Dodaj do ulubionych

Drogi Marku!

02.05.07, 09:05
Z okazji Dnia Polonii i Polaków za granicą
przesyłam Ci serdeczne pozdrowieniasmile)

kartki.onet.pl/2394,,,,,specjalnie_dla_ciebie,kartki.html
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Polonio cala 02.05.07, 09:25
      Wszystkiego najlepszego naszej Polonii. Australijskiej, Kanadyjskiej i innej.
      • jutka1 Re: Polonio cala 02.05.07, 09:33
        fedorczyk4 napisała:

> Wszystkiego najlepszego naszej Polonii. Australijskiej, Kanadyjskiej i innej.

I holenderskiej, i amerykanskiej, i francuskiej, i niemieckiej.
        • mammaja Re: Polonio cala 02.05.07, 10:25
          Dolaczam do serdecznych zyczen dla naszej kochanej forumowej Polonii ( no i dla
          tej czesci Polonii ktora aktualnie mam w kraju smile)
      • skiela1 Re: Polonio cala 02.05.07, 19:29
        Dziekuje bardzosmile
    • luiza-w-ogrodzie Re: Drogi Marku! 02.05.07, 11:21
      W imieniu Polonii Australijskiej dziekuje, plonie sie i klaniam nozka, myslac
      przy tym: "Kto kurna wymyslil takie swieto? Po co te klasyfikacje i podzialy na
      Polakow i Polonie, skoro mamy Polakow w Polsce, czesciowo w kraju, czesciowo za
      granica i zupelnie za granica? I co Polonia ma z tego swieta? Nawet gozdzika i
      rajtuzow nie dostalam."

Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      Australia-uzyteczne linki
      • jutka1 Gozdziki i rajstopy 02.05.07, 11:31
        W ramach rekompensaty, Luizo, przesyłam Ci bukiet tulipanow:
        www.pbase.com/as12d4/image/60890600
        Kartki na rajstopy wymienilam na kartki na papierosy, sorry. smile))

PS. Pytania zadajesz bardzo sluszne.
        • luiza-w-ogrodzie Tulipany i sfajczone rajstopy 02.05.07, 11:39
          Dziekuje za tulipany, Jutus, sa bardzo piekne. Ale ze puscilas nalezne mi
          rajtuzy z dymem, tego Tobie dlugo nie zapomne!

Co do moich pytan, sa czysto retoryczne, bo przeciez nikt z projektantow tego
          swieta sie nie pofatyguje z tlumaczeniami. Dla mnie to sztuczne wprowadzanie
          podzialu Polakow, tym bardziej bezsensowne, ze mamy wolnosc podrozowania a
          dzieki internetowi i tanim lotom swiat sie skurczyl.

Pozdrawiam i ide popodziwiac ogien w kominku a potem spac... z ogrodu slychac
          Buszmena z zapalem pilujacego kolejna przyciagneta dzis galaz :o)
          Luiza-w-Ogrodzie
          • jutka1 Re: Tulipany i sfajczone rajstopy 02.05.07, 11:57
            Luizo, nie badz czepialska. Tulipany z mojego ogrodu, bezkompostowe ;-p,
            wprawdzie zeszloroczne, ale na zdjeciu zachowaly swiezosc. smile)) Wybacz
            sfajczenie rajtuz. big_grin

I jeszcze jeden prezent specially for you: popatrz na sygnaturke. smile)))))
            • dha_tomciaj Re: Tulipany i sfajczone rajstopy 02.05.07, 11:59
              Moze kogoś zainteresuje program TVP Polonia?smile

ww6.tvp.pl/7217,20070413484966.strona
          • dha_tomciaj Re: Tulipany i sfajczone rajstopy 02.05.07, 12:06
            luiza-w-ogrodzie napisała:

!
            >
            > Co do moich pytan, sa czysto retoryczne, bo przeciez nikt z projektantow tego
            > swieta sie nie pofatyguje z tlumaczeniami. Dla mnie to sztuczne wprowadzanie
            > podzialu Polakow, tym bardziej bezsensowne, ze mamy wolnosc podrozowania a
            > dzieki internetowi i tanim lotom swiat sie skurczyl.

Są jeszcze Pokacy na wschodzie i dla nich świat wcale się jeszcze tak nie
            skurczyłwink)
            • lablafox Tomciajówna , dlaczego tylko Drogi Marku? 02.05.07, 12:14
              a reszta Polonii nie jest Ci już tak droga?
              Czy ktoś cokolwiek wie o Antyprotonie - myślę czasami o nim .
              Reszczie Polaków poza krajem życzę aby i w naszym kraju zaczęło bywać tak jak u
              Was (ale tylko życze tych pozytywnych zmian), aby przyjazdy do nas nie bywały
              szkoujace.
              Wszystkim , małpując po Jutce, przesyłam tulipany , ale poprzez albumLx .
              • dha_tomciaj Re: Tomciajówna , dlaczego tylko Drogi Marku? 02.05.07, 12:19
                Bo takie miałm pierwsze skojarzenie kiedy pomyślałam o tym święcie.Chociaż,może
                pierwsze to była MLsad(.A ponieważ Mark nie daje znaku zycia i nie wiem na jaki
                adres pisać,więc dlatego tu wkleiłam.Jeszcze Foxala bym też chętnie
                pozdrowiła....
                • lablafox Re: Tomciajówna , dlaczego tylko Drogi Marku? 02.05.07, 12:24
                  tak , o Foxala to ja się martwię, miejmy nadzieję ,ze jest zdrowy , jedynie ma
                  problem z dostępem do kompa.
                  Niedawno , sprzątajac pocztę trafiłam na jego maile.
                  Przyznam ,ze nie lubię gdy tak nagle znikają z naszego grona.
                  • monia.i Re: Tomciajówna , dlaczego tylko Drogi Marku? 06.05.07, 23:36
                    Też nie lubię, gdy nagle zrywa się taka wątła nić...Ostatnio myślałam o
                    Anty..Co się z nim stało, czemu zamilkł..i...To jest właśnie ten minus
                    znajomości internetowych sad
          • skiela1 Re: Tulipany i sfajczone rajstopy 02.05.07, 19:30
            ze mamy wolnosc podrozowania a
            > dzieki internetowi i tanim lotom swiat sie skurczyl.

Takie tanie to one nie sasmile
            • verbena1 Re: Tulipany i sfajczone rajstopy 02.05.07, 20:30
              Patrzcie panstwo,gdyby nie Tomciaj przeoczylabym takie wazne swieto.
              Co prawda nie dla mnie byly zyczenia ale pozostalym forumowiczom dziekuje w
              imieniu Polonii holenderskiej, krolowej holenderskiej i depresji
              holenderskiejsmile))
              Macham flaga w Waszym kierunkusmile
              • jutka1 Re: Tulipany i sfajczone rajstopy 02.05.07, 22:01
                Ode mnie dostalas, Verbenko smile
                • jan.kran Re: Tulipany i sfajczone rajstopy 03.05.07, 08:37
                  Za zyczenia dziekuje choc podpisuje sie pod tym co napisal Luiza.
                  W Norwegii Polacy staja sie coraz czesciej fragmentem krajobrazu ... to
                  zupelnie inna emigracja niz cwierc wieku temu kiedy ja wyjezdzalam.
                  I bardzo sie z tego ciesze !
                  Kransmile
    • dha_tomciaj Polonia 03.05.07, 15:04
      Zgodnie ze słownikiem języka polskiego, stara definicja Polonii jest
      następująca:

„Polonia (z łaciny – Polska), określenie Polaków mieszkających stale poza
      granicami Polski, niezależnie od miejsca urodzenia lub obywatelstwa,
      zachowujących poczucie łączności duchowej i kulturowej z ojczyzną.”

I chyba łatwo zauważyć,ze ci którzy wyjechali tylko na jakiś czas za chlebem,
      Polonią w tym sensie nie są i chyba stąd to rozróżnienie?A może tylko chodziło
      o to,żeby cl którzy lubią się czepiać mieli do tego okazję?smile).
      • luiza-w-ogrodzie Re: Polonia 04.05.07, 00:24
        Zgdonie z twoim pierwszym postem 2 maja to "Dzien Polonii i Polaków za
        granicą". Dlatego sie pytam, po co te podzialy i jaki jest sens dzielenia
        Polakow na tych co w kraju, za granica (na jak dlugo?) i na Polonie
        (zasiedziala). W dzisiejszych czasach to anachronizm.
        I tyle.

Luiza-w-Ogrodzie, stara, zasiedziala Australijska polskiego pochodzenia czyli
        patrzac z drugiej strony Polonuska, wciaz piszaca i mowiaca po polsku
        • fedorczyk4 Polonia 04.05.07, 00:38
          Ty, sie Luiza nie czepiajsmile
          • teodozja_z Re: Polonia 05.05.07, 14:18
            A ja się zgadzam z Luizą. Skoro jesteśmy już w Europie, a może niebawem
            będziemy już w świecie wink, to po co takie teksty. Są ludzie, którzy żyją jedną
            nogą w Australii, a drugą w Polsce. Znam wielu takich, którzy mają jeden dom w
            Polsce, a drugi w Niemczech, Anglii... Kim są? Polonią? To miało sens, kiedy
            wyjazd z Polski to było odcięcie się w jakiś sposób od kraju. Pozbawienie
            polskiego obywatelstwa, brak możliwości przyjechania na dłużej, na krócej.
            Kontakt listowny raz na kilka miesięcy. Spotkanie z rodziną raz na kilka lat.
            Jak napisał kiedyś Kaczmarski: Anglik w Afryce zawsze był Anglikiem, dlaczego
            Polak za granicą zmienia jakoś swoją tożsamość?
            Więc może raczej świętujmy z Polakami mieszkającymi za granicą, a nie
            klasyfikujmy ich na taką, czy inną kategorię.
            • fedorczyk4 Re: Polonia 07.05.07, 10:32
              Przez kilkanascie lat mieszkania we Francji nigdy nie czulam sie Polonia, a po
              prostu Polka. Pojecie Polonia zreszta kojarzylo mi sie zawsze jakos nie
              najlepiej, bo mialam do czynienia z niesnaskami polonijnymi w Londynie i
              Paryzu. Zreszta mimo szczerego przywiazania do korzeni i kraju, zawsze czulam
              sie europejka z Polski.
              • mammaja Re: Polonia 07.05.07, 10:48
                Mysle, ze to pojecie "Polonii" odejdzie do historii. Pasowało do układów po
                wielkiej emigracji i powojennych, ale teraz wydje sie bez sensu. Mysle, ze czesc
                mojej rodziny mieszkajaca akurat czy w USA czy w Hiszpanii, czy w Anglii nie
                uwaza sie za zadna Polonie. Moze jeszcze potrzebujacy poparcia dla swojej
                "polskosci" mieszkancy dawnych ziem polskich na wschodzie maja poczucie bycia
                "Polonia".
                • luiza-w-ogrodzie Re: Polonia 08.05.07, 00:49
                  mammaja napisała:

> Mysle, ze to pojecie "Polonii" odejdzie do historii. Pasowało do układów po
                  > wielkiej emigracji i powojennych, ale teraz wydje sie bez sensu. Mysle, ze
                  czesc
                  > mojej rodziny mieszkajaca akurat czy w USA czy w Hiszpanii, czy w Anglii nie
                  > uwaza sie za zadna Polonie. Moze jeszcze potrzebujacy poparcia dla swojej
                  > "polskosci" mieszkancy dawnych ziem polskich na wschodzie maja poczucie bycia
                  > "Polonia".

Mysle podobnie jak Mammaja - coraz wiecej Polakow przestaje uwazac sie
                  za "Polonie", wlacznie ze mna. Jestem Australijka polskiego pochodzenia i tyle.
                  • dha_tomciaj Re: Polonia 08.05.07, 15:22
                    Jestem Australijka polskiego pochodzenia i tyle.

Akurat zupełnie mnie to nie obchodzi!Ja tylko chciałam pozdrowić Marka,ale jak
                    widać tu obowiazuje wyższa kultura.....
                • skiela1 Re: Polonia 08.05.07, 18:31
                  mammaja napisała:

> Mysle, ze to pojecie "Polonii" odejdzie do historii. Pasowało do układów po
                  > wielkiej emigracji i powojennych, ale teraz wydje sie bez sensu. Mysle, ze czes
                  > c
                  > mojej rodziny mieszkajaca akurat czy w USA czy w Hiszpanii, czy w Anglii nie
                  > uwaza sie za zadna Polonie.

Wniosek z tego,ze wiekszosc ludzi w Polsce nie zdaje sobie sprawy jak wazna jest
                  rola Polonii.
                  Dobrze,ze sa jeszcze ludzie,ktorym sie chce ...ktorzy organizuja polnijne
                  zwiazki/kongresy.
                  Pomijajac juz to co my jako Polonia mamy dzieki ich pracy, a biorac pod uwage to
                  co zyskuje Polska.
                  Rola Polonii w promocji Polski,polskich produktow..przemyslu..polskiej kultury
                  jest nieoceniona.
                  Dziwne,ze ludzie nie widza,ze na arenie miedzynarodowej Polonia jest kapitalem
                  Polski.

• luiza-w-ogrodzie Re: Polonia 09.05.07, 01:12
                    skiela1 napisała:

> Wniosek z tego,ze wiekszosc ludzi w Polsce nie zdaje sobie sprawy jak wazna
                    jest rola Polonii.

Ludzie sobie moze z tego zdaja sprawe, natomiast polskie wladze - nie.

> Dobrze,ze sa jeszcze ludzie,ktorym sie chce ...ktorzy organizuja polnijne
                    > zwiazki/kongresy.

Te zwiazki i kongresy najczesciej nie maja zadnego znaczenia, sa po to, zeby
                    pewni ludzie mogli wypelnic swoje ambicje polityczne i po raz kolejny podlizac
                    sie panu konsulowi. A przynajmniej tak jest w Australii. Konkretnych korzysci
                    dla Polonii ze wspolczesnych zwiazkow polonijnych nie zauwazylam; obraduja,
                    gadaja, bija piane, chodza na kawki do konsulatu i wystepy polskich artystow.
                    Kiedys byly to instytucje gdzie wygnancy i uciekinierzy z Polski, slabo lub
                    wcale nie znajacy jezyka, mogli spotkac sie i pogadac z innymi Polakami,
                    otrzymac pomoc, zorganizowac jakies obchody z okazji polskich swiat itp. Po
                    otwarciu granic i przy swobodzie podrozowania nowa Polonia, znajaca jezyki,
                    osiadla od 10-20 lat za granica, nie ma potrzeby takiego organizowania sie.

> Pomijajac juz to co my jako Polonia mamy dzieki ich pracy, a biorac pod uwage
                    to co zyskuje Polska. > Rola Polonii w promocji Polski,polskich
                    produktow..przemyslu..polskiej kultury jest nieoceniona.
                    > Dziwne,ze ludzie nie widza,ze na arenie miedzynarodowej Polonia jest kapitalem
                    > Polski.

Polonia jest coraz mniej zainteresowana reklamowaniem Polski dla jakichkolwiek
                    celow, szczegolnie po ostatnich zmianach prawa paszportowego i wypowiedziach
                    polskich politykow razaco pokazujacych, ze Polska polityka jeszcze nie dorosla
                    nawet do poziomu unijnego.

Luiza-w-Ogrodzie
                    • fedorczyk4 Re: Polonia 09.05.07, 06:36
                      Nie byłam ani w Stanach, ani w Kanadzie, a jeszcze mniej mnie było w Australii
                      więc trudno mi mówić o tamecznej Polonii i jej organizacjach, acz odnoszę
                      wrażenie czegoś skostniałego i archaicznego. Organizacje polonijne we Francji i
                      Anglii, z ktorymi miałam do czynienia miały w dużym stopniu właśnie taką genezę
                      i atmosferę o jakiej pisze Luiza.
                    • nadau Re: Polonia 09.05.07, 10:02

celow, szczegolnie po ostatnich zmianach prawa paszportowego i wypowiedziach
                      polskich politykow razaco pokazujacych, ze Polska polityka jeszcze nie dorosla
                      nawet do poziomu unijnego.

--------------------

Czy możesz rozszerzyć ten wątek i sprecyzować "poziom unijny", do którego
                      "trzeba" koniecznie dorosnąć i w takim razie jego zalety oraz "ostatnie zmiany
                      prawa paszportowego" - ich wady?

pozdro
                    • nadau Re: Polonia 09.05.07, 10:09

celow,...

-----------
                      • skiela1 Re: Polonia 09.05.07, 14:03
                        nadau napisał:

>
                        > Odetchnąłem.
                        > Polonia godnie reklamowała Polskę na arenie międzynarodowej przez ostatnie 100
                        > lat wypracowując negatywny wizerunek kraju w dalekich i zupełnie obcych nam
                        > państwach

A Ty to piszesz jako Polak zamieszkaly zagranica?
                        Czy sa to tylko takie informacje TV?
                        Za ten wykrzywiony wizerunek trzeba podziekowac nielegalnym imigrantom z
                        Polski,ktorych jest w Ameryce tysiace..
                        Nie obrazaj ludzi,ktorzy czasami cale swoje zycie poswiecili na prace w kongresach.
                        I gwarantuje Ci,nie robili nic co by moglo ten wizerunek popsuc.
                      • mammaja Re: Polonia 09.05.07, 14:07
                        Troche sie chyba nie rozumiemy. Chodzilo mi to, ze mlode pokolenie uwaza sie
                        najczesciej za obywateli danego kraju pochodzenia polskiego (zwlaszcza urodzone
                        juz "na emigracji") - jak Luiza. Co nie znaczy ze nie robią wielu dobrych rzeczy
                        dla Polski. Akurat sytucja w Kongresie Polonii Ameryklanskiej z panem Moskalem
                        na czele nie byla dla mnie wzorem. Parady typu "Pulawski Day" ( jezeli pamietam
                        nazwe) sa prezentacja mniejszosci polskiej, tak jak Dzien sw. Patryka -
                        irlandzkiej. Sama nazwa "Polonia" brzmi dla nas archaicznie, ale moze sie myle,
                        w koncu nigdy nie bylam Polonia. Bylam za to w zeszlym tygodniu w Opolu i mam
                        wyrobione zdanie, ze nie tylko do powstawania negatywnego wizerunku Polakow
                        przyczynili sie rodacy z za oceanu. Rowniez do setek tysiecy dolarow zebranych
                        na pomoc Polsce (powodz, stypendia, itd).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka