omeri 16.11.03, 15:37 Proszę Was o przypomnienie sobie i podanie różnych andrzejkowych zwyczajów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysza63 Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 15:50 W moim domu oprócz tradycyjnego lania wosku obowiązkowo były stawianie butów przez całą długość pokoju, czyj but pierwszy wyszedł za próg domu ta dziewczyna pierwsza miała wyjść za mąż. Pisałyśmy też z siostrą karteczki z imionami chłopaków i wkładałyśmy je pod poduszkę a rano wyciągało się jedną i miało być to imię przyszłego męża. Nie pamiętam, żeby nam się to kiedyś sprawdziło ale zabawy miałyśmy wtedy co niemiara. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 16:22 Pod odwrócone do góry dnem filiżanki lub kubki wkładało się monetę, obrączkę, pierścionek, kartkę z zapisanym tekstem (symbol nauki i ciężkiej pracy) i rózaniec. Co kto wylosował to było pisane.. Odpowiedz Link
lablafox Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 19:03 Wróżyć z buta można też w pojedynkę . But ustawia się raz noskiem , raz piętą . Przemierza sie w ten sposób cały pokój w linii prostej , w kierunku drzwi .Jeśli stanie na progu drzwi noskiem , to w ciągu roku można spodziewać się wymarzonej miłości lub spodziewać się ślubu. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 19:07 Inny zwyczaj to wycięcie kartki w kształt sreca . na jednej stronie wypisuje się imiona chłopców . Ktoś trzyma to serce w ręku , niezapisaną stroną , a druga osoba wpija w nie szpilkę , igłę .Imię . które zostanie przekłute , to imię przyszłego ukochanego. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 19:21 Wigilia sw. Andrzeja (29.11)była najbardziej wróżebnym wieczorem we wszystkich krajach Europy.Zródła pisane wspominają już o niej w XII w. Jednakże andrzejkowe wróżby znano i praktykowano znacznie wcześniej. Etnografowie wywodzą je nawet ze starożytnej Grecji ( imię Andrzej z greckiego źródłosłowia "aner" , "andros" - mężczyzna ) . Dla kawalerów wieczorem wróżb była wigilia św. Katarzyny (24 .11)- kładziono wówczas pod poduszką 4 kartki , 3 z imionami dziewcząt i 1 pusta. Wybranie pustej oznaczało ,że w najbliższym roku nie znajdzie się ukochanej. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 19:25 Dawniej lano ołów , szczególnie cenny był ze starych okien kościelnych. Wróżby dotyczyły miłości i pomyślnosci w nadchodzącym roku . Przelewanie przez ucho od klucza wzmacniało wróżebną moc , bo klucz jest symbolem tajemnicy i ...płodności. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 19:56 Nie chce sie otworzyc,niestety.. ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 20:03 Dziewczyna powinna, po zapadnięciu mroku, wyjść przed dom i nasłuchiwać z której strony zaszczeka pies. Z tej własnie nadejdzie przyszły mąż. Czy to przypadkiem nie jest wróżba wigilijna??? Odpowiedz Link
lablafox Re: wróżby andrzejkowe 16.11.03, 20:08 Nie wiem czy wigilijna , ale wiem ,że jak psy szczekają to karawana idzie dalej , trudno wtedy o ukochanego. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 21:22 Apostoł , męczennik, urodzony w tym samym czasie co Jezus, w Bestsaidzie , Galilea. Brat Szymona -Piotra, jeden z 1 apostołów. Centrum kultu mieści się w Amalfi , niedaleko Neapolu. Relikwie spoczywają pod ołtarzem w krypcie arabsko- normanskiej w Katedrze jego imienia. Zgodnie z zaleceniem Jezusa głosił Ewangelię w różnych miejscach ówczesnego świata. Podróż misyjną wiódł przez ziemie wokół Morza Czarnego i Grecję , dotarł nawet do Kurdystanu. W końcu osiadł w Patrasie w Grecji , gdzie nauczał bez przeszkód do r. 60 . 30.11.60 r. został ukrzyżowany z rozkazu namiestnika Nerona - Egeasza, na skośnym krzyżu , który odtąd nazywa się krzyżem św. Andrzeja. cd Odpowiedz Link
marialudwika Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 21:26 Ciekawe,czy na naszym forum jest jakis ukryty tajemniczy Andrzej?Moze Glodny skoro tak dzis "kucharzyl",hi,hi ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 21:31 W Rzymie święto Andrzeja jest znane od VI w. Przez długi czas równiez noc św. A. uważano za właściwą porę decydowania o rozmaitych przedsięwzięciach. Między 1537 a 1878 grudzień nazywano też często miesiącem Andrzeja. Patron : Szkocji , Rosji, Hiszpanii i Grecji, Sycylii i Dolnej Austrii; Neapolu , Rawenny,Brescii, Amalfi,Mantui,Bordeaux, Brugii ( mojej ukochanej)i Patrasu. Patron : rybaków i sprzedawców ryb,rzeźników, żeglarzy, górników, woziwodów: wzywany w przypadku artretyzmu, bólu gardła , konwulsji i różycy u świń (choroba Andrzeja); w modlitwie o dobre małżeństwo. Za: "Swięci na każdy dzień " Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 21:35 Bardzo ciekawe Lx,mala czesc tylko "z tego" wiedzialam ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 21:46 To się ciesze ,ęe choć trochę się te wiadomości przydały. Lx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 21:56 Dla mnie większość tych wiadomości była obca - dziękuję Odpowiedz Link
mammaja Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 22:43 Ja tez z checia przeczytalam - mam dwoch w domu - przyznaje.Andrzej to imie trudne do noszenia (podobno). Odpowiedz Link
lablafox Re: Sw. Andrzej 16.11.03, 22:50 Dlaczego ? Jutro , przy czasie spróbuj to wyjaśnić ,proszę, bo to bardzo ciekawe stwierdzenie. Lx Odpowiedz Link
omeri Re: wróżby andrzejkowe 17.11.03, 18:04 Wielkie dzięki wszystkim sa podane obyczaje andrzejkowe itp. Odpowiedz Link
marialudwika Re: wróżby andrzejkowe 17.11.03, 18:23 Czy Jedrzej to tez Andrzej??? Uwazam to imie za bardzo piekne,moze to przez sentyment do pewnego Andrzeja,ktory jest w Australii.. ml Odpowiedz Link
bepeef Re: wróżby andrzejkowe 17.11.03, 19:45 Mnie najbardziej podoba się wróżba-nie wróżba z kwitnącą wiśnią. Gałęzie wiśni ściąć należy w wigilię św. Andrzeja, włożyć do wazonu, postawić wazon w miejscu widocznym, wodę zmieniać co jakiś czas i...czekać. Jeśli zakwitną gałązki w Wigilię Bożego Narodzenia murowane szczęście przez calutki następny rok! ( a na pewno śliczności dekoracja świątecznego stołu Oby wróżby były Wam przyjazne ! Odpowiedz Link
marialudwika Re: wróżby andrzejkowe 17.11.03, 21:12 Tylko gdzie te wisnie znalezc? I rozpoznac,ze wisnia to wisnia..skoromwszystkie drzewaa sa LYSE???? ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: wróżby andrzejkowe 17.11.03, 21:19 Miałam zamiar zadać to samo pytanie. Nie mam własnej działki, więc w grę wchodzi tylko włamanie na cudzą, ale jak rozpoznać wisienkę. Jedynym wyjściem jest ucięcie gałązki z każdego drzewa. Odpowiedz Link
bepeef Re: wróżby andrzejkowe 17.11.03, 21:47 wedrowiec2 napisała: > Miałam zamiar zadać to samo pytanie. Nie mam własnej działki, więc w grę > wchodzi tylko włamanie na cudzą, ale jak rozpoznać wisienkę. Jedynym wyjściem > jest ucięcie gałązki z każdego drzewa. No łaaadne rzeczy! A poprosić znajomego to nie można? Taki to ma dokładnie w głowie zakonotowane gdzie wiśnia a gdzie wierzba czy gruszka i bez liści odróżni . (Kiedyś taki Działkowicz pod osiemdziesiątkę przyniósł mi całe naręcze - z życzeniami, żeby wszystkie zakwitły - to było naprawdę sympatyczne i wzruszające Zakwitnąć - zakwitły. Może i szczęście było, tylko nie zauważyłam? Odpowiedz Link
lablafox Re: wróżby andrzejkowe 20.11.03, 13:46 www.lodziana.pl/wrozka_andrzejki.htmlLx Ps moze ten link zadziała. Odpowiedz Link
lablafox Re: wróżby andrzejkowe- errata 20.11.03, 13:47 www.lodziana.pl/wrozka_andrzejki.htmlLx Odpowiedz Link
em_em Re: wróżby andrzejkowe- errata 20.11.03, 14:51 www.lodziana.pl/wrozka_andrzejki.html może teraz? (podpis Ci się wkleił) Odpowiedz Link
lablafox Re: jak tam po Andrzejkach sie czujecie 30.11.03, 14:21 Kto sobie i co wywróżył ? Ja niestety nie bawiłam się , ani nie wróżyłam bo tak krótki czas minął od pogrzebu szwagra ,że nie w głowie nam zabawy, a i samopoczucie męża nie takie . Lx Odpowiedz Link
ewelina10 Re: jak tam po Andrzejkach sie czujecie 30.11.03, 14:25 Coraz częsciej ten dzień przesiaduję na rozmowach, których końca nie widać Dziś już sobie nie wróżę "andrzejkowo", odkąd sobie "Andrzeja" wywróżyłam. Odpowiedz Link
mysza63 Re: jak tam po Andrzejkach sie czujecie 30.11.03, 18:30 ja miałam wczoraj pecha, w ustawianiu butów (jako panna z odzysku) mój bucior beszczelnie pchał się na pierwszego ... ale trochę oszukałam i wyszedł pierwszy but mojej siostrzenicy Odpowiedz Link
omeri Re: jak tam po Andrzejkach sie czujecie 30.11.03, 18:41 Chciałam sobie powróżyc, ale nie doszłam niestety do tego, może za rok???? Odpowiedz Link
mysza63 Re: jak tam po Andrzejkach sie czujecie 30.11.03, 19:50 Najsmutniejsze jest w tym to, że moje siostrzenice dość niechętnie dały się wciągnąć w zabawę. Jak na „halowin” to biegły jak na skrzydłach a staropolskie tradycje uznały za głupie. Ich babcia skwitowała to tak: „No pewnie niedługo na święta zamiast pierogów z kapustą i barszczu z uszkami będą podawały indyka.” Odpowiedz Link