chyba męczyć do końca życia,no chyba ,ze go wkrótce za to udusze. Odpowiedz Link
ada296 Re: "wkrótce"... 21.01.04, 23:40 ...bez zbędnej zwłoki... ...niezłocznie... ...przy pierwszej nadarzającej się okazji... ...czyli ??? chyba w zależności od sytuacji "wkrótce" oznacza zupełnie coś innego Odpowiedz Link
foxal Re: "wkrótce"... 21.01.04, 23:42 > nie wytępiłam tego ZARAZ po ślubie i będę sie chyba męczyć do końca życia,no chyba ,ze go wkrótce za to udusze.<Rk Nie warto Go dusic, bo podobno pogrzeby sa drogie. A poza tym to na kogo bedziesz sie zloscic z przyzwyczajenia? Taki maz to lekarstwo, daje zawsze nadzieje, ze to co mial zrobic, wkrotce nastapi. Odpowiedz Link
jamajka10 Re: "wkrótce"... 22.01.04, 00:40 rudakitka napisała: > Moj mąż ma nawyk odpowiadania mi "ZARAZ",to znaczy "na święty nigdy",nie wytępi > łam tego ZARAZ po ślubie i będę sie chyba męczyć do końca życia,no chyba ,ze go > wkrótce za to udusze. ZARAZ-to taka duża bakteria,jak mówi mój syn.. Odpowiedz Link
lablafox Re: "wkrótce"... 22.01.04, 12:02 Wkrótce to dla nas minimum 1/2 roku max 2 lata.Po tym wkrótce pójdziemy wreszcie na zasłużony wypoczynek, chyba ,że nas jakaś zaraz-a dopadnie i wytępi. Lx Odpowiedz Link
jej_maz Re: "wkrótce"... 26.01.04, 03:29 Hmmm, ciekawie i precyzyjnie, LX ) Jestem za teoria wzglednosci w stosunku do zwrotow typu "wkrotce". Dla mnie to kilka tygodni, "zaraz" to kilka minut. Odpowiedz Link
lablafox Re: "wkrótce"... 26.01.04, 09:54 Czymże jest wkrótce za max 2 lata w porównaniu z 1/2 wieku życia na tym świecie i 1/4 wieku pewnego działania, które wkrótce ujrzy koniec? Wszystko ma swój kres to i wkrótce kres ten nastąpi. Zaraz w wykonaniu moich dzieci trwa od kilku minut do nigdy. Lx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: "wkrótce"... 28.01.04, 23:03 Ostatnio dla mnie wkrótce oznacza dwa - trzy miesiące. Potem tylko odpoczynek Odpowiedz Link