jutka1 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:07 Napisalam to gwoli informacji, a nie jako moj wklad w debate o polityce )) Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:19 Wyrok nie jest prawomocny - byc moze bedzie odwolanie. Enjoy it ! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:21 "Nie wiadomo, czy ewentualnej procedury odwoławczej nie przerwie wejście w życie nowej ustawy lustracyjnej, która zakłada m.in. likwidację Sądu Lustracyjnego i urzędu Rzecznika." Tez jako informacja, a nie debata. Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:25 Wlasnie ogladam live (czystosc jezyka) w TVN24. Sad ciagle odczytuje uzasadnienie wyroku: proces byl poszlakowy - nie ma ani dowodow winy jak i tez niewinnosci. Rowniez jako informacja, a nie debata. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:29 Proces poszlakowy ma to do siebie, ze zeby orzec o winie trzeba miec zelazne poszlaki tworzace lancuch "nie do zlamania". Inaczej orzeka sie na korzysc oskarzonej osoby. Orzeczenie SL jest o uniewinnieniu. Tez gwoli informacji, nie debaty. Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:44 Jezeli w ogole doszlo do procesu, sad dopuscil oskarzenie to poszlaki byly zelazne tworzace lancuch "nie do zlamania" i...dlatego orzeknieto na korzysc osoby oskarzonej - SL uniewinnil z braku dowodow ze strony oskarzyciela bo poszlaki to nie dowody. Info, nie debata. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:48 Mieszasz rozne rzeczy. Celem procesu jest zbadanie poszlak i stwierdzenie, czy sa zelazne. Dopuszczenie do procesu nastepuje po stwierdzeniu, ze istnieja poszlaki i material, ktory wart jest zbadania. Opinia, nie debata. Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:57 Jutka napisała: "Mieszasz rozne rzeczy. Celem procesu jest zbadanie poszlak i stwierdzenie, czy sa zelazne. Dopuszczenie do procesu nastepuje po stwierdzeniu, ze istnieja poszlaki i material, ktory wart jest zbadania. Opinia, nie debata." Tak dokladnie to sie nie znam i nie wykluczone ze masz racje ale jak doszlo do procesu to poszlaki byly mocne i warte zbadania. Stwierdzenie,nie debata Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:52 "Lustrowana nie miala swiadomosci ze przekazuje istotne informacje Wieczorkowi pracownikowi aparatu bezpieczenstawa, mezowi swojej przyjaciolki mimo ze zaakceptowala tajnosc spotkan z pracownikiem aparatu bezpieczenstwa i dlatego sad nie znalazl dowodow na swiadoma wspolprace lustrowanej" - sad dalej czyta uzasodnienie wyroku. 100% ze bedzie odwolanie po takich zdaniach w uzasadnieniu wyroku. Enjoy it ! Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 13:53 Zapomnialem dodac ze to nie debata. Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 14:01 Pierwsze kmentarze live (czystosc jezyka) w TVN24 - "uzasacnienie sadu dlugie niejasne i zawile." Info, nie debata. Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 14:11 "Gdyby wyrok byl odwrotny uzasadnienie sadu bylo by takie same" - Jankowski/Wprost i nie tylko on live w TVN24. Widac wiec co sa warte te wszystkie procesy i oswiadczenia lustracyjne. Komentarz nie debata Odpowiedz Link
skynews Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 14:20 Janecki nie Jankowski/Wpros. Premier mowi ze prof. Gilowska moze wrocic do rzadu ale wyrok jast nieprawomocny wiec jak ma wrocic - pojawia sie w komentarzach. Dopiero teraz bedzie cyrk. Info, nie debata. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 14:26 Sąd ogłosił "Niewinna", zgodniej z rzeczywistością "nie ma dowodów ... by zaraz w uzasadnieniu wszyscy usłyszeli, że - zgodnie z wejściem nowej ustawy - uznana będzie za winną. Paranoja !!!! Poraża taka "sprawiedliwość". PS' oj, gadułka z tej Zyty Odpowiedz Link
joujou Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 20:49 Uniewinniona,ale nie oczyszczona z zarzutów,więc dla niej samej niewiele się zmienia. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 21:59 Mam od początku strasznie mieszane uczucia w stosunku do tego procesu. Nie jestem fanką pani profesor i nigdy nie byłam. Wielokrotnie śledząc jej wypowiedzi(jeszcze jako posłanki PO) miałam wątpliwości, które po sprawdzeniu "u źródeł" często okazywały się uzasadnione. Teraz też czuję się jak rozdarta sosna. Z jednej strony cały atak na nią wydaje mi się biciem piany i czyjąś rozgrywką (ale nie wiem czyją). Z drugiejstwierdzenie że była bardzo "gadatliwa" etc... wystawia jej jako politykowi i inteligentnemu człowiekowi fatalną cenzurkę. Również jej wypowiedzi klasyfikuja się, jeśli nie w kategorii histerycznych, to co najmniej,nadmiernie spontanicznych. Jedno jest dla mnie w tym wszystkim "pozytywnawe". Poddaje w wątpliwość na gruncie realiów, ustawę o lustracji w takiej formie w której jest ona obecnie. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 22:03 Fed, strasznie gadatliwa to ona byla jak miala 20plus-30 lat, i w stosunku do swojej najlepszej wtedy przyjaciolki... Nie zapominajmy o tym. Ta uwaga pani Sedzi, i wiele innych, byla dla mnie nie na miejscu. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 22:39 Jutka, ile ona miała wtedy lat, nie jest dla mnie wazne, na pewno nie była naiwną nastolatką, a jak człowiek wchodzi w życie publiczne, to wkracza ze wszystkimi zaszłościami i niestety trzeba się z tym liczyć. To jest jak z małżeństwem, owszem byliśmy młodzi, ale wiedziały gały co brały. Gilowska studiowała, doktoryzowała się, pracowała, nie angazowała się w życie polityczne. To był jej wybór. Przyjaźniła się z agentem słuzb specjalnych i jego żoną. To też był jej wybór. Niestety nawet jeśli nasze wybory są całkiem niewinne w chwili ich podejmowania to i tak nie bardzo wiadomo co z nich wyniknie w przyszłości. I niestety za to się płaci, czy to jest sprawiedliwe czy nie. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 22:41 Fed., Ty wychodzisz z zalozenia, ze ona wiedziala do konca co ten pan robil, ja: ze nie bardzo. A jaka byla prawda nigdy sie nie dowiemy tak naprawde. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 22:54 Nie, ja wychodzę z założenia że za czasów PRLu nie powinno było się mówić o nikim innym poza sobą, jesli juz miało się przemożną potrzebę mówienia. Oczywiście twierdzenie że od wice premiera powinno się wymagać czegoś więcej, w obecnej lepperogiertychowskiej rzeczywistości, jest śmieszne więc wiem że nic nie wiem. Ani nie znam pani profesor, ani jej znajomych, ani akt sprawy. Jej status powinni teraz głęboko przemyśleć twórcy nowej ustawy lustracyjnej i tylko w takim świetle interesuje mnie wynik tego procesu. Odpowiedz Link
bodzio49 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 22:06 Co za kobiety. Skąd tyle bezinteresownej złośliwości i mściwości. Ani Mojkowska nie była przyczyną klopotów Gilowskiej ani Gilowska nie rozpoczynała wojny z Mojkowską a jednak odnoszę wrażenie, że gdyby mogły ... Jeśli już musiała uniewinnić to w jakim celu zaraz potem obsmarowała ją najgorzej jak było można. Tak potrafią chyba tylko kobiety. Mam nadzieję, że nie wszystkie. Odpowiedz Link
en.ej Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 22:27 bodzio49 napisał: >Jeśli już musiała uniewinnić... Bodzio, sam sobie odpowiedziales. Musiała... a zleceniodawcom, bylo napewno nie po drodze z tym werdyktem. Trzeba bylo to tak ubrac, zeby bloto zostalo(( Odpowiedz Link
bodzio49 Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 22:49 Przyjąłem na chwilę założenie że sędzia jest uczciwa. Ale chyba masz rację. Właściwie to od dawna uważam, że cały wymiar sprawiedliwości ze szczególnym uwzględnieniem prokuratorów to najbardziej niekompetentna i skorumpowana część naszej administracji. Odpowiedz Link
en.ej Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 23:26 Bodzio, nie nadarmo Temida ma takie atrybuty a nie inne Powazy co sie bardziej oplaca, zeby napelnic swoj rog obfitosci i zasłoni oczeta opaska, zeby na swoje swinastwa nie patrzec)) Odpowiedz Link
joujou Re: Gilowska uniewinniona! 06.09.06, 23:30 En.ej nic dodać,nic ująć-wg mnie trafiłeś w sedno Odpowiedz Link