Dodaj do ulubionych

Informacje dla Smoków

07.08.11, 20:07
Załączam informacje z Kijowa (nie zmieniłam tego, co mi Larysa napisała):
Ze sobą brać lepiej dolary lub euro, ponieważ kantorów pełno, z gwizdem biorą poważny pieniądz. Z wymianą złotych może być problem, gdyż te czynności wykonują nieliczne banki. Wymian złotówek na hrywny w Polsce nie opłaca się.
Chyba można spokojnie przewozić 10 tys. dolarów, ale koniecznie zadeklarować, by nie mieć pytań na granicy w drodze powrotnej.
Hotele raczej drogie, zwłaszcza w centrum, im dalej na okolice, tym taniej, ale zależnie od poziomu. Pokój może kosztować od 100-150 dolarów na dobę i dalej w nieskończoność.
Obiad najtańszy w stołówce 5 dolarów, w restauracji kilka razy droższy.
Przejazdy (to już wyciągnęłam w bezpośredniej rozmowie):
- metro 2 hr (z przesiadkami pod ziemią)
- tramwaj, trolejbus, autobus - 1,5 hr (bez przesiadek)
- busik 2,5 hr
Taksówki na krótsze przejazdy minimum 20 - 30 hr, dłuższe ok. 100.
Jeśli coś jeszcze potrzebne, proszę pytać.
Obserwuj wątek
    • goskaa.l Informacje dla Smoków ciąg dalszy 08.08.11, 00:23
      Dodatkowe informacje: za 1 dolar dostaje się prawie 8 grzywien.
      W sklepach jest smaczny nabiał i jest duży wybór. Pyszna woda mineralna z karpackich źródeł morszyńska (niebieska mocno gazowana, zielona lekko, biała bez gazu) - tę wodę polecają moi znajomi jako najsmaczniejszą, ale kosztuje ok. 6 grzywien. Bardzo dobre wina. Mieli możliwość porównać ceny w Krakowie i stwierdzili, ze w zasadzie są podobne. Oczywiście, w zależności od asortymentu niektóre rzeczy są nieco tańsze, z inne droższe, ale średnio wychodzi tak samo.
      W Kijowie jest Auchan, a oprócz tego sieci ukraińskich marketów:
      "Cильпо", "Велика кишеня", "Фуршет"," Караван", "Ашан"
      "Пузата хата" to sieć restauracji, nie tylko z potrawami ukraińskimi. Są restauracje tureckie, ormiańskie itp. W restauracjach w centrum jest drogo. W pobliżu Opery jest na ulicy Chmielnickiego jest jadłodajnia bardzo smaczna i niedroga, inna na Chreszczatiku z tyłu stacji metra.
      • lablenka_x Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 08.08.11, 07:44
        Wklejam to co napisałam wczoraj w dzisiajkach
        forum.gazeta.pl/forum/w,12248,127663465,127719546,Info_dla_Smokow.html
        Mówił jeszcze żeby raczej nie jeśc w lokalach bo sie moga zatruć.On jest Ukraincem , mieszkajacym od lat w Polsce ,więc tak funkcjonuje gdy jedzie do córki.
        • goskaa.l Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 08.08.11, 08:00
          Ukraina Ukrainie nie równa. Pytanie było o Kijów, przecież to stolica. I od mieszkańców Kijowa była odpowiedź. Znam ich dobrze, są ludźmi na poziomie i nie mówiliby nieprawdy.
          Być może, że na prowincji może być inaczej, ale wystarczy pomyśleć o Lwowie, do którego przecież jeździ sporo Polaków. Mam też sąsiadkę Ukrainkę, która jeździ na Polesie do rodziców i na Krym do córki. Jeszcze ją spytam. Chociaż sądząc po smaku i jakości ukraińskich słodyczy, które dane mi było jeść, nie ma się czego obawiać.
          Kurczę, chyba w końcu odpowiem pozytywnie na zaproszenie Igora, którym niezmiennie rozpoczyna rozmowę ze mną! Choćby po to, żeby się przekonać naocznie.
          • lablenka_x Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 08.08.11, 09:44
            No to sie wybierz i sprawdź.
            Ja podaję to co usłyszałam,a pytałam o Kijów.
            I nie chodzi mi absolutnie o konkurowanie z Toba dot. informacjismile
            • monia.i Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 08.08.11, 09:52
              Dziewczyny - pięknie dziękuję za wszelkie informacje, Smok również. Wszystko przekazuje mu na bieżąco smile
              Wino w prezencie już sobie zażyczyłam smile
          • joujou Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 08.08.11, 12:26
            Za Gośką mogę potwierdzić,że ukraińskie krówki w czekoladzie są pyszne smile
            Nabyłam je na targowisku w Lublinie w cenie 10 zł za/500gr.Te i inne produkty
            polecam w moich "kartkach z podróży" .Domyślam się,że tam można je kupić
            sporo taniej.
            • mammaja Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 08.08.11, 13:06
              Skorzystam niewatpliwie, zwlaszcza woda mnie interesuje smile Ciekawe czy w Jałcie jest drożej?
              • myszka1969 Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 09.08.11, 11:25
                A Centralnyj Uniwersalnyj Magazin dalej jest na Hrescatiku pod taką samą nazwą?...

Byłaś w Ławrze Pieczerskiej?...jak dla mnie bardzo ciekawe...I Sofijskij Sobor....
                • goskaa.l Re: Informacje dla Smoków ciąg dalszy 09.08.11, 12:47
                  Myszko, w życiu nie byłam w Kijowie, a nawet na Ukrainie. Moja przyjaciółka tam mieszka i to od niej informacje. Dziś wieczorem przekażę jej Twoje pytania i przytoczę odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka