felinecaline 19.11.03, 19:16 M-Lko! Czy dostalas moja "emalie" z popoludnia??????? Cos mi sie zlego dzieje z Twoim adresem ;-{ FC zmlartwoina BARDZO Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marialudwika Re: osobiste do ML 19.11.03, 20:22 Feline,moja poczta dziala tip-top!!!!! Pozdro ml Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 26.11.03, 13:27 A moja znowu nie. Sprobuje przez "gazetowa" ;-((( Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 26.11.03, 15:23 U mnie dziala "JUZ" wszystko i buczy,hi,hi..oby nie zapeszyc!!!! Pozdro ml Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 26.11.03, 20:30 Ma-Lu! Mam awarie internetu, ale odebralam Twoje "emalie" i probuje tez cos wyslac. Nie wiem, czy mi sie uda (dyzur = krucho z czaem), sprawa wyglada na skomplikowana i przerasta moje umiejetnosci. Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 26.11.03, 23:37 Ma-Lu! Zajrzyj do swojej skrzynki w gazecie. Wszystkie przesylki, ktore do Ciebie wysylalam z roznych serwerow wrocily do mnie. jedyny ratunek w gazecie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 26.11.03, 23:56 W poczcie GW nie mam od Ciebie nic.Moj komp dziala,awaria providera zoztala dzis o 9 rano usunieta.Ponoc byla jakas "bomba mailowa" jej przyczyna!!! Nie mam pojecia,co to oznacza.Dostaje dzis mase poczty,ale nie od Ciebie!!! Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 27.11.03, 08:05 Nie wiem, co jest grane, ale Wszystkie moje maile ze wszystkich moich skrzynek wysylkowych wracaja do mnie jak bumerangi z dopiskiem, ze adresat nieznany. Moze przeslesz mi jakis inny Twoj adres? ;-(((( Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 27.11.03, 09:02 Feline!!!! To jest jakas tajemnicza zagadka.Dostaje wszystkie inne maile,tylko Twoje nie przychodza!!!Pojecia nie mam,co to oznacza.Moze moj adres zle wstawiasz??? Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 27.11.03, 10:05 Robie to IDENTYCZNIE JAK ZAWSZE albo wysylam jako odpowiedzi na twoim papierze listowym i wciaz to samo, z wszystkich moich serwerow i z adresu Kicura tak samo!!!Jego adres to jean.fourrier@free.fr, stuknij cos na niego a ja sprobuje ospowiedziec. kap, kap, kapia lzy.... Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 27.11.03, 10:21 Wyslalam do Kicura.Te zagadke to tylko chyba jakis komputerowiec moze rozwiklac!!!!!Dostaje dziennie srednio 20 maili a teraz jeszcze "mzoneka" korespondencje bo jego komp ma awarie,grrrrrrrr!!!!! Pozdro ml Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 27.11.03, 10:28 Dostalam te na adres Kicura. Wysylalam i z domu i z roboty, wiec to nie komputer tylko serwery. Po 18.00 bede "walczyc" z ta zmora. Odpowiedz Link
jej_maz Re: osobiste do ML 27.11.03, 16:55 niezalezna1 napisała: > Cholera, może pięścią go potraktować ? )))))))) nie moge sie powstrzymac aby nie skomentowac )))))) to bylo na prawde dobre )))))) PS. moze pomyslimy o konkursie na "wpis tygodnia, miesiaca, roku"... ten bylby moim typem ))))) Odpowiedz Link
niezalezna1 Re: osobiste do ML 27.11.03, 12:27 Hela, Hela, jak mnie słyszysz ?! Odbiór ! Tu ja Hela słyszy mnie ? ! Słyszy mnie kuzynka ?! Wrzuć monetę, wrzuć monetę, wrzuć monetę !!! Tu Stasia, twoja kuzynka, a tera słyszy Hela !!! Co tam kuzynka gado ? Nic nie słychać. Niech kuzynka głośniej mówi. Tuuuuuuu w sam środek tubki !!! Rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana, rozmowa kontr ... Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 27.11.03, 12:41 Bardzo dowcipne,he,he!!!!Nie podoba sie komus???/ ml P.S.Po walnieciu piescia w monitor problem zostal definitywnia rozwiazany!!! Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 27.11.03, 22:59 Hej, M-Lu! dzis moja skrzynka cosik strasznie pusta!!!!!! czy to ciagle "awaryja" czy skierowalas mnie na odwyk? Odpowiedz Link
edeka5 Re: osobiste do ML 29.11.03, 21:14 Marioludwiko, w którymś z wątków pisałaś, że należysz do towarzystwa opieki nad ptakami. Mam do Ciebie prośbę: czy mogłabyś napisać jak prawidłowo i czym należy dokarmiać sikorki? Dziękuję - edk Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 29.11.03, 21:30 Sikorki lubia sloninke,ale nie moze ona byc solona!!!! Pozatym uwielbiaj orzeszki,chyba one nazywaja sie ziemne,tutaj zwa sie PINDA.Umieszczam je w takich specjalnych pojemnikach,z ktorych moga je wydlubywac i wyjadac,albo w siatkach nylonowych.Lubia tez orzeszki ziemne niewyluskiwane z lupinek,fajnie je dziobkami otwieraja!!Mozna tez/podobno/ zawieszac twardy ser/nieslony/.Lubia tez rozne nasiona,np. slonecznika,lnu... U mnie jest "niekontrolowana hodowla wrobli" na tarasie i one czesto odganiaja sikorki!!!!POzdrawiam ml Odpowiedz Link
edeka5 Re: osobiste do ML 29.11.03, 21:43 Dziękuję za informacje. Zawsze wieszaliśmy słoninkę i to było tylko dla nich. Gorsza sprawa z innymi specjałami, właśnie ze względu na wróble. Jednego roku powiesiliśmy słoninkę pod daszkiem i kot z daszku próbował ją przyciągnąć. Teraz wieszamy na delikatnych gałązkach krzaka, tak że koty nie utrzymają się na nich. Bardzo lubię obserwować sikorki jak skubią. Pozdrowienia - edk Odpowiedz Link
em_em Re: osobiste do ML 29.11.03, 22:02 mój tata regularnie wieszał słoninkę - przylatywały zawsze o określonych godzinach, namówiłam go też na "oczko" wodne (faktycznie oczko - bo nie ma nawet 1 m2) ale uwielbiamy patrzeć jak ptaki przylatują, piją wodę i pluskają się w niej - bo oczko jest specjalnie tak uformowane - z jednej strony płytko i płaskie kamienie - kiedy w wodzie siedzą 2-3 - następne siedzą na wisience i czekają a na swoją kolej martwi mnie tylko co będzie jak się sprowadzę z kicią - ona tego nie zdzierży Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 29.11.03, 23:37 Wkladaj kici dzwoneczek,tutaj nosi je wiekszosc kotkow,ostrzega ptaszki przed nimi!!!! ml Odpowiedz Link
edeka5 Re: osobiste do ML 30.11.03, 00:32 U mnie chodzą dzikie koty. Na pewno nie zgodzą się na dzwoneczki. Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 30.11.03, 00:42 No raczej nie,one poluja ze wzgledow bytowych!!!! pozdro ml Odpowiedz Link
felinecaline Re: osobiste do ML 01.12.03, 10:41 Ma-Lu! ZNOWU KANAL!!!!!!!!!!!!! Poza tym jestem chora i nie mam sily ani rozumu meczyc sie naprawianiem. Poczekasz? Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 01.12.03, 11:51 Poczekam i zycze Ci zdrowia!!!!!Straszyli wczoraj w tv Polonia,ze nadchodzi fala epidemii grypy,pewnie z Francji!!!!Pozdrawiam serdecznie ml Odpowiedz Link
edeka5 Re: osobiste do ML 07.01.04, 13:08 Wyciągnęłam stary wątek, bo chciałam napisać do Ciebie MarioLudwiko. Przeczytałam artykuł o schronisku dla kotów w Amsterdamie, mieszczącym się na barce na kanale Singel. Znasz je? Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 07.01.04, 18:09 Edeko,wiem,ze cos takiego istnieje,ale nie zwiedzalam.Moglabys wyslac mi link do tego artykulu?Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
edeka5 Re: osobiste do ML 07.01.04, 20:31 Niestety artykuł czytałam w papierowej gazecie - styczniowy numer "Mój Pies". Podane są tam linki: www.psy.pl i www.koty.pl, ale nie znalazłam tam tego artykułu. Fundacja Kocia Łódź (Stichting de Poezenboot) zakotwiczona jest na kanale Singel przed numerem 40. Założycielką schroniska była w 1968 r. Henrietta van Weelde. Schronisko można odwiedzać codziennie w godz.13-15. Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 07.01.04, 20:54 Prenumeruje ten miesiecznik,ale jeszcze go nie czytalam.A Koci statek musze kiedys zwiedzic!Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
edeka5 Re: osobiste do ML 08.01.04, 10:13 Znowu chcę dowiedzieć się coś o sikorkach. Słyszałam, że są sikorki: bogatki, śmieciuszki, modre. Czym się różnią? Do mnie przylatują dwa rodzaje. Drobniejsze , z niebieskawą górą łebka - sądzę, że to są modre. I wieksze, z czarną górą łebka - jakie to mogą być? Pozdrawiam - edk Odpowiedz Link
rudakitka Re: osobiste do ML 08.01.04, 11:00 edeka5 napisała: . I wieksze, z czarną górą łebka - jakie to mogą być? Na pewno bardzo madre Zanim Ci ML odpowie to ja podrzuce Braechwe,moze niezbyt poważny ten wierszyk ale czy zawsze musi byc powaznie? Ptasi mózg Dnia pewnego leśne ptaki Przeczytały napis taki: Tu dla mody i ozdoby Wymieniamy ptasie dzioby! Szlifujemy, poprawiamy I zapłaty nie żądamy. Widzą ptaki: dziupla w drzewie, Kto w tej dziupli jest - nikt nie wie. Powiedziały mądre sowy: - Nowy dziób to kłopot nowy, Poczekajmy z tym do zimy, A na wiosnę - zobaczymy. Słowik nie chciał zmienić dzioba: - Mnie się właśnie mój podoba. Szpak powiedział: - Po co zmiany? Dziób mam pięknie szlifowany. Rzekła pliszka: - Może są tu Jakieś dzioby do remontu, Do poprawek, do przeróbek, Lecz nie mój wytworny dzióbek. Gwizdnął kos: - Znam chwyt najprostszy, Dobrze wiem, jak dziób się ostrzy. Gil-żółtodziób ćwierknął: - Oby Wszyscy mieli takie dzioby! Dzięcioł milcząc w korę pukał, Bo go raz już ktoś oszukał, Pukał w korę i sikorę Ostrzegł jeszcze w samą porę. Z dziupli wylazł lisek rudy, Zaklął: - Na nic wszystkie trudy! Ptakom już nie udowodnię, Że się trzeba nosić modnie. Ptak ma ptasi mózg! Z tej racji Znów zostałem bez kolacji Odpowiedz Link
edeka5 Re: osobiste do ML 08.01.04, 11:14 Nie znałam tego wierszyka, a wydawało mi się, że "dziecięcego" Brzechwę czytałam tam i z powrotem ) Nie wiem jak tam z mądrością sikorek, ale na pewno są czarujące!!! Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 08.01.04, 11:25 I do mnie przylatuja oba rodzaje!!Ale ostatnio nie widze ich poniewaz jest temperatura dodatnia.Te malutkie sa dokladnie takie,jak piszesz.Pozniej sprawdze dokladne nazwy w ptasiej encyklopedii i napisze!Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 08.01.04, 11:32 Pamietam z dziecinstwa wierszyk "usiadla zieba na debie napewno dzis sie przeziebie....." ale co bylo dalej??Moze ktos wie? Wczoraj miala przycinany dziobek jedna z moich papuzek,"operacja" odbyla sie bezbolesnie/wykonal ja w kilka minut wlasciciel sklepu zoologicznego,znawca ptakow/.Mial na ramiemiu papuge,nieduza zielona.Cudo!!Byla to ara miniaturowa o nazwie ara nobis nobis.Miala zaledwie pol roku,juz umiala troche mowic i dawala sie poglaskac po lebku.Cena jej dosc spora 400 euro.Podobno madrzejasza od psow...Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
bafra Re: osobiste do ML 08.01.04, 11:46 "Ptasie plotki" Jan Brzechwa,pozdrwiam,bf.Jeśli chcesz cały,napisz. Odpowiedz Link
em_em Re: osobiste do ML 08.01.04, 12:33 edeka5 napisała: > Znowu chcę dowiedzieć się coś o sikorkach. > Słyszałam, że są sikorki: bogatki, śmieciuszki, modre. Czym się różnią? > Do mnie przylatują dwa rodzaje. Drobniejsze , z niebieskawą górą łebka - sądzę, > > że to są modre. I wieksze, z czarną górą łebka - jakie to mogą być? > Pozdrawiam - edk czarne czapeczki i żółte policzki mają bogatki Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 08.01.04, 12:43 Wg mojego ptasiego przewodnika sikorki dziela sie na:lazurowe,polnocne,ubogie i zalobne.Jest jeszcze czubatka.. ml Odpowiedz Link
em_em Re: osobiste do ML 08.01.04, 13:29 marialudwika napisała: > Wg mojego ptasiego przewodnika sikorki dziela sie na:lazurowe,polnocne,ubogie > i zalobne.Jest jeszcze czubatka.. w dzieciństwie jedną z moich ulubionych książek była "Bogatki z jabłonowej dziupli" - więc NIE PRZYJMUJĘ DO WIADOMOŚCI pomijania bogatek Odpowiedz Link
wedrowiec2 Bogatki istnieją! 08.01.04, 14:16 Sikorki bogatki są naszymi największymi sikorkami. W Atlasie Ptaków sa rysunki sześciu różnych sikorek (a każda z własną nazwą łacińską): bogatka, modra, sosnówka, czubatka, uboga i czarnogłówka. W dodatku to nie są sikorki a sikory. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Bogatki istnieją! 08.01.04, 15:02 Wedrowcze Mily!!!Pisalam,ze sikory....ale "za to" czubatki,sosnowki,modraszki ,czarnoglowki i raniuszki..to chyba uzbieralo sie PIEC.Duzo tych rodzajow.U mnie na tarasie urzeduja bogatki i modraszki/w niebieskiej mycce/,z przewaga bogatek.Pozdrawiam serdecznie znad goracej herbaty wszystkie wielbicielki ptaszkow. ml P.S. Bafro dzieki za wierszyk!!!Dzieki Tobie mi "wrocil"!! Odpowiedz Link
marialudwika Re: osobiste do ML 08.01.04, 12:47 To byly sikory/?/ a sikorki sa modraszka,bogatka,czubatka i sosnowka.Modraszka ma niebieska "mycke"..Widze,ze to wymaga duuuzo wiedzy-temat sikor i sikorek,he,he.. ml P.S. Bafro,ze J.B. to wiem,ale napisz mi calosc,prosze!!!! Jako dziecko poznalam Brzechwe osobiscie i pamietam,ze dopytywalam go jak pisze wierszyki.Dostalam odpowiedz,ae to bardzo meczace...Musze poszukac jego zdjecia w saniach...zdaje sie z moja mama Odpowiedz Link
bafra Re: osobiste do ML - wiersz 08.01.04, 13:05 Ależ proszę bardzo Ml.miłej lektury! Usiadła zięba na dębie: -Na pewno dziś sie przeziębię! Dostanę chrypki,być może, Głos jeszcze stracę,broń Boże, a koncert mam zamówiony w najbliższą środę u wrony. Jęknęły smutnie żołędzie: - Co będzie ziębo,co będzie? Leć do dzięcioła, do buka, Niech dzięcioł ciebie opuka! Podniosła lament sikora: -Podobno zięba jest chora! Gil z tym poleciał do szpaka: -Jest sprawa taka a taka, Mówiła właśnie sikora, że zięba jest ciężko chora. Poleciał szpak do słowika: -Ze słów sikory wynika, że zięba już od miesiąca, po prostu jest konająca. Słowik wróblowi polecił, by trumnę dla zięby sklecił. Rzekł wróbel do drozdaroździe, do trumny przynieś mi gwoździe. Stąd dowiedziała się wrona, że zięba na pewno kona. A zięba nic nie wiedziała, na dębie sobie siedziała, Aż jej doniosły żołędzie, że koncert się nie odbędzie, Gdyż zięba właśnie umarła, na ciężką chorbę gardła. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Sikorki 08.01.04, 11:43 Temat: sikorki. Najpierw chciałam przepisać opisy gatunków sikorek z Atlasu Ptaków. Potem pomyślałam o googlach i znalazłam piekna stronę o zwierzętach. Podaję link do ptaków grzesiak.kei.pl/jurek/lista-b.html A do całej strony jest taki grzesiak.kei.pl/jurek/ Nie oglądałam całej strony, ale jeśli masz głośniki to włącz -mozna posłuchac ptasich głosów. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Sikorki 08.01.04, 15:07 Dziękuję wszystkim za informacje o sikorkach. Widzę z linku wedrowca, że do nas przylatują sikorki bogatki i modre oraz bardzo rzadko sikorki ubogie. Odpowiedz Link
em_em Re: Sikorki 08.01.04, 15:35 mhm - i bogatki żółte mają brzuszki a nie policzki ) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Sikorki 08.01.04, 15:56 W Zakopanem pod moim ogródkiem przebiegała główna rura centralnego ogrzewania. Oczywiście była słabo uszczelniona, więc trawnik w tym miejscu był cieplejszy i śnieg topił się szybciej. Wczesna wiosną do utworzonych kałuż przylatywały różne przelotne ptaki. Niektórych nie potrafiłam nazwać nawet z pomoca atlasu ptaków Dużą radość sprawił mi drozd obrozny - nie jest on często spotykany na terenach siedzib ludzkich. Odpowiedz Link
rudakitka wróbelki 12.01.04, 12:20 U mnie na balkonie niestety wybór niewielki.tylko wróbelki przylatuja ,a ja sobie na te grubaski patrze i podziwiam radość zycia.Podaj prosze ML jak je dokarmiac,bo od soboty podobno wracaja mrozy.Kiedys dawałam im chleb,ale podobno nasiąka wodą i nie słuzy im.Co więc im dawać? Odpowiedz Link
wywrot53 Re: wróbelki 12.01.04, 12:31 Z tego co widziałam jesienią, całe stada wróbli przesiadywały na ścierniskach i zajadały pozostawione ziarna zbóż. Wnioskuje, że to ich przysmak)) Odpowiedz Link
bafra Re: wróbelki 12.01.04, 13:24 A u mnie niestety wróbelków brak.Już od kilku lat zauwżyliżmy,że w naszym otoczeniu jest bardzo mało wróbli,natomiast pojawiło się bardzo dużo srok i może to jest odpowiedź na brak wróbelków.W moim karmniku goszczę tylko sikorki i czasem mewy,które jednak mają za duże gabaryty i nie mogą skorzystać z menu.Przylatują też czasami dzięcioły. Odpowiedz Link
lablafox Re: wróbelki 12.01.04, 14:05 Moje wróble jadają wszystko co im wysypię , a więc: okruszki pieczywa,ryż- suchy i gotowany, kasze , ziarno słonecznika i wszystkie inne ziarna. Przy suchym mrozie wykładam suchy chleb - wydziobują go z przyjemnością. Wrony , sroki , kawki i gołębie karmię też kawałkami chleba, resztkani mięs i wędlin ( zabijają się o nie) a na resztki ryby zlatuja się natychmiast mewy i rybitwy.Skąd one wiedzą ,że właśnie rybkę im wyrzuciłam , nie mam pojęcia - bo albo wzrok świetny , albo węch. Czy jednak ptaki maja węch ? Muszę sprawdzić. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: wróbelki 12.01.04, 14:14 Ja daje "moim" rozne kasze,ryz,okruchy i kupuje w sklaepie zoologicznym specjalne ziarno "zimowe",mam z tym karmieniem wrobelkow nielatwo poniewaz wszystko "pozeraja" golebie..dlatego wrobelki dostaja karme w butelce plastikowej,zawieszonej do gory dnem...i tylko one moga z tego jesc.awieszam tez orzeszki w siatce..a dostaja jeszcze resztki po papuzkach,co bardzo lubia... Powodzenia!!! ml P.S. "Moje" wrobelki sa okropnie wojownicze i walcza z sikorkami..o nasionka etc Odpowiedz Link
marialudwika Re: wróbelki 12.01.04, 14:22 I ja robilabym to wszystko ,co Lx,ale jak rzuce chleb to zanim wrobelki go zdobeda juz pozarty jest przez golebie a jest ich multum.Mnie osobiscie te "latajace szczury"/paskudna nazwa,pochodzaca z forum Zwierzeta!/ wcale nie przeszkadzaja,ale sasiadki..nie lubia ich!!!Nawet z jedna byla na ten temat "zimna wojna"!!!!Bo ich gruchanie nie pozwalalo jej spac...Ciszkiem,gdy jest ostra zima rzucam golabkom suszony groch-ich przysmak.Sroki i kawki czesto goszcza na moim tarasie,ale jak jest chlodniej.Siedza na drzewach i jak widza smaczny kasek blyskawicznie go lapia!!!Mewy sa w olbrzymich ilosciach i lapia chleb w locie,sa zbyt niesmiale by zbytnio sie zblizyc.Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: wróbelki- jestem oburzona! 12.01.04, 22:04 Jestem oburzona! Ten watek ztytulowany "osobiste do ML" - starannie omijalam - nawet go nie otwieralam - uwazajac,ze jezeli cos ma tytul jw. ,to nie nalezy go czytac! A tu tyle ciekawych rzeczy o sikorkach i wierszyki Brzechwy! A ta sikorka uboga z czrna czapeczka zwana jest rowniez czasami "wdowa" - z taka nazawa sie spotykalam. Odpowiedz Link