lablafox 12.12.04, 11:56 Otwieram uroczyście. Adwentowo . Przedświatecznie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 12:03 Mammaj się nie obrazi , gdyż autorką dzisiajek byłam ja , potem Mammajka otwierała nowe wątki . Dziś wreszcie dopadłam i załozyłam nowy. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 12:29 Ciesze sie Lbx ze to Ty otwarlas nowe dzisiejki - i juz (jak powiedzialaby Ada!) U mnie tez szaro, ale staram sie byc optymistyczna.Milego dnia! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 13:06 Pozdrawiam z wodnikowego komputera. Wczoraj, po południu COŚ odcięło mnie od internetu Przed kilkoma minutami widziałam mknący po osiedlu samochód operatora. Może naprawią??? Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 13:09 Widzisz jak dobrze mieć Wodnikostwo zinternetowane. Ja to bym musiała jedynie niecierpliwie czekac . Ucąłuj Rodziców ode mnie. Odpowiedz Link
skynews Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 14:20 Wroclaw,ciemno,temperatura okolo 0 st.C,chyba zacznie sypac... Odpowiedz Link
terem Re: Do Ady 14.12.04, 19:14 Dzięki, Ado, za przestrogę.Pierwsze słyszę, że trzeba jemiołę spalić, ale nie mam żadnego doświadczenia z jemiołami, więc zaufam Tobie.Oczywista, w żadne zabobony nie wierzę, ale tak , na wszelki wypadek... mimochodem, zadbam, aby pecha nie było )))) Odpowiedz Link
terem Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 14:26 A ja dostałam wczoraj jemiołę. Po raz pierwszy w życiu mam jemiołę na święta.Pewnie wyda się to wam głupie, ale takie miałam marzenie,żeby ją mieć. I ziściło się teraz.) Odpowiedz Link
wodnik33 Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 15:30 Szkoda, że tak daleko mieszkam, pospacerowałbym pod Twoją jemiołą, może spotkałbym pod nią Terem...))) pozdrawiam Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 15:50 Mnie obudzil telefon z fabryki o 7.27 czy bym nie przyszla na ranna zmiane. Powiedzialam ,ze nie i poszlam dalej spac ...do 13-tej. Wstalam , zrobilam Mlodziezy mielone , pogadalam dluuugo i ciekawie z dziecmi. Wreszcie mialam chwile czasu dla Nich )) Teraz za 15 minut ide na tasme... Kolejny podopieczny umarl ((( Bardzo byl chory , ale zawsze takie cos przezywam. Nie wiem jak gdzie indziej , ale w Oslo jest caly czs szaro. Cos w rodzeju dnia trwa kilka godzin. Zalamac sie mozna od tej ciemnosci. Dobrze chociaz , ze wszedzie pelno swiatla, w oknach ,na ulicach w fabryce. Lampiony, swiece i takie tam rozne. Kran. Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 18:09 No, tak, zagapilam sie i dopisalam do starych dzisiajek, wiec przeklejam wlasciwie Czesc Kochani po wczorajszynm dlugim wieczorze (imprezka), dzis spalam jak susel do poludnia. To po prostu cudowny wynalazek-niedziela Potem leniwie paletalam sie po domu, spacer z czworonogami, troche pozorowanej aktywnosci i dzien blogiego lenistwa zlecial Obiadek z wczoraj, odgrzewany, totalne nierobstwo. Ale juz pora zwierac szeregi i do roboty. Jutro od siwego poranka-gesto! Pozdr. D Odpowiedz Link
maryna04 Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 20:39 Powinnam spojrzec na mape Janie K. i zorientowac sie z szerokosci geograficznej, ile trwa najdluzszy dzien w Oslo, ale mi sie nie chce? macie biale noce? A jak jest na polnocy kraju? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 20:46 Oslo ma podobne położenie jak Petersburg, więc i białe noce powinny w nim być. Na przyszły rok planuję wizytę w Skandynawii, to przekonam się Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dzisiajki 70 12.12.04, 23:03 Wedrowcze a bedziesz w Oslo )) Bym sie ucieszyla... W Oslo zaczyna sie krotsze noce a dluzsze dni gdzies od kwietnia. W czerwcu nie mam w zasadzie nocy tylko jest kilka godzin szaro. O 23-ej jest kompletnie jasno takoz o czwartej nad ranem. Dziwne uczucie. Ale teraz to sie mozna zalamac w tych ciemnosciach ( Kran. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Poniedzialek, 13 grudnia 12.12.04, 23:27 Weekend spedzilam klejac ponad 200 uszek i piekac niezliczone pierniczki. Dzis wstalam pod piekna tecza o szostej rano, ale potem nadciagnely chmury i odtad pada. Wszystkie rosliny w ogrodzie rosna jak dzikie a ja nie mam czasu okielznac tej dzungli. W pracy za oknem szaro, na biurkach kolorowo - kolezanki przyniosly swiateczne ciasteczka, kartki z zyczeniami i dekoracje. Klepie raporty, podspiewuje koledy i czekam na letnie wakacje. Pozdrawiam w przedswiatecznym nastroju - niech te fluidy dotra do Was Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
ada296 Terem 12.12.04, 23:40 z jemioła jest taki problem (podobno), że trzeba ją spalić po "sezonie" bo inaczej podobno pech, że aż strach tak mówią ten wpis pewnie powinien znaleźć się w wątku o zabobonach Odpowiedz Link
lablafox Dzisiajki 13.12.04, 08:37 Wczoraj udało mi się zrealizować mój plan leniuchowania. Udał się. Odpoczęłam. Od dziś zaczyna się znowu karuzela. Srodki antybólowe już zaaplikowane i za 2 godziny będę mobilna. Ranek szary . Zyczę miłego tygodnia Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiajki 13.12.04, 08:54 dziendobrybardzo wszystkim ))) szaro i buro, ale nie jest pesymistycznie.. ciagle czekam na snieg - bedzie do Swiat, nie bedzie? pozdrawiam Jutka ps. Ws. jemioly - co to bylo z tym calowaniem sie pod owa? Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 13.12.04, 09:45 Jutko śnieg ma być , ale podobno w II święto. Teraz natomiast zapowiadają Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 13.12.04, 09:47 Oraz: Najpierw trochę zimy a potem tylko jesień (12.12 / 00:31) - Przed nami bardzo kapryśny pod względem aury tydzień. Nie jest to nic nowego bo z bardzo zmienną pogodą mamy już do czynienia od dobrych kilku tygodni. Tym razem czekają nas bardzo wysokie temperatury, przy opadach deszczu a na weekend (18-19.12) aura przygotowała nam jeszcze gwałtowny sztorm. Najpierw jednak sprawdzimy co czeka nas na początku trzeciego tygodnia grudnia. W poniedziałek (13.12) pochmurno niemal we wszystkich regionach kraju, jedynie w górach możliwe większe rozpogodzenia. W północnej połowie Polski mżawka a na południu bardzo słaby śnieżek. Na termometrach od zera na południu do plus 5 stopni na wybrzeżu. We wtorek (14.12) niebo zacznie się przecierać i już w znacznej części kraju pogodnie a nawet bezchmurnie, jedynie na krańcach wschodnich posypie jeszcze lekki śnieżek. Temperatura bez większych zmian od zera do plus 4 stopni. W środę (15.12) jest olbrzymia szansa na piękną pogodę z dużą dawką promieni słonecznych lecz z temperaturą pozostającą na wcześniejszym poziomie. Druga połowa tygodnia będzie niestety ponownie pochmurna ale z coraz wyższą temperaturą. Systematycznie nasilać się będzie również wiatr wiejący głównie z kierunków południowych. Z chmur padać będzie albo deszcz albo mżawka. W weekend (18-19.12) w górach wiatr halny a na nizinach porywy ciepłego i suchego wiatru osiągające 100 km/h. Temperatura na Podhalu może wzrosnąć wówczas nawet do plus 10 stopni. Rybaków z Bałtyku przepędzi kolejny tej jesieni potężny sztorm. Nadchodzący tydzień przyniesie więc różne oblicza pogody co oznacza, że każdy z nas znajdzie coś w sam raz dla siebie. Źródło: Twoja Pogoda. No-no , przygotuj się na sztormy. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 13.12.04, 09:59 Wszystko sie zgadza - pochmurnie i szaro. Trudno. Jak ktos moze mnie wesprzec dobra mysla to prosze, bo mam bardzo trudna sprawe (i dosc nieprzujemna) do zalatwienia. Jutko - pod jemiola zawieszona u sufitu lub w drzwiach mozna pocalowac kazda osobe,ktora akurat tam sie znajdzie razem z toba.Mozna nawet zwabiac ))) Odpowiedz Link
morsa Re: Dzisiajki 13.12.04, 12:05 Moje dzisiejki: Tradycyjne obejrzenie transmisji w TV z okazji dnia Sw. Lucji. www.sweden.se/templates/cs/Article____10431.aspx#1 W tym roku inaczej, tradycyjno-folklorystycznie. Musze przyznac, ze bardzo mi sie to podobalo. W zeszlym roku byla transmisja z mojego miasta, z katedry w Lundzie. Dla zainteresowanych podaje link, gdzie mozna obejrzec, jak wygladal program w TV: W lewej kolumnie nalezy kliknac na Lucia - "se Lucia" svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=10 Pozdrawiam cieplo ze swiatelkem w reku. Odpowiedz Link
kanoka Re: Dzisiajki 13.12.04, 13:16 Fajne, Morsa, dzięki) Wiedziałam, ale nie widziałam... Pozdrawiam knk Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dzisiajki 14.12.04, 22:38 mammaja napisała: > Wszystko sie zgadza - pochmurnie i szaro. Trudno. Jak ktos moze mnie wesprzec > dobra mysla to prosze, bo mam bardzo trudna sprawe (i dosc nieprzujemna) do > zalatwienia. > Jutko - pod jemiola zawieszona u sufitu lub w drzwiach mozna pocalowac kazda > osobe,ktora akurat tam sie znajdzie razem z toba.Mozna nawet zwabiac ))) Nie wiem czy na wspieranie nie za pozno , ale wspieram )) Sama mam wielki klopot... chyba znowu mi sie uda , ale juz sobie obiecalam ze nic nie bede zostawiac na ostatnia chwile (( Kran. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Morsa :-))) 14.12.04, 22:42 Katedra w Lund jest piekna , bylam , widzialam i jeszcze chce ) W ogole Lund mi sie bardzo podoba. A calkiem niedawno , ze dwa lata temu ogladalm w Lund video ze Swieta Lucji poniewaz corka kuzynostwa spiewala w chorze. Niestety w Norge to swieto nie jest praktykowane... Kran. Odpowiedz Link
mammaja Re: Morsa :-))) 15.12.04, 00:00 Dzisiaj popoludniu byłam w szkole niegdyś moich dzieci,na uroczystym spotkaniu przedświatecznym. Bylo piekne przedstawienie - w obecnosci pana ambasadora Kanady wraz z malzonka i jego matka. Szkola ma wspolprace z Kanada i nosi odpowiednie imie. Musze powiedziec,ze uroczystosc byla tak perfekcyjnie przygotowana jezeli chodzi o program i wystepy dzieci,ze milo bylo patrzec. I spiew i tance (oczywiscie w kostiumach) dopracowane no i tlum rodzicow. Akcja przedstawienia odbywala sie w mieszkaniu, gdzie mama, babcia i dwie corki czekaja na tate i przygotowuja wigilie.Najmlodsza jest zmeczona i babcia opowiada jej bajke.Tu nastapila instenizacja Krolowej Sniegu wg Andersena.Z tancami sniezynek i innymi atrakcjami. Kiedy bajka sie skonczyla akurat przyszedl tatus. Wiec spytalam sasiadki czy to nie jest seksizm, ze przychodzi na gotowe. Jakto - odpowiedziala - przeciez przyniosl prezenty! Potem byly koledy, (rowniez piosenki po angielsku) oplatek i mile spotkanie - wszyscy w jedenj sali,mnostwo lakoci dla dzieci. Panstwo Ambasadorostwo byli bardzo zadowoleni i odjechali obdarowani ladnymi drobiazgami robionymi przez dzieci i nie tylko.Ja tez dostalam witrazyk do powieszenia w oknie.W najblizszym czasie czeka mnie kilka takich "imprezek". Cieszy mnie,ze wystep byl tak dobrze przygotowany, a dzieci tanczyly i spiewaly nie gorzej od znanych zespolow! Pozdrowilismy Kanade i Kanadyjczykow! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiajki 13.12.04, 12:26 Dziekuje, Lx )) Troche slonca by sie przydalo, jutro bede go wygladac ) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 13.12.04, 20:32 Ciężki dzień. Jutro będzie lepszy. Poczytałam o Św.Łucji, dzięki za link Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiajki 13.12.04, 21:00 Moj nie byl lepszy,ciesze sie,ze juz wieczor. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 13.12.04, 22:08 szkoda,ze nie moglam byc w Ikei - w dniu sw.Lucji jest tam wiele atrakcji! Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 13.12.04, 23:00 mammaja napisała: > szkoda,ze nie moglam byc w Ikei - w dniu sw.Lucji jest tam wiele atrakcji! W Oriflame obchodzi się też ten dzień dość miło . Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Wtorek, 14 grudnia po burzy 13.12.04, 22:43 Ogrod wstal dzisiaj w sloncu i rozblyskach rosy, zapowiada sie upalny dzien. Po wczorajszej burzy trawniki sa zaslane kawalkami kory z liniejacego na lato eukaliptusa. Bougainvillea z sadzonki odbila pieknymi nowymi listkami, wsadze ja przy kratce postawionej zeby zaslonic kompostownik. W biurze zapowiada sie kolejny pracowity dzien. Wlasnie dekoruje biuro piernikami i slomianymi figurkami, podwieszonymi na waskich czerwonych wstazeczkach, potem siade do klawiatury i pozegnam sie z rzeczywistoscia. Przesylam Wam duzo slonca, niech rozpedzi te grudniowe chmury. Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
lablafox Re: Wtorek, 14 grudnia po burzy 13.12.04, 23:02 Luizo , obok słów , przeslij na stronę www reportaż pełen słońca. Niech nam rozjaśni te późnojesienne mroki. Odpowiedz Link
mammaja Re: Wtorek, 14 grudnia po burzy 13.12.04, 23:30 Tak, niesamowicie czyta sie te wpisy Luizy o sloncu Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Przesle slonce jak w pracy sie rozchmurzy 13.12.04, 23:42 Przepraszam ze tylko pisze, nie podajac dowodow w postaci zdjec ;o[+]. Jak tylko sytuacja w pracy zelzeje (tzn zrobie wszystkie raporty - gdzies tak 22-go), wtedy zasiade do skanera i porobie kopie zdjec z wyprawy do Ayers Rock, roznosci z Australii i z mojego ogrodu. Prosze o wyrozumialosc - i o adres/dostep do strony gdzie mam umiescic zdjecia. Pozdrawiam patrzac za okno gdzie w upale stoi las jeszcze wilgotny po deszczu. Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
lablafox Re: Przesle slonce jak w pracy sie rozchmurzy 14.12.04, 07:58 Dzisiaj nadal szaro , ciemno +7 stopni. Na forum ogrody- fotografie znalazłam informację o zbieranych przez ludzi grzybach- ciekawostka przyrodnicza , grzyby w grudniu , nie w słoiku i nie suszone , ani w barszczu , ani z kapustą, ale w lesie. Dziś adwokat reprezentuje mnie w sądzie , co prawda tylko Sądzie Pracy i z mojego powództwa, przeciwko pracodawcy ,ciekawa jestem co to będzie. Czyli karuzela zaczyna się kręcić. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Przesle slonce jak w pracy sie rozchmurzy 14.12.04, 08:01 Kolejny dzień mocno napięty. Odpowiedz Link
marialudwika Dzisiajki 14.12.04, 10:05 Zima chyba przyszla tutaj,jest mroz,lekki i mgla a wiec obrzydliwie zimno a do tego ponuro z powodu szaroburosci. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 14.12.04, 11:10 Znowu ta szarosc za oknem! Przed chwila telefon od zaprzyjaznionej osoby, czy moge do 12 tej narysowac swiateczna winiete do ich lokalnej gazetki! No, moge....Tylko czemu dopiero teraz? Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Powodzenia, Lx 14.12.04, 23:51 Pewnie nie doczytalam na jakims watku o co chodzi, ale zycze powodzenia w walce z pracodawca. Sluchajac wiesci na temat etyki i prawa pracy w Polsce czuje jak siwieje, wiec i Twoja sprawa pewnie jest w podobnych klimatach. Co do grzybow, bylam na rekonesansie pozna wiosna (=w polowie listopada) i znalazlam pelno prawdziwkow ale ani jednego rydza. Ususzylam i zrobilam z nich uszka na Wigilie. Mysle, ze zahaczymy o grzybowe lasy w Boze Narodzenie w drodze na biwak nad "waterholes" rzeki Nepean. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 11:43 Witam wszystkich. Przypadkiem jestem w domu. Na moment przed komputerem.Ludzie mówią, ze idą Święta. Wierzyć tej informacji, czy nie? Za oknem szaro, zimno. Odpowiedz Link
oqo Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 11:59 powinniśmy się napatrzeć jak spadnie może kiedyś śnieg aby było o czy wnukom opowiadać ....(ponoć nadzieja mikra ,ale jest)....już za 100 dni nowa wiosna Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 15:19 Oqo , dzięki za te informacje , iz za 100 dni nowa wiosna. Dodam jeszcze ,że na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok , czyli będzie coraz dłuzej jasno . Własnie wróciłam z miasta - zimno jak diabli , ręce mi skostniały , mimo rękawiczek . Idzie mróz. Idzie mróz? Odpowiedz Link
kanoka Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 15:46 Dzisiajki kulturalne Byliśmy z mężem w Muzeum Etnograficznym, na wystawie "Historia Porcelany Chińskiej - od X wieku do czasów współczesnych" Eksponatów nie za wiele - jedna, chociaż spora sala- ale piękne! (non multa, sed multum - tak to chyba było) Przy okazji, w tym samym muzeum inne wystawy czasowe: Nikifor, lalki i scenografia R. Strzeleckiego, "Narodziny dawniej i dziś", oraz wystawy stałe: polskie obrzędy doroczne,stroje ludowe, rzemiosło, i Ameryka łacińska Na parterze sklepik z artystycznymi wyrobami ludowymi, i przewodnikami, po przeciwnej stronie - księgarnia ezoteryczna .Dla każdego, coś miłego www.pme.art.pl/ Wystawa "Historia Porcelany Chińskiej - od X wieku do czasów współczesnych", będzie w Warszawie do 17 lutego. Potem: 1. We Wrocławiu -21 luty - 28 kwietnia 2005 (Muzeum Miejskie Rynek - Sukiennice 14/15 2. W Katowicach - 2 maj - 30 czerwca 2005 (Muzeum Ślaskie Al. W. Korfantego 30 3. Gdańsk 4 lipiec - 1 wrzesień 2005 (GCH Manhattan, ul.Grunwaldzka82) 4. Łóź - 5 września - 20 października 2005 (Muzeum Historii Miasta Łodzi -ul. Ogrodowa 15) 5. Poznań - 24 października 2006 do 15 stycznia 2006 (Muzeum Archeologiczne, ul Wodna 27) 6. Szczecin - 19 stycznia 2006 do 28 marca 2006 (Muzeum Narodowe ul. Wały Chrobrego3) Polecam Prośba do LX i innych Poznaniaków jak będziecie na wystawie "spadek Sarmarów", serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2440127.html sprawdźcie, proszę, czy i kiedy będzie w Warszawie, bo jechać do Poznania na jeden dzień w zimie....no , nie wiem....ale wystawę bardzo chce obejrzeć... A do Poznania, wolę pojechac w cieplejszej porze roku i na dłużej Odpowiedz Link
kanoka Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 15:53 Eeee, znowu weszła strona główna, sami musicie klikać, nie ma lekko ;0 knk Odpowiedz Link
verbena1 Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 16:17 Przenikliwy ziab, tak mozna okreslic dzisiejsza pogode, brr. Dostalam dzis paczke swiateczna od corki! Duzo pieknych roznosci, zdjecia ze slonecznej australijskiej plazy (moja wnuczka rosnie jak na drozdzach)i nawet nasionka jakiejs egzotycznej rosliny. Cieplo mi sie zrobilo na duszy i nawet pogoda nie wydaje mi sie az tak ponura. Chcialam otworzyc paczke dopiero na swieta ale ciekawosc zwyciezyla. Udany dzien! Wieczorem ide do znajomych pan robic dekoracje swiateczne. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 17:32 Dzisiaj otrzymałam piękna kartę świateczną , ręcznie malowaną. Zrobiło mi się ciepło na sercu. Dziękuję. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 18:00 Caly dzien dzis szaro, mgliscie. Aktualnie -5C... Dobry wieczor - na dzien dobry nie dalam rady, od wczoraj bylam zajeta i nie starczylo czasu na komputer.. )) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 18:06 Chłodno i przenikliwy wiatr wciska się w zakamarki ubrań. Na chodzenie w kurtce puchowej jest zbyt ciepło, a ja zamiast zimowgo płaszcza kupiłam winXP To chyba nazywa się los człowieka uczciwego Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiajki 70 14.12.04, 18:22 Aby poprawic popsuty pogoda nastroj poszlam do fryzjera i po obcieciu wlosow poczulam sie lepiej. ml Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Sroda, 15 grudnia 14.12.04, 23:59 Jest uroczyście, adwentowo i przedświatecznie. Nad biurkiem kolysza sie slomiane ozdobki i pierniczki (trzeba je bedzie codziennie przeliczac zeby sprawdzic czy nikt sie nie zlakomil). Wlaczone koledy. Tylko moja szefowa nijak nie da sie sprowadzic do nastroju i zarzuca mnie praca ;o( Siedze wiec i stukam raporty i kapie mi z nosa, bo zlapalam wiruska od moich dzieci. Dzien wstal pochmurny, wilgotny i cieply, rano ogrod spogladal na mnie z wyrzutem spod dywanika eukaliptusowej kory, lista rzeczy do przesadzenia i grzadek do wypielenia gwaltownie rosnie, ratunku, potrzebuje ogrodnika! Zycze wszystkim pieknego srodowego poranka i zeby Wam spadl wymarzony snieg i to nie tylko spadl, ale i polezal przez kilka tygodni! Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiajki 70 15.12.04, 00:30 Czas przyspieszyl niemilosiernie, tyle rzeczy do zalatwienia, wszyscy-wszystko-naraz-chca, a ja jestem przeciez coraz starsza, nie moge nadazyc, ...koszmar..., i dzien taki krotki, i tak szaro na dworze, dolek, dolek, dolek..... Tak daleko do wiosny, D. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 70 15.12.04, 00:35 Nie martw sie Dado, przyjda swieta, bedzie super - napewno ze wszystkim zdazysz - a czy remont juz skonczony? Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiajki 70 15.12.04, 00:47 Ado dzieki za slowo-tylko Mm, remont jak byl, tak jest; swieta juz nie oznaczaja (jak kiedys) organizacyjnego, radosnego niepokoju; nikogo juz nie obchodzi, co bedzie na Wigilijna kolacje, poza mna... To juz prawie nie ma sensu... To pewnie moment pokoleniowej przemiany???? Pozdr. D Odpowiedz Link
ada296 Re: Dzisiajki 70 15.12.04, 00:51 Dado pesymizm wyrzuć pokoleniowa przemiana ? od nas pewnie zależy ta przemiana więc póki nas starcza - niech będzie po dawnemu tradycyjnie Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiajki 70 15.12.04, 01:02 Pesymizm jest czasem niezwykle budujacy...Przemiana pokoleniowa - nieunikniona... A tradycja trwa, i trwa, bo przeciez jeszcze nas nie wywiezli "nogami do przodu"...choc, do czasu.......Zdechla jestem, i nie nadaje sie do gadania, dzis....Pozdr. D Odpowiedz Link
ada296 Re: Dzisiajki 70 15.12.04, 01:04 buziaki ślę i niech zdechłość Cię opuści i już Odpowiedz Link
jutka1 Sroda 15.12.04, 08:47 Wschod slonca mnie obudzil: kazde zdzblo trawy w ogrodzie oszronione i podswietlone miedziano-zlotym swiatlem.. Piekno. Zapowiada sie sloneczny dzien, chyba bedzie zimno. Dziendobrybardzo wszystkim Odpowiedz Link
lablafox Re: Sroda 15.12.04, 11:10 Jutko , zdjecia tego piękna zrobiłas, prawda. U nas słonecznie. Obudziłam się po 10:00. Miłego dnia. Odpowiedz Link
mammaja Re: Sroda 15.12.04, 12:34 Jest troszke jasniej niz wczoraj, gdzies tam, za chmurami jakies blaski.Wieczorem mamy bilety do Powszechnego - glownie na Zapasiewicza, ktorego jestem fanka. Jeden syn juz sie zaciagnal na obserwatora wyborow - wyjedzaja juz 22 na Ukraine. Grono wigilijne bedzie chyba bardzo malutkie ! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Sroda 15.12.04, 18:59 Prawie mroźny, ale zdecydowanie zimny dzień. W pracy dwie awarie wodne. Na szczęście nie w moich pomieszczeniach, co nie znaczy, że nie brałam udziału w ratowaniu dobytku. Odpowiedz Link
dado11 Re: Sroda 15.12.04, 21:08 Dzien jak codzien, duzo bieganiny, mnostwo nie zalatwionych rzeczy czeka w kolejce, a Swieta za tydzien, o ranyyyy... Dobrze, ze zimy nie ma, choc dzis juz troszke przymrozilo. Dobra wiadomosc, ponoc od polowy stycznia dostaniemy stale lacze i obniza abonament, wiec bede sobie mogla pozwolic na dluzsze posiedzenia w necie Pozdr. D. Odpowiedz Link
mammaja Re: Sroda 15.12.04, 23:18 W swietnym humorze wrocilam z Teatru Powszechnego, po obejrzeniu sztuki" Nad Zlotym Stawem "- w rezyserii Zapasiewicza, z nim i Dubrawska w rolach glownych.Subtelny humor i dialogi prawdziwie "rodzinne", polecam starszym malzenstwom! (ale i mlodzi tez sie zabawia!).A i pomyslec jest nad czym Podobno byl film z Katarzyna Hepburn i Henry Fonda. Odpowiedz Link
lablafox Czwartek 16.12.04, 06:41 6:36 - na dworze ciemno. Dzis mam maraton. Trzymajcie kciuki , oby sie przedsięwzięcie udało. Dziś się przeraziłam , bo zdałam sobie sprawę ,że do Wigilii tylko 9 dni, a mi się wydawało ,że jeszcze tyyyleeeee czasu. Mąż wraca 22 , 23 jest "wzywany" . Kiedy zrobic przygotowania?? Moze uda nam sie od 24 rano . Odpowiedz Link
rudakitka1 Re: Czwartek 16.12.04, 08:04 lablafox napisała: > Dziś się przeraziłam , bo zdałam sobie sprawę ,że do Wigilii tylko 9 dni, a mi > się wydawało ,że jeszcze tyyyleeeee czasu. > Mąż wraca 22 , 23 jest "wzywany" . > Kiedy zrobic przygotowania?? > Moze uda nam sie od 24 rano . > Wiesz,że się uda i to napewno). U mnie nieład jak zwykle na tydzień przed Wigilią i mnie to już nie przeraża,wiem że zdążę,chociaż niekoniecznie wszystko z zaplanowanych zajęć uda się zrobić. Pogoda na szczęście do dołujących nie należy,chociaż trochę przymroziło. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Czwartek 16.12.04, 08:34 Dzien dobry Sloneczny, mrozny dzien nam sie zapowiada... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Czwartek 16.12.04, 10:42 Slonce poszlo sobie do Polski a tu zostala ciemnosc,trudno.Zapalam swiatlo i o tym nie mysle.. Zreszta tam ,gdzie jade jest swiatla w brod. Milego dnia ml PS.Mm i ja Zapasiewicza bardzo lubie,wspanialy aktor! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Sroda 16.12.04, 12:34 mammaja napisała: > Podobno byl film z Katarzyna Hepburn i Henry Fonda. Znam ten film i bardzo lubię. Oglądałam go kilka razy, ale zawsze urzeka mnie panująca w nim atmosfera ciepła. Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 10:58 Witam wszystkich. - 3 za oknem, i oslepiające słońce. Tak długo spałem, a zmęczony ciągle jestem. Dlaczego? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 12:38 Za oknem chłodny, słoneczny, piękny dzień, a ja mam do końca miesiąca zwolnienie lekarskie Mógłby ten rok już się skończyć... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 17:49 Dzisiaj dostalismy paczke i zdjecia z dalekiej Australii.Zdjecia pelne slonca i ocean i pelikany a nawet dwa slodkowodne krokodyle..Ale zazdroszcze Dan,ze tam mieszka! Przyszla tez mniej mila wiadomosc o jutrzejszym pogrzebie jednej z ciotek, lat 94.Z 5 siostr zostaly juz tylko dwie i sa naturalnie bardzo zgnebione...Smierc byla dla starszej pani ulga,bo sie biedna meczyla tym swoim "pieknym' wiekiem. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 18:08 Smutno ML, kiedy ubywa nam tych starszych, dobrze ze masz takze i przyszlosc w postaci wnuczki ! Wedrowcze - co Cie tak zwalniaja z pracy? Moze przyjedziesz do "stolycy" na rozrywki? Odpowiedz Link
ada296 Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 21:19 dzień bez większych emocji tylko na telewizję zrobiłam sobie szlaban po tym jak usłyszałam o jakiś milionach na IPN i Świątynię bleee Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 21:59 Czesc Kochani Nie martw sie Ado, komuchy zabraly IPN-owi "tylko" 8 mln, a nie 20 jak proponowal czerwony "krotochwilny!!!!" polglowek. Sorry rece mi sie trzesa; jak ja ich nienawidze, brrrrr... Wracajac do spraw milszych niespodzianka - moja tesciowa, ktora nie przepada za pichceniem, dzis z nienacka obdarowala nas gora pierogow na swieta, musze zrobic generalne sprzatanie w zamrazarce, bo mi sie nie mieszcza)) Mr Ed nadal utrzymuje, ze zdazy z remontem do swiat, ale moja wiara w jego zapewnienia ulega coraz wiekszej degradacji. A jesli nawet zdazy, to ja nie zdaze posprzatac i sie przeprowadzic, i tak wyjdzie na jedno(( Prezenty juz skompletowane, zadnych wystawnych bajerow nie bedzie, pozostaje posprzatac i kupic choinke A potem dlugi odpoczynek od wszystkiego Czego i wam zycze, pozdr. D Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 22:32 Wedrowczee zdrowiej ))) W Oslo mzawka, zero sniego i duje jak w Kieleckiem. Do tego ciemno. K. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 22:51 Wzielam przyklad z Ady,na tv tez szlaban i wogole na polityke jako taka.Falsz i obluda ot co. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 70 16.12.04, 23:40 Dla wprowadzenia milej atmosfery zalaczam link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18624131 Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Piatek - za tydzien Wigilia! 17.12.04, 00:43 Siedze w biurze z katarem po uszy, pod dekoracjami swiatecznymi i z samozaparciem przygotowuje roczne sprawozdania. Jeszcze tylko 4 dni robocze i znikam na przeszlo trzy tygodnie. Ta mysl trzyma mnie w pionie. Za oknem cieplo (okolo 25 stopni) i pochmurno, co i dobrze, bo nie trzeba bedzie podlewac ogrodu. Na popoludnie planuje robienie kapusniaczkow (drozdzowe buleczki nadziewane kapusta i cebula) na jutrzejszy piknik a wieczorem bede pakowac reszte prezentow. Moi panowie dzis wybieraja sie na zakupy (he, he, he mowilam im zeby zrobili to wczesniej, teraz beda zadeptywani w tlumie). Pozdrawiam, zyczac pieknego weekendu w przedswiatecznym nastroju Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
a_to_ja1 Re: Piatek - za tydzien Wigilia! 17.12.04, 00:47 Luiza, ubierasz choinke na swieta ? A co z tradycyjnymi zwyczajami, wigilia, oplatek, mikolaj itp Bo jak prezenty, to pewnie ktos je przyniesie, gdzies polozy, a wiec chyba masz choinke ? Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Piatek - za tydzien Wigilia! 17.12.04, 01:53 a_to_ja1 napisała: > Luiza, ubierasz choinke na swieta ? A co z tradycyjnymi zwyczajami, wigilia, > oplatek, mikolaj itp Bo jak prezenty, to pewnie ktos je przyniesie, gdzies > polozy, a wiec chyba masz choinke ? Oczywiscie ze mam choinke i to zywa, w doniczce - co roku w Wigilie przynosimy ja do domu i dekorujemy. Po swietach wraca do ogrodu, gdzie ptaszki na nia .... i pajaki robia sobie pajeczyny. Mikolaja juz nie ma odkad mlodsze dziecko odkrylo ze go nie ma, ale prezenty i tradycyjna Wigilia sa jak zawsze, co wymaga samozaparcia - sprobuj jesc goracy barszcz gdy za oknem 35 stopni. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
marialudwika Re: Piatek - za tydzien Wigilia! 17.12.04, 10:32 Wreszcie slonecznie i jasno po dlugim mroku a na termometrze 8 stopni! ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 11:40 Dżdżysty dzień. Kobieta Do Mycia Okien wykonała swą powinność w rekordowo szybkim czasie. Nie myślałam, że świat widziany z mieszkania jest taki piekny Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 11:49 Niestety slonce bylo za krotko a teraz pogoda jak w Szczecinie ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 12:45 A u nas piekne slonko - widocznie przyszlo do centrlnej P. Dzisiaj krzatamy sie z Krasnalka - okna jeszcze nie calkiem,ale beda Coerka wgrala mi taka smieszna gre z Mikolajem w klopotach, chyba zlośliwie, bo coraz to probuje przejsc dalej A dzisiaj jeszcze dwa spotkania "oplatkowe", ech,byle do Swiat! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 17:06 Nasze slonce poszlo do was, Mm. Tutaj szaroburozimnoibleeeeee J. ) Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 21:41 Co tak malo wpisow ? Ja wlasnie wrocilam - oplatek Uniwersytetu III Wieku byl niezwykle sympatyczny,wystepowaly dzieci z II klasy, panie z sekcjii samopomocy wszystko przygotowly - sprawa nabier coraz szerszego wymiaru - milo. A potem spotkanie z grupa Kobiety tez , jednym slowem, mnostwo wrazen. Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 22:42 Wlasnie wrocilismy z wernisazu-inauguracji II tomu "Ksiegi listow PRL-u", ktory odbyl sie w niesmiertelnym barze mlecznym "Bambino" na Kruczej (tam gdzie kiedys krowa z kwiatkiem w pysku, w towarzystwie mlecznej flaszki Kwiat awangardowej elity zawital i bylo calkiem ciekawie. Zreszta, jak kto lubi opowiesci o zlotych czasach PRL-u, to oba tomy sa wysmienite! A poza tym dzionek wstal w rozowo-lososiowych strzepach, po prostu piekny, a moj aparat zlecial na podloge i od 2 tygodni czekam na naprawe(( Zjechalam po miescie 250 km (piatek przed swietami!!!) i znowu zdycham. Za moment zabieram zabawki i ide pograc w Klasy Cortazara)) Pozdr. D Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 22:43 W Poznaniu - rano bielutko .teraz mniej biało , ale mrożno i wieje taki ciepławy wiatr , coś jakcy resztka halnego. Koleżanka kupiła mi 2 karpie , jutro jedna z córek mi je wypatroszy. Jutro czekało mnie szycie skrzydełek dla wnuczki - aniołka w przedszkolnym przedstawieniu , ale koleżanka od karpi w zakamarkach swojej wielgachnej szafy miała skrzydła , po córce. Czasami dobrze sobie poplotkować . Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 22:53 No piekne - mam rozne rzeczy wzakamarkach, ale skrzydel jeszcze nie mialam Dado - a jak czytasz Cortazara? Po kolei ? Czy wg. jakiegos ukladu? Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiajki 70 - do Mm 17.12.04, 23:08 Zaczelam "normalnie" jeden za drugim, ale juz uprawiam wyskoki na wskazane wyspy. Niesamowite skroty myslowe, czasem trudno dogonic, pierwszorzedna zabawa intelektualna)) Wyobrazam sobie tworczy zachwyt (i meke) tlumaczki. Mimo trudnosci wyszlo niezle)) Za mlodu bylam za glupia na takie wycieczki... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 70 - do Mm 17.12.04, 23:10 Dawno nie czytałam prozy iberoamerykańskiej. Chyba pod Twoim, Dado wpływem wrócę do tej lektury. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 23:00 Lx - te karpie są jeszcze żywe??? Jeśli tak, to pozbaw je życia przed patroszeniem Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiajki 70 17.12.04, 23:13 wedrowiec2 napisała: > Lx - te karpie są jeszcze żywe??? Jeśli tak, to pozbaw je życia przed > patroszeniem Wg słow koleżanki - pan właściciel karpii i stawu z nimi , ponoć zabijał je "kulturalnie" jakimś drewnianym przyrządem , w odpowiednie miejsce, podkreślając ,że zsposób ten jest humanitarny.hmmmmmmmm Odpowiedz Link
wedrowiec2 Janie K. 17.12.04, 23:08 Bardzo lubie oglądać obrazy z kamer internetowych. Przez stronę Tygodnika Podhalańskiego www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=Webcams# mogę ich sporo ogladać, m.in. Alesund w Norwegii. Podany jest obok link do strony www.smp.no/ , ale nie wiem jak dalej na niej poruszać się, by zobaczyć więcej. Znam dwa słowa na krzyz po norwesku, ale nie są te dwa odpowiednie Odpowiedz Link
oqo wędrowcze 18.12.04, 00:10 oczywiście stojąc dziękuję za dodatkowe oczy na świat w linku www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=Webcams# Odpowiedz Link