kadfael 25.05.08, 21:01 Pytanie z gatunku kulinarnych. Wśród róznych innych napojów Poirot pił owaltynę. Może wie ktoś co to takiego? Szukałam w googlach, ale nic nie znalazłam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue_eyes ovaltina 25.05.08, 21:17 napój czekoladowy...? -> en.wikipedia.org/wiki/Ovaltine Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Co pił Poirot? 26.05.08, 13:23 kadfael napisała: > Pytanie z gatunku kulinarnych. Wśród róznych innych napojów Poirot > pił owaltynę. W jakim utworze? Odpowiedz Link
harleyquin Re: Co pił Poirot? 26.05.08, 13:57 hehe, to chyba jakieś nieudolne tłumaczenie (czekolada na gorąco). pił też sirop de cassis i tisane (czyli herbatkę ziołową) oraz kawę. nie lubił natomiast tradycyjnej angielskiej herbaty (jeśli już ją pijał, to z czterema kostakmi cukru:) Odpowiedz Link
kadfael Re: Co pił Poirot? 26.05.08, 14:15 Musiałabym zerknąć... tak z głowy nie pamietam. Mnie się to przypomniało, kiedy wyczytałam te nazwe w zupełnie innej książce:) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Co pił Poirot? 26.05.08, 18:58 Pił, pił. Ta owaltyna (tak ją daaaaawno temu zwano) to rodzaj pożywnej (ach, jak Agata lubi to słówko) odżywki mlecznej, dziś znajdziesz i w googlach jako ovomaltinę. Odpowiedz Link