tgosia44 10.04.05, 12:12 To ponoć jest zbiór opowiadań... czy mógłby ktos potwierdzić i ewentualnie podać tytuły? Czy na rynku istnieją książki Agathy, których tytuły zostały różnie przetłumaczone? Czy zbiorki opowiadań się dublują? Pozdrawiam M Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agao1984 Re: Morderstwo w zaułku 10.04.05, 12:50 To na pewno jest zbiór opowiadań, ale niestety nie mogę ci podać ich tytułów, bo nie mam go w domu. W zbiorach opowiadan Agathy często powtarzają się te same historie i przypuszczam, że w zbiorku 'Morderstwo w zaułku' znajdują się opowiadania już znane z innych zbiorków. Odpowiedz Link
kindov Re: Morderstwo w zaułku 10.04.05, 13:02 Witaj, owszem, MOrderstwo w zaulku to zbior opowiadan - znajduja sie w nim tylko 4 opowiadania, za to dosc dlugie (kazde liczy sobie kilkadziesiat stron): Morderstwo w zaulku Niewiarygodna kradziez Lustro nieboszczyka Trojkat na Rodos Nie tylko na polskim rynku znajduja sie rozne tlumaczenia tych opowiadan/powiesci Agathy, ale nawet sama Agatha pisala te same historie w roznych wersjach. Roznice dotycza tez wydan angielskich i amerykanskich - zbiorki opowiadan zawieraja te same historie, ale wyd. sa po innym tytulem niz w Anglii, albo odwrotnie, maja wspolny tytul jako zbior, a w srodku sa rozne opowiadania, itd. Melanz z tego powstal straszliwy :-) Pulapka na myszy wydawana byla najpierw pod tytulem Trzy slepe myszki, ale tylko w USA, bo w Anglii nigdy sie nie ukazala! Ale to ze wzgledu na sztuke Pulapka na myszy, ktora NIEPRZERWANIE swieci triumfy (jako jedyna sztuka na swiecie!) w teatrze w Londynie juz od ponad polwiecza. Prawdopodobnie opowiadanie zostanie w Anglii wydane dopiero po zejsciu tej sztuki z afisza - ale jakos sie na to nie zapowiada :) na stronach proszynkiego poswieconych Agacie znajdziesz wiecej informacji www.agathachristie.pl/powiesci.html polecam tez poszperanie na stronie oficjalnej: www.agathachristie.com pozdrawiam Odpowiedz Link
tgosia44 Re: Morderstwo w zaułku 10.04.05, 13:35 Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedż :-) Gdzieś na stronach znalazłam informację, ze Morderstwo w zaułku to inaczej Morderstwo na polu golfowym.... co mnie zaskoczyło i chciałam skonsultować :-) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam M Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Morderstwo w zaułku 10.04.05, 19:21 Gosiu, ta informacja jest nawet podana w Wikipedii! Wysłałem juz do nich @ że to karygodny błąd ;) To są całkowicie dwie różne książki, z tymże jedna to powieść, a druga zbiór, jak już kindow nadmienił, czterech opowiadań. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Morderstwo w zaułku 11.04.05, 14:42 Ze zdublowanych tytułów: Morderstwo w Boże Narodzenie i Boże Narodzenie Herkulesa Poirot. Ta sama książka, tylko dwa razy przetłumaczona. Odpowiedz Link
tgosia44 Nemezis 12.04.05, 14:48 widzę, ze wydano tą ksiażkę również pod tytułem "Przeznaczenie"... Odpowiedz Link
qbin2001 Jakie się nie ukazały ? 19.04.05, 17:35 A ja mam pytanie: zebrałem (a właściwie wymieniłem starą kolekcję książek na nowe) kolekcję Hachette i zastanawiam się, co się NIE UKAZAŁO z opowiadań wydanych wcześniej - i innych niewydanych wcale - w tej kolekcji. W tomie "Pułapka na myszy" brakuje (w porównaniu do wydania z Phanotm Press) opowiadania "Detektywi w obronie miłości" (chyba, że jest pod innym tytułem w którymś tomie?). PS: Jedyną wadą wydania Hachette jest to, że ukazywały się nie po kolei (wolałbym chronologicznie tak jak je pisała Agata). Odpowiedz Link