Dodaj do ulubionych

Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie

17.03.11, 16:13
Poprzedni watek zaczelam w ubieglym roku w sierpniu, kiedy to eksperyment warzywny przerosl moje oczekiwania i borykalam sie z kleska urodzaju.
W tym roku czesc warzywna bedzie jeszcze bardziej rozbudowana bo wykorzystam tez szklarnie ,ktora sluzyla jako skladowisko roznosci. Panowie (Rieks i jego syn) obiecali jak najszybciej uporac sie z balaganem. W szklarni beda rosly pozniejsze pomidory i nie wiem jeszcze co, moze jakas tropikalna roslinnoscsmile

Goosiu, poczytaj poprzednie Rosliny, napisalam tam o komposcie ,moze Cie to zainteresuje.
Obserwuj wątek
    • lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.03.11, 17:35
      Verbeno,Goska pisała,ze rosnie w jej ogrodzie kasztanowiec.
      W obawie przed rozprzestrzenianiem sie szrotówka kasztanowiaczka niszczącego kasztanowce w całej Europie, nalezy wszystkie liscie zgrabiać i w workach oddawać na specjalistyczne wysypisko(chyba) ,albo idą one do spalarni.
      W szklarni to i wczesna rzodkiewka i koperek i ogórki i wszelaka rozsada kwiatowa.Ty to masz rozmach Dziewczynosmile.
      • verbena1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.03.11, 18:05
        Lablenko, zaskoczylas mnie ta wiadomoscia. Przy moim ogrodzie i wzdluz wiejskiej drogi rosnie kilka kasztanowcow i nikt nie wspomnial nawet o ladnie nazywajacym sie szrotowku kasztanowiaczku. W Holandii dbaja nadzwyczajnie o ochrone przyrody, moze w tej strefie to paskudztwo nie wystepuje?
        • jutka1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.03.11, 18:15
          Występuje po trosze w całej Europie, niestety. Masz szczęście, że nie u Ciebie.
        • goskaa.l Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 09:36
          Jestem zaskoczona, ze nie znasz problemu kasztanowców. To problem dla całej Europy - chyba że obok Ciebie rosną kasztanowce czerwone.
          www.klinikaroslin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70:skd-pochodzi-szrotowek&catid=6:szkodniki&Itemid=7
    • goskaa.l Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 08:48
      Wklejam zgodnie z sugestią Moni:
      Re: Ciąg dalszy wiosny?
      goskaa.l 17.03.11, 08:12 Odpowiedz
      U mnie jak dotąd w ogrodzie nie widać wiosny, tyle że ptaki ją zwiastują.
      Prace porządkowe wiosenne na ukończeniu (wywaliłam 6 worów liści i innego śmiecia, jeszcze powinien się zebrać jeden), chwilowa przerwa, bo deszcz pada - wiosenny? - to dlaczego taki zimny (jest +2). Muszę dokończyć przerzedzanie różanego żywopłotu, bo jesienią zrobiłam trochę więcej niż połowę, i przesypać wszystko antymchem i wapnem. Przydałoby się też dodać trochę dobrej ziemi, bo przez konieczność wywożenia liści (mamy w ogrodzie kasztanowiec, więc muszą być zbierane i wywożone wszystkie - nie sposób oddzielać pojedynczych płatków liści kasztanowca) ziemia bardzo zubożała, czego nawożenie nie wyrówna.
      Ale pies zaczął gubić sierść, więc chyba ta wiosna już niedaleko?

Re: Ciąg dalszy wiosny?
      verbena1 17.03.11, 15:53 Odpowiedz
      Gosiu, nie wiem jak duzy masz ogrod i czy masz trawnik bo proponowalabym zalozenie kompostownika. Skoszona trawa, liscie i przekwitle rosliny to wspanialy kompost. Moj zeszloroczny prawie gotowy, przesieje oddzielajac smieci i mam swietny produkt zamiast nawozu na polepszenie gleby.
      Jutro wysiewam polskie pomidory do malych pojemniczkow ,ktore beda staly na werandzie. Wyczytalam w internecie ,ze 18 marzec to dobra data na wysiew. Zobaczymy co z tego wyrosnie.

• lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 10:39
        Goska , duży ogród + osoba nie czująca pociągu do ziemi to prawdziwy kłopot,ale z czasem może go polubisz?
        Nie wiem dlaczego Twoj kompostownik śmierdzi,nie powinien,a załozenie go to prosta sprawa.
        1.nalezy znaleźć dla niego odpowiednie miejsce- gdzieś w kącie,z dala od ludzi,najlepiej za krzewami no i z dala od kasztanowca,żeby jego liście niechcący nie wpadały do niego.
        2.najlepiej zrobić go 2-3 komorowego
        w 1 komorze najświeższe odpadki - trawy,pocięte gałązki,odpady,fusy herbaciane, kawowe ichwasty itp + w sklepach wedkarskich możesz sobie kupić dżdżownice kalifornijskie i wrzucić je do niego,pieknie i szybko przerobia zawartośc w pieknie pachnący kompost.
        Dosypujesz do niego ziemię ,może byc wapno ,ale niekoniecznie
        w 2 komorze wrzucasz resztki w nastepnym roku
        3 komorę w roku 3, a z 1 wykorzystujesz juz kompost pod rośliny.
        Poniewaz masz już jakąs baze w postaci tego śmierducha to możesz w 1 komorze umieścic własnie go.
        Jak robic komory i z czego - różnie możesz kupić eleganckie w sklepach.Możesz wykorzystac drewno ,które masz w domu ,jakies scianki od starych szaf itpmożesz stare panele kaloryferowe.
        Inewencja należy do Ciebie.
        P.S.Ja sie tak wymądrzam jako Pani bez Ziemi,albo właścicielka hektarów w skrzynkach,ale kiedys miałam działkę i tak własnie z kompostem robiłam.
      • en.ej Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 11:26
        Gosiu nie wiem czy coś robisz, żeby przekształcić użytkowanie wieczyste we własność, ale jeżeli nie to się pospiesz bo:
        "Wystąpienie z żądaniem przekształcenia, które następuje w wyniku decyzji administracyjnej jest możliwe do 31 grudnia 2012 roku."
        Niektóre starostwa udzielają bonifikatę i warto za tym pochodzić.
        • goskaa.l Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 12:06
          Enejko, z tym przekształceniem wu w prawo własności to cała historia.
          Rozpoczęli to jeszcze moi rodzice (tata nie żyje już 10 lat). Wtedy było czworo właścicieli domu (rodzice i rodzeństwo, spadkobiercy nieżyjącej już sąsiadki - sytuacja nie była prosta, ponieważ poprzez jakieś niezbyt ładne postępowanie córki wobec majątku ojca uczynił on za życia darowiznę swojej części domu wraz ze swoją częścią spadku na syna). Na parterze mieszkał były właściciel i jego teściowa - ale oni nie byli współwłaścicielami. Wyzuta z ojcowizny siostra pomimo oświadczenia woli, nie złożyła wniosku o przekształcenie, więc został odrzucony przez miasto. Po kilku latach sądzenia udało się ją bratu spłacić, chyba w tym czasie zmarł mój ojciec. Temat ucichł. Dopiero po śmierci mojej rodzicielki jest dwoje właścicieli. Dwa lata temu współwłaściciel zaproponował przekształcenie, a ponieważ miałam już przeprowadzone postępowanie spadkowe i zmiany w zapisie księgi wieczystej, szybko wnioski zostały złożone. Na decyzję czeka się do 2 lat. Minęło 15 miesięcy i otrzymałam pismo z urzędu, że ... współwłaściciel wycofał wniosek. W jego części budynku funkcjonował zakład rehabilitacyjny, więc nie mógłby skorzystać z ulgi na przekształcenie i musiałby zapłacić (jak się niedawno dowiedziałam 65 tysięcy. Teraz firma przeniosła się do innego lokalu i sytuacja się zmieniła, więc poprosił o ponowne złożenie wniosku.
          I znowu jest pod górkę, ponieważ istnieje niezgodność we wpisach ksiąg wieczystych na dom i na grunt. Właścicielami domu nie jesteśmy po połowie, ponieważ parter jest większy o wielkość werandy. A za UW gruntu płaciliśmy po połowie. Nie wiem, jak się to jeszcze odwlecze, bo właśnie mój wspólnik do własności otrzymał wezwanie do poprawienia błędów we wpisach (kurczę, a czy ktokolwiek z nas lub naszych rodziców te błędy spowodował?) i ma na to do 2 miesięcy.
          Gruntu jest 1100 m kw, stąd wysoka opłata z UW. A podatek za ten grunt płaci się niezależnie od tego.
          Generalnie znam prace ogrodnicze, ale ich nie lubię. Mam zbyt wiele innych zainteresowań, i wciąż brak mi czasu. Dla mnie to stracony czas i pieniądze, dlatego marzę o sprzedaniu tego i przeprowadzce do jakiegoś mniejszego mieszkania, którego koszty pozwolą ni na spokojne funkcjonowanie.
          • verbena1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 13:00
            Gosiu, ja jestem "miastowa" kobita, ktora przez wiekszosc zycia nie miala do czynienia z ogrodem i roslinami. Teraz, kiedy mam mozliwosci i wolna reke do dzialania moj bzik ogrodniczy nasila sie z kazdym rokiem. Mam tyle pomyslow ,ze zycia chyba nie starczysmile

Lablenka tak dokladnie opisala zrobienie kompostownika ,ze nie musze juz nic dodawac.
            Nasz kompostownik to kawalek ogrodzonego kata w tylnej czesci ogrodu. Od czasu do czasu Rieks przerzuca zawartosc, dosypuje gotowy Polepszacz kompostowy a po roku przesiewa zawartosc na druga kupke, ktora jest gotowa do uzycia.

Dzis posadzilismy do gruntu czosnek, na werandzie w kuwetach posialam pomidory, patisony, salate.
            Teraz poczekam az cos wzejdzie i w maju przesadze do gruntu.
            • goskaa.l Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 14:38
              Verbeno,ja też miastowa, ale ogród przy tym domu zawsze był. Tylko że jest jeden problem z tym ogrodem. Współwłaściciel, o którym pisałam,nie robi prawie nic. Firmy, które funkcjonowały w jego części miały podobno w umowie dbanie o otoczenie (czyli ogród i połowę chodnika - a samego chodnika jest ponad 200 m kw), ale niczego nie robiły. Na mnie w końcu spada sprzątanie, zbieranie liści (zbieram także część ich gruntu, bo potem mam powtórną pracę z moim). Chętnie widziałabym, żeby on wziął np ogrodnika i uporządkował całość, dbając o nią. Nie chcę tego ogrodu. Sytuacja przestrzenna z kolei wygląda tak, że od frontu (jak pisałam, dom jest narożny) jest moja część - w dodatku tak głupio przez rodziców zostało ustalone, że obrabiali większość, a nie połowę. Trudno to zmienić, ponieważ od tyłu jest taras parteru z zejściem do ogrodu, a z kolei schody wejściowe do mojego mieszkania zostało ulokowane z boku, więc i tam musi jakoś wyglądać. Może byłoby łatwiej, gdyby współwłaściciel mieszkał na miejscu, ale on ma domek w całkiem innej dzielnicy miasta.
              W dodatku facet, który ze mną mieszka, ma wielkiego lenia (jestem w trakcie pozbywania się go z chałupy - faceta, nie lenia) do wszelkich prac. Po śmieci mojej mamy deklarował że zajmie się pracami ogrodniczymi, ale wyglądało to tak, że w końcu ja musiałam w ubiegłym roku doprowadzić ogród do jako takiego wyglądu. Zostały mi jeszcze pewne prace kosmetyczne i kontynuacja rozkopywania i przenoszenia roślin z najbardziej zaniedbanej części.
              Jestem bardzo wytrzymała i sprawna fizycznie, ale jestem jedna i doba nie chce być dłuższa. Kosztem ogrodu z kolei zaniedbałam mieszkanie, w którym jest od dwóch lat remont w stanie zawieszenia. Myślałam, że uda mi się złamać lenia i przerywając pracę remontową zmobilizuję go do pomocy w remoncie (prosiłam o usunięcie farby z kaloryfera), ale nic nie poskutkowało.
              Mam dość takiego stanu. Chciałabym dokończyć remont i sprzedać mieszkanie, albo przynajmniej nie mieć wrażenia mieszkania jak w slamsie.
              Mam nadzieję, że pozbędę się faceta najdalej za dwa miesiące i może wtedy coś zacznę robić z tym remontem. Na razie ręce mi opadają.
          • en.ej Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 13:00
            To faktycznie masz pogmatwane niczym mój stary ze swoim.
            Też już 15 lat dochodzi swoich praw i zawsze coś wyskakuje.
            Z pracami ogrodniczymi mam tak jak Ty.
            Najlepiej mi wychodzi kupowanie na giełdzie co roku nowych gotowców smile
            Dobrze, że połowina lubi się w tym babrać i to do niego należy sadzenie pielenie koszenie itp. Ja tylko pokazuję palcem co i gdzie.
            • verbena1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 18.03.11, 14:59
              Gosiu, teraz rozumiem Twoja niechec do ogrodu. Mialam tez kiedys sytuacje, ze musialam trzymac sznur od kosiarki, zeby tylko koszacy trawe zechcial cokolwiek zrobic. Nie dopinguje to do niczego.
              Zycze jak najszybszego wyprostowania sciezek zyciowo-mieszkalnychsmile
              • fedorczyk4 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 19.03.11, 10:39
                Faktycznie masz Gośka problem z nadmiarem dóbrwink
    • dado11 Re: a u mnie wiosna wylazła z ziemi:-))) 22.03.11, 00:16
      holllender, jeszcze razsmile
      http://images8.fotosik.pl/1501/6a81fc15282294d3.jpg
      http://images8.fotosik.pl/1501/4950378a9b3bfb8e.jpg http://images8.fotosik.pl/1501/3e1606514f4fdc6b.jpg
      http://images8.fotosik.pl/1501/4c1231a115720b48.jpg
      • goskaa.l Re: a u mnie wiosna wylazła z ziemi:-))) 22.03.11, 07:24
        U mnie przebiśniegi i krokusy nieśmiało wychodzą, ale reszta siedzi głęboko.
        • verbena1 Re: a u mnie wiosna wylazła z ziemi:-))) 22.03.11, 17:09

U mnie tez! Narcyze prawie rozwiniete, krokusy smieja sie buziami do slonca, hiacynty lada dzien zakwitna, wiosenne iryski juz przekwitaja, ach ,jak ja to lubie.
          W piatek posialam nasionka warzyw w kuwetach na werandzie. Dzis odkrywam folie i co widze? Salata juz wylazla, patison i endywia tez sie zielenia, zwariowaly czy co? Maja poczekac do maja ,dopiero wtedy moga byc wysadzone na grzadki. Dobrze, ze jest szklarnia, tam je poprzesadzam. Jak dobrze pojdzie ,za miesiac bede miala wlasna salate!
          • lablenka_x Zobaczcie te cudenka 24.03.11, 22:47
            allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13536475&p=2&p=0
            Mnie zaintrygowały te różnobarwne lawendy,przede wszyskiem,a mogłabym kupic wszystkosmile

Na moim trawniku zakwitł 1 żonkilek miniatruka (Zon Kilerekwink)
            • lablenka_x Re: Zobaczcie te cudenka 25.03.11, 11:15
              Bylismy na Bema na giełdzie kwiatowej.Kupilismy bratki i już siedza w skrzynkach i ciesza oko.Przy okazji załatwiłam sobie pnąca hortensję,ale na póxniej.
    • jutka1 Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 17:50
      Miałam boskie popołudnie. Wzięłam pół dnia urlopu i siedziałam na balkonie, z lekturą i muzyką. smile

Liście coraz większe...

http://i54.tinypic.com/30rnxhh.jpg

Pieris wypuszcza "jesienne" liście:

http://i55.tinypic.com/am9mo4.jpg

Jaśminowaty też wypuszcza odnogi:

http://i56.tinypic.com/osqpmt.jpg

Mięcie jest bardzo dobrze z lawendą:

http://i56.tinypic.com/2cmkk1s.jpg

Kamelia

http://i55.tinypic.com/2lcr694.jpg

Kamelia nr 2:

http://i54.tinypic.com/abm2kk.jpg

smile))
      • verbena1 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 18:30

Pieknie rozrasta sie ta zielen Jutko, za pare lat bedziesz miala jak w oranzerii. Kamelie sa sliczne ,szkoda ,ze tak krotko kwitna. Widze ,ze masz bardzo pomyslowo zaplanowana roslinnosc, juz od wiosny cos kwitnie, potem beda hortensje i lawendy, prawie jak w ogrodzie.
        Lablenko, te piekne kolorowe zdjecia na poczatku kusily mnie bardzo ale przekonalam sie ,ze duzo w tym reklamy i photoshopu. Teraz kupuje tylko u sprawdzonych ogrodnikow, po sezonie ,kiedy roslinki nie maja wcale wygladu ale kosztuja grosze a przez zime wspaniale sie ukorzenia. Mowie oczywiscie o roslinach wieloletnich.
        Wlasnie widze jak hortensje kupione jesienia zaczynaja wypuszczac grube ,zdrowe listki.

Powiedz mi ,gdzie u Ciebie bedzie sie piac ta pnaca hortensja? Jesli po murze to mozesz miec problemy z odczepieniem jej potem.
        Ma bardzo silne lodygi.
        • jutka1 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 18:52
          "Za parę lat..." - no mam właśnie zagwozdkę, bo za 1.5 roku stąd wyjeżdżam. I co dalej z roślinami? Czy przetrzymaja polską zimę? Czy zimą mogą być w domu? Cała głupia jestem. Verbenko, Dado, Fedo, Mmm, Lx?
          • verbena1 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 19:02
            Jutko, troche ryzykowne jest zabieranie roslinek do Polski, tam gdzie mieszkasz zimy sa dosyc surowe. Kamelia na pewno nie przetrzyma, pierisy i hortensje trzeba okrywac. Czy nie lepiej zostawic je tam gdzie sa? Moze nowy lokator bedzie dobrze o nie dbal?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/2yCesHIJQ7IajOA0OB.jpg

Wklejam zdjecie nowego stolika przy bujanej lawce nad stawem. Na razie wyglada to wszystko nedznie, woda w stawie wyparowala,lipy stojace z tylu ogolone do zera ale jeszcze miesiac i wszystko zazieleni sie pieknie a rododendrony pokryja sie kwiatami.
            • jutka1 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 19:12
              Verbo: enko, wygląda pięknie, a jak się rozrośnie to jeszcze piękniej będzie! smile

Moje pytanie nr 2 było czy można je w domu trzymać?
              Fedo pierisy i skimie na balkonie jakoś przechowuje, to może poradzi?
              • jutka1 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 19:13
                "Verbenko", miało być smile
              • lablenka_x Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 20:40
                jutka1 napisała:

> Verbo: enko, wygląda pięknie, a jak się rozrośnie to jeszcze piękniej będzie! :
                > -)
                >
                > Moje pytanie nr 2 było czy można je w domu trzymać?
                > Fedo pierisy i skimie na balkonie jakoś przechowuje, to może poradzi?
                >
                Sądze,że w mieszkaniu mogłabys trzymać,ale tylko sądzę,bo mam doświadczenie tylko z pelargoniami- wynosze na zime do piwnicy i zapominam,wiosną wnosze do domu,a potem wysadzam na balkon , ale tylko te normalne,nie pnące
                • fedorczyk4 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 20:45
                  Owijam siankiem i jest gutsmile
          • dado11 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 22:59
            Jutku...
            "za parę lat" to pewnie będziemy miały inne problemywink))
            ale pozwól, że pokażę Ci moję hortensję, którą dostalam w donniczce na 50-tkę....
            w pierwszy sezonie wyglądała tak:
            http://images8.fotosik.pl/1538/4477b00f3f826282.jpg
            przezimowała w pracowni
            w następnym roku już była nieco skromniejsza, mimo większej donnicy:
            http://images8.fotosik.pl/1538/982a2ee195d3c3a0.jpg
            na jesieni dostała zaciszny zakątek ogrodu przy oranżerii i na razie jest kilkoma patykami, ale coś mi się wydaje, że przetrwa, mimo ciężkiej zimy...
            skimia, którą też dostałam, od Kuzynki, przetrwała zimę w glebie i już powoli otwiera kwiatowe pączkismile
            jednym słowem: nie martw się, te co mają przeżyć, dadzą sobie radęsmile
            • jutka1 Rośliny zimą i nie tylko :-) 26.03.11, 07:25
              Dadziku, wprawdzie pierwsze zdjęcie się nie pokazuje, ale na drugim hortensja przecudnej urody! Akurat o hortensję się nie martwię, mam kilka w ogrodzie i dają sobie radę nawet bez otulania na zimę, najbardziej mi chodzi o resztę... ale na razie jestem tutaj, tu jest im dobrze, a o transport będę się pytać, jak przyjdzie na to czas.
              Ja taka durna jestem i się do roślin przywiązuję. smile
              A w pracy na naszym piętrze mam przydomek "doktor od roślin", hahaha, przynoszą mi różne przypadki do uratowania. I ratuję. Jedna taka nawet zakwitła. smile

Co do skimii, to macie żeńską czy męską? Moje to chłopczyki. smile

Mammajko, maciejka doszła, okrutnie dziękuję! big_grin Wysieję dzisiaj, w drodze z prześwietlenia kupię ziemię - doniczkę już mam. smile
              • jutka1 PS. Re: Rośliny zimą i nie tylko :-) 26.03.11, 07:26
                Pierwsze zdjęcie już się pokazuje. Piękna! smile
              • verbena1 Re: Rośliny zimą i nie tylko :-) 26.03.11, 08:14
                Jutko, Ty jestes roslinnym doktorem a ja pacjentem ,ktorego juz trzeba z tej przypadlosci leczycsmile
                Obudzilam sie o 4 w nocy z odkrywczym pomyslem dotyczacym dalii (czesto tak mam, w nocy przychodza mi do glowy najlepsze pomysly). Z daliami trzeba czekac az do maja i dopiero wsadzac do gruntu, a przeciez ja mam szklarnie i to dosyc duza!
                Jesli juz teraz wloze bulwy do doniczek w szklarni szybciej bede miala kwitnace pieknie roslinki.
                Cale szczescie ,ze moja choroba nie jest zarazliwa, Rieks spi spokojnie, kiedy ja juz od siodmej na nogachsmile
        • lablenka_x Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 20:38

> Lablenko, te piekne kolorowe zdjecia na poczatku kusily mnie bardzo ale przekon

>
          > Powiedz mi ,gdzie u Ciebie bedzie sie piac ta pnaca hortensja? Jesli po murze t
          > o mozesz miec problemy z odczepieniem jej potem.
          > Ma bardzo silne lodygi.

hmmmm zaskoczyłas mnie pytaniem,bo wydawało mi się,że ona nie ma tych macek doczepiajacych sie do muru.Chciałam ja poprowadzic po podpórkach.Myslałam,że ta pnąca u Twojej sąsiadki to własnie w ten sposób sie pnie ze trzebaby ją podpinac do podpory.Gdyby miała mi zniszczyc tynk ,to chyba bym sie nie odważyła.
          • verbena1 Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 21:09
            Ja Cie nie strasze Lablenko, poczytaj sama:

www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=4&roslina=100&nazwy=2
            • lablenka_x Re: Balkon 25 marca :-) 25.03.11, 21:47
              verbena1 napisała:

> Ja Cie nie strasze Lablenko, poczytaj sama:

Przez mysl mi nie przeszło,ze z niej taki numerek.Ja myślałam,że to tylko taka niwinnośc jaka widziałam u Was na płociesmiledzięki za ostrzeżenie.
              >
              > www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=4&roslina=100&nazwy=2
              • lablenka_x Re: Balkon 25 marca :-) 26.03.11, 08:22
                Chyba kupię to:
                allegro.zumi.pl/show_item.php?item=1526752922&utm_source=onet.pl&utm_medium=banner&utm_campaign=SGOnet1&tduid=c031740e8d143b113fb50eb1ec6a920a
                Będzie i zielono i smakowiciesmile
                • mammaja Re: Balkon 25 marca :-) 27.03.11, 00:36
                  Lablenko, swietny pomysl. Mam w grudncie poziomki, ale te truskawki mozna w donicach postawic i bedzie radocha dla maluchow smile
                  Jutko, ciesze sie, ze maciejka doleciala - mam nadzieje, ze bedzie pieknie pachniec na cala okolice .
    • jutka1 Balkon 2 kwietnia :-) 03.04.11, 09:26
      Wczoraj było ciepło (23 C!) i słonecznie, więc większość dnia spędziłam na balkonie.
      Rano było tak:

http://i52.tinypic.com/zoguok.jpg

I tak:

http://i55.tinypic.com/mcumjd.jpg

A potem było tak...

http://i51.tinypic.com/34qlr83.jpg

http://i53.tinypic.com/ojphs1.jpg

http://i52.tinypic.com/o0ch9l.jpg

http://i51.tinypic.com/34qlr83.jpg

I nowość, plus wysiana maciejka, będę raportować

http://i54.tinypic.com/11jyil4.jpg
      • lablenka_x Re: Balkon 2 kwietnia :-) 03.04.11, 10:26
        Jutku ,balkon cudny.
        U nas tez wczoraj było bardzo ciepło ,a dziś w cieniu teraz 16C.
        Ta czerwona roslinka bardzo wdzięczną ponoc jest ,a śliczna na 100%.
        Aeby na moim balkonie zakryć tę matę wymysliłam,że kupię do cienia żurawki o różnych kolorach liści.Może się tam zagoszczą,bo w chwili gdy glicynia się zazieleni to cien tam jest prawie całkowity.
        Zastanawiam się nad tym czy może w tym roku to uparte zielsko wreszcie zakwitnie.
        • jutka1 Re: Balkon 2 kwietnia :-) 03.04.11, 10:39
          Masz na myśli tę nową na półce? Znam ją od sąsiadów - kwitnie od marca do listopada, bardzo szybko rośnie i jest "pnączowata", więc naprowadzę ją na stelaż, niech się wije.
          Moja glicynia na ganku w PL ma już 10 lat i ciągle się upiera, że nie będzie kwitnąć. sad Chyba, że w tym roku zmieni zdanie. A druga, z boku domu, posadzona w tym samym czasie - w zeszłym roku wydała po raz pierwszy dwa rachityczne grona kwiatów.
          • lablenka_x Re: Balkon 2 kwietnia :-) 03.04.11, 13:31
            Tak pytam o to czerwone,u nas w Polsce tez można te roślinke kupić.
            Właśnie przed południem zakwitła na trawniku przed balkonem forsycja smile
            • verbena1 Ogrod 3 kwietnia 03.04.11, 15:07

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/4wejpiLd2tLfiMIcOB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/c4B1czJIPV685boZvB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/mgylt6n7muvaBlqqjB.jpg

Po jednym bardzo cieplym i slonecznym dniu rosliny dostaly "powera" i dalejze rozwijac sie i nabrzmiewac. Drzewko dzikiej wisni zaczyna kwitnac, co za widok!
              Zaby opanowaly staw i skladaja skrzek jak szalone, kumkaja przy tym i robia wiele zamieszania, ryby zeszly do podziemia i przeczekujasmile

Jutko, u Ciebie wiosna cieplejsza, hortensja juz zupelnie rozwinela listki a moje jeszcze w paczkach.
              • lablenka_x Re: Ogrod 3 kwietnia 03.04.11, 15:42
                Cudne zdjęcia napawające radością.
                Dzieki za kaczeńce,moje ukochane,ktorych już lata całe nie widziałam.
                Tak,deszcz,wiosenny deszcz,czyni cuda.Forsycja na trawniku tez po deszczu zakwitła.
    • luiza-w-ogrodzie Rosliny, kwiaty i inne.... jesiennie 06.04.11, 12:44
      Zamiast pakowac walizy, sortuje zdjecia. Mam wymowke, ze po to, aby zwolnic pamiec aparatu :o)
      A oto ogrodowi jesienni goscie na szalwiach:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jb/ze/4zgn/QCjC5GDmIae5Qbd4AB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jb/ze/4zgn/BcoMwYHmGHIa8eb5jB.jpg

Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>¸¸.
      Jak gadać z królikami
      • mammaja Re: Rosliny, kwiaty i inne.... jesiennie 06.04.11, 22:35
        Piekne zdjecia i rosliny! U nas duzo pozniejsza wiosna sad Ale nadejdzie! Zreszta nie mam czasu!
        • fedorczyk4 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... jesiennie 07.04.11, 09:23
          Zdjęcia bombowe, ale z tą wiosna u nas to cienkawo. W niedzielna noc ma być -2. To pewnie mi na złość bo pościągałam chochoły i jednak kupiłam bratki-(
          • mammaja Re: Rosliny, kwiaty i inne.... jesiennie 07.04.11, 11:05
            Kiedy? U mnie forsycja ma listki i szykuje sie do kwiatów! Czy juz odkryc róże? Moje tylko przysypane i jeszcze się boję odgrzebac !
    • bbetka_1 balkon początki wiosenne 08.04.11, 23:15
      Nie wiem kiedy ale dokupiłam na balkon bratki zwykłe, miniaturki, stokrotki i niezapominajki.
      Zasadziłam wszystko, a także zasiałam parę rzeczy w tym nagietki i groszek pachnący - zobaczymy co z tego będzie smile
      Mąż przytargał też rododendron, który przezimował w podziemnym garażu z minimalną ilością światła i wody, ale wygląda nieźle-odpukać!

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/7nlSEU4FByNaTg9aCB.jpg

a kasztan też już wypuszcza listki
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/QJf6BibjJ2U44csYfB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/fa/ff/reof/mL6km2AHr0mRn2I25B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/fa/ff/reof/HwGe6sF0QO6pFiU08B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/fa/ff/reof/oMfdlB7bhAffO15dsB.jpg

to tyle na początek, co będzie dalej to się zobaczy później smile
      • jutka1 Po powrocie 10.04.11, 19:43
        Rano w środę podlałam sowicie. Wracam dzisiaj w południe - ziemia wyschnięta na pieprz. Bidulki.
        No nic, podlałam jak tylko słońce się schowało.
        Sprawdziłam postępy. Maciejka wypuściła kiełki, na 5 mm! smile
        Lawenda ma duże pąki. Za kilka tygodni zakwitnie.
        Większość kwiatów kamelii przekwitło. Jeszcze 4 się ostały. ALE... Policzyłam nowe liście. Na kamelii w cieniu: 47. Na kamelii w słońcu: 102! Przez 4-5 tygodni!
        Przycięłam pietruszkę koło lawendy.
        Aha. Na balkonie było dziś w porywach 30 C. smile))
        • fedorczyk4 Re: Po powrocie 11.04.11, 09:35
          Zwariuję z zazdrości. U nas wczoraj było 9.5 stopnia. Mój pieris wyglada mniej wiec tak jak ja, czyli smetnie. Za to jedna z róż rzuciła sie jak szalona i wypuszcza liście na wszystkie strony. A orliki maja już pąki i poważnie myślą o kwitnieniusmile Kupiłam na Allegro skimie i trzy kolejne orliki tyle że tym razem ciemno fioletowe i czekam na nie z drżeniem serca.
          • jutka1 Kilka pytań 11.04.11, 21:35
            Po primo - co to są orliki?

Po drugie primo wink
            • verbena1 Re: Kilka pytań 12.04.11, 14:11

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/kZYDheky5qNnJjxqTB.jpg

tak wygladaja orliki czyli aquilegia, bardzo wdzieczne kwiatki, kwitna w maju.

Pieris po przekwitnieciu zaczyna wypuszczac nowe, czesto czerwone listki, nie obcinaj kwiatkow tylko spokojnie poczekaj.
              Skimia, jak wiesz jest dwurodzajowa, meska i zenska. Na zenskiej jesienia pojawiaja sie czerwone kuleczki ,ktore zima pieknie wygladaja. Masz dwoch chlopcow i chyba nie doczekasz sie kuleczek.
              Ja Cie te lapki swedza , wszystko chcesz cak,cak poobcinac. Te kwiatki same odpadnasmile
              Dlaczego liscie zolkna? Skimia i pieris lubia polcien i kwasna ziemie, u mnie rosna pod rododrenami i maja sie dobrze. Kup worek torfu ogrodniczego i dosyp im troche. Uschle liscie lub galazki mozesz spokojnie poobcinac, nic sie nie stanie.
              Na balkonie rosliny zachowuja sie troche inaczej niz w ogrodzie dlatego czasem trudno jest ustalic przyczyny usychania lub dziwnego zachowywania.

Ogrodnictwo wymaga cierpliwosci , ucze sie jej od lat ale ciagle mam ochote poganiac roslinki i prawie wyciagac za lebki z ziemismile

Zycze powidzenia w dalszej dzielalnoscismile
              • jutka1 Re: Kilka pytań 13.04.11, 07:44
                Dzięki, Verbenko. smile
                Orlików nie znałam. Ładne! smile
                PS. Lawendy wypuściły pąki kwiatowe.
    • dado11 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 14.04.11, 22:21
      Wiosna w ogrodzie już jest, choć nieco przemarznięta, ale za to w domu szalejesmile
      ostatnio kupiłam azalię, w pączkach, a po kilku dniach na oknie dostała szałuwink
      więc ją pochwalę...
      http://images8.fotosik.pl/1694/8ab1e9b79fd32595.jpg
      http://images8.fotosik.pl/1694/61ae88c36454eaa2.jpg
      • verbena1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 14.04.11, 23:23
        U mnie wiosna coraz bardziej widoczna. Mamy nowych lokatorow, ktorzy zastanawiaja sie czy domek jest wystarczajaco duzy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/OIRlBwPJ8RRT9oLboB.jpg

Poza tym wszystko kwitnie

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/wA7vD2amaomkfv7uQB.jpg

Kotka ma nowego przyjaciela
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/rr2K9SmkSAQBLGF7MB.jpg

a z tego beda piekne jabluszka

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/TonsJDAALkB9g9ue6B.jpg

Moje azalie ogrodowe zastanawiaja sie czy juz zakwitnac, rododendrony z pewna niesmialoscia rozwijaja kwiatki, czekaja chyba do swiat.
        • jutka1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 15.04.11, 18:41
          Glicynie uginają się pod gronami kwiatów, kwitną kasztany, wydaje się, że to maj smile))
          • lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 15.04.11, 19:41

Moje się nie uginają,wypuszczają listkismile,ale w ogrodach drzewa kwitną jak szalone.
            • lablenka_x Dokonałam odkrycia 15.04.11, 20:55
              ,że bratki wabią owady niesamowitym światłemsmile
              Oto dowody:
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/aT5XuDVNx1vA68oboX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/u8YbBUlfJbaiG80hJX.jpg
              To wnetrze na dodatek zamieszkuje osobisty anioł
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/iT2Y8FbUBvwRPzSWSX.jpg
              Az razi w oczy
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/Qq25fAf40dsqTZ4BqX.jpg
              Nieco subtelniej,ale i tak świeci
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/Bz4g28wO29FlnLwNLX.jpg
              A tu cudownie
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/zgixlzdQBhjHFUJHrX.jpg
            • lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 15.04.11, 20:56
              lablenka_x napisała:

>
              > Moje się nie uginają,wypuszczają listkismile,ale w ogrodach drzewa kwitną jak szal
              > one.
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/sHGmzz6xwJfz29625X.jpg
              • fedorczyk4 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.04.11, 15:01
                Żeby nie było, że u mnie tej wiosny nic nie kwitnie na tarasie. Owszem kwitnie. Biało rude.
                Pewnie na dowód, że bratki przciagają światłemsmile)))

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/dd/wi/7ita/RIs3b5Mwo6b0fKKfRB.jpg
                • verbena1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.04.11, 19:45
                  Ten przyciagniety swiatlem rudy rozwija sie calkiem dobrze.
                  Lablenko, Twoje bratki kojarza mi sie bardzo seksualnie, te kosmate wnetrza i w ogolesmile
                  Dzis mial byc odpoczynek od ogrodu ale.... Rieks wynalazl w internecie dwa otwarte do zwiedzania ogrody no i pojechalismy ogladac.
                  Nie powinnam tego robic, wracam do domu z wypiekami, podniesionym cisnieniem i glowa pelna nowych planow. Co za ogrody maja ludzie, prawdziwe parki. Trudno nazwac ogrodem teren 2 ha, gdzie sa stawy, ogromne trawniki ,zarosla z drzewami, setki narcyzow, tulipanow, kwitnacych magnolii, rododendronow....buzia nie zamykala mi sie z zachwytu, nasze 2 tys.metrow kwadratowych to malenki ogrodek w porownaniu z tym parkiem.
                  Nastepny ogrod byl nieco mniejszy ale rownie niezwykly. Tu jest link ,mozna obejrzec zdjecia www.tuinfleur.nl
                  Wrocilismy z masa nowych pomyslow, zmian i ulepszen. Biedny Rieks ,bedzie mial znow prace nie cierpiace zwlokismile

• verbena1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.04.11, 19:57
                    Pare zdjec z dzisiejszej wycieczki

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/8Tgi8r1WzD6LmV10lB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/aakYEjoVxayyvFGZzB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/Sxv6HBaBTDu31SW2RB.jpg
                • monia.i Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.04.11, 21:51
                  fedorczyk4 napisała:

> Żeby nie było, że u mnie tej wiosny nic nie kwitnie na tarasie. Owszem kwitnie.
                  > Biało rude.
                  > Pewnie na dowód, że bratki przciagają światłemsmile)))
                  >
                  > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/dd/wi/7ita/RIs3b5Mwo6b0fKKfRB.jpg

Boskie!smile
                  • mammaja Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 17.04.11, 22:18
                    Niesamowite zdjecia ! Te z holenderskich ogrodow i ten kicia w doniczce - na wystawe smile
                    • verbena1 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 21.04.11, 09:28
                      Wiosna a wlasciwie lato w pelni, upaly 24 stopniowe. Roslinnosc rosnie w oczach.
                      Moja smierdzaca okropnie ale niezwyklej urody Cesarska korona wyglada tak:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/jwYUjWHnjdCKpoLKFB.jpg

zwroccie uwage na tego zwierza na dalszym planie ,nie odstepuje mnie na krok, wlazi mi w obiektywsmile
                      a oto dzikie jabluszka:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/Fx8CwETspmT7F7CBNB.jpg
                      i rododendron
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/7Yv105OQLC3drE7hUB.jpg

Wyobrazcie sobie ,ze bez juz kwitnie, dzis zauwazylam. Ciekawe co bedzie w maju, truskawki tez maja juz kwiatki. Eksperymentalnie wsadzilam pare mini krzaczkow pomidorow do gruntu, zrobilam im szkole przetrwania. Jak padna to nie bedzie tragedii, mam jeszcze okolo 50 sztuk! Wszystkie polskie malinowe powschodzily i teraz bede chyba sadzic pomidory pomiedzy kwiatami bo nie mam juz miejsca.
                      • mammaja Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 21.04.11, 09:42
                        Verbano - to rzeczywiscie ogromna roznica miedzy Warszawa - u mnie tak nie kwitnie. Ale zaraz jablonka przed oknem kuchni bedzie rozowiec smile
                        • lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 21.04.11, 18:58
                          Pisałam na dzisiajkach o bzie,powtórzę, ma kiscie we wczesnym rozwoju.Forsycje przekwitają,a drzewa owocowe w rozkwicie.
                          Mammajko , kupiłam te pnące truskawki ,wsadziłam do donicy i juz wypuszczają listki, szybko i ochoczo.
                          • dado11 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 26.04.11, 21:21
                            dziś w ogrodzie było pięęęękniesmile
                            http://images8.fotosik.pl/1769/6bd537bf85d6222a.jpg
                            http://images8.fotosik.pl/1769/82875211be40516e.jpg
                            http://images8.fotosik.pl/1769/5bdb5d496b7aacae.jpg
                            http://images8.fotosik.pl/1769/21b1038df858a881.jpg
                            cuuuudny wypoczynek po chrzcinachwink
                            • fedorczyk4 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 27.04.11, 09:01
                              Ech!!!!!
                              • lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 29.04.11, 10:26
                                Zakupione przeze mnie truskawki pnące
                                W tydzien po posadzeniu
                                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/s7OdMVE2WDSnNsJjEX.jpg
                                i po 2 tygodniach
                                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/7BIzxRYPSlTmFkdrrB.jpg
                                • fedorczyk4 Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 29.04.11, 19:38
                                  No to pięknie Ci się pną. Na moim tarasie panuje kompletny chaos. Jedne roślinki rosną, inne już przekwitają, niestety całość z mojego punktu widzenia, nadal nie zasługuje na zdjęciasad
                                  • lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 29.04.11, 20:05
                                    Kupiłam je w sprzedaży wysyłkowej.Link zamieściłam na tym wątku i zastanawiałam się co z tego co przyszło wyrośnie,a tu rosnie i to jaksmile.
                                    U mnie już na trawniku poprzekwitały cebulowe i tez smętnie to wygląda,a bratki mimoże cudne już zaczynają się coraz bardziej wyciągac w górę.
                                    • lablenka_x Re: Rosliny, kwiaty i inne.... wiosennie 29.04.11, 20:30

Moje balkonowe bratki i uparta glicynia
                                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/ZvAyenrMYJ4a8NPgyB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/7aOrJWk0iCFXhXuZ5X.jpg
    • jutka1 Majówka na balkonie :-))) 01.05.11, 20:18
      Tak było dzisiaj na balkonie.

Widok z kuchni:

http://i56.tinypic.com/2mw6n87.jpg

Widok na okno do kuchni i siedzisko:

http://i55.tinypic.com/jp7vph.jpg

Lawenda kwitnie:

http://i55.tinypic.com/1771xk.jpg

Inna lawenda:

http://i55.tinypic.com/24vmb8i.jpg

"La totale":

http://i51.tinypic.com/35m184y.jpg

"La totale 2":

http://i55.tinypic.com/33eiirb.jpg

Te wielgachne liście to te maleństwa 6 tygodni temu:

http://i52.tinypic.com/2l9jtdx.jpg

A to widzę, jak siedzę w salonie:

http://i54.tinypic.com/oim1u.jpg
      • fedorczyk4 Re: Majówka na balkonie :-))) 02.05.11, 10:15
        Bosko masz Jutkasmile I piękne doniczki. Strasznie Ci ich zazdroszczę. Ja mam wszystkie od sasa do lasa i w dodatku niektóre mi się całkowicie rozpadają, a na wymianę chwilowo mnie zupełnie nie staćsad
        • lablenka_x Re: Majówka na balkonie :-))) 03.05.11, 10:53
          Tak Jutko,masz pięknie.
          U mnie na razie tak
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/ZvAyenrMYJ4a8NPgyB.jpg
          Nigdy nie wsadzam pelargonii przed 15 maja ,no i znowu okazało się,ze mam rację.Przy dzisiejszej pogodzie wymazłyby ,jak nic.Na Dolnym Śląsku opady śniegu dośc intensywne,choć nie sa nowościa.Pamiętam kwitnące jabłonie przykryte pierzynka sniegu,hahaha, ale nie pamietam kiedy to było.
          Fedorczyk,przyjedź do mnie.Wybierzemy się do Czacza i poszukamy.Jedyne co może Cie powstrzymać to przelicznik - cena benzyny + cena doniczek= byc moze cena zakupu nowych w Warszawie.
          • luiza-w-ogrodzie Re: Majówka na balkonie :-))) 03.05.11, 12:15
            Swietny balkon, nowoczesnie romantyczny. Tez bym na nim majowkowala.

Luiza-w-Ogrodzie
            Forum AUSTRALIA
            • bbetka Re: Majówka na balkonie :-))) 04.05.11, 23:21
              Jutko, serdecznie zazdraszczam Twojego przepięknego balkonu...od samego patrzenia człowiek się robi bardziej wypoczęty smile
              Na moim nie da się posiedzieć i to jego główna wada...
              • mammaja Re: Majówka na balkonie :-))) 04.05.11, 23:23
                Tak, zgadzam sie z wami - balkon uroczy! Posiedzialabym z toba, Jutko !
                • jutka1 Re: Majówka na balkonie :-))) 05.05.11, 08:32
                  Dzięki za dobre słowa. smile Balkon uwielbiam, można się domyślić. wink
                  W słoneczne weekendy wychodzę tylko rano po zakupy, potem siedzę " w ogródku". smile
                  • bbetka Re: Majówka na balkonie :-))) 05.05.11, 14:54
                    Nie dziwię się ani trochę smile
                    • jutka1 C.d. majówki na balkonie :-) 07.05.11, 20:59
                      Jak wspominałam o planach na Dzisiejkach, po śniadaniu spędziłam boskie chwile na balkonie. Grała muzyka, książka się czytała, ludziki na dole chodziły i były przez jorstruli leniwie obserwowane, no i co najważniejsze: SŁOŃCE!!! No po prostu Boskość Inc. (albo i nawet Boskość.com big_grin )

Fotoreportaż zaczyna się rano, kiedy jeszcze słońce było "po drugiej stronie góry" wink

http://i51.tinypic.com/un48l.jpg

Widok z kuchni to już dżungla:

http://i54.tinypic.com/2nvvvl.jpg

Lawenda zakwitła (i przyciąga... pszczoły!!! w sercu miasta, no żesz!!!):

http://i54.tinypic.com/whe2pw.jpg

http://i54.tinypic.com/14l7z0l.jpg

http://i51.tinypic.com/sw93du.jpg

I wszystko kwitnie, słońce się ociera i otula, a obserwowanie tego rytuału prawie zakrawa na, kurnia, erotykę big_grin :

http://i51.tinypic.com/2me7e5h.jpg

http://i55.tinypic.com/avhjpg.jpg

http://i53.tinypic.com/11jtaqf.jpg

http://i53.tinypic.com/2q9c76r.jpg

http://i55.tinypic.com/mbitc6.jpg

http://i54.tinypic.com/9vgxmp.jpg

A jak siedzę na sofie (jak teraz), to widzę to:

http://i56.tinypic.com/oua49x.jpg

No i na koniec, słońce zmierza ku legowisku:

http://i51.tinypic.com/ncguu.jpg

To był dobry dzień smile
                      • mammaja Re: C.d. majówki na balkonie :-) 07.05.11, 21:43
                        Jak widac nie wiele metrow potrzeba do szczescia smile zazdroszcze tego slonca, bo u nas rozpadalo sie popoludniu. Swoja droga deszcze potrzebny - ale to zimno - nie. Totez spedzilam czas raczej w domu, ale przy muzyce smile
                        • verbena1 inne roslinki 07.05.11, 23:08

Pieknie masz Jutko, kawalek ogrodu miedzy domami w srodku Paryza. Interesuje mnie ten czerwono kwitnacy kwiat, nie moge dojrzec co to jest?
                          U mnie kleska urodzaju

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/9nhkMRyuM2ZB2UJ4AB.jpg

Wszystkie nasionka polskich malinowych pomidorow powschodzily i mam problem co z tym zrobic, wyrzucic szkoda bo takie ladne

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/re/kc/ge5d/lszPDpsvM3f217uYPB.jpg

Wsadzilam pare na grzadki, troche do szklarni i zostalo jeszcze okolo 30 sztuksmile Mam pare osob chetnych, moze zdolam rozprowadzic. Ciekawa jestem co z tego wyrosnie.
                          • lablenka_x Re: inne roslinki 08.05.11, 10:02
                            Verbeno, rozpropaguj nasze narodowe dobro,jakim jest nasz pomidor malinowy,wśród Holendrówsmileniech widza tę subtelną różnicę w smakach.
                            • fedorczyk4 Re: inne roslinki 08.05.11, 12:15
                              Bardzo słuszniesmile
                              Wałśnie stwierdziłam, że jednak mam w sobie coś z postaci Chmielewskiej. Wkurzona jestem w stanie przenosić góry a "spotkanie ze mną może okaza się niebezpieczne dla tygrysa ludojada" jak napisała w "Całym Zdaniu Nieboszczyka". A właśnie się strasznie wkurzyłam. Wkurzona wróciłam do domu i rzuciłam się na trawę psmi i kotmi pożartą, wyglądającą nomen omen jak "psu z gardła" i na całą tę donicę w której kiedyś była olbrzymia tuja. Tuja zeszła i została ścięta, ale nie udało nam się jej ściąć równo, ani usunąć pnia. Co powodowało z jednej strony częściową nieużyteczność wielkiej donicy, z drugiej zmyuszało do zakrywania krzywego pnia. Trawa zakorzeniła się do samego piekła chyba. Rwałam, ciełam korzenie, szarpałam, jednocześnie popdpiłowując pieniek potujny. Le Mąż na wszelki wypadek obserwował to z za okna sypialni. Zamkniętego. Jak nieopatrznie zapytał po co ma mi piła, to w odpowiedzi usłyszał taki bulgot z warkotem, że bez słowa umknął szukać narzędzia. Po półgodzinnej szarpaninie VICTORIA!!! Wyrwałam p...... pień własnymi ręcami!!!! I teraz mam wielką i wolną donicę. Będzie w sam raz na pruszniksmile
                              • fedorczyk4 Re: inne roslinki 08.05.11, 12:27
                                Ostatnie już widoki z paskudną trawą w tle!!!
                                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/dd/wi/7ita/P4mgRzvN45nwsBoVQB.jpg
                                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/dd/wi/7ita/hj15NASfWBjvACOZvB.jpg
                                • jutka1 Re: inne roslinki 09.05.11, 07:18
                                  Już Ci Fedo pisałam na forum obok, że bardzo lubię Twój taras. smile
                                  Jeśli będziesz w Warszawie w sierpniu, to może zrobię osobistą inspekcję? wink
                                  • fedorczyk4 Re: inne roslinki 09.05.11, 08:06
                                    No pewnie, że będęsmile
                                    Za to ja będę pod koniec czerwca kilka dni w Paryżu. I tu zawiesiłam znacząco głoswink
                                    • jutka1 Re: inne roslinki 09.05.11, 08:21
                                      Nic nie musisz znacząco zawieszać, będę od 25 czerwca do dyspozycji. big_grin
                                      • fedorczyk4 Re: inne roslinki 09.05.11, 20:32
                                        Cieszę się i dziękujęsmile))
                          • jutka1 Re: inne roslinki 09.05.11, 07:16
                            Ten czerwony nazywa się dipladenia. smile
                            • verbena1 Maj na tarasie i w ogrodzie 09.05.11, 13:26

Obejrzalam sobie diplandenie na googlach, podoba mi sie , pasowalaby tez u mnie na tarassmile
                              Fed, te ogromna donice wypatrzylam naprawde z trudem, jest piekna, nie zaslaniaj jej niczym i zrob zasieki przed kotami, zeby ci znow czegos nie wyzarly.

Dzis glowilam sie ,gdzie wsadzic patisony ,ktore potrzebuja przestrzeni. Rozgladajac sie po katach zauwazylam trzy wiklinowe kosze , w ktorych rosly kiedys dalie. Do jednego wsadzilam patisona ,ktory wylazil juz z malej doniczki, w drugim siedzi krzak pomidora a w trzecim nasiona ogorkow. Kosze stoja na malym tarasie ,gdzie odbywa sie grilowanie, bedzie pyszna zakaska do miesa w leciesmile
                              Poza tym dalej sucho i goraco, podlewamy ogrod non stop. Pozytywnie patrzac, bedziemy miec dlugie lato,ktore zaczelo sie u nas juz w kwietniu.
                      • monia.i Re: C.d. majówki na balkonie :-) 07.05.11, 23:39
                        jutka1 napisała:

Masz cudnie, Jutyldo smile A ostatnia fotka - no super smile
                        • bbetka_1 Re: C.d. majówki na balkonie :-) 09.05.11, 14:33
                          Wasze ogrody balkony i tarasy podziwiam nieustannie smile
                          U mnie na razie właściwie monokultura bratkowa...
                          Ale w nadchodzący weekend zamierzam to zmienić smile
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/SnxjzweRmn2IUyh6PX.jpg
                          • fedorczyk4 Re: C.d. majówki na balkonie :-) 09.05.11, 20:30
                            Tylko tej z ogonem nie ruszajsmile))
                          • mammaja Re: C.d. majówki na balkonie :-) 09.05.11, 22:56
                            U mnie az wstyd jaka nedza na tarasie! Wreszcie sie ocieplilo i niedlugo wyniose rosliny domowe, to sie zazieleni! Moje ogromne kliwie nie lubia slonca, musi winograd najpierw zrobic cien. A w donicach kwiatowych ciagle prawie pusto sad Wysiane kwiatki dopiero kielkuja .
                            • jutka1 Re: C.d. majówki na balkonie :-) 10.05.11, 07:56
                              Donoszę uprzejmie Mammajko, że maciejka ma już ponad 10 cm. Czekam na pączki kwiatów. smile
                              • fedorczyk4 Re: C.d. majówki na balkonie :-) 10.05.11, 09:28
                                O kurcze! Moja w zeszłym roku wcale nie wyrosłasad W tym sie na nią obraziłam. A z całej torebeczki nasionek Groszku pachnącego kiełkuje mi tylko 5 roślineksad. Za to dopaszczowy szalejesmile
                                Mm, nie ma się czym przejmować toż to dopiero pierwsza połowa maja. To, że w takiej Niorze (oczywiście Niort) na ten przykład jest 28 stopni, to nas do niczego nie zobowiazuje!
                                • mammaja Re: C.d. majówki na balkonie :-) 10.05.11, 10:50
                                  Masz racje, Fed. A maciejke zapomnialam soie posiac sad Moze jeszcze wzejdzie?
                                  • fedorczyk4 Dipladenia 11.05.11, 08:53
                                    Poczytałam sobie Jutek o Twojej ślicznej roślince i poza wszystkim innym przeczytałam że: Dipladenia jest rośliną trującą (wszystkie części)!!! Jeżeli nie zapewnimy jej odpowiedniej wilgoci powietrza lub będzie poddana na bezpośrednie słońce, może dojść do zwijania się liści.
                                    Ja zaś rano wstałam, roślinność podlałam i usiadłam do kompa. I od komputerowego biurka mam taki widoczek przez oknosmile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/dd/wi/7ita/eNNsUywt18qKINb02B.jpg
                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/dd/wi/7ita/Mx55nQls2Gt6FHYb9B.jpg
                                    • jutka1 Re: Dipladenia 11.05.11, 10:26
                                      Wiem, że jest trująca. Zwykle jej nie jadam wink Ale jak ma się koty czy psy, to może lepiej jej nie posiadać?
                                      Moja na balkonie ma bezpośrednie słońce może z godzinę dziennie, po południu, więc zwijania liści nie zauważyłam.
                                    • jutka1 Fedowy taras :-) 11.05.11, 10:28
                                      Fedo, cudnie masz. I niezapominajki !!! Jak dojadę na wieś za 3 tygodnie, to już chyba będzie za późno, żeby moje zobaczyć. sad

Mammmajko, siej maciejkę, jeszcze jest czas!
                                      • mammaja Re: Fedowy taras :-) 11.05.11, 14:07
                                        Fedowy taras jak, co roku, zachwyca. maciejke zasieje dzisiaj, Niezapominajki kwitna mi wszedzie smile Tylko musze, jak co roku, wsadzic cos kiedy przekwitna. Na rozszdniku mam kilkadzieisat aksamitek - wysokich i niskich, to pospolite kwitaki, ale rosna w kazdych wrunkach i sa ładna plamą na tle zieleni. Kupie tez gotowe zeniszki. Zaczelam wsadzac do wiszacych doniczek kompozycje - za kilka dni powiesze. A dzisiaj upał!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka