Dodaj do ulubionych

Swięta za pasem

11.12.04, 07:09
Wrzucam ciekawy link z pomysłami i informacjami

serwisy.gazeta.pl/boze_narodzenie/5,61145,2419935.html
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Swięta za pasem 11.12.04, 07:13
      Informuję ,że to nie są makiełki poznanskie.
      prawdziwe makiełki poznanśkie zamiast klusek maja pokrojoną w kostkę bułkę ,
      namaczaną w mleku.

Makiełki poznańskie

Składniki:
      - mak:
      - 3/4 szkl cukru
      - 1 i 1/2 szkl maku
      - czubata łyżka miodu
      - czubata łyżeczka masła
      - 3 żółtka
      - bakalie - po 10 dkg:
      - rodzynek
      - orzechów włoskich
      - migdałów
      kluski:
      - 1/4 szkl wody
      - 3 łyżeczki masła
      - 1/2 szkl mąki
      - 3 jaja
      - trochę soli

Sposób przyrządzania:

Mak: Zalać mak zimną wodą, gotować 1-1,5 godziny, zostawić na noc. Następnego
      dnia mak odcedzić, dodać cukier i dwukrotnie zemleć przez maszynkę, dodać
      żółtka, bakalie, wymieszać.
      Kluski: Zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień, dodać mąkę i mocno
      wymieszać. Zdjąć z ognia, wystudzić. Wbić jaja, masę lekko posolić. Ciasto musi
      być gęste, ale nie twarde (jeśli jest za rzadkie - dodac trochę mąki, jeśli za
      gęste - wody). Nabierać malutkie kluski łyżeczką (jedna kluska powinna zajmować
      ok. 1/4 łyżeczki) i zsuwać je do wrzącej osolonej wody. Po ugotowaniu klusek
      wymieszać je z makiem i podawać na wigilijny stół. Makiełki można też jeść na
      zimno następnego dnia.
      • dan8 Re: Swięta za pasem 11.12.04, 15:42
        Dzieki za ten link.

Ciekawa jestem,ktora z polskich koled uwazacie za najpiekniejsza.

Denerwuje mnie tak zwana poprawnosc polityczna,z dekoracji swiatecznych
        usunieto zlobek,bo moze obrazic uczucia ludzi innych wyznan,wskazane jest
        skldanie zyczen wesolych swiat a nie wesolego Bozego Narodzenia,bo tez mozna
        urazic czyjes uczucia,zatracany jest charakter Swiat Bozego
        Narodzenia,zapominany jest fakt dlaczego obchodzimy to swieto i sprowadza sie
        to do komercjalizacji swiat.
        Dlaczego wiekszosc ma byc tak uwrazliwiona na uczucia mniejszosci?
        Tak dzieje sie w Australii.
        A jak jest z tym u Was?
        • kanoka Re: Swięta za pasem 11.12.04, 18:15
          Witaj, Dan smile
          Poprawność polityczna....w tej czy innej formie, zaczyna rządzić naszym życiem i
          włazi w co drugi wątek nawet na tym forum wink.
          Na szczęście rodzinie i znajomym, można jeszcze wysyłać tradycyjne kartki
          Bożonarodzeniowe. W "życiu służbowym", wszędzie obecnie wysyła się kartki
          poprawne politycznie - anonimowe święta w scenerii zimowej i jużwink...
          Ale to już było - chociaż inaczejsmile)
          Pisał o tym Julian Tuwim:

RAPORT.
          O film, panie ministrze,
          Obrazili się wachmistrze;
          O wiersz, panie generale,
          Obrazili się kaprale;
          O artykuł w tygodniku -
          Ordynansi, panie pułkowniku;
          O piosenkę, panie majorze,
          Żony sierżantów w Samborze;
          W radio była audycja:
          Obraziła się policja.
          Dalej - studenci
          Są do żywego dotknięci;
          Dalej, księża z Płockiego
          Dotknięci są do żywego.
          Następnie - związek akuszerek
          Ma ciężkich zarzutów szereg:
          Że to swawolność, frywolność,
          Bezczelność, moralna trucizna,
          Że w ten sposób ginie ojczyzna!...
          ...A po za tym - jest w Polsce wolność.

pozdrawiam
          knk
          • lablafox Prognoza na Wigilię i Boże Narodzenie 11.12.04, 20:16
            Prognoza na Wigilię i Boże Narodzenie

(11.12 / 12:34) - Jako pierwsi w Polsce prezentujemy najnowszą, aktualizowaną
            co 6 godzin, prognozę temperatury i zachmurzenia na Wigilię i Boże Narodzenie
            dla wszystkich głównych miast w Polsce. Aby zobaczyć prognozę należy kliknąć na
            link pod tym artykułem. Źródło: Twoja Pogoda.

INFO: Prognoza pogody na Wigilię i Boże Narodzenie
            • lablafox Re: Prognoza na Wigilię i Boże Narodzenie 11.12.04, 20:19
              www.twojapogoda.pl/
              Myślałam ,ze przejdzie z aktywnym linkiem , ale niestety musicie sobie
              poszukac.
              Pozdrawiam
          • tom_tam Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 20:39
            alez Kanoko! smile))

Autor tego wiersza jak twierdza "prawdziwi Polacy" w grudniu (mniej/wiecej)
            obchodzil Swieto Chanukka a Nowy rok we wrzesniu (m/w) i pod nazwa Rosz-ba-Szana

W swietle tego watpie by ilustracja poprawnosci politycznej wierszem akurat
            TEGO autora byla zgodna z intencja i przekonaniami polskiego w ponad 90%
            katolickiego i zdrowego moralnie spoleczenstwa polskiego smile)))

pozdrawiam,-
            tom
            • kanoka Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 20:55
              Tuwim jest dobry na wszystko, zawsze, wszędzie i o każdej porzesmile)
              Bo był mądrym człowiekiem, i najlepszym (wg mnie) poetą.
              Pozdrawiam
              knk
              • tom_tam Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 21:08
                Ciesze sie, ze tak uwazasz smile

Chociaz ja i.. na tym forum za zadne skarby Swiata nie "podpieral" bym sie
                takim Poeta ktorego religijna przynaleznosc byla hmmm.... conajmniej dwuznaczna.
                "Oni" nam zawsze chcieli podlozyc "swinie" smile)

uklony,-
                tom

ps.nie pisal czegos na ten temat jakis wspolpracownik Dmowskiego?
                - najlepiej z rodziny Gietrychow!
                Przynajmniej narodowa przynaleznosc i wyznaniowa czystosc autora nie budzily
                by "watpliwosci" smile))
            • nubila Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 21:22
              Swietnie bawisz siusiajac na wszystkich z gory. Uwazaj bo jestes na karuzeli.
              .
              • glodn_y Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 21:33
                Cy nożyczki zawsze muszą sie odezwać jak ktoś w stól popuka?
                nawet ja są tępe?
                • maryna04 Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 22:21
                  Najbardziej lubie kolede Bog sie rodzi i ze slow (o, juz zapomnialam kogo ) i
                  z melodii, bardzo przygnebiajaco dziala na mnie Mizerna cicha, stajenka licha -
                  w dwoch wersjach muzycznych. Najpiekniejsza miedzynarodowa Cicha noc troche
                  juz nie trawie, zreszta chyba nie tylko ja, ze wzgledu na to, ze jest
                  odgrywana do upadlego i jest stalym podkladem myzycznym we wszystkich filmach
                  okolobozenarodzeniowym. TT - Tuwim, jest polskim poeta, dla mnie jest tez
                  wspanialym autorem i bardzo madrym czlowiekiem. Na tym forum chyba nikt nie ma
                  co do tego watpliwosci.
                  • glodn_y Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 22:44
                    A ja kocham Cicha noc, A...też kcam.
                    • mammaja Re: Swięta za pasem - Kanoka 11.12.04, 23:13
                      Tak Maryno, Bog sie rodzi to piekna kolenda, w rytmie poloneza,jak huknie na
                      pasterce to serce sie raduje. Ale Mizerna,cicha jest tez piekna, tylko trzeba
                      spiewac wszystkie zwrotki, zeby bylo wesolo na koncu. A tak duzo jest pieknych
                      kolend,ze az trudno wybrac! Kolendy Cicha noc nie chcialo spiewac pokolenie
                      pamietajace wojne, bo chociaz skomponowal ja Austryjak (czy to tak sie pisze?),
                      spiewali ja okupanci.Teraz coraz mniej ludzi naszczescie o tym pamieta.
                  • tom_tam Re: Swięta za pasem - Maryna 11.12.04, 23:05
                    fajnie Maryno, ze jestes o tym przekonana.
                    Ja mniej, bo jak pogrzebiesz rozne watki to sie dowiesz iz: "Szkoda mi cię
                    człowieku,bo jesteś bardziej ograniczony niż wyznawcy księdza
                    dyrektora!"
                    O mnie jest!
                    Ja - jeszcze niedawno tez bylem w swym pojeciowym prymitywizmie przekonany,
                    ze np. Milosz to tez polski pisarz i... przez "mniej ograniczonych" dobitnie
                    zostalem ponformowany, ze sie myle smile

Mam nadzieje iz Szan. Adresatka mojego wpisu (KNK) zart zrozumiala, ale Tobie
                    dziekuje rowniez za zwrocona mnie uwage.
                    Z uszanowaniem,-
                    tom

• mammaja Re: Swięta za pasem - Maryna 11.12.04, 23:27
                      Ja przepraszam,ze pisze kolenda, ale bez ogonka (ę) to wychodzi dziwnie....
                      • maryna04 Re: Swięta za pasem - Maryna 11.12.04, 23:34
                        To chyba o to chodzi, ze cicha noc kojarzyla mi sie z filmem wojennym, w ktorym
                        w okopach Niemcy spiewaja Stille Nacht.
                        • dan8 Re: Swięta za pasem - Maryna 12.12.04, 04:12
                          Dla mnie najpiekniejsza,taka radosno-zwawa koleda jest "Bog sie
                          Rodzi",uwielbiam tez pastoralki np "Oj maluski,maluski,maluski jako rekawica".

Czy przynaleznosc poety nalezy oceniac po jego religijnym wyznaniu,czy tez po
                          jego tworczosci a szczegolnie w jakim jezyku pisal.
                          Nie zapominajmy,ze dawniej Rzeczpospolita byla ojczyzna wielu narodow .
                          • lablafox Re: Swięta za pasem - Maryna 12.12.04, 07:56
                            Bardzo mądre stwierdzenie , Dan,pisanie w określonym języku świadczy o
                            przynalezności narodowej , bez względu na wyznanie i kolor skóry.
                            Tuwim był polskim Żydem i czuł się Polakiem , dlatego tworzył i pisał po polsku
                            czy to takie trudne do zrozumienia?
                            Dla mnie jest on POETĄ JULIANEM TUWIMEM , a nie JT Polakiem czy Żydem.
                            Nie tłumaczył swoich hebrajskich wierszy na jezyk polski , tylko je pisał po
                            polsku.
                            Jakże uboższa byłaby ta nasza literatura gdyby nie Ci , nagannie nierdzenni
                            Polacy.
                            Zastanawia mnie jedno - dlaczego przy wszelkich dyskusjach , zawsze wytkniesz
                            komuś, TT , jego pochodzenie , czy myślenie religijno /polityczne?
                            • tom_tam co nowego w..." polityce"? - Szanowna LX 12.12.04, 09:41
                              Szanowna Lablafox

"Zastanawia mnie jedno - dlaczego przy wszelkich dyskusjach , zawsze wytkniesz
                              komuś, TT , jego pochodzenie , czy myślenie religijno /polityczne? "

Jezeli to pytanie postawione na powaznie - moglbym Tobie tez tak odpowiedziec.
                              Nie jestem jednak pewny czy to odpowiedni watek?.

"Komus" (w Twoim pytaniu) - Szan.LX, przyjmuje jako nie-personalnie kierowane!
                              a napewno w przypadku moich wpisow na tym watku nie dotyczylo to KNK - zbyt
                              wysokie mniemanie mam o Jej poziomie intelektualnym i poczuciu humoru.

Wszelka tresc naszych publicznych wpisow czy wypowiedzi ustosunkowujacych sie
                              do problemow czy porzadku spolecznego (podoba nam sie to czy nie!) ma wydzwiek
                              polityczny i (jesli szczera) prezentuje subiektywne stanowisko polityczne
                              wypowiadajacego sie "w sprawie".
                              Podobnie jest z "edukacyjnoscia" programow telewizyjnych telewizji publicznej -
                              ktorej programy (o nauce, przyrodzie, zwyczajach i zasadach spolecznego
                              wspolzycia ) - niewazne, czy swiadomie przez widzow tak odbierane, z zalozenia
                              programowego i jego celow sa tak planowane - pomysl powaznie na ten temat -
                              szybciutko wpadniesz jakie to proste.

Jezeli moje polityczne rozumienie rzeczywistosci Ciebie razi - ignoruj je!.
                              Chcesz "powaznie" porozmawiac - chetnie, choc ja jestem ostatnia osoba ktora
                              poddawala by w watpliwosc Twoje zdanie np. w przedmiocie "przynaleznosci
                              tworczosci J.Tuwima do skarbnicy polskiej kultury narodowej: "... bez względu
                              na wyznanie i kolor skóry. Tuwim był polskim Żydem i czuł się Polakiem ,
                              dlatego tworzył i pisał po polsku"
                              To jest wylacznie roznica specyfiki poczucia humoru, Szanowna LX, a nie moje
                              watpliwosci co do slusznosci Twojego czy KNK przekonania w tej sprawie.

Wyrazy szacunku,-
                              tom
                              • lablafox Re: co nowego w..." polityce"? - Szanowna LX 12.12.04, 09:53
                                e tam, tom-tomie.
                                Komuś - w tym momencie miałam na myśli Tuwima, mojego ulubionego poety , choć
                                nie jednego ulubionego poety.
                                • tom_tam Re: Szanowna LX 12.12.04, 10:16
                                  No to... prosto "z mostu" smile

Kocham tworczosc Tuwima - wszelka, bo genialny poeta i (dla mnie) wspanialy
                                  moralista.
                                  Podobnie jest z wyrafinowana poetyckoscia tworczosci K.I.Galczynskiego czy
                                  Cz.Milosza, publicystyka "kresowego" Wankowicza a... nawet (czescia) tworczosci
                                  Putramenta czy Iwaszkiewicza ("lewacka swolocz"! smile)) )czy Andrzejewskiego
                                  (gey!).
                                  Malo tego, szanowna LX: w moim (subiektywnym), prymitywnym odczuciu literacka i
                                  graficzna tworczosc Bruna Schulca - autora "Sklepow cynamonowych"
                                  i "Sanatorium pod Klepsydrą" - mimo iz mniej "po polsku" - nalezy
                                  bezdyskusyjnie do naszej POLSKIEJ skarbnicy literackiego i artystycznego
                                  dorobku.

Pozdrawiam,-
                                  tom

• lablafox Re: LX 12.12.04, 12:58
                                    tom_tam napisał:

> No to... prosto "z mostu" smile
                                    >
                                    > Kocham tworczosc Tuwima - wszelka, bo genialny poeta i (dla mnie) wspanialy
                                    > moralista.
                                    > Podobnie jest z wyrafinowana poetyckoscia tworczosci K.I.Galczynskiego czy
                                    > Cz.Milosza, publicystyka "kresowego" Wankowicza a... nawet (czescia)
                                    tworczosci
                                    >
                                    > Putramenta czy Iwaszkiewicza ("lewacka swolocz"! smile)) )czy Andrzejewskiego
                                    > (gey!).
                                    > Malo tego, szanowna LX: w moim (subiektywnym), prymitywnym odczuciu literacka
                                    i
                                    >
                                    > graficzna tworczosc Bruna Schulca - autora "Sklepow cynamonowych"
                                    > i "Sanatorium pod Klepsydrą" - mimo iz mniej "po polsku" - nalezy
                                    > bezdyskusyjnie do naszej POLSKIEJ skarbnicy literackiego i artystycznego
                                    > dorobku.
                                    >
                                    > Pozdrawiam,-
                                    > tom
                                    >

Ok i tu się zgadzamy , po co więc te zygmuntowe tony w Twojej wypowiedzi?
                                    Kocham jeszcze i Lesmiana i Słonimskiego i Lechonia i jeszcze paru
                                    innych.Wogóle kocham poezję.
                                    Gdziez ja dyskretdytuję Twoje ogólne obycie kulturalne , pardon , szczegółowe
                                    również?
                                    Uwazasz że do mnie trzeba tylko prosto z mostu?
                                    Niuanse to juz nie dla mnie?
                                    Ok możesz tak myślec , mówiąc prosto z mostu - nie przejmuję się Twoja opinią
                                    jak zauwazyłeś, od dawna i nie musisz do mnie wcale zwracac się per Szanowna.
                                    Zastanawiam się dlaczego Tuwim stał się przyczynkiem dyskusji prawie
                                    personalnej , znowu.
                                    • warum Re: LX 12.12.04, 19:03
                                      Zaczela KNKsmile od wierszyka Tuwima - w wypowiedzi a propos kartek "z okazji
                                      Swiat BOZEGO NARODZENIA". Tworczosc Tuwima lubia cale pokolenia ale jego
                                      pochodzenie bylo przyczynkiem do oporow przed nazwaniem jakiejs podstawowki
                                      jego imiemiem. Nie wiem czy zwolennicy czystej krwi polskosci wygrali- mam
                                      nadzieje ze zwyciezyly jego wierszyki dla dzieci. O tym napisal Tom.
                                      chai-chai.republika.pl/tuwim0.html
                                      • tom_tam Re: Warum 12.12.04, 21:14
                                        Mila Warum,-
                                        Dzieki, choc Tobie nie musze "udowadniac" jaki ze mnie cham i prostak - do
                                        czego sie przyznaje! - w odroznieniu od "poprawnie ulozonych" i przekonanych o
                                        swojej polskosci i jedynie slusznych racjach.

Podobne problemy jak z Tuwimem ma ostatnio jakas Szkola dla kalekich dzieci
                                        ktorej postanowionio nadac imie Jacka Kuronia.
                                        Kuron... palil papierosy, pil wodke i...diabliwiedza z "kim i kiedy" do lozka
                                        chodzil w czasie jak sie Msze.sw odprawialy to.. na patrona sie nie nadaje!smile

Pamietam jak oszolomstwo "z drugiej strony" zrobilo z genialnego poety
                                        Broniewskiego "ideologa moskiewskiej modly" dla komunistycznej swoloczy - choc
                                        to byl bohater wojny polsko-rosyjskiej w 1920r, przesladowany przez NKWD
                                        i zolnierz Armii Andersa.
                                        Ale...
                                        szkoda slow.

pozdrawiam,-
                                        tom
      • kanoka Re: Swięta za pasem 12.12.04, 12:37
        U mnie w domu rodzinnym, ze względu na Tatę, były śliżyki wileńskie

Śliżyki z makiem (Wigilia)

ciasto
        12 dag mąki
        5 dag masła
        łyżka cukru pudru
        żółtko
        łyżka kwaśnej śmietany

masa makowa
        30 dag maku
        litr przegotowanego mleka
        3 łyżki masła
        szklanka miodu
        10 dag migdałów i orzechów włoskich
        5 dag orzechów laskowych
        4 łyżki rodzynków
        1/2 szklanki cukru
        3 żółtka
        laska wanilii
        olejek rumowy

Posiekać masło z mąką, dodać żółtko, śmietanę, cukier.
        Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce.
        Mak umyć, osączyć, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu około 40 minut.
        Ponownie osączyć i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę.
        W rondlu stopić masło z miodem, włożyć posiekane orzechy, obrane ze skórki
        migdały, dodać mak, olejek rumowy, wymieszać i zestawić z ognia.
        Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z ostudzonym makiem.
        Ciasto rozwałkować, ułożyć na brytfannie dobrze wysmarowanej tłuszczem i
        ponacinać radełkiem długie wąskie ciasteczka.
        Upiec na złoty kolor, połamać według naciętych linii.
        Masę makową włożyć do szklanej salaterki i przyozdobić upieczonymi śliżykami.

Przyznam szczerze, że oprócz Niego, nikt nie przepadał za nimi. Ale dzisiaj,
        chętnie bym je dla Taty zrobiła....
        • lablafox aniołki z makaronu, znalzałam 14.12.04, 17:27
          i wklejam
          www.favretto.net/spiegazione_lavori/angeli/angeli_con_la_pasta.htm
          • kanoka Re: aniołki z makaronu, znalzałam 14.12.04, 21:21
            Aniołki kapitalnesmile

Szukając przepisu"co by tu jeszcze na Święta", znalazłam:

www.didasko.com.pl/wokol_nas.htm
            I wklejam:
            "Receptury z klasztornej kuchni. Potrawy wigilijne" JACEK KOWALSKI
            Już najwyższy czas pomyśleć o świątecznych przysmakach. Być może podpowiedzi
            znajdziemy w nowej książce kucharskiej Jacka Kowalskiego, zbierającej przepisy
            kuchni klasztornej na potrawy wigilijne i Bożonarodzeniowe. Pozycja ta jest
            kontynuacją bestsellerowych "Receptur z klasztornej piwniczki" /wina, piwa,
            nalewki, miody, likiery .../ Zachowując piękny język, w jakim owe dawne
            receptury były spisywane, autorzy ozdabiają je perełkami sarmackiego humoru i
            ubarwiają ponętnymi ilustracjami, co pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący
            owemu starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw,
            smaków, aromatów. Znajdziemy tu przepisy na prawdziwie oryginalne świąteczne
            dania. Wśród nich te najsłynniejsze klasztorne: Piskorz penitencjarny, Szczupak
            oo. Paulinów, Barszcz po franciszkańsku, Zupa pustelnicza, Uszka jezuickie,
            Pierogi apostolskie, Makiełki teologiczne, Karp po katolicku, Lin po karmelicku,
            Karasie brewiarzowe, Jesiotr opata, Pasztet ojcowski, Śliżyki cysterskie czy
            Kompot ojców duchownych.

receptura
            Karp po katolicku

Karpia oczyść, osól, a lekkim, zagotowanym octem skrop, serwetą przykryj. W
            rondlu piwa po połowie z wodą nastaw, tyle, aby tylko rybę pokryło. Łyżkę cukru
            na karmel zrumień, drobno pokrajanej marchwi, pietruszki, selera, pora, cebuli,
            pieprzu, ziela listek dodaj. To wszystko w piwie uwarz, na koniec rybę i spory
            kawał chleba dołóż. Aż ryba zmięknie gotować masz. Na półmisek wtedy wyjmij, sos
            cały przez sito przefasuj, łyżkę śmietankowego masła dodaj, wymieszaj, nie
            gotując już więcej. Rybę obłożoną kartoflami z wody polej nim. Resztę sosu w
            sosjerce podaj.

Cytata

Karp dobry - prawowierną
            smaczność chowa w sobie,
            Lecz go przecie nikt nie zje,
            póki nie oskrobie;
            Nikt go do ust nie weźmie,
            póki kucharz wzięty
            Nie doda doń cebuli
            i pieprzu, i mięty.

Tak Kościół Katolicki
            czyta Pismo Święte
            Przyprawami rozumnych
            Ojców przesiąknięte;
            Heretyk, co chce Biblją
            bez Ojców wykładać,
            Niechby zechciał i karpia
            na surowo jadać.

o. Piotr Anonim SJ
            Apologia posty heretyckie zjadająca

Wydawnictwo: Klub Książki Katolickiej, 2004"

PS. "Receptury z klasztornej piwniczki" nabyłam onegdaj. Wysoce inspirujacewink
            Kuchenne receptury też wyglądają ciekawie, ale dopiero muszę je odszukać w
            jakiejś księgarni w realu i kupić. W ostateczności - w Merlinie. Jak nie zdążę
            przed Świętami - na przyszłe jak znalazł!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka