06.03.05, 21:17
Mam nowa zabawe i mysle ze moze byc baaardzo interesujaca. Jest to wystawa
zdjec (naszych - a jakze!) polaczona z konkursem; wyboru najladniejszego
przez nas wszystkich.

Nadeslane zdjecia (co i jak za chwile) beda wstepnie selekcjonowane przez
anonimowego admina PIX (nie ja!) do grupy... no... powiedzmy 10-15 na dany
miesiac, czy tydzien, czy jak tam wyjdzie w zaleznosci od popularnosci
zabawy. Reszta zas (tzn. wszyscy) beda mogli po obejrzeniu zdjec glosowac w
skali 1-5 plus(!!!!!!) dodac wlasny komentarz do danego zdjecia motywujacy
decyzje. Uwaga; glosowac mozna tylko jeden raz (chyba ze znowu ktos bedzie
chcial szachraic ale po co?). Pozniej mozna robic konkurs zdjec ktore wygraly
miesieczny konkurs, lub tematycznie lub... no, jest troche mozliwosci.

Zdjecia-kandydaci/tki (?) beda przesylane na adres emialowy do PIXadmina,
ktory zostanie podany juz niebawem (czekam na Panstwa zdanie czy ma sens w
ogole zaczynac). Jezeli pomysl sie przyjmnie, to przetlumacze ten program,
(na razie wersja angielska - przepraszam). A wiec; co sadzicie?

Test tutaj; www.40plus.ca/Pix/
Obserwuj wątek
    • kamfora Re: PIX 06.03.05, 21:53
      jej_maz napisał:

> A wiec; co sadzicie?

Się na początku wystraszyłam, że to mają być nasze portrety poddawane
      pod głosowaniewink
      • jej_maz Re: PIX 07.03.05, 01:53
        Czemu nie; portrety jest to niezly temat a w konkursie nie chodzi o to CO dane
        zdjecie przedstawia a JAK jest zrobione smile
        • em_em Re: PIX 07.03.05, 07:55
          jej_maz napisał:

> Czemu nie; portrety jest to niezly temat a w konkursie nie chodzi o to CO
          > dane zdjecie przedstawia a JAK jest zrobione smile

a z tym się ABSOLUTNIE i zupełnie nie mogę zgodzić

w fotografii nie techniczna bezbłędność jest najważniejsza, ale "to coś"

jak mi kiedyś powiedział jeden bardzo dobry fotografik: "zdjęcia robi się
          przede wszystkich głową a nie aparatem"

oczywiście są pewne kanony kompozycji, oświetlenia itp, ale i tak najważniejszy
          jest efekt - czy zdjęcie do nas przemawia, czy nie

Howgh smile
          • oqo Re: PIX 07.03.05, 12:45
            fajna zabawa jako relax w nowej świetlicy..( a może i ciastko będzie za
            zdobycie pierwszego miejsca smile....jeśli tak to zaczynam trenować na złodziejach
            sklepowych...smileoqo.pl
          • jej_maz Re: PIX 07.03.05, 14:51
            OK, Ok - przeciez ja gimajny w tych sprawach, ale akurat leci u nas taki
            program pt; "America's Top Model". Naomi Campbell wybiera najlepsza z
            kilkunastu dziewczat - cos na zasadzie Idol'a.
            www.upn.com/shows/top_model2/
            Jak widze ze dobry fortograf potrafi zrobic zdjecie dziewczynie, obok ktorej
            bym przeszedl calkowicie obojetnie na ulicy takie, ze mozg sie lasuje, to mam
            wrazenie, ze to fortograf a nie model.
    • bodzio49 Re: PIX 06.03.05, 21:58
      Jestem oczywiście za.
      Proponowałbym jednak zdecydowanie kryterium tematyczne. Inaczej współczuję
      jury smile Zresztą to admin powiniem jakieś ramy określić.
      • jej_maz Re: PIX 07.03.05, 01:55
        Mysle ze masz racje; tematycznie jest logicznym rozwiazaniem. Tematy bedzie
        narzucal PIXadmin, ale mysle ze mozna bedzie cos sugerowac? wink))
        • jutka1 Re: PIX 07.03.05, 02:46
          Wprawdzie nowa zabawke kupilam niedawno, ale moze kiedys, kto wie?.. smile
    • emerytus Re: PIX 07.03.05, 00:16
      Sadze ze to doskonaly pomysl,zwlaszcza ze niedawno kupilem sobie nowa zabawke.
      Mysle ze zdjecia beda dostepne na stronie 40 +.
      • jej_maz Re: PIX 07.03.05, 01:54
        Cool - milo mi to slyszec smile
        • lablafox Re: PIX 07.03.05, 07:37
          Jako maniak zdjeciowo- zabawkowy , jestem za.
          • witekjs Re: PIX 07.03.05, 07:44
            Jeśli można, to zasugerowałbym, między innymi temat "związany historią".
            Witek
            • mammaja Re: PIX 07.03.05, 12:30
              Popieram Witka - trudne, ale ciekawe!
    • fan-j23 Re: PIX 07.03.05, 17:04
      Pomysł bardzo mi się podoba,zwłaszcza jako oglądaczce(moze kiedyś i ja jakies
      cudo zakupiesmile)) tylko proponuje,zby autorzy zdjęć byli anonimowi,bo może
      unikniemy w ten sposób naturalnej. wśród ludzi lubiących się, stronniczości?
      • jej_maz Re: PIX 07.03.05, 17:20
        fan-j23 napisała:

> Pomysł bardzo mi się podoba,zwłaszcza jako oglądaczce(moze kiedyś i ja jakies
        > cudo zakupiesmile))

Smialo

tylko proponuje,zby autorzy zdjęć byli anonimowi,bo może
        > unikniemy w ten sposób naturalnej. wśród ludzi lubiących się, stronniczości?

Swietny punkt - popieram.
        • mammaja Re: PIX 07.03.05, 18:00
          Oczywiscie - zdjecia jak na kazdy konkurs nalezy przeslac opatrzone "godlem" -
          tylko czy do tego trzeba zakladac nowa skrytke pocztowa,czy tez admin znajac
          nadawcow nie bedzie glosowal?
        • foxal Re: PIX 07.03.05, 18:04
          Czy to ma oznaczac, ze anonimowo to pod swoim "nickiem"? Czy wymyslamy jeszcze
          jakies nowe symbole jnp "numery" czy cos pdobnego?

Czy to maja byc zdjecia z absolutnie nowe, czy tez moga byc juz raz wystawiane?
    • jej_maz Re: PIX 07.03.05, 18:08
      Na wszystkie te (i ewentualne nastepne) odpowie pixadmin, ktory jest calkowicie
      odpowiedzialny za ta zabawa. Ja na prawde nie mam tu nic do powiedzenia,
      chociaz mam pytanie; czy uwazacie ze powinienem przetlumaczyc program z
      angielskiego na nasze czy jest wystarczajaco czytelny i jasny?
    • pilot_pix Re: PIX 07.03.05, 19:22
      witam wszystkich

odpowiadam na pytania:

1. - pilot_pix przyjmuje zdjecia od uczestnikow i przesyla je sformatowane,
      zaszyfrowane do admina

2. - pilot_pix przeprowadza wstepna selekcje pod katem zgodnosci z zadanym
      tematem, oraz w wypadku nadeslania zbyt duzej ilosci zdjec do danej edycji
      (mysle, ze ilosc prac zakwalifikowanych jednorazowo nie powinna przekroczyc 30)

3. - zdjecia moga byc "uzywane" - jesli tylko odpowiadaja na zadany temat -
      natomiast ABSOLUTNIE musza byc wlasne

Wprawdzie admin sugerowal ze to ja mam byc autorem tematow kolejnych edycji -
      ale prosze o podpowiedzi
      • pilot_pix PS 07.03.05, 19:24
        po wybraniu tematu - zdjecia prosze przesylac na adres pilot_pix@gazeta.pl
        (oczywisciesmile
    • emerytus Re: PIX 07.03.05, 20:13
      Jezeli zostanie wybrany temat zwiazany z historia , to ja uprzejmie zapraszam
      do Kanady czy US. Zatrzesienie historycznych miejsc z ktorych najstarsze liczy
      sobie jak nic ze 120 lat.
      pozdrawiam
      • ada296 Re: PIX 07.03.05, 20:30
        postaram się wykorzystać swój aparat i będę robić zdjęcia na zadane tematy
        od razu mam problem - nie umiem przegrywać sad
        ale może sobie jakoś z tym poradzę smile
        • kamfora Re: PIX 07.03.05, 20:39
          ada296 napisała:

> od razu mam problem - nie umiem przegrywać sad

Ada, przecież to nie jest konkurs muzyczny, tu trzeba ewentualnie
          wywoływać/skanować wink
          • ada296 Re: PIX 07.03.05, 20:48
            smile))
            jak zwykle masz rację smile
            • mammaja Re: PIX 07.03.05, 20:50
              Jakto? To nie maja byc wlasne zdjecia? Moga byc "kradzione" ? To ja tu czegos
              nie rozumiem sad
              • kamfora Re: PIX 07.03.05, 20:56
                mammaja napisała:

> Jakto? To nie maja byc wlasne zdjecia? Moga byc "kradzione" ? To ja tu czegos
                > nie rozumiem sad

Nie tylko mają być własne, ale "ABSOLUTNIE musza byc wlasne" wink
                • em_em Re: PIX 07.03.05, 21:01
                  to jaki pierwszy teamt ?? historyczne to np co ??
                  • lablafox Re: PIX 07.03.05, 21:35
                    Ponieważ mamy zimę , jeszcze i niestety, to może najpierw jakieś tematy
                    zimowe , aby móc wykorzystać zasoby naszych komputerów.
                    Może tym sposonem wreszcie wykurzymy zimę z Europy.
    • dado11 Re: PIX 07.03.05, 22:11
      smile ja wchodze...
      Tylko powiedz, gdzie wyslac zgloszenie.?
      I gdzie bedzie wystawasmile
      Pozdr. D
    • ewelina10 Re: PIX 07.03.05, 22:20
      fajny pomysł. małe zawodnictwo jest przecież mobilizujące do działania, można
      również dodatkowo poszerzyć swoje wiadomości o nowe doświadczenia.
      Mamy "album" zamknięty dla ogółu. dopiero dłuższe uczestnictwo na forum daje
      passport do My Groups i możliwość wklejania swoich fotek. Mam dwa pytania:
      1) Czy konkurs zdjęciowy będzie "otwarty" ?
      2) Czy "pilot_pix" jest uczestnikiem(ą) naszego forum ?
      • jej_maz Re: PIX 08.03.05, 04:21
        1 - Ewus - nie wiem co masz na mysli pytajac czy konkurs bedzie "otwarty".
        Zalozeniem jest aby kazdy kto ma zywna ochote przeslac jakies zdjecie swojego
        autorstwa jest wiecej niz zapraszany do tego - to cala idea aby wszyscy mieli
        zabawe nie tylko wybierajac ale tez uczestniczac.

2 - Tak rzadkim uczestnikiem, ze jestem sklonny powiedziec ze nie, ale poniewaz
        raz na ruski rok cos tu skrobnie to fakt.

3 - Przetlumaczylem i mam nadzieje ze teraz wszystko jest bardziej oczywiste.
        4 - Zmienilem kolory - mysle ze bardziej zgrywaja sie z reszta strony.
        5 - Dodalem tez link w naglowku do strony glownej
        6 - Prosilem o pomoc na KNM ale wszyscy mnie olali polujac na numerki sad( wink

7 - Zastanawiam sie czy nie powtorzyc tego testowego glosowania raz jeszcze aby
        dac wszystkim szanse raz jeszcze przyjzenia sie jak sie glosuje tym razem z
        polskim tlumaczeniem (to jest pytanie i prosze o odpowiedz)

8 - Zwracam uwage, ze glosujac nalezy wybrac jeden z pieciu stopni punktowania.
        Pisze o tym, poniewaz np; osoba, ktora wstawila komentarz przy pszczolce ze
        czuc wiosne, najprawdopodobnie zapomniala dac punkty temu zdjeciu i zostawila
        0, co wplywa na ogolna punktacje. Inaczej mowiac; jak komus sie podoba jakies
        zdjecie - nie zapominajmy dodac puntkow, bo jak w tym przypadku 0 nawet zaniza
        sregnia! Smialo rowniez z komentarzami, aczkolwiek ograniczylem ich liczbe do 6
        przy jednym zdjeciu.

9 - Mysle, ze nalezy jak najszybciej ustalic temat pierwszego konkursu i od
        razu zaczac wysylac zdjecia (powaznie; jak najszybciej, poniewaz technicznie
        bedziemy gotowi juz w ten weekend).

10 - dobranoc
        • pilot_pix Re: PIX 08.03.05, 04:31
          pozostaje jak najpredzej wybrac temat

moze - skoro tyle tej zimy wokol - "Bielszy odcien bieli" ? wink

czekam na propozycje

uczestnikiem forum "bywam" - jak wspomnial Mark
          • lablafox Re: PIX 08.03.05, 09:20
            Juz wiem dlaczego sę komentarze, a nie ma punktów - jeśli piszesz komentarz i
            naklikasz na vote(chyba, bo nie zapamiętałam) to już nie masz możliwosci
            wstawienia punktów gdyż pojawiają się rezultaty.
            czyli trzeba zachowac jakąs kolejność , najpierw oglądasz zdjecie w
            powiększeniu , potem wtawiasz punkty , potem komentarz i dopiero klikasz?
            A jeśli po punktach juz nie mozna wpisac komentarza ? To co wtedy?
            • em_em Re: PIX 08.03.05, 10:04
              mam pytania:

1. jaka będzie częstotliwość tych konkursów ??
              2. czy zdjęcia tylko "surowe" czy np również obrabiane graficznie ??
              3. no i ustalmy temat smile
              • lablafox Bielszy odcien bieli" -propozycja PIX-a 08.03.05, 10:09
                padła kilka wątków wyżej.
                Uważam ,ze jest na czasie.
    • witekjs Re: PIX - temat historyczny 08.03.05, 11:07
      Przykro mi, ale wyglada na to, że nie mogę wziąć udziału w tym konkursie.
      Zdięcie jest niemoje.
      Mam je w dokumentach rodzinnych. Autor jest nieznany, było chyba
      niepublikowane.
      Wykonano je w 1909 r. w Mandżurii, gdzie bardzo liczna grupa Polaków/w słuzbie
      Rosji/ należała do budowniczych kolei transyberyjskiej.
      Tworzyli Oni zwartą Polonię, w Harbinie do 1949r.
      Pozdrawiam i przepraszam. Witek
      • lablafox Re: PIX - temat historyczny 08.03.05, 11:16
        Aby wklejac zdjecia historyczne , moim zdaniem, powinnismy przyjąć formułę
        własności , to znaczy mam takie zdjecie w zbiorach i wklejam je.
        Przecież nie możemy być autorami zdjęć historycznych, chyba ,ze historii
        współczesnej.
        Sądzę również ,iż takie zdjecia nie tyle powinny brać udział w konkursie ,co
        powinny być , czy mogłyby być umieszczane na stronie www40+ pod
        hasłem "historyczne", "nasza historia" itp. itd.
        • em_em Re: PIX - temat historyczny 08.03.05, 12:51
          w kwestii "własności" i historyczności - napewno warto pokazywać unikalne stare
          zdjęcia - ale też mi sie wydaje, że nie powinny brać udziału w konkursie - bo
          jakaż w tym nasza zasługa smile

może Mark wyodrębni kawałek galerii na zdjęcia historyczne ??
          • jej_maz Re: PIX - temat historyczny 08.03.05, 14:55
            em_em napisała:

> może Mark wyodrębni kawałek galerii na zdjęcia historyczne ??

Dobrze. Mamy juz Podroze - Sentymentalen i tam mozna wstawic "ze starej
            fotografii" albo cos podobnego.
    • jej_maz Re: PIX 08.03.05, 15:03
      Autor: em_em
      Data: 08.03.2005 10:04

mam pytania:

1. jaka będzie częstotliwość tych konkursów ??
      2. czy zdjęcia tylko "surowe" czy np również obrabiane graficznie ??
      3. no i ustalmy temat smile

Nie do mnie te pytania, ale uwazam, ze czestotliwosc zalezy od zainteresowania
      aczkolwiek sadze ze minimum dwa tygodnie aby nie przejadlo sie i aby dac kazdym
      szanse na obejrzenie zdjec, zastanowienie sie, wybranie i zaglosowanie... moze
      nawet miesiac?

Mysle ze zdjecia powinny byc naturalne, ale ja sie na tym nie znam - chyba
      podobnie jak wielu innych, ktorzy chca po prostu przystapic do konkursu a nie
      umieja "podrasowywac" zdjec.

Padlo tu "30 zdjec na konkurs". Mysle, ze to zalezy od zainteresowania w
      uczestniczeniu, ale technicznie jest to duzo, a juz na pewno gorna granica.

PS. Cholera - zadalem pytanie, czy naprawde tak trudno odpowiedziec? wink))
      Pozniej bedzie krzyk ze rzadze bez konsultowania sie.
      • lablafox Re: PIX 08.03.05, 15:42
        Zakładałam ,że powtórzyłeś juz test, bez konsultacji z nami poniewaz za 1 razem
        było tylko 1 zdjęcie , a drugim już ich 3 .Sądze ,ze taki próbny lot byłby
        konieczny , chcocby z powodu moich spostrzezen zawartych we wczesniejszych
        postach.
        • jej_maz Re: PIX 08.03.05, 15:51
          hmmm... nic nie zmienialem i zawsze byly trzy zdjecia... ciekwa jestem czy kots
          inny ma jakies problemy...
    • jej_maz Re: PIX 08.03.05, 17:33
      Dobra - jeszcze raz robimy "probna jazde" tym razem po naszemu. Jezeli trafia
      sie jakies teksty angielskie to poprawie to pozniej - teraz musze zaczac troche
      pracowac bo mnie wywala wink)
      • jej_maz PS 08.03.05, 17:41
        Jeszcze raz; mozna glosowac praktycznie na wszystkie zdjecia ale za jednym
        razme - po kliknieciu na "vote" nie mozna juz wrocic. W tym przykladzie ja
        zaglosowalem na wszystkie trzy, ocenilem wszystkie trzy jak rowniez wszystkie
        trzy skomentowalem.
        • jutka1 Re: PS 08.03.05, 17:52
          czy jest jakis termi?
          bo pare zimowych bym miala, ale z lotniska trudno mi wziac udzial smile))
          • jej_maz Re: PS 08.03.05, 18:02
            Oj, spokojnie. Mysle ze do tego weekendu okreslimy temat konkursu, ile czasu
            bedzie aktywny i do kiedy mozna przysylac zdjecia - mamy wiec jeszcze kilka dni.
            • bodzio49 konkurs 08.03.05, 19:15
              też poćwiczyłem dłosowania smile
              Rozumiem, że temat "bielszy odcień bieli" czyli zimowy.
              Proponuję ustalić wstępne ramy czasowe: od 15 dnia miesiąca do 15 następnego
              wysyłamy zdjęcia. A następna połowa miesiąca dla admina. Nie musimy się
              przecież śpieszyć i "fotoadmin" smile też musi mieć trochę czasu. Potem wyniki.
              Ramy czasowe oczywiście płyne ustalane już dokładniej przez admina.
              • verbena1 Re: konkurs 08.03.05, 20:30
                Wpadam zdyszana po krotkiej nieobecnosci na forum.
                Ja tez chce sie w to bawic! Musze jeszcze raz przeczytac regulamin ale juz z
                gory zgadzam sie na wszystko i nawet oddalam glos w tescie.
                Pytanie. Zdjecia moga byc juz troche przetworzone przez komputer? Mam na mysli
                kontrast i kolory.
                • bodzio49 Re: konkurs 08.03.05, 20:39
                  Myślę, że podstawowe poprawki jak światło, ostrość czy kolory są dozwolone.
                  • lablafox Re: konkurs 08.03.05, 20:50
                    Uważam ,że 30 zdjęc wysyłanych na 1 temat to stanowczo za dużo.
                    10 to byłaby wystarczająca ilość.
                    • verbena1 Re: konkurs 08.03.05, 20:59
                      Bodzio, masz juz ten nowy, piekny, wymarzony aparat cyfrowy?
                      Pochwal sie troche.
                    • em_em Re: konkurs 08.03.05, 21:19
                      ja tu widzę więcej niż 10 chętnych osób smile - więc 10 to zdecydowanie za mało
                      • bodzio49 Re: konkurs 08.03.05, 21:38
                        Ja zrozumiałem, że 30 fotek zakwalifikuje z nadesłanych admin i na tyle
                        będziemy głosować.
                        Co do mojego aparatu to jest prawdziwa tortura. Koszmar. Mam kasę a nie mogę
                        się zdecydować. Aż wstyd się przyznać. Ale najpóźniej w przyszłym tygodniu będę
                        miał. Albo Minoltę A200 albo Nikon D-70. Z tego już się nie wycofam. Spać już
                        nie mogę smile))
                        A właśnie. Pytanie do tych co się trochę znają: co Wy byście wybrali?
                        Nieco (minimalnie) lepsza jakość zdjęć (tylko) czy znacznie niższa cena,
                        mniejszy i lżejszy aparat i dobre filmy.
                        • verbena1 Re: konkurs 08.03.05, 22:09
                          Bodziu,napewno wybierzesz dobrze.
                          Zwroce Ci tylko uwage na jedna ,wazna rzecz. Jesli mozesz ,kup aparat z
                          akumulatorem ,nie z bateriami. Baterie wyczerpuja sie bardzo szybko i musisz
                          miec zawsze pare na zapas. To bardzo denerwuje i przeszkadza.
                          • verbena1 Re: konkurs -do Bodzia 08.03.05, 22:16
                            Przed chwila obejrzalam Twoje typy. Minolta jest cudna, sama o takiej marze.
                        • skiela1 Re: konkurs 08.03.05, 22:58
                          Ja mam Nikon CoolPix 3700, 3,2 mega,opitical zoom 3X(jak dla mnie
                          wystrczy),jestem bardzo zadowolona-malutki,leciutki(nawet z akumulatorem)w
                          kieszeni mozna to nosic.Tylko jest jeden problem-w Kanadzie wywoluja brzydko
                          zdjecia.W Polsce-nie ma problemu-pocztoweczki.Gdybym nie wywolywala czesci zdjec
                          w Polsce to jestem pewna ze i te kanadyjskie by mi sie podobaly a tak baba ma
                          klopotsmile,szukam punktu gdzie troche mysla podczas pracy a nie tylko wrzucaja na
                          tasme i poszlo.Przyjemnych zakupow.smile
                        • ertes Re: konkurs 08.03.05, 23:04
                          Oczywiscie bez dwoch zdan, niewatpliwie: D70 smile
                          • mammaja Re:Bodzio 08.03.05, 23:24
                            Moja corka ma taka minolte.Dla mnie to bardzo dobry aparat, ale jak ja
                            zapytalam teraz to mowi ze wolalaby canon eos 300d albo ten nicon, bo to
                            lustrzanka. Ale to i tak aparaty dobrej klasy smileMowi ze najlepszy ten nicon smile
                      • lablafox Re: konkurs 09.03.05, 10:40
                        em_em napisała:

> ja tu widzę więcej niż 10 chętnych osób smile - więc 10 to zdecydowanie za mało

Ja zrozumiałam , być może opacznie , że każda osoba może wysłać po 30 zdjęć ,
                        stąd moja uwaga ,że to dużo.
                        Należy więc uściślić co ma na mysli Mark i PIX pisząc 30.
    • emerytus Re: PIX 09.03.05, 06:43
      do Bodzia,
      mialem ten sam dylemat jeszcze miesiac temu.
      Po przeczytaniu ton opini fachowcow jak i uzytkownikow wybralem jednak co
      innego.
      Twoje typy,jak rowniez i canon rebel wchodzily w gre.
      www.telekom.sart.pl/panasonic/opisy_fotografia/Panasonic%20-%20dmc-
      fz20eg-k.htm
      w sumie cena,obiektyw leica jak rowniez made in japan przewazyly.
      a przed wakacjami mam jeszcze w planie taki zakup :
      www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/FZ-10/Converters/Lenses/Pana-15X.html
      pozdrawiam
    • emerytus Re: PIX 09.03.05, 06:47
      przepraszam,cos moj link nie dziala,podaje inny
      www.telekom.sart.pl/panasonic/fotografia.htm
      Pozycja nr 5 - DMC-FZ20GE-K/ APARAT CYFROWY DMC-FZ20
      • ertes Re: PIX 09.03.05, 17:28
        FZ20 i A200 to inna klasa aparatu jak D70.
        Inna cena tez gdyz do D70 trzeba doliczyc cene dobrych obiektywow ale jakosc
        samego aparatu jest doskonala. Zdjec rowniez.
        W klasie aparatow SLR-like jest jeszcze jeden calkiem niezly: Nikon CP8800.
        Minusem tego typu aparatow jest ich szybkosc pracy jak i problemy przy malym
        oswietleniu.
        Cos czego nie ma w D70.
        • mammaja Re: PIX 09.03.05, 17:53
          Minolta w USA jest nieporownanie tansza niz w Polsce - pewno inne aparaty tez smile
          • ertes Re: PIX 09.03.05, 17:55
            Wszytkie aparaty i ogolnie elektronika sa tutaj tansze.
            Wlasnie wyslalem siostrze do Polski aparat za 1/3 polskiej ceny.
            Jedynym problemem jest gwarancja ktora jest niewazna w Polsce.
            • bodzio49 Re: PIX 09.03.05, 18:14
              Poza tym nie chcą wysyłać z USA do Polski i trudno potem coś wyegzekwować.
              Można tylko tak jak ertes kupić i samemu wysłać. Teraz jest promocja Nikona D70
              w Niemczech. Do każdego aparatu zakupionego z obiektywem oddają 150 EURO.
              Niestety mogą skorzystać tylko Niemcy. Ech, dolo ty nasza smile
              • ertes Re: PIX 09.03.05, 18:33
                Jeszcze trzeba miec dobra dusze smile ktora to przewiezie bo jak zatrzymaja na cle
                to przestaje sie oplacac.
                • mammaja Re: PIX 09.03.05, 19:09
                  Nam wlasnie rodzina przywiozla ze Stanow w czerwcu, a potem w dodatku okazalo
                  sie ze to prezent, jak chcialam oddac forse smile))))))
    • pilot_pix Re: PIX 10.03.05, 04:23
      odpowiedz dla Lablafox:

30 zdjec - to maksymalna liczba w jednej edycji konkursu
      moja niewdzieczna rola bedzie wstepna eliminacja

kazdy z uczestnikow nadsylajacych ma prawo do pokazania jednego zdjecia
      jezeli liczba uczestnikow przekroczy 30 osob - moja rola jest wybor moim
      zdaniem najlepszych
      kazdy z uczestnikow ma prawo przyslac do danej edycji wiecej niz jedno zdjecie,
      ale to drugie i nastepne, zostana umieszczone w miare wolnych miejsc
      tzn - jesli w ktorejs edycji bedzie tylko jeden uczestnik - to moze zamiescic
      nawet 30 zdjec

odpowiedz dla Bodzia

uwazam ze zbytnie rozciagniecie w czasie jednej edycji oslabi zabawe
      przyjmijmy na kazda czesc 1 miesiac

skoro zaakceptowany zostal temat "Bielszy odcien bieli" (prosze o zdjecia
      odpowiadajace na temat - to niekoniecznie musi byc zima) - prosze o nadsylanie
      ich na moj adres pilot_pix@gazeta.pl

termin nadsylania - 20 marca
      otwarcie galerii - 25 marca
      zakonczenie glosowania - 10 kwietnia

zdjecia powinny byc w formacie: poziome - 640 x 480, pionowe - 320 x 480
      jesli komus sformatowanie sprawia problem, prosze przysylac takie jakie sa,
      byle nie zbyt duze, zeby sie lacza nie "zapchaly" wink
    • emerytus Re: PIX 10.03.05, 05:05
      Przepraszam ,dwa pytania mam
      a/troche malo jeszcze rozumiem ile to bedzie kilobajtow w zdjeciu ,zamiast tych
      wymiarow poziomych i pionowych...?
      b/czy zdjecia beda umieszczone w albumie z kluczem , czy na stronie ogolnie
      dostepnej ?
      pozdrawiam
      • pilot_pix Re: PIX 10.03.05, 06:24
        ad a) - to nie jest rownowazne, zalezy od programu optymalizujacego - nie
        przejmuj sie, przysylaj jakie masz smile

ad b) - na ogolnodostepnej stronie www.40plus.ca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka