kanoka 13.01.05, 15:28 Dzięki Verbeno, za piękną, śnieżną zimę....dobra i w kalendarzu, jak ta prawdziwa taka jakaś.... Wiosna i lato - też piękne, aż do końca sierpnia.... Bepeef - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Spóźnione, ale serdeczne)) knk Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: www.40plus - kalendarz 2005 13.01.05, 15:40 Jeśli się dobrze przyjrzysz to zobaczysz ,iż nie jest to kalendarz na 2005 rok, lecz stary, zrobiony przez em_em - na rok 2004 , a że nadal piekny , to fakt. Odpowiedz Link
kanoka Re: www.40plus - kalendarz 2005 13.01.05, 17:19 No, popatrz, ale ze mnie gapa... Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 05.02.05, 22:46 Zapraszam do Tunezji w imieniu Bodzia. Na razie czesc pierwsza (druga w drodze) i troche inaczej ale mam nadzieje ze czytelne. Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus 06.02.05, 22:23 Widze duzy ruch na stronie, ale nic tutaj. Bodzio, czy taka forma Ci odpowiada? Przy takiej ilosci zdjec mysle, ze jest odpowiednia - co sadzisz? Odpowiedz Link
mammaja Re: www.40plus 06.02.05, 22:29 Szukalam dzisiaj Tunezji i nie bylo! Byla w korekcie? Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus 06.02.05, 22:36 Nie - jest wejscie z pierwszej strony, jak zwykle po lewej stronie jest ikonka meczetu i przez nia link Odpowiedz Link
mammaja Re: www.40plus 06.02.05, 22:48 Dzieki, jestem gapa - szukalam w podrozach )))) Odpowiedz Link
lablafox Re: www.40plus 06.02.05, 23:12 Zdjecia jak zwykle bardzo ładne, obejrzałam i przeczytałam ciekawy reportaż. Przyznam ,że wolałabym jednak zdjęcia z opisami nad lub pod . Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus 06.02.05, 23:36 mammaja napisała: > ...szukalam w podrozach )))) Dobrze ze zwrocilas mi na to uwage - juz uzupelnilem Odpowiedz Link
bodzio49 Re: www.40plus 07.02.05, 21:27 Przy okazji dzięki Marku za Twoją pracę przy moich fotkach na stronie. Mam nadzieję, że i na forum szybko wszystko wróci do normy przy Twojej pomocy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
glodn_y Re: www.40plus 07.02.05, 21:44 Do kogo ???? Aby zdjęcie na stronie,na początek malutkie zwierze) Odpowiedz Link
jej_maz Alez dowalilem! 10.02.05, 02:39 Pochromolilem liki do Tworczosc/Nasze Malarstwo! Zdjecia obrazow Feline, Miry i Myszy byly niedostepne przez bardzo dlugi czas i strasznie wszystkich (a zwlaszcza autorki) przepraszam. Pamietam Verbena zwrocila moja uwage na problem z jej ekspozycja i naprawilem, ale bez sprawadzenia pozostalych. Dopiero dzisiaj ktos dal mi znac ze cos jest nie tak. Przepraszam raz jeszcze i zapraszam do obejrzenia, bo warto. Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus 11.02.05, 04:28 Mam cos, co mysle bedzie dla Panstwa troche ciekawe. Znajomi z Nowej Ziemi i Labradoru przeslali mi kilka fotografii przedstawiajacych to sliczna prowincje, Na moja prosbe, dorzucili kilka innych od swoich znajomych i rodziny mieszkajacych w innych czesciach Prowincji Atlantyckich. Tak powstal zimowy spacer to tym niesamowitym regionie. Jest bardzo spontaniczny; troche nostalgiczny, a troche z przymruzeniem oka. Mam nadzieje ze sie spodoba. To takie male ochlodzienie przed druga czescia Bodzia goracej Tunezji www.40plus.ca/NaszSwiatZimaNaWschodzieKanady.htm PS - Jestem dzisiaj padniety i linki z menu i na pierwszej stronie zrobie juz jutro. Odpowiedz Link
em_em Re: www.40plus 11.02.05, 07:37 coś pięknego - niesamowite są te oblodzone drzewa i samochody a ja tu się przejmuję tym co widzę za moim oknem Odpowiedz Link
lablafox Re: www.40plus 11.02.05, 19:07 Obejrzałam z przyjemnością , ale mam pytanie, te zdjęcia, świetne,z oblodzonymi samochodami , od kilku dni kursują w internecie jako wynik wiartu i mrozu nad jeziorem Genewskim.Mam takie same u siebie w poczcie. Kto jest więc ich autorem, albo inaczej gdzie były robione te zdjecia zamieszczone w Twoim reportażu? Odpowiedz Link
verbena1 Re: www.40plus 11.02.05, 19:15 Patrzac na domki pierwszych osadnikow zastanawiam sie dlaczego ludzie wlasnie tam chcieli zamieszkac,w tak ciezkich warunkach ? Nie mieli wyboru? Za kare? Moze zamieszkali tam latem i nie mieli pojecia co ich czeka zima ) Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus 11.02.05, 19:39 Dzieki LX za zworcenie uwagi. Dostalem kilkadziesiat zdjec od tych znajomych z komentarzem ze sa one ich autorstwa lub ich znajomych czy rodzin. Przyznam, ze daty na niektorych z nich absolutnie wskazywaly wlasnie na to. Nie sadze ze jezeli mamy do czynienia z falszowaniem autorstwa, to nie jest to zamierzone wprowadzenie w blad z ich strony a raczej niedopowiedzenie. Tym bardziej, ze tego typu anomalie pogodowe nie sa znowu az tak zadkim tu zjawiskiem. Jeden ice storm z 1998 roku mial naprawde straszna sile; tu pare zdjec ktore znalazlem na necie www.recorder.ca/ice/Trees.html Tak czy inaczej sciagam to z naszej strony, az dostane jakies wyjasnienie od tych ludzi. Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 20.02.05, 18:53 Zzera mnie ciekawosc; dzisiejszy ruch na stronie bije wszelkie rekordy i to kilkakrotnie! Tyle osob co odwiedzilo do tej pory (u mnie dopiero wczesne popoludnie) to jeszcze nigdy w historii. Czy ktos ma jakas idee dlaczego? Moze ktos gdzies wspomnial o naszej stronie, dal link? Odwiedziny sa raczej z Europy, ale znalazl sie tez nawet ktos z Rwandy... Odpowiedz Link
verbena1 Re: www.40plus - kalendarz 2005 20.02.05, 19:01 Powinienes sie cieszyc ,ze ludzie czytaja Twoja stronke. Ciekawa jestem co ich tam tak bardzo interesuje, moze zdjecia Bodzia? Moze jakas konkurencja chce ukrasc pomysl i zaglada ) Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 20.02.05, 19:29 Nasza Masz racje, ze akurat Bodzia Tunezja jest najczesciej ogladana czescia w tym miesiacu, wyprzedzana jedynie przez linki i tuz przed hotelem i kalendarzem. Ciesze sie, bo mam nadzieje, ze dzieki takim odwiedzinom bedziemy mieli rowniez wiecej odwiedzin na forum. A moze by pomyslec o jakiejs malej kampanii reklamowej? Moze tez czas na rozmowy o wspolnym rozwijaniu jednego forum a nie dwoch? Tak sobie glosno mysle. Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus 19.03.05, 03:33 Troche zajalem sie nasza strona; nic wielkiego, raczej drobne zmiany dla ulatwienia nawigacji chociaz; - sondaze odzywaja! Mamy osobnego admina sondazy, ktory jest odpowiedzialny za tresc, forme, przygotowania, nadzorowania itd itp calosci. Ja nie dotykam sie tego i nie do mnie z gratulacjami za prowadzenie tej milej zabawy Adminem jest bardzo sympatyczny/a uczestnik/czka naszego forum, ktorego/a wszyscy cenia na forme i tres wpisow i jestem przekonany ze zaczniemy tez doceniac za inwencje ) Przyznam ze sam nie wiem czy pozostanie anonimowym adminem, ale czaje plec tak na wszelki wypadek ) - wstawilem link do konkursu jako "nowosc" (po lewej stronie) ale mysle o jakims stalym miejscu... moze gdzies na gorze przy Linkach? Chociaz zrobi sie ciasno... hmm... zobaczymy. - Bodzia cz 2 Tunezji juz doczekala sie... linku do pustej strony ok, ok - postaram sie to zrobic w ten weekend, ale to naprawde strasznie duzo zdjec... mysle ze powinienem byc bardziej konsekwentny w egzekwowaniu tego limitu 30-tu na reportarz ) - Witek! Gdzie jest Ming? ) Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus 03.04.05, 19:22 Comma i jej syn zapraszaja nas na maly spacer po Rymanowie Zdroju Odpowiedz Link
mammaja Re: www.40plus 20.04.05, 11:31 To my dziekujemy Lbx za pokazanie swojej tworczosci! Odpowiedz Link
jej_maz Re: linki 21.04.05, 01:40 Chcialem zworcic Panstwa uwage na ten dzial strony. Rozwija sie on nam slicznie i to dzieki swietnej pracy admina. Moj uklon wlasnie w tym kierunku jako podziekowanie za swietna prace. Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 17.06.05, 01:24 Dzisiaj padl absolutny rekord odwiedzin na stronie. Oczywiscie, ma to zwiazek z reklama jaka nam przynosi GW (dzieki!). Z tego co widac, to nasz konkurs fotograficzny i linki sa najczesciej odwiedzanymi czesciami (aczkolwiek widac, ze bardzo duza czesc gosci zwiedza strone w calosci i bardzo wielu wlada ja do swoich ulubionych. Mile to Odwiedzaja nas internauci z calego swiata a dzisiaj najbardziej egzotyczna wizyta byla z Christmas Island Raz jeszcze dzieki za prowadzenie linkow a co do sondazy, to mysle, ze mielismy goraca rozmowe i przydalby sie, ale poniewaz mozna wynki latwo "nabijac" poczekamy na nowsza wersje programu. Uklony - Mark Odpowiedz Link
no_no Re: www.40plus - sondaże - propozycja 01.07.05, 10:22 Na pytanie, czy sondaże na naszej stronie mają sens, tak - odpowiedziało 95% uczestniczących w głosowaniu. Też jestem za taką formą badania opinii. Myślę, że jest to ciekawa zabawa, a jednocześnie jakiś procentowy miernik sympatii i poglądów wszystkich uczestniczących w dyskusjach na forum 40+ Proponuję przeprowadzenie dwóch kolejnych sondaży, i żeby nie odkrywać Ameryki, powielam pytania z portalu wp.pl, które są jak najbardziej na czasie. Pierwszy sondaż miałby dotyczyć pytania: Czy cieszysz się, że jesienią rządy w Polsce przejmie prawica? Możliwe odpowiedzi: tak - nie - trudno powiedzieć - Drugi sondaż: Czy jesteś za utworzeniem IV Rzeczypospolitej? Możliwe odpowiedzi: tak - nie - nie mam zdania - By ułatwić głosowanie i przybliżyć Państwu, co moze kryć się pod tajemniczą cyfrą "IV" - zachęcam do przeczytania artykułu w "Przekroju" autorstwa Wojciecha Mazowieckiego wiadomosci.wp.pl/kat,9811,wid,7529203,prasaWiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1 no_no Odpowiedz Link
kamfora Re: www.40plus - sondaże - propozycja 01.07.05, 22:56 Ja bym proponowała jeszcze trzeci sondaż: Czy chciałbyś, żeby (ze względu na brak odpowiednich polskich kandydatów) Polska przeszła pod rządy innego kraju UE stając się jego częścią? Jeśli tak, to którego? a. Niemcy b. Francja c. Holandia d. Szwecja e. Inny (możliwość wpisu) Odpowiedz Link
bodzio49 Re: www.40plus - sondaże - propozycja 01.07.05, 23:37 A to zabiłaś ćwieka kamforo niektórym, he, he. Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - sondaże - propozycja 18.07.05, 05:08 Zgodnie z uwagami No-No jest sondaz plus zwrocilem uwage administracji GW ze nasze forum jest teraz praktycznie niemozliwe do znalezienia. Na strone rowniez wrocily "widoki z okien" pod Roznosci/My z forum/Nadze widoki z okien Uklony - Mark Odpowiedz Link
mammaja Re: www.40plus - sondaże - propozycja 18.07.05, 09:41 Obejrzalam i znowu smutek. Ale dobrze, ze jest ten piekny taras i starannie pielegnowane rosliny..... Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 14:59 Zgodnie z sugestiami (dziekuje) mamy nowy sondaz, jak rowniez chcialem raz jeszcze zwrocic uwage na linki; jest tam naprawde wiele wspanialych materialow wartych odwiedzenia. Odpowiedz Link
mammaja Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 15:09 Jej_ mezu! Czy jestes pewien ze wszystkie linki sa bezpieczne? Moje klopoty ze zlosliwym "czyms" (juz nie pamietam jak sie nazywal), ktory blokowal mi wejscie do albumu wystapily wlasnie po wizycie w bibliotece. Wiec teraz sie troche boje! Odpowiedz Link
jutka1 Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 15:12 Niesmialo zauwazam, ze ja np. na sondaz odpowiedziec nie moge, ani wynikow nie bede mogla ocenic, bo kazda partia/ugrupowanie, ktore o IV RP mowia, maja co innego na mysli i inne propozycje... Nie umiem byc za a nawet przeciw )) Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 16:09 SOndaz jest sugestia uczestnika forum, a co do linkow to gwarantuje, ze sa absolutnie sprawdzone i bezpieczne - czowa nad tym admin linkow, ktory jak widac robi naprawde wspaniala robote - dzieki! Odpowiedz Link
jutka1 Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 16:58 Marku, nie napisalam tego w formie zarzutu jakiegokolwiek - ja tylko nie potrafilabym zaglosowac )) Odpowiedz Link
ewelina10 Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 17:39 jutka1 napisała: > Marku, nie napisalam tego w formie zarzutu jakiegokolwiek - ja tylko nie > potrafilabym zaglosowac )) to będzie ciężki orzech do zgryzienia we wrześniu Odpowiedz Link
jutka1 Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 20:30 Dokladnie, Ew. A propos wrzesnia, w Polityce albo Przekroju sprzed 3 tygodni (chyba) jest artykul o zmianach w Konstytucji, ktore poszczegolne ugrupowania proponuja.. Czytalas moze? Wlos mi sie zjezyl na glowie.... Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 19:22 Tak tez to zrozumialem Poza tym to sam sie zdziwilem ze juz IV-ta... widac, ze niezle jestem do tylu Odpowiedz Link
ewelina10 Re: www.40plus - kalendarz 2005 03.08.05, 21:06 Jutku kochany ... moje biurko jest tuż przy samym oknie. właśnie otworzyłam go sobie na oścież ... wpadający chłodek wieczorny pieści moje prawe przedramię a do ucha dociera zza okna świerszczenie świerszczów. jestem myślami gdzieś na autostradach południowej franci (zam) a w polityce - to dopiero preludium wzorców przedwyborczych. taka licytacja zwykle kończy się po wyborach i zaczynają się bardziej realne działania Odpowiedz Link
jej_maz Re: www.40plus - kalendarz 2005 27.08.05, 02:34 W ubieglym tygodniu nad Toronto przeszlo tornado. Te kilka zdjec zostalo zrobione tuz na rubiezach metropolitan TO, przez osobe prywatna i jestesmy pierwsza strona internetowa ktora je publikuje. Warto poogladac, jako ze zdjecia sa niesamowite pod wzgledem i poznawczym, jak rowniez techicznym. 40plus.ca/ultra.htm Odpowiedz Link
kamfora tornado 27.08.05, 07:11 Faktycznie: zdjęcia niesamowite! Czy to nie było zbyt niebezpieczne dla pstrykającego? Wygląda, jakby ta trąba była tuż obok i lada moment a wessie wszystko, nie zważając, czy w czyichś oczach groza czy podziw... Odpowiedz Link
ewelina10 tornado 27.08.05, 08:39 budzi lęk ale i podziw. na jednym - można zauważyć coś na kształt profilu twarzy są szaleńcy co przemierzają setki kilometrów w pogodni za tornadami, śledzą prognozy pogody. Odpowiedz Link
lablafox Re: tornado 27.08.05, 08:49 Widziałam takich szaleńców. Zdjecia rewelacyjne. Zwłaszcza tego czopu chmurnego, tego tworzenia się wiru. Odpowiedz Link
kornikuno Re: tornado 27.08.05, 21:43 jak zwykle nie wiem o co "chodzi" ale jestem za...za Loj....no to sie wyglupilam...... Bozszszsz...............§ iza Odpowiedz Link
lablafox Re: tornado 28.08.05, 09:00 Iza , wejdż w wątek jej_maza "tornado' o kliknij na to czerwone - pokażą się Tobie zdjęcia tornada.Są rewelacyjne. Odpowiedz Link
mammaja Re: Jeden z epizodow 30.08.05, 11:44 Zarowno zdjecia tornado jak i te powyzej robia wielkie wrazenie! Zniszczenie - krok po kroku... Odpowiedz Link
jej_maz Re: Jeden z epizodow 31.08.05, 03:04 Oczywiscie to nic w porownaniu ze zniszczeniami w Nowym Orleanie - straszne. Odpowiedz Link
lablafox tornado i Finlandia 31.08.05, 09:05 Zdjecia takie jak lubię klatka po klatce , krok po kroku , ale straszne.O nowym orleanie myslę z przerażeniem , a właściwie z wdziecznosćią ,ze u miejscowiona jestem tu własnie , a nie tam, chociaz może i w Polsce być różnie , dziś przeczytałam i przyznam ,ze brzmi to dość humorystycznie , ale na miejscu tych ludzi być nie chciałabym za zadne skarby . Oto fragment tego co wyczytałam: Gracze i widzowie uczestniczący w turnieju golfowym kobiet w Finlandii przeżyli szok widząc nadchodzące tornado. W ubiegły weekend organizatorzy turnieju dostrzegając zagrożenie nakazali natychmiastową ewakuację pola golfowego, jednak było już za późno. Słup wirującego z olbrzymią prędkością powietrza uniósł w powietrze jedną golfistkę i dwoje widzów, a następnie wepchnął ich do stawu znajdującego się na terenie pola golfowego. Cała trójka trafiła po niecodziennym zdarzeniu do szpitala z niewielkimi obrażeniami. Tornada pojawiają się w Finlandii bardzo rzadko ze względu na panującym tam, niekorzystny dla tego typu zjawisk, klimat. Mimo to od czasu do czasu tornada pustoszą daleką północ Europy i są zawsze związane z gwałtownymi zmianami temperatury. Tegoroczne lato w Finlandii uznawane jest za rekordowo gorące. Zwiększyła się liczba dni z silnymi burzami i ulewami, które pojawiają się przy tropikalnej aurze, panującej w Finlandii do tej pory bardzo rzadko. Pole golfowe to jedne z miejsc, które tornada sobie upodobały. Dzieje się tak dlatego iż na wolnej przestrzeni usianej wilgotną trawą i pojawiającymi się miejscami stawami dochodzi przy gwałtownym spadku temperatury do zwiększonego parowania. Pojawiające się wówczas chmury burzowe obfitują w gwałtowne zjawiska i są tym mocniejsze im silniejsze jest parowanie. To potwierdza częste występowanie tornad najczęściej w okolicach zbiorników wodnych oraz gór, gdzie kontrast termiczny jest zwykle największy. Więcej o tornadach pod artykułem. Źródło: Twoja Pogoda Odpowiedz Link
lablafox tornada i huragany , prognozy 31.08.05, 09:17 Zmiany klimatyczne, silniejsze huragany (30.08/02:56) - Najpotężniejszy w historii USA huragan Katrina uświadamia nam jak potężne anomalia pogodowe zaczynają coraz częściej panować na Ziemi. Huragan Katrina początkowo miał być zwyczajnym cyklonem, który niemal niezauważony miał bardzo szybko zaniknąć. Jednak w ciągu dosłownie kilkudziesięciu godzin przeistoczył się w potwora jakiego Ameryka jeszcze nie widziała. Za gwałtowne nasilenie się Katriny główną odpowiedzialnością śmiało obarczyć można wody Zatoki Meksykańskiej, które w tegorocznym sezonie letnim są nadzwyczaj gorące. Ich temperatura na niemal całej przestrzeni dochodzi do 32 stopni. To z kolei jest wywołane przez rekordowo upalne lato jakie panuje w Ameryce Północnej. Wyższe temperatury powietrza to i wyższa temperatura wody, a właśnie gorąca woda jest głównym napędem dla huraganu. Nic więc dziwnego, że Katrina skorzystała z nadarzającej się okazji i przybrała tak potężne rozmiary i siłę. W ten sposób wraz ze zmianami klimatycznymi, które postępują coraz to gwałtowniej, musimy się spodziewać coraz potężniejszych huraganów i innych anomalii pogodowych. Być może już za kilka tygodni lub w kolejnych sezonach pojawi się huragan w którego oczach Katrina będzie nic nie znaczącą pchełką. Niewykluczone też, że podobnie jak w przypadku tornad będzie trzeba rozszerzyć skalę siły huraganów i dodać 6 kategorię. Przypomnijmy, że jeden z najbardziej zabójczych huraganów o imieniu Mitch uderzył w Honduras, leżący w Ameryce Południowej, w 1998 roku, czyli w roku El Nińo. W 2004 roku aż 4 huragany wpisane zostały do pierwszej dziesiątki najpotężniejszych huraganów w historii USA. Żarty się skończyły o czym możemy się przekonać na własne oczy, a naukowcy nie mają wątpliwości, że za globalne zmiany klimatu odpowiada człowiek i jego niszczycielska działalność, która z czasem odwraca się przeciw niemu. Źródło: Twoja Pogoda. Odpowiedz Link