Dodaj do ulubionych

Forum ekspertów

19.02.04, 22:35
Pomyślałem, że jest wśród nas sporo fachowców w różnych dziedzinach. Może by
tak skorzystać z ich wiedzy i doświadczenia. Częściowo już to robimy. Mamy
ekspertów od zdrowia, sztuk pięknych, grafik komputerowych, komputerów. Może
jest jeszcze parę dziedzin? A czasami ktoś taki przydałby się bardzo.
Ja służę radą i pomocą w sprawach bankowo-finansowych. Przynajmniej
powinienem się na tym dobrze znać he,he. Kontaktować się możemy prywatnie ale
dobrze byłoby wiedzieć z kim.

A więc ujawniajcie się eksperci jeśli uznacie, że to dobry pomysł.
Obserwuj wątek
    • glodn-y Re: Forum ekspertów 19.02.04, 22:43
      Nareszcie kktoś z kluczem do sejfusmile))
      Bodzio z kąd wziąć kasęsmile))
    • ada296 Re: Forum ekspertów 19.02.04, 23:22
      prawnik
      ale o wąskiej specjalizacji

pozdrawiam

Ada
    • glodn-y Re: Forum ekspertów 19.02.04, 23:27
      Elektryk amatorsmile)
      • felinecaline Re: Forum ekspertów 19.02.04, 23:30
        Zawod z ogromnymi perspektywami. Dobrze skaczesz?
        • glodn-y Re: Forum ekspertów 19.02.04, 23:35
          tylko jak mnie prąd popieści
          • marialudwika Re: Forum ekspertów 19.02.04, 23:52
            jestem "eksperteM" od psow,hi,hi.Zawod wyuczony dawno zapomniany i
            nielubiany!!!!Pozdro
            ml
          • roomtsays Re: Forum ekspertów 19.02.04, 23:56
            Na wzór Petroniusza - służę radą! Może się przydam, ale uprzedzam - co do sztuk
            jestem konserwatystą jak Boguś K., w dziedzinie savoir-vivre również. ;o)))
          • jamajka10 Re: Forum ekspertów 19.02.04, 23:59
            Artysta plastyk - zmalować coś?
            • bodzio49 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 08:20
              Do malowania jejek niedługo ktoś bedzie potrzebny wink))
              • wedrowiec2 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 10:59
                Jestem jako ten chłopo-robotnik, ala mam trzy, nie dwa zawody. Pierwszy zawód
                wyuczony - chemik. Wykonywane są dwa inne, ale spowodować mniej lub bardziej
                kontrolowany wybuch jeszcze potrafięsmile
                • petromin Re: Forum ekspertów 20.02.04, 11:08
                  Witam!
                  Mój pierwszy zawód to także chemik - technolog procesów chemicznych. Miałem
                  jeszcze papiery na obsługę stacji benzynowych (to z wojska, nie wiem czy juz
                  się nie przeterminowały). A obecny to juz chyba kazdy zna.
                  • marialudwika Re: Forum ekspertów 20.02.04, 11:45
                    Moj dyplom,magistra inz. chemika kurzy sie w jakiejs szufladzie juz "dziesci"
                    lat.W miedzyczasie 99%z glowki ulecialo na rzecz wychowywania
                    dziedziecia/wczesniaka/,pracy w szklarniach/w pocie czola czesto!!!/ wsrod
                    kolorowych kwiatow i pysznych/nie takich,jak teraz/ pomidorow i
                    papryki,wychowywaniu wnuni i piesunkow,ktore byly od dziecka moja pasja i tak
                    juz zostanie!!!!!!Zawod wyuczonymi nie lezal,ale poszlam za owczym pedem,hm.A
                    chcialam studiowac wterynarie lub medycyne.....Ale ZA TO teraz robie wreszcie
                    to,co LUBIE!!!!To bylo na tyle....
                    • wedrowiec2 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 15:27
                      Chemicy górą! Mam wrażenie, że edeka tez jest "człowiek laboratoryjny"smile
                      Ja też najpierw skończyłam chemię na politechnice, ale potem zaczęłam zajmować
                      się biologią medyczną (biochemią), a następnie analityką kliniczną.
                      • edeka5 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 15:36
                        Jak zwykle Wędrowcze masz rację. Zgłasza się chemik spożywczy, a dokładniej
                        technolog żywności po SGGW. Pracowałam zawsze w laboratorium, najpierw
                        związanym z mleczarstwem, a później z ochroną środowiska. Obecnie, mam
                        nadzieję, że chwilowo - w domu (bo na tym się nie znam i nie lubię).
                      • foxal Re: Forum ekspertów 20.02.04, 15:55
                        Bodziu, czy chcesz zorganizowac grupe "eksperci bez granic" na wzor "lekarzy
                        bez granic" by sluzyc ludzkosci w..... tam gdzie potrzeba?

Napisales cos, ze mozna skorzystac z porad jak potrzeba, co nie jest
                        pozbawiaone sensu, tylko z mojej obserwacji zycia wynika, ze ludzie darmowych
                        porad nie sluchaja. Jedynie czego wiekszosc ludzi slucha to porad nie fachowcow
                        a jak nie zaplaca fachowcowi za porade to taka porada jest nie wazna. Z takiego
                        podejscia zrodzily sie zawody "konsultantow" w roznych dziedzinach z czego
                        ludzie niezle zyja.

Ja tez jestem technokrata, jak to okreslil Mark i pracowalem bardzo duzo a
                        teraz coraz mniej lub wcale, w swoim wyuczonym zawodzie i udalo mi sie zdobyc
                        kilka innych pokrewnych specjalnosci. Ogolnie to zajmowalem sie projektowaniem
                        uslug inzynieryjnych w planowaniu i budowie miast, w budownictwie ogolnym a
                        nastepnie w budynkach sluzby zdrowia: szpitale, kliniki, domy starcow oraz
                        standaryzacja gazow medycznych - projektowanie i bezpieczenstwo obslugi
                        urzadzen. Jest tego tyle, ze czasami to mi sie wydaje, ze ludzie nic nie robia
                        tylko siedza i wymyslaja nowe rzeczy, choc trudno im odmowic slusznosci ich
                        potrzeb i nowych rozwiazan.
                      • marialudwika Re: Forum ekspertów 20.02.04, 16:33
                        To drugie duzo ciekawsze!!!I ja na politechnice w W-wie.
                        ml
    • ewelina10 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 18:40
      Dopiero teraz troszkę znalazłam dla Was czasu. Ktoś powiedział... jak
      przejdziesz przez tę machinę procedur urzędniczych, budowa domu to będzie już
      tylko "pryszcz" crying
      Pisałam już na którymś poście na ten temat, SGPiS Wydział Ekonomiki Produkcji
      w czasach komunistycznych, poprawnie socjalistycznych. W praktyce zawodowej
      niewiele mogłam wykorzystać zdobyte wiadomości, pomijając sam fakt, że każdy z
      nas, prowadząc nawet najprostsze gospodarstwo domowe powinien znać się chociaż
      trochę na ekonomii wink
      Ostatnio, mój bank trochę poeksperymentował na nas. Zawsze kieruję się zdrowym
      rozsądkiem, ale tym razem zaufałam doradcy. Konsekwencje niewłaściwego
      ulokowania pieniędzy w funduszu inwestycyjnym ponieśliśmy tylko sami crying((
      Kocham jednak wszystkich ekspertów. Miło żyć z nadzieją, że ktoś nam może
      służyć radą.
      Niestety, nie jestem ekspertem. Chyba dobrze, bo nie potrafiłabym udźwignąć
      ciężaru odpowiedzialności za udzieloną komuś radę.
      Pozdrawiam wszystkich forumowych ekspertów. To miłe, że tyle ich jest wśród nas.
      • bodzio49 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 18:51
        Miałaś pecha Ewelino. Zresztą nie tylko Ty. Nie wiem co to był za doradca ale w
        takich inwestycjach raczej przedstawia się możliwości i ryzyka związane z
        różnymi rodzajami inwestycji a klient wybiera sam. Wtedy nie ma mowy o ciężarze
        odpowiedzialności.
        • olga55 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 19:09
          Tak sobie siedzę i myślę,że ja to chyba nie jestem żadnym ekspertem...buuu,no
          może znam sie troche na oświacie i tym czego uczę.Robiłam i robię w życiu różne
          rzeczy, ale chyba nie na poziomie eksperta...no i co mam iść sobie? wink)
          • bodzio49 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 19:15
            Nie żartujcie sobie proszę. Termin ekspert jest umowny. I tutaj oznacza kogoś
            kto się zna na czymś lepiej od laików czyli pozostałych. Nawet jeśli nie uda
            się Ciebie wykorzystać (jako fachowca) to może ty wykorzystasz kogoś wink
          • lablafox Re: Forum ekspertów 20.02.04, 19:20
            Olgo , nie rycz, daj spokój . Każdy jest ekspertem w czymśtam . Głowa do góry.
            Lx
          • wedrowiec2 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 19:21
            A ja napisałam, że jestem "ekspertem" od wybuchów. Może chcesz niwelować
            powstałe po mojej działalności wądoły i pagórkismile?
          • marialudwika Re: Forum ekspertów 20.02.04, 21:12
            A konie????
            ml
      • ewelina10 do Olgi 20.02.04, 19:15
        Przecież napisałam, ja też nie jestem ekspertem wink
        • felinecaline Re Moim 20.02.04, 19:23
          najwazniejszym zyczeniem jest byc expertem zupelnie Wam nieprzydatnym
          • jamajka10 Re: Re Moim 20.02.04, 19:56
            Pierwsza mam pytanie do eksperta-jest taki?" Na co jest Diphergan i czy
            powoduje senność?"Pozdrawiam
            • felinecaline Re: Re Moim 20.02.04, 21:02
              Wybralas mi lamiglowke po trosze z mojej "grzadki", o tyle skomplikowana, ze
              podalas nazwe handlowa a u nas jest inna. W bardzo duzym uproszczeniu lek
              uspokajajacy, stosowany m.in w alergiach przebiegajacych ze swiadem jako
              preparat antyhistaminowy. Rowniez w anestezjologii zdarza mi sie w premedykacji
              podawac jego tutajszy odpowiednik. m.in wlasnie dlatego, ze dziala usypiajaco.
              pozdrawiam wink))
              • lablafox do ekspertów od wklejania zdjeć do albumu Feline 20.02.04, 21:08
                Jak wiecie wymagam prowadzenia za rączkę w sprawch związanych z
                internetem .Robie postępy , ale nowości mnie obezwładniają. Bardzo proszę
                łopatologicznie , krok po kroku , powiedzieć mi jak mam się w tym albumie
                umieścić.
                Lx
                • bodzio49 Re: do ekspertów od wklejania zdjeć do albumu Fel 20.02.04, 21:14
                  lablafox napisała:

> Jak wiecie wymagam prowadzenia za rączkę w sprawch związanych z
                  > internetem .Robie postępy , ale nowości mnie obezwładniają. Bardzo proszę
                  > łopatologicznie , krok po kroku , powiedzieć mi jak mam się w tym albumie
                  > umieścić.
                  > Lx

Napisz czy masz przygotowane zdjęcia w podobnym do tamtych formacie i czy
                  jesteś w albumie.
                  • lablafox Re: do ekspertów od wklejania zdjeć do albumu Fel 20.02.04, 21:19
                    bodzio49 napisał:

> lablafox napisała:
                    >
                    > > Jak wiecie wymagam prowadzenia za rączkę w sprawch związanych z
                    > > internetem .Robie postępy , ale nowości mnie obezwładniają. Bardzo proszę
                    > > łopatologicznie , krok po kroku , powiedzieć mi jak mam się w tym albumie
                    > > umieścić.
                    > > Lx
                    >
                    > Napisz czy masz przygotowane zdjęcia w podobnym do tamtych formacie i czy
                    > jesteś w albumie.

W albumie mnie nie ma bo nie wiem jak się tam wchodzi.Jeśli Twoje pytanie
                    dotyczy czegoś innego , to prosze mi też wytłumaczyć .hahaha
                    Fotki mam , ale nie wiem jak mam rozumieć "o podobnym formacie" hahaha.
                    Mówiłam , żem tłuk.hahaha
                    Lx
                    • bodzio49 Do LX 20.02.04, 21:24
                      Więc kliknij prawym klawiszem myszy na zdjęcie a potem na właściwości i zobacz
                      jaki to format albo rozmiar (ile zajmuje miejsca wKB albo w centymetrach
                      np:20x30cm)
                      • lablafox Re: Do LX 20.02.04, 21:28
                        Ja nie mam cyfrówki . Zdjęcia z reguły 15x10 lub 13x9.
                        Lx
                        • bodzio49 Re: Do LX 20.02.04, 21:32
                          Jeśli zeskanowałaś to masz już cyfrowe. Jeśli tylko my rozmawiamy to przejdźmy
                          na GG mój nr 2142704
              • jamajka10 Re: Re Moim 21.02.04, 00:25
                No to jestem w domu.Serdeczne podziękowania!jamajka
              • jamajka10 Re: Re Moim 21.02.04, 00:28
                felinecaline napisała:

Serdeczne dzięki-teraz jestem w domu!jamajka
    • olga55 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 21:08
      Przecież "ryczałam" z wink),pójśc sobie nie zamierzam,zawsze lubiłam doradzać
      (jak cos wiedziałam),takoż i chętnie z porad korzystam.Jeśli zaś chodzi o górki
      i dołki to niech sobie będą...Zwłaszcza górki.
      • mammaja Re: Forum ekspertów 20.02.04, 21:21
        No coz, na poczatku tego forum gdzies tam przyznalam sie ze skonczylam wydzial
        Malarstwa i Grafiki ASP,z dyplomem na ilustracji u J.M.Szancera. Bardzo duzo
        sie robilo w rozmaitych wydawnictwach,dopoki nie wygryzly nas programy
        komputerowe.
        Ale mam tez sporo realizacji malarstwa sciennego,mozaiki i projektowania
        wystawienniczego ,co w swoim czasie umozliwilo mi odbycie wielu podrozy. A przy
        tym druga strone mojego zycia stanowi od conajmniej 30 lat praca spoleczna,wiec
        moge byc ekspertem od spraw organizacji pozarzadowych, wspolpracy z samorzadem
        i takie tam inne ,jak trzeba starac sie o fundusze na szlachetne cele.Nie wiem
        tylko czy skutecznie.smile
        • wedrowiec2 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 21:26
          A teraz powaznie. Moge odpowiadac na pytania z chemii, biochemii, analityki
          klinicznej i działów pokrewnych. I od gór oczywiście jestem ekspertemsmile
          • bodzio49 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 21:30
            Podziwiam, ale to ostatnie chyba najbardziej się przyda Wędrowcze smile Zresztą
            nigdy nic nie wiadomo.
            • marialudwika Re: Forum ekspertów 20.02.04, 21:41
              Jak mamy tylu ekspertow to bede spac spokojnie!!Odpowiedza na kazde pytanie!!
              Zreszta od poczatku forum o tym wiem!!!Pozdrowki dla Was eksperci!
              ml
              • jakbar2 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 23:09
                Ja będe szpiegiem. W jednym języku gadam podobno bez akcentu ML nie martw się ,
                jak juz bede szpiegiem....
          • rudakitka1 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 22:02
            wedrowiec2 napisała:

> A teraz powaznie. Moge odpowiadac na pytania z chemii, biochemii, analityki
            > klinicznej i działów pokrewnych. I od gór oczywiście jestem ekspertemsmile

No,a potem piszesz,ze nie powinnam mieć kompleksów?
            No może jestem ekspert w wychowywaniu dzieci,bo to mi wyszło tak jak trzebasmile.
            Bo juz nawet w prowadzeniu swojego sklepiku (miałam dwa) trudno w dzisiejszych czasach komuś doradzać,bo uczciwie prowadzic i wyjść na swoje bardzo trudno,a ja właśnie tak prowadziłam swoja działalnośćsad.No może jeszcze wiem jak postępować ze swoim mężem ,żeby był zakochany po uszysmile,ale to chyba żadna sztuka kiedy ma się takiego kochanego!

• wedrowiec2 Re: Forum ekspertów 20.02.04, 22:06
              rudakitka1 napisała:
              >> No może jestem ekspert w wychowywaniu dzieci,bo to mi wyszło tak jak trzeba
              (.No może jeszcze wiem jak postępować ze swoim mężem ,żeby był zakochany po
              uszysmile,ale to chyba żadna sztuka kiedy ma się takiego kochanego!

Szczęściarasmile))
            • marialudwika Re: Forum ekspertów 20.02.04, 22:13
              A ja jestem ekspertem w jakim takim wychowaniu dzieciecia,no powiedzmy
              zadowalajacym.W wychowaniu sforki psow i stadka papuzek,posiadaniu intuicji/co
              niektorzy maja mi za zle i nazywaja mnie albo panikara albo fatalistka,choc
              potem mowia"mialas racje"/.Nie jest to moze duzo,ale trzeba cieszyc sie malym.W
              koncu tutaj nie konkurs!!!Pozdrowka
              ml
    • bepeef okiem laika ;-) 20.02.04, 22:10

Bo postęp, wbrew pozorom, zależy od laików, a nie od ekspertów wink
      No bo taki ekspert - to dlatego jest ekspertem, że WIE jak i co należy robić,
      żeby osiągnąć taki a nie inny cel. A laik przyjdzie - nie wie, że czegoś się nie
      da po prostu zrobić (albo, że nie w ten sposób) - no i...zrobi! wink
      Żeby nie być posądzoną o gołosłowność - czytałam, że znakomite grono
      ekspertów zawyrokowało(po dokładnych obliczeniach i dowodach), że coś takiego
      jak samochód nie ma prawa ruszyć wink

Ponieważ nie czuję się ekspertem w żadnej dziedzinie - lubię czasem
      spojrzeć okiem laika - i zadać pytanie, którego ekspertowi zadać
      "nie uchodzi" smile))

B.
      • wedrowiec2 Re: okiem laika ;-) 20.02.04, 22:13
        Trzmiel nie ma prawa lataćsmile
        • foxal Re: okiem laika ;-) 21.02.04, 00:37
          > Trzmiel nie ma prawa lataćsmile<wedrowiec2

Mysle, ze nalezy dokonczyc, ze trzmiel lata bo nie wie o tym, ze z obliczen
          powierzchni jego skrzydel i czestotliwosci "obrotow" i wagi ciala wynika, ze
          nie powinien unosic sie w powietrzu.

Ponadto jeszcze nie znalazl sie nikt taki, kto by mu to wytlumaczyl, ze
          wznoszac sie w powietrze moze sobie zaszkodzic.
          • lablafox Re: okiem laika ;-) 21.02.04, 09:08
            Tak pięknie buczy latając , jak bombowiec, i wogóle jest śliczny. Niech nie
            wie i lata.
            Lx
            • bodzio49 do eksperta - elektryka chyba 21.02.04, 09:38
              Jeśli monitor wyłacza się po kilku godzinach pracy i tak dziwnie że zasilania
              nie można wyłaczyć(pali się kontrolka) tylko trzeba wyłączyć wtyczkę i poczekać
              to warto jeszcze go taszczyć do serwisu czy już na śmietnik. Ma z 5 lat ale
              dobrze służy poza tym jednym.
              • foxal Re: do eksperta - elektryka chyba 21.02.04, 19:01
                Bodziu,

To chyba nie jest monitor a wylacznik z niskiego na wysoie napiecie. To nie
                jest moaj specjalnosc, ale chyba ktos z computer hardware bedzie wiedzial.
                Jesli monito jest zuzyty to nie daje czystego obrazu tylko rozmazany. Moze byc
                takze cos innego. Moze Mark bedzie wiedzial lub na forum dotyczacym komputerow.
              • jej_maz Re: do eksperta - elektryka chyba 21.02.04, 19:14
                Wyglada na problem z power supply (zasilacz?) - service nie powinien byc droga
                sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka