sowca 15.02.07, 21:37 Z duma zakladam nowy watek z zagadkami:) Z jakim utworem Agathy kojarza sie nastepujace elementy: 1) siekiera 2) woskowe kwiaty 3) ciasto weselne? Mysle, ze prosta zagadka:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kindov Re: jeszcze nowsze zagadki:) 15.02.07, 22:40 A co mi tam! Choć dawno nie zaglądałem do zagadek, to skusił mnie ten nowy wątek :) Po pogrzebie. Odpowiedz Link
sowca Re: jeszcze nowsze zagadki:) 16.02.07, 13:26 Dobrze, ze wrociles do zagadek :p oczywiscie dobra odpowiedz i Twoja kolej. Odpowiedz Link
kindov Re: jeszcze nowsze zagadki:) 16.02.07, 14:45 Kto dwukrotnie "wykorzystał" swoje rękawiczki, żeby w razie przyłapania na podsłuchiwaniu mieć usprawiedliwienie? Odpowiedz Link
kindov Podpowiedź :) 17.02.07, 10:46 Ta panna chciała uratować przed szubienicą swego narzeczonego :) Odpowiedz Link
kindov Re: Podpowiedź :) 17.02.07, 20:51 Znak zapytania się nie pojawił, bo nie był potrzebny - odpowiedź oczywiście dobra, chodziło o Emily z Tajemnicy Sittaford :) Gratulacje i Twoja kolej! Odpowiedz Link
owowo Re: Podpowiedź :) 18.02.07, 00:13 dzieki ;-))) w której ksiązce panna M odgaduje nie tylko "kto jest sprawcą", ale i że rzecz się jeszcze nie odbyła, a jest to tylko że to próba sprawdzenia skuteczności projektu .... Odpowiedz Link
owowo Re: Próba 19.02.07, 08:44 Dobrze Ci sie kojarzy,i chodzi o pannę Marple, ale o jest opowiadanie, w którym jest tylko projekt, z którego radzi panna Marple zrezygnowac, bo /.... nie nalezy az tak wierzyc drugiej kobiecie... Odpowiedz Link
zoe125 Re: Próba 19.02.07, 10:49 To chyba "Trzynaście zagadek", kiedy to podczas jednego ze spotkań panna Marple doradza pannie Jane Helier. Podaję nie tytuł opowiadania, tylko tytuł zbioru. Odpowiedz Link
zoe125 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 20.02.07, 15:25 OK, to daję zagadkę: Dlaczego w "Nemezis" panna Cooke wydała się pannie Marple znajoma? Czy się wcześniej spotkały, a jeśli tak, to gdzie i czemu panna Marple nie była pewna, czy się wczesniej widziały, czy nie? Odpowiedz Link
brunosch Re: jeszcze nowsze zagadki:) 21.02.07, 13:18 odgrzebuję z pamięci: ogródek, rozmowa (wieczorem, o zmierzchu?) z przechodzącą kobietą (?) Ponowne spotkanie i konstatacja, że właściwie wiele się zgadza, oprócz koloru włosów ;) Odpowiedz Link
zoe125 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 21.02.07, 15:16 Zgadza się. Spotkały się w St. Mary Mead i panna Cooke gadała z panną Marple o ogrodzie przez chwilkę, a kiedy się znowu spotkały, panna Cooke miała już inny kolor włosów i była bardzo zmieniona. No to teraz czas na zagadkę brunosch! Odpowiedz Link
brunosch Re: jeszcze nowsze zagadki:) 21.02.07, 17:15 prowokacja, starannie zaaranżowana scenka mająca na celu dekonspirację mordercy była metodą, którą często stosowała panna Marple, gdy miała już w ręku wszystkie dowody, lecz gdy brakowało prawdziwego "odsłonięcia się" złoczyńcy. Proszę podać JAK NAJWIĘCEJ przykładów takich rozwiązań. Odpowiedz Link
zoe125 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 21.02.07, 18:24 Odsłonięcie złoczyńcy miało miejsce w: - Nemezis - 4.50 z Paddington - Zatrute pióro, choć tu ktoś inny ryzykując życie przyczynił sie do zdemaskowania mordercy - Morderstwo odbędzie się... Odpowiedz Link
brunosch Re: jeszcze nowsze zagadki:) 23.02.07, 10:59 skoro nikt nie podał więcej przykładów, to tym samym Zoe wygrywa i zadaje zagadkę gratuluję! Odpowiedz Link
zoe125 No to kolejna zagadka: 23.02.07, 19:10 Jaki owoc przyczynił się (rzekomo) do śmierci szofera lorda Whitfielda? Dla utrudnienia nie podaję tytułu powieści. Odpowiedz Link
brunosch Re: No to kolejna zagadka: 23.02.07, 21:29 ananas? kamienny? To znaczy - ozdoba bramy, w kształcie ananasa? Odpowiedz Link
bazylkai Re: No to kolejna zagadka: 24.02.07, 00:15 różowy, rzeźbiony ananas z książki "MORDERSTWO TO NIC TRUDNEGO" Odpowiedz Link
zoe125 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 24.02.07, 10:07 Zgadza się, kamienny ananas, który rzekomo rozbił głowę szoferowi. Obie odpowiedzi są poprawne, ale skoro brunosch był/a pierwszy/a, to teraz jego/jej zagadka! Odpowiedz Link
brunosch Re: jeszcze nowsze zagadki:) 24.02.07, 12:26 Zagadka będzie trudna, ale nic lepszego nie przyszło mi teraz do głowy: Gdzie, jak i komu w ujęciu szajki oszustów pomogła na pół zżuta i ośliniona landrynka? Odpowiedz Link
zoe125 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 24.02.07, 12:50 Pannie Marple, w opowiadaniu "Idealna pokojówka", kiedy to sprytna cioteczka Jane upuściłą torebkę i wysypala wszystko na podłogę. Winowajca pomagał zbierać rzeczy, najpierw wziął na wpół zjedzona landrynke, potem lusterko, i w ten sposób zostawił odciski palców. Odpowiedz Link
bazylkai Pytanie - brunosch , zoe125 24.02.07, 15:32 Czy Wy tylko we dwie chcecie się bawić? Pozdrawiam Odpowiedz Link
brunosch świetnie! 24.02.07, 15:55 Zoe - teraz Twoja kolej, może inni też wciągną się do zabawy? :D Odpowiedz Link
zoe125 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 24.02.07, 16:29 Jak nazywała się młoda pokojówka, którą w młodości całował Pan Sattherthwaite? I której oczy pomogły mu rozwiązac zagadkę morderstwa? Bazylkai - czekamy na Ciebie! Odpowiedz Link
tuppence82 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 26.02.07, 20:28 Czy ta pokojówka miała na imię Alice? Z opowiadania "Głos w ciemnościach"? Odpowiedz Link
zoe125 Zgadza się, Tuppence82 27.02.07, 10:15 to była Alice Clayton. Teraz kolej na Twoją zagadkę! Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 27.02.07, 18:14 Jak to miło mieć czasami rację :) A teraz zagadka: W której książce występuje specjalista od flory morskiej? Odpowiedz Link
blue_eyes nówka :) 28.02.07, 20:33 Tuppence mieszkając w Sans Souci czuła sporą obawę przed pewną osobą, mieszkającą również w pensjonacie; osobę tę porównywała do przerażającej postaci z baśni dla dzieci. o jaką osobę i bajkę chodzi? Odpowiedz Link
roger_ac Re: nówka :) 28.02.07, 21:33 Chodzi o panią Perennę i bajkę o czerwonym kapturku (zabawne - w pierwszej chwili na myśl mi przyszła pani O'Rourke ;)) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nówka :) 01.03.07, 07:30 Hihi, a mnie o panią O'Rourke chodziło właśnie :))) Perenna przez myśl mi nie przeszła :) To jeszcze dopowiedz tytuł bajki związanej z p. O'Rourke i zadawaj swoją zagadkę! Odpowiedz Link
roger_ac Re: nówka :) 03.03.07, 22:43 "Te zęby takie duże i białe... "dlatego takie duże, żeby cię lepiej zjeść, Czerwony Kapturku". Ilekroć Tuppence spostrzegła błysk zębów pani Perenna, przypominała jej się ta bajka. Ach, i jej ręce - takie wielkie, dziwnie okrutne z wyglądu." to fragmencik dotyczący pani Perenny, a o pani O'Rourke znalazłem też jeden: "Pani O'Rourke działała na Tuppence w sposób bez mała magiczny. Była niczym potwór z bajek, którego mgliste wspomnienie do dzisiaj zachowało się w pamięci. Jej tusza, gruby głos, sterczące kłaczki brody i wąsów, głęboko osadzone oczy pełne zmiennych błysków i wzrost prawie nadludzki - wszystko to razem składało się na całość, przypominającą postacie z dziecięcych wyobrażeń." Ale niestety nie potrafię podać tytułu bajki ;-) jeśli mimo niekompletnej odpowiedzi mogę zadać zagadkę to już to czynię: prosze podac 5 tytułów powieści/opowiadan majacym w tytule nazwe zwierzecia (ale bez tytulow opowiadan z "12 prac") Odpowiedz Link
sowca Re: nówka :) 03.03.07, 23:00 hm,.. najpierw przyszedl mi do glwy "Krokodyl z kraju Karoliny", dopiero po chwili uswiadomilam sobie roznice w autorkach :p no ale wymyslilam tak: 1) Pięc małych świnek 2) Kot wśród gołębi <powinno się liczyc za dwa, bo dwa zwierzaki:P) 3) Pułapka na myszy 4) Słonie mają dobrą pamięc 5) Tajemnica Bladego Konia Odpowiedz Link
ancza7 Re: nówka :) 04.03.07, 08:04 Sowca górą :)), ale dla porządku jeszcze pięć opowiadań: Najukochańszy pies" (Detektywi w służbie miłości) "Gniazdo os" (Wczesne sprawy Poirota) "Ptak ze złamanym skrzydłem" (Tajemniczy Pan Quin) "Ogar śmierci" (Świadek oskarżenia) "Łabędzi śpiew" (Tajemnica Lorda Listerdale'a) Odpowiedz Link
blue_eyes uzupełnienie bajki :) 04.03.07, 11:28 za takie starania zagadka się należy oczywiście :) zwłaszcza, że drugi fragment mówi o tym właśnie strachu i porównaniu do przerażającej bajkowej postaci. ale dla porządku podaję, o co mi chodziło: "Tuppence usiadła posłusznie, wyrzucając sobie w duchu, że w obecności pani O'Rourke czuje się zawsze tak nieswojo. Podobnych uczuć musieli doświadczać Jaś i Małgosia, kiedy przyjąwszy zaproszenie, wchodzili do chatki czarownicy". Odpowiedz Link
sowca Re: uzupełnienie bajki :) 04.03.07, 12:06 Wydaje mi się też, aczkolwiek nie jestem pewna, ze kiedys czytałam też opowiadanie "Dwadzieścia cztery kosy". Odpowiedz Link
roger_ac Re: uzupełnienie bajki :) 04.03.07, 21:16 Tak zgadza się opowiadanie "Dwadzieścia cztery kosy" było w zbiorze "Tajemnica Lorda Listerdale'a". Z racji że oboje udzieliliście poprawnych odpowiedzi proponuję żeby sowca i ancza7 zadały swoje zagadki równocześnie ;-) Dzięki też za wskazanie prawidłowego fragmentu, jakoś musiał mi umknąć;))) Odpowiedz Link
roger_ac Re: uzupełnienie bajki :) 05.03.07, 00:22 No jak chcesz. <ale wątek niewątpliwie na tym straci;((> Odpowiedz Link
sowca Re: uzupełnienie bajki :) 05.03.07, 11:47 No wiesz co :( dlaczego watek ma stracic przez moja zagadkę :(? :(:( Jesli ktos jednak chce odpowiedziec na moja zagadke, to prosze: do jakich dwoch powiesci mniej lub bardziej bezposrednio nawiazuje panna Marple w "Nemezis"? i też zachecam Ancze, zeby tez zadała zagadkę:) Odpowiedz Link
roger_ac Re: uzupełnienie bajki :) 05.03.07, 15:19 chodziło mi o to że forum będzie uboższe o jedną zagadkę;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: uzupełnienie bajki :) 05.03.07, 15:29 "Statki mijające się nocą" oraz "Trzy siostry". A zagadkę też mogę zadać: "Starzec rozkoszujący się urokami lenistwa" - ulubiony obraz.... No właśnie - czyj? Odpowiedz Link
blue_eyes kolejna 05.03.07, 16:31 czyżby Herculesa? wydaje mi się, że ktoś (Hastings???) się z niego nabijał, że jest leniem właśnie przez ten obraz; coś tam jeszcze chodziło o to, że staruszek z obrazu ma na tyle bogate doświadczenia duchowe, że lenistwo (odpoczynek) jest jakimś metafizycznym przeżyciem... ale równie dobrze może chodzić o jakiegoś innego leniucha :))) pamięć mam dziurawą, czytałam to na pewno w ciągu ostatnich miesięcy, to tak mi się majaczy Odpowiedz Link
ancza7 Re: kolejna 05.03.07, 17:04 Nie, to nie Herkules - on się przecież nie wzbraniał przed pracą (umysłową oczywiście :)) Odpowiedz Link
tommg Re: kolejna 05.03.07, 17:14 Jerry Burton z "Zatrutego pióra" (Moving Finger). Zawsze zapominam, czyje nazwisko było pisane przez "a", a czyje przez "u", ale chyba się nie pomyliłem. Odpowiedz Link
tommg Re: kolejna 06.03.07, 09:00 Już się robi. Wiadomo, że Agatha Christie posiadała całkiem sporą wiedzę medyczną, m.in. dotyczącą trucizn. Jakie zatem ciekawe trucizny pojawiają się w jej powieściach. Uwaga, odrzucamy "standardowe", czyli jakieś cyjanki, arszeniki, czy przedawkowania środków nasennych. Odpowiedz Link
brunosch Re: kolejna 06.03.07, 11:31 związek talu z "Tajemnicy Bladego Konia" powodujący najpierw łysienie potem "naturalną śmierć" ;))) *** nie trafia do mnie tłumaczenie tego tytułu, bo żaden z Jeźdzców Apokalipsy na Bladym koniu nie galopował, tylko na białym! "Blady" kojarzy mi się z chorobą, chwianiem się na nogach i ogólną niemocą ;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: kolejna 06.03.07, 15:44 Była jeszcze nikotyna w "Tragedii w trzech aktach" - wiedziałam, że szkodliwa, ale żeby do tego stopnia :o Odpowiedz Link
sowca Re: uzupełnienie bajki :) 05.03.07, 21:19 Bez wątpienia dobrze, ale prawde mowiac, chodzilo mi o powieści Agathy:P innymi slowy, ktore swoje przygody wspomnina panna Marple? moja wina, zle sformułowałam pytanie...ale jestem chora i to dlatego :( Odpowiedz Link
ancza7 Re: uzupełnienie bajki :) 05.03.07, 22:56 Oczywiście "Karaibską tajemnicę" oraz "Hotel Bertram" Wyrazy współczucia z powodu choroby. Mnie też coś zaczyna łamać :(( Odpowiedz Link
sowca Re: uzupełnienie bajki :) 06.03.07, 12:56 Oczywiscie dobrze:) dzieki za wyrazy wspolczucia i nawzajem. Jakos sie zarazamy internetowo :P Co do trucizn, to ja pamietam jeszcze substancje z jagod cisa w "Kieszeni pełnej żyta" Odpowiedz Link
blue_eyes trucizny 08.03.07, 16:28 początek i koniec HP: Styles - strychnina (chyba, że jest standardowa:) Kurtyna - fizostygmina i alkaloidy z fasoli kalabarskiej (kto by to spamiętał?:) Odpowiedz Link
tommg Re: trucizny 09.03.07, 11:06 Przepraszam, trochę się zagapiłem. Przyszły cztery odpowiedzi. Najbardziej egzotyczna jest chyba ta fasola kalabarska, a pomysł pytania przyszedł mi do głowy, kiedy patrzyłem na rosnący za oknem cis. Żeby zatem nie wartościować odpowiedzi, nie blokować kolejki pytań i nie rozwidlać dalej wątku proponuję coś takiego: brunosch, ancza, sowca i blue_eyes, które z Was pierwsze będzie miało ciekawe pytanie, niech je zadaje. Odpowiedz Link
blue_eyes kolejna 10.03.07, 09:24 to ja się wpycham z moją zagadką z bieżącego czytania: przy zakupie ilu par pończoch obowiązywał rabat w sklepie Harvey i Robinson? Odpowiedz Link
damian.pisula Re: kolejna 10.03.07, 10:53 Rabat był przy dwóch tuzinach par :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
blue_eyes no, dalej 10.03.07, 22:07 Damian, nie zastanawiaj się, tylko od razu wal następną zagadkę:) Odpowiedz Link
damian.pisula Zagadka 11.03.07, 14:14 Ktoś dostał kopertę z kartką papieru o poniższej treści: HOTEL „CURLEW” 11.30 POKÓJ 413 (Pukać trzy razy) a) Kim był człowiek który otrzymał ową informację? b) Kto rezydentował w pokoju 413? :-) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Zagadka 11.03.07, 22:32 Podpowiedź: człowiek, który dostał kopertę z informacją jest z wykształcenia biologiem morskim, a stopień naukowy zdobył na Cambridge. Może to pomoże w rozwikłaniu imienia i nazwiska owej postaci :-) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadka 12.03.07, 06:00 Oj Damianie! Ale Ty niecierpliwy jesteś:)) 1. Colin Lamb 2. HP a wszystko w książce "Przyjdź i zgiń" Odpowiedz Link
damian.pisula Brawo 12.03.07, 09:16 TAK TAK TAK! :) Ancza- ja lubię szybkie zagadki. Jak się rozwlekają na kilka dni tracą na atrakcyjności... A więc Twoja kolej. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: Brawo 12.03.07, 15:43 No to szybciutko: co byście powiedzieli na filiżankę ovaltiny? Kto i komu serwował ten specjał? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Brawo 13.03.07, 16:35 Podpowiadam: to była nadopiekuńcza i denerwująca osoba :) Odpowiedz Link
zoe125 Nie jestem pewna na 100% 13.03.07, 19:36 ale stawiałabym na Mary Durrant, która dawała ovaltinę swojemu mężowi Philipowi w "Próbie niewinności". Odpowiedz Link
ancza7 Ovaltina 13.03.07, 22:49 Ku mojemu zdumieniu obydwie odpowiedzi są dobre :O Myślałam o pannie Knight ze "Zwierciadło pęka w odłamków stos", ale pod wpływem odpowiedzi zoe125 przejrzałam "Próbę niewinności" i faktycznie jest! Mary też serwowała ovaltinę Philippowi, też była nadopiekuńcza i denerwująca. Czyli będą teraz dwie zagadki - zoe i brunosch, czekamy! A może ktoś jeszcze znajdzie ovaltinę w innej powieści Agatki? Musiała nie lubić tego paskudztwa :) Odpowiedz Link
zoe125 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 14.03.07, 17:27 No to kolej na jedna z dóch zagadek: Kto i w jakiej powieści miał zwyczaj malować sobie paznokcie na okropny, pomarańczowy kolor? Osoba opisująca tą sytuacje twierdziła, że nie było chyba okropniejszego koloru niż ten, którego używała X. Odpowiedz Link
brunosch Re: jeszcze nowsze zagadki:) 16.03.07, 20:22 pewna wulgarna panienka w Nocy w bibliotece? ale na torturach nie wyznam, jak jej było. Odpowiedz Link
tuppence82 Re: jeszcze nowsze zagadki:) 16.03.07, 23:40 Ja obstawiam panią Mercado z Morderstwo w Mezopotamii Odpowiedz Link
zoe125 Bardzo dobrze! 17.03.07, 12:29 To była pani Mercado, a więc kolej na zagadkę tuppence82! Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 17.03.07, 12:52 Mam nadzieję, że nie będzie zbyt prosto :) Dwie osoby z dwóch różnych książek, nie poleciały samolotem i to w poważnym stopniu wpłynęło na ich późniejsze życie. O jakie osoby chodzi i w jakich występują książkach? Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadka 17.03.07, 16:27 1. kanonik Pannyfather z "Hotelu Bertram" 2. myślę Odpowiedz Link
tuppence82 Podpowiedź 18.03.07, 07:43 "Hotelu..." nie czytałam i nie kanonika miałam na myśli, ale odpowiedź bazylkai uznaję (jeszcze jedno nazwisko) Mała podpowiedź 1. Mężczyzna pozwolił pewnej kobiecie lecieć zamiast niego 2. Kobieta nie poleciała samolotem, który później się rozbił Odpowiedz Link
bazylkai Re: Podpowiedź 18.03.07, 16:59 Hilary -"PODRÓŻ W NIEZNANE" - nie poleciała samolotem rejsowym do Casablanki(zmieniono rozkłady odlotów), poleciała późniejszym. Ten którym miała lecieć rozbił się. Odpowiedz Link
tuppence82 Zgadza się bazylkai! 18.03.07, 17:28 Dodam jeszcze, że mężczyzna z 1 to Stafford Nye z "Pasażer do Frankfurtu". Na lotnisku tajemnicza kobieta powiedziała, że jeśli da jej paszpord ona podszywając się pod niego będzie mogła przeżyć. Dalej nie piszę bo wyszedłby spoiler :) Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 18.03.07, 20:51 Kto czytał o "Zespole rozrywkowym do zabawiania siostrzeńca", kto wchodził w jego skład? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Świetnie 19.03.07, 18:37 Dzisiaj będzie łatwo, bo nie mam siły za długo "główkować". Proszę podać nazwisko dentysty Herkulesa Poirot - do pewnego czasu oczywiście :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Świetnie 19.03.07, 18:38 Tzn. "do pewnego czasu dentysty HP", a nie "do pewnego czasu proszę podać" - zmęczona jestem, ot co! Odpowiedz Link
roger_ac Re: Świetnie 19.03.07, 19:18 Czyżby Norman Gale z "Śmierci w chmurach" (stąd do "do pewnego czasu"...)?? Odpowiedz Link
roger_ac Re: Świetnie 19.03.07, 19:18 Czyżby Norman Gale z "Śmierci w chmurach" (stąd to "do pewnego czasu"...)?? Odpowiedz Link
roger_ac Re: Świetnie 19.03.07, 19:18 Czyżby Norman Gale z "Śmierci w chmurach" (stąd to do "do pewnego czasu"...)?? Odpowiedz Link
brunosch Re: Świetnie 19.03.07, 20:10 nazwiska (z uporem godnym lepszej sprawy) - nie podam, ale może sam tytuł powieści wystarczy? Odpowiedz Link
damian.pisula Zagadka 20.03.07, 22:06 W jakim utworze morderca posłużył się tabliczką: "WINDA ZEPSUTA"? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
blue_eyes łatwiutka:) 22.03.07, 07:39 Ile kosztował bilet wstępu na londyńską wystawę tabakierek w Wessex House? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: łatwiutka:) 22.03.07, 18:44 Oczywiście, że tak - prosimy o Twoją zagadkę. Najlepiej w nowym wątku, bo tutaj setka stuknęła. Skrupulatnie policzyłam, że ten kolejny wątek powinien mieć numer 29, więc może wróćmy do numeracji i podaj to w tytule, ok? pozdr. Odpowiedz Link