Dodaj do ulubionych

stare pism, jakie to litery?

21.01.04, 17:11
oprocz normalnych liter sa tez nietypowe. Nie moge znalezc informacji jak sie
je wymawia. Np
i z dwoma kropkami
male l z gorna kreska w prawo (ostatnia w 3lini)
i male L w lewo (5 od konca w 2 lini)
moze to twardy mieki znak?

co oznaczaja roznorodne kreski nad literami? tak jak w indo-jezykach

czy dobrze odczytuje? Poprawcie prosze gdy zle:
Z* =Z Z KROPKA
1 L<
2 L
3 -JE (szerokie E)
0 - E (waskie E)
4 - Ji
5 - Oa (waskie O)
6 -
7 -
P JA D N J ' N E0? Z* P O W? 1? Z D W? N Z* E N N I? R T A

N N N I S? T O Z* JE N JE JA T 2? JE3 G O ' Ji4? L S Oa5 N E Oa LS6? 7? B P R
N

SZ E L 2 Y A JE G O ' I S O Y E ' R E G 2 L S 3 P R H SZ L SZ N L S 3

jak czy calkiem zle?
moze wiecie gdzie to jest juz przetlumaczone?
Obserwuj wątek
    • annwolski Zapomnialam o orginale tu link 21.01.04, 17:14
      www.intellact.com/priv/cashe2/mw/languages/cyrlica/ms1750.jpg
    • ladyblue Re: stare pism, jakie to litery? 21.01.04, 23:25
      annwolski napisała:
      > oprocz normalnych liter sa tez nietypowe. Nie moge znalezc informacji jak
      > sie je wymawia.

to są normalne litery tyle że to cyrylica a nie grażdanka.

> i z dwoma kropkami

w ukraińskim ta litera oznacza "ji"

> male l z gorna kreska w prawo (ostatnia w 3lini)
      > i male L w lewo (5 od konca w 2 lini)
      > moze to twardy mieki znak?

a te to musiałabym sprawdzić (polecam jakąkolwiek książkę pt. "wstep do
      filologii słowiańskiej")

> co oznaczaja roznorodne kreski nad literami?

chodiz ci o te łuki nad wyrazami? jeśli tak to są to oznaczenia tabu
      językowego - np. słowo "boga" zapisywało się jako "ba" z takim łukiem nad -
      było sporo takich słów m.in. związane ze sferą religijną i z rodziną.

> jak czy calkiem zle?

fragment powyżej jest dla mnie całkiem niezrozumiały więc nie mogę ocenić wink

> moze wiecie gdzie to jest juz przetlumaczone?
      ale co konkretnie chcesz - tłumaczenie? transliterację? transkrypcję? smile
      • annwolski Re: stare pism, jakie to litery? 22.01.04, 14:07
        > > jak czy calkiem zle?
        >
        > fragment powyżej jest dla mnie całkiem niezrozumiały więc nie mogę ocenić wink
        >
        > > moze wiecie gdzie to jest juz przetlumaczone?
        > ale co konkretnie chcesz - tłumaczenie? transliterację? transkrypcję? smile
        transkrypcja to będzie chyba zapisanie literami uzywanymi dzisiaj.
        transliteracja to np. poliskimi fonetycznie .
        a tłumaczenie to oddaje sens.
        interesują mnie wsyskie 3 formy.

Orginał jest tu:
        intellact.com/priv/cashe2/mw/languages/cyrlica/ms1750.jpg
        tu też jest więcej starych cyrlickich rękopisów
        intellact.com/priv/cashe2/mw/languages/cyrlica/
        Jeszcze jedno pytanie może ktoś wie gdzie jest więcej zgjęć orginalnych tekstów?

• annwolski Re: stare pism, jakie to litery? 22.01.04, 16:43
          Przepraszam za błędy w pisaniu.
          Czasami mam "obłąkane" wrażenie jakby złośliwiec chochlik podmieniał mi literki.

Bo napisałam zdjęć nie #zgjęć#

Również skrót do forum zniknął z pierwszej strony pare chwil po moim ostatnim
          wpisie.

Przepraszam.
          Czy to moja wina?

annwolski napisała:

> > > jak czy calkiem zle?
          > >
          > > fragment powyżej jest dla mnie całkiem niezrozumiały więc nie mogę ocenić
          > wink
          > >
          > > > moze wiecie gdzie to jest juz przetlumaczone?
          > > ale co konkretnie chcesz - tłumaczenie? transliterację? transkrypcję? smile
          > transkrypcja to będzie chyba zapisanie literami uzywanymi dzisiaj.
          > transliteracja to np. poliskimi fonetycznie .
          > a tłumaczenie to oddaje sens.
          > interesują mnie wszystkie #wsyskie# 3 formy.
          >
          > Orginał jest tu:
          > intellact.com/priv/cashe2/mw/languages/cyrlica/ms1750.jpg
          > tu też jest więcej starych cyrlickich rękopisów
          > intellact.com/priv/cashe2/mw/languages/cyrlica/
          > Jeszcze jedno pytanie może ktoś wie gdzie jest więcej zdjęć #zgjęć#
          orginalnych tekstów
          > ?
          >
    • natalia_sankowska1 Re: stare pism, jakie to litery? 22.01.04, 09:26
      Pismo cyryliczne istnialo w dwóch postaciach. Fragment Pisma Świetego pochodzi,
      jak wynika z datowania, z połowy XV wieku, więc sie czyta względnie łatwo.
      Znaczki nad literami to są
      1. tzw "titła" wyglądające jak fala nad literą. Zastępują one nienapisane
      litery w wyrazach nader często używanych (poniewaz pisano przede wszystkim
      dokumenty związane z religią, to były to wyrazy typu BÓG, OJCIEC itp.
      2.Inne literki nad wyrazami: mogą być najróżniejsze. Stosowano je w celach
      oszczędności miejsca.
      3.W pewnych czasach stosowano też kreseczki oznaczajace długie dźwięki (w owych
      czasach, tak jak w grece i łacinie, samogłoski miały różną długość). Graficznie
      przejaw tego istnieje w jęz. czeskim i slowackim, zas w brzmieniu - wyraźnie
      wystepuje w serbskim i chorwackim.
      4.Ukraińskie "JI" pisane jaki lacińskie "i" z DWIEMA (nie DWOMA) kropkami
      wzięło sie od średniowiecznego słowiańskiego długiego "I" oznaczanego pierw
      jako "i" z dodatkową kreską . Później kreska się przekształciła w "i" z dwiema
      kropkami.
      5.Zwróć uwagę na miejsce kropek. One powoli schodziły wdół. Kiedys teksty
      pisano tzw. bustrofedonem (niegdyś po grecku, zaś później po słowiańsku),
      jednym ciągiem. Potem zaczęto rozdzielać słowa kropkami pomiędzy granicznymi
      literami, i dopiero później znak ten "zjechał" na swoje obecne miejcse.
      6.Tekst ten, oczywiście, nie jest nieprzetłumaczony na wspólczesny rosyjski i
      nawet na "bardziej strawną" wersję starocerkiewnoslowiańskiego
      (starobułgarskiego).
      Jeżeli jestes zainteresowany tymi zagadnieniami, pierwszą lektura powinien,
      moim zdaniem, zostać podręcznik jęz. staroslowiańskiego, później - akademickie
      wydawnictwa z paleografii.
      Życzę powodzenia.
      Natalia.
      • fanta-girl ....wow... 22.01.04, 12:29
        jestem pod wrazeniem, Natalia! smile
        • white.falcon Dziękuję, Natalio.:) 22.01.04, 12:49
          Bardzo dziękuję za wytłumaczenie kwestii, Natalio. Przyznam się, próbowałam
          odczytać tekst i w 1/3 niektóre słowa odczytałam, zaś inne były mi zupełnie
          obce. Czyli moja porażka. W swoim czasie tłumaczyłam dla znajomej listy i
          dokumenty różnego rodzaju jej pradziadków, pisane w starym języku rosyjskim i
          mi się udało. Nadmienię, listy były pisane tak kaligraficznymi literami, że z
          przyjemnością patrzyło się na te świadectwa rodzinnej historii. A podpisy - to
          już był istny majstersztyk. W związku z tym, Natalio, mam pytanie. Czy takie, a
          nie inny charakter pisma (chodzi mi o estetyczną urodę) ludzie w tamtych
          czasach zawdzięczali jakimś specjalnym lekcjom kaligrafii? Jak to wyglądało?

Pozdrawiam,smile
          Falconetta
      • annwolski Re: stare pism, jakie to litery? ... 22.01.04, 15:29
        natalia_sankowska1 napisała:

> 4.Ukraińskie "JI" pisane jaki lacińskie "i" z DWIEMA (nie DWOMA) kropkami
        > wzięło sie od średniowiecznego słowiańskiego długiego "I" oznaczanego pierw
        > jako "i" z dodatkową kreską . Później kreska się przekształciła w "i" z
        dwiema

Dziękuję. Jednak czasem kropek jest więcej. Są i trzy kropki nad i. Czasem są
        kropki dookoła l czy też dookła leżącego S.
        Niech ładniej będzie dwiema, dwie to wtedy jak się wie. A zdziwiona że to ma
        pisałam błednie dwoma.

Lecz zobaczcie na obrazek
        intellact.com/priv/cashe2/mw/languages/cyrlica/ms1793.jpg
        tam nad czerwonym złaotogłowiem łaczącym kryszy dach ognia czy źródło studni
        jest napis STYJALMORŁS; (?) czy morlłsły morła jarmolła marzy maże namazane
        pomazaniec to związane z pismem? Czy to ślad łaczący starre pismo z nową
        stosunkowo (wtedy) cyrlicą. Cóż znaczy w kompozycji między zapadnim a
        wschodzącym przerzucony czerwonej wstęgi most?
        A obrazków jest wiecej są też znane nieznane...

Piszę zdziwiona pod wrażeniem echa a niewiem ile tajmnic nieodkrytych czeka
        intellact.com/72.wav
        Czy to nasza z przed tysiącleci mowa? Ile jeszcze tajemnic w znaczkach słowa
        skrywa. Skryba skrywa ot oka krayj cray like lłaolłoka.

Bo widzę że pismo nasze starsze niż sądzimy.

> kropkami.
        ...

Serdeczne dzięki
        • ladyblue Re: stare pism, jakie to litery? ... 22.01.04, 17:33
          nie wiem skąd piszesz, ale jeśli z Polski to proponuję poszukac książki
          pt. "wstęp do filologii słowiańskiej" Leszka Moszyńskiego i czytać!

tłumaczenia sie nie podejmę - pojęcia nie mam, co to za język - mołdawski?
          cerkiewno-słowiański redakcji mołdawskiej? jeszcze jakiś inny... moze ktoś wie
          i sie wiedzą podzieli?

napis na obrazku - ja bym odczytała "STY" z łukiem jako "święty", pozostałe
          literki to zapewne jego imię (coś mi się to z janem ewangelistą kojarzy).
          twoje tropy są (z mojej wiedzy na dziś) fałszywe wink
          • annwolski nieznane Pra Ruskie pismo CR 22.01.04, 22:05
            ladyblue napisała:

> nie wiem skąd piszesz, ale jeśli z Polski to proponuję poszukac książki
            > pt. "wstęp do filologii słowiańskiej" Leszka Moszyńskiego i czytać!

Problem polega na tym ze cyrlica jest tylko jednym ze sladow do odczytania
            innego pisma. Tu mozesz zobaczyc:
            intellact.com/o.jpg
            Ja rozmawialam ze kolezanka i mi powiedziala o tym "dziwnym" miejscu i od tej
            pory probuje znalezc W JAKI SPASOB oni odczytali to starsze pismo.
            Nie wiem czy sluchlac nagranie z poprzedniego postu intellact.com/72.wav
            wlasnie to nagranie to jest zaspiwany ten text ktory tu podaje.

Muzyka jest podobno zakodowana w ulozeniu tekstu i grubosci liter. Tam gdzie
            literki ida do gory to wyzej sie spiewa. A jak ja patrze na to pismo to mam
            wrazenie jakby ktos wogole nie umial pisac (albo pisal pijany). A tu taka
            rewelacja!!!!

Czy sadzisz ze w tej ksiazce "wstęp do filologii słowiańskiej" znajde wskazowki
            jak czytac to inne dziwne pismo?

Nawet nie wiem jak nazwac ten pre slowianski alfabet. Oni nazywaja to pismo CR.
            Albo jeezyk perzu (peruna?). Podobno jest duzo wiecej tekstu napisanego w
            pismie CR. Z tego co wiem to jest znane ze od 800 lat pismo CR jest nieznane.

Wg tej osoby co to pismo odczytal , podpisuje sie jakimis dziwnymi kreskami
            albo uzywa(uzywaja) nazwy "haxers on unown grup" lub HouG, to to pismo CR jest
            starsze niz wiekszosc znanych alfabetow. A to jak oni je dekoduja daje
            slowianskie slowa. Acha sprawdzilam nazwe wywodza to pismo z Vincia alfabetu
            ktorego litery sa na kmieniach w naszych Karpatach z przed 8000 tysiecy lat.

Jak sadzicie bylby to spory przewrot w historii jakby sie okazalo ze to nie
            rosjanie(slowianie) uczyli sie pisma od innych a nto nasi uczyli pisma reszte
            swiata.

Takie moze w mojej "nieco naciagnietej" interpretacji postuluje/postuluja ci
            haxers nieznanego.

> tłumaczenia sie nie podejmę - pojęcia nie mam, co to za język - mołdawski?
            > cerkiewno-słowiański redakcji mołdawskiej? jeszcze jakiś inny... moze ktoś
            wie i sie wiedzą podzieli?

Moze sadze ze jest to temat w ktory powinno sie wiele osob zaangazowac. Ja sama
            chetnie nawiaze kontakty.

> napis na obrazku - ja bym odczytała "STY" z łukiem jako "święty", pozostałe
            > literki to zapewne jego imię (coś mi się to z janem ewangelistą kojarzy).
            > twoje tropy są (z mojej wiedzy na dziś) fałszywe wink

A co sadzisz "na dzis" o pismie CR ?

Kto szuka ten bladzi. Nasza historia nie zaczela sie 1000 lat temu czy 2000.
            Kto szuka ten znajduje. Dla mnie to wspaniala przygoda.
            Pisze troche jak nawiedzona jednak od paru dni "ETO" nie daje mi to spokoju.
            A naprawde jest fajnie pobawic sie w "Indiana Jones"

Misiaki i Buziaki smile
            • ladyblue Re: nieznane Pra Ruskie pismo CR 22.01.04, 23:07
              całe to CR (cokolwiek ten skrót znaczy) coś mi wonieje szarlatanerią... no i
              tajemniczy "oni" co to badają...

sprobuj sie pobawic tym obrazkiem w jakims programie (ja zrobiłam lustrzane
              odbicie i jeszcze obrót o 180 st.) i wygląda całkiem inaczej...

wiecej napiszę jutro wink
              • white.falcon Re: nieznane Pra Ruskie pismo CR 22.01.04, 23:39
                Ja jestem ciekawa tego lustrzanego odbicia i z niecierpliwością czekam na
                c.d.n. Nieistotne, czy to szarlataneria, czy nie. Warto by dojść, co to jest
                takiego.smile

Falconetta
              • annwolski Re: nieznane Pra Ruskie pismo CR 23.01.04, 00:00
                ladyblue napisała:

> całe to CR (cokolwiek ten skrót znaczy) coś mi wonieje szarlatanerią... no i
                > tajemniczy "oni" co to badają...

Zgodzę się.
                Troche tajemniczo ale skoro zajmują się hakerstwem a przy okazji zhakowali
                nasze satare knigi to może nie zależy im na rozgłosie w komercjalnych mediach.
                Hakerzy mają pewnie swoje własne scieżki.

A może ktoś zna jakiegoś hakera i spyta o CR?

>
                > sprobuj sie pobawic tym obrazkiem w jakims programie (ja zrobiłam lustrzane
                > odbicie i jeszcze obrót o 180 st.) i wygląda całkiem inaczej...

Ja też tak zrobiłam smile Na innym forum znalazłam informację że Leonardo da Vinci
                też prubował to odczytać CR i ... wymyślił tylko pismo lustrzane. Tylko on nie
                zanał chyba polskiego, rosyjskiego ani innych słowiańskich języków.

> wiecej napiszę jutro wink

Niecierpliwie czekam na wieści

Serdeczne pozdrowienia!

Kochani a jakie są inych opinie?
                • natalia_sankowska1 Podaję linki do poważnych informacji!!! 23.01.04, 15:34
                  Proszę sobie poszperać na:
                  www.krugosvet.ru/articles/81/1008102/print.htm
                  - dotyczy to cerylicy
                  oraz
                  homr.univer.kharkov.ua/sumer/glag/saying.htm
                  a także
                  character.webzone.ru/glag_style.htm
                  Ten ostatni link dotyczy też pochodzenia pisma, relacji glagolicy i cyrylicy
                  oraz zawiera ciekawe schematy.
                  Wszyscy interesujace się słowiańską paleografią - zwróćcie uwagę.
                  Powodzenia w drążeniu nauki.
                  Natalia.
                  • annwolski Re: Podaję linki do poważnych informacji!!! 23.01.04, 16:23

> Proszę sobie poszperać na:

Serdeczne dzieki
                    Bardzo ciekawe, szczególnie ten ostatni link.
                    Gdybyś jeszcze coś kiedyś znalazła to proszę dołacz.
                    Nie wiem ile lat potrzeba żeby to zrozumieć. Jestem zaimpresowanasmile

> oraz
                    > homr.univer.kharkov.ua/sumer/glag/saying.htm
                    Niestety ten link nie działa.

• natalia_sankowska1 Re: Podaję linki do poważnych informacji!!! 26.01.04, 09:01
                      Przepraszam, omsknęła mi się ręka i zamiast "home" wyszło mi "homr".
                      Myslałam, że sie domyslisz, jak już zajmujesz poszukiwaniami filologicznymi.
                      Zresztą, wszystkie strony główne sa charakteryzowane jako "home", chyba jak sie
                      posługujesz netem, to wiesz.
                      Czytaj uważnie!!!
                      Natalia.
                  • annwolski To jest kopalnia wiedzy 23.01.04, 23:58

> Proszę sobie poszperać na:

szczególnie ten ostatni link zaczyna się tu

character.webzone.ru/index.htm
                    czytam wszysko!
                    pozdrowieniasmile
            • natalia_sankowska1 Re: nieznane Pra Ruskie pismo CR 23.01.04, 10:57
              Przed pismem cyrylicznym (od Cyryla zwanego Bratem Morawskim, przynoszacego
              wraz z Metodym zaadaptowane pismo greckie z terenu niniejszej Bulgarii)
              Slowianie poslugiwali sie pismem tzw. glagolicznym. Pokrewne mu alfabety
              istnieja w Gruzji i Armenii, a tak|e pochodzenia glagolicznego doszukuja sie
              badacze pisma khmerskiego. Zas przed glagolica istnialo pismo runiczne
              (wykopaliska w Nowgorodzie Wielkim). Po rozprzestrzenieniu sie cyrylicy pismo
              glagoliczne mialo zastosowanie jako pismo dla wtajemniczonych.
              Wyswietlony fragment nie ma zadnych odnosnikow, wiec mam za malo materialu by
              wysowac hipotezy. Natomiast prosze nie wpadac w tzw. euforie dyletantow, ktora
              powoduje, ze czlowiek zacglystuje sie pomyslami p rzestaje myslec krytycznie.
              I prosze przypomnic sobie daty zycia Leonarda.
              Teraz o brzmieniu. Lat temu ze 20 w ZSRR wydano plyte (na uzytek szkolny i
              uczelniany) - "Slowo o polku (walce) Igora" z odtworzeniem brzmienia zgodnie z
              kanonem wymowy z czasow powstania dziela. Co dotyczy wskazowek w tekscie
              odnosnie spiewu, to w tamtej dobie muzyke zapisywano za pomoca liter (owszem ,
              ale w Europie Zach. tez; prosze zajrzec do podrecznikow historii literatury
              muzycznej dla wyzszych szkol muzycznych). Brzmienie tekstu z linku niezupeBnie
              mi przystaje do tego, co wiem z racji wyksztalcenia akurat w zbieznym
              kierunku. Cos mi nie gra. Na dodatek pachnie amatorszczyzna, bo nie ma
              odnosnikow.
              Przepraszam, ze pisze w sposob podobny do slynnej maszyny do pisania Ostapa
              Bendera, lecz "walnal" mi sie jezyk, klawiatura nie uznaje chwilowo polskich
              znakow.
              Pozdrawiam.
              Natalia.
          • natalia_sankowska1 Re: stare pism, jakie to litery? ... 23.01.04, 09:57
            Ten język nie jest zadnym językiem mołdawskim. Mołdawski, jak wiadomo, jest
            besarabskim dialektem rumuńskiego (romańskiego) i jako taki nie ma nic
            wspólnego z jęz. słowiańskimi (oprócz zapożyczeń). Teraz powiem, dlaczego
            pewien tekst ma ulokowanie mołdawskie. Rekopisy te powstawały w klasztorach,
            gdzie kopiowano dawniejsze, tworzono nowe teksty i je gromadzono. Na terenie
            Mołdawii (Besarabii) istniały klasztory prawosławne, gdzie podstawą liturgii
            był język słowiański, nie grecki. Stawało sie tak za sprawą założycieli
            klasztoru i kontyngentu "nasielnikow".
            Co do napisu na obrazku, napisałam o tym w poście-odpowiedzi autorowi wątku.
            Dobrze, że poradziłaś inicjatorowi tych naszych rozważań sięgnięcie do "Wstępu
            do filologii slowiańskiej", lecz jest to o wiele za mało, by coś zrozumieć z
            tych rzeczy. Należy sięgnąć do podręcznika jęz. starocerkiewnoslowiańskiego
            oraz paleografii slowiańskiej. Wiem, bo niegdyś ukończyłam filologię słowiańską
            na Uniwersytecie im.T.Szewczenki w Kijowie. Prawda, wiedza z paleografii jest
            żmudna, wiekszośc studentów tego nie lubi. No, ale potem czlowiek sam sobie
            odpowiada na pytania o wiele bardziej skomplikowane od amatorskich pytań
            naszego kolegi z Forum.
            Do tematu kaligrafii.
            Oczywiscie, że kaligrafii uczono. W wieku XVIII kaligrafii uczono przez 4 lata
            (obok innych nauk, oczywiscie). NAwet za moich czasow w szkole podstawowej
            (lata 60. XX wieku) w 1 klasie przez rok uczono kaligrafii (specjalny
            przedmiot).
            Typ pisma sie zmieniał z wieku na wiek dlatego, że zmieniały się narzędzia:
            przez wieki pisano piórem gęsim, które należalo specjalnie przyciąć ("Oczynić",
            co w Liceum w Carskim Siole za czasów Puszkina robili "sługo-asystenci" a
            dawnych żołnierzy, których nazywano "diad'ka"). Przepraszam za pewną
            kolokwialność, ale próbuję iść skrótem myslowym. Później używano piór
            stalowych, zaś pod koniec XIX st. wynaleziono "pióro wieczne". Jednak w
            szkołach cały czas uczono pisania za pomocą stalówki. BAtomiast 2-a poł. XX
            wieku przyniosła pióro kulkowe, co zmieniło ułożenie ręki przy pisaniu. No i
            teraz większość tych co się uczyli z "kulką" bazgroli niemiłosiernie.
            Ty chyba mialaś okazję czytania tekstów pisanych najpóźniej pod kon. XVIIIw.
            One są czytelne (przynajmniej dokumenty i listy, które ZAWSZE kaligrafowano.
            Savoir-vivre nakazywał z szacunku do adresata i urzędu pisanie pismem czytelnym
            i ładnym. Co nie znaczy, ze rękopisy robocze i notatki nie moga wygladzc jak
            bazgroly. Prosze popatrzeć na rękopisy Puszkina; niektóre z nich nadal nie sa
            odczytane.
            Tyle na dziś. Przepraszam za długie wywody, lecz pisałas o podzieleniu sie
            wiedzą.
            Pozdrawiam.
            Natalia.
        • natalia_sankowska1 Re: stare pism, jakie to litery? ... 23.01.04, 09:31
          Napis nad "mostem" odczytuje się w b. prosty sposób, jeżeli się zna zasady
          pisanie tekstow: jest to świety Marek Ewangelista. Przyjrzyj się, to samo
          wychodzi. Podałam trochę wskazówek w moim poprzednim poście.
          W ogóle ten ostatni tekst jest bardzo latwy, ponieważ pochodzi z XVI wieku. O
          wiek poźniejsze rekopisy relatywnie mało sie różnią od tego typu pisma. Jeżeli
          znajdziesz, porównaj do znanych tekstów - powiedzmy, Wojska Kozackiego.
          Nie istnieje "leżące s", jest to "titło", o którym pisałam. W ogóle
          proponowałabym zamiast amatorskich poszukiwań rzeczywiście zagłębić się w
          podręcznik dający wiedzę podstawową.
          Oczywiście, te wszystkie teksty już dawno mają swoje opracowanie naukowe. Są to
          po prostu teksty z Ewangelii w jęz. starocerkiewnosłowiańskim (starobułgarskim).
          Język starobułgarski odcisnął potężne piętno na jęz. rosyjskim dlatego, że był
          językiem liturgii i jako taki podstawowym językiem powstającej literatury
          ("Żytija Światych").
          Życze powodzenia w poszukiwaniach.
          Natalia.
          • annwolski Jaki to język, Jakie pismo, nowe linki 23.01.04, 16:48

> Napis nad "mostem" odczytuje się w b. prosty sposób, jeżeli się zna zasady
            > pisanie tekstow: jest to świety Marek Ewangelista. Przyjrzyj się, to samo
            > wychodzi. Podałam trochę wskazówek w moim poprzednim poście.
            > W ogóle ten ostatni tekst jest bardzo latwy, ponieważ pochodzi z XVI wieku. O
            > wiek poźniejsze rekopisy relatywnie mało sie różnią od tego typu pisma.
            Jeżeli
            > znajdziesz, porównaj do znanych tekstów - powiedzmy, Wojska Kozackiego.
            > Nie istnieje "leżące s", jest to "titło", o którym pisałam. W ogóle
            > proponowałabym zamiast amatorskich poszukiwań rzeczywiście zagłębić się w
            > podręcznik dający wiedzę podstawową.
            > Oczywiście, te wszystkie teksty już dawno mają swoje opracowanie naukowe. Są
            > to po prostu teksty z Ewangelii w jęz. starocerkiewnosłowiańskim
            (starobułgarskim)

Czy to też jest opracowane naukowo?

intellact.com/o.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_224.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_223.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_217.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_27.jpg
            Tego jest więcej niż 500 stron

Czy po kształcie czapeczek tych ludzików można określić ich narodowość czy
            plemię ?
            intellact.com/zCR/codex/optm_194.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_167.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_163.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_15.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_142.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_14.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_134.jpg
            Tu wygląda jak na czasy kiedy słońce było bogiem
            a Zarakusrto żaru kostuszem.

intellact.com/zCR/codex/optm_130.jpg
            intellact.com/zCR/codex/optm_128.jpg

> .
            > Język starobułgarski odcisnął potężne piętno na jęz. rosyjskim dlatego, że
            był
            > językiem liturgii i jako taki podstawowym językiem powstającej literatury
            > ("Żytija Światych").
            > Życze powodzenia w poszukiwaniach.
            > Natalia.
            • vasylkova Re: Jaki to język, Jakie pismo, nowe linki 23.01.04, 18:42
              Sory, ale mnie te rysunki to bardziej przypominaja krasnala Gapiszona Butenki,
              niz jakies starozytne manuskrypty......
              • annwolski Re: Jaki to język, Jakie pismo, nowe linki 23.01.04, 19:55
                vasylkova napisała:

> Sory, ale mnie te rysunki to bardziej przypominaja krasnala Gapiszona
                Butenki,
                > niz jakies starozytne manuskrypty......

A moze to starozytna bajka dla dzieci?
                Wg przyslowia czem skorupka za mlodu ...

Wez pod uwage ze ksizka ma 6*10 cm wiec te rysuneczki zajmuja 2x2 cm. Taka
                tradycja robinia mini ksiazeczek jest dzis zywa w Japoni.
                Z drugiej strony dlaczego starozytnosc musi byc pompatyczna. Np Gothic alfabet
                jest sztucznie starozytny. JA sadze ze specajalnie udziwniali pismo by je
                trudniej bylo; czytac i dodac nowobogackim antycznego splendoru. To samo
                dotyczy hieroglifow, bylo wtedy proste codzienne pismo gdy na murach rzezbiono
                U-antycznione znaki. Tak samo akapity sa celowo udziwnione zdobione jednak nikt
                nie powie ze w lasnie takimi znakami sie pisalo.

Moze ta cale pismo CR to jedna wielka zciema. Jednak mi sie wydaje ze
                wystarczyla by jedna kartka. Poco ktos by sie trudzil i pisal ich 500? Wiecej
                ci hakerzy znalezli sens w tym co dla nas jest nipojetym nonsensem. Wiec jak ?
                odwaracamy sie mowiac na niezrozumiale OSZUSTWO ? Czy moze sprobujemy razem
                sie zastanowic i podyskutowac co to jest. Dla mnie jest to ciemna magia, moze i
                jestem tylko srednio inteligentna i nigdy niepojme, jednak jestem ciekawa.
                Czy to nie wspaniale zmierzyc sie przez innych nieodgadniona historia?
                Oni uwazaja ze to jest nasze pismo. Macie jakies konrpropozycje ?

• natalia_sankowska1 Re: Jaki to język, Jakie pismo, nowe linki 26.01.04, 09:23
                  Jezu, czy ty jestes przytomna?
                  NIGDY NIKT ŻADNEGO PISMA NIE UDZIWNIAŁ!!!!!
                  KSIĄŻKI DLA DZIECI I BAJKI DLA DZIECI SĄ PRODUKTEM KULTURY ZAAWANSOWANEJ I
                  POCZĄTKI TEGO ZJAWISKA SĄ DATOWANE NA 2. POŁOWĘ XIX WIEKU.
                  Przecież Charles Perrot w XVII wieku nie pisal tego wszystkiego dla dzieci, tak
                  samo, jak bracia Grimm nie zbierali opowiesci w celu wydania książek dla
                  dzieci. A i powstawały bajki jako opowieści DLA DOROSŁYCH. Zresztą, jest to
                  osobny wyklad z historii literatury.
                  Gotyk jest, jak kazde pismi, w pewnym sensie pochodna stosowanych narzędzi.
                  W rękopisach litery zdobiono, bo pisarz koscielny w ten sposób chciał się
                  przypodobać Bogu, wysiłek wkładany w tworzenie księgi miał byc cząsteczką trudu
                  włożonego przez Stwórcę w tworzenie świata.
                  I tu mogłabym sie rozwodzić nad tematem "Historia pisma, liternictwa i
                  zależnosci kulturowo-obyczajowe na ich przykładzie". Zresztą, temat "Pismo i
                  liternictwo w słuzbie bogom" też można naświetlić. Lecz, przepraszam, wolalabym
                  to robic publicznie i dla audytorium bardziej przygotowanego. Ty masz sie
                  nauczyć podstaw. Proszę, przeczytaj WSZYSTKIE moje posty.
                  Pozdrawiam.
                  Natalia.
              • annwolski podobne rysunki 24.01.04, 03:05
                intellact.com/priv/c3/mw/lang/georgian/ms2082.jpg
                Szaty ulozone w podluzne faldy. Pewnie tak samoczynnie ukalda sie futro, a
                tradycja przedstawiania postaci przeniosla sie na szaty z bardziej lejacych sie
                materialow. To by swiadczylo o polnocnym rodowodzie.
                Poprawny wniosek?
                • ladyblue opamiętaj sie dziewczyno ;) 24.01.04, 20:30
                  ile ty masz lat? umiesz CZYTAĆ_ZE_ZROZUMIENIEM ??
                  przeczytaj sobie wszystkie odpowiedzi i sie zastanów...
                  kpisz sobie z nas? czy jesteś tak naiwna że wierzysz w te "tajemnicze obrazki"?

im wiecej czytam tym mniej wierze w to "tajemnicze pismo". i kto to niby są
                  hakerzy? i co to znaczy zhakować? pierwsze słyszę żeby "hakowac" jezyk. od
                  badań nad językiem są WYKSZTAŁCENI językoznawcy (nie wiem jaka jest dokładna
                  nazwa specjalności) którzy LATAMI pracują a nie jacyś "hakerzy".

jak juz chcesz być jak indiana jones wink to nie zapominaj ze on mial skonczone
                  studia z archeologii wink
                  • annwolski Re: opamiętaj sie dziewczyno ;) 25.01.04, 00:16
                    ladyblue napisała:

> ile ty masz lat? umiesz CZYTAĆ_ZE_ZROZUMIENIEM ??
                    > przeczytaj sobie wszystkie odpowiedzi i sie zastanów...
                    > kpisz sobie z nas? czy jesteś tak naiwna że wierzysz w te "tajemnicze
                    obrazki"?

Ja nie muszę wierzyć, jak klikniesz linki co je powyżej wpisałam to sam je
                    zobaczysz?

>
                    > im wiecej czytam tym mniej wierze w to "tajemnicze pismo". i kto to niby są
                    > hakerzy?

>i co to znaczy zhakować?

Jak to co znaczy zhakować? Użyć inteligencję do rozwiązania dla innych nie do
                    rozwiązania zagadki. No nie? Jak TIO w Matrix, Patrzy na 01010010010100101 dla
                    innych to bez sensu a dla hakera pełne sensownej treści. W tym wypadku uwżam że
                    zhakować to:

zamienić to
                    intellact.com/o.jpg
                    na to
                    intellact.com/72.wav

> pierwsze słyszę żeby "hakowac" jezyk. od
                    > badań nad językiem są WYKSZTAŁCENI językoznawcy

Skąd wiesz że ci hakerzy są niewykształceni? Wygląda tak jakbyś był może lekko
                    podkształconym językoznawcą z przerosniętą tarczycą i ambicją. Bo poco się na
                    mnie pieklisz? Uważasz że to nieciekawe?

>(nie wiem jaka jest dokładna
                    > nazwa specjalności) którzy LATAMI pracują a nie jacyś "hakerzy".

Tylko to pismo CR jest dotoąd "oficjalnie" nieznanym pismem.
                    Tak opisane "Unknown Alphabet" występuje na liście dyskusyjnej lingwinstów
                    yahoo:cybalist.

Widocznie hakerska nieokrzesana inteligencja przewyższyła wyuczoną inteligencję
                    tych twoich ekspertów.

A skoro uważasz że pismo CR jest znane to podaj mi gdzie to jest napisane?

>
                    > jak juz chcesz być jak indiana jones wink to nie zapominaj ze on mial skonczone
                    > studia z archeologii wink
                    >

Może własnie wybiorę się na studia w tym kierunku. Strasznie mnie to ciekawi
                    albo do szkoły aktorskiej, jeszczenie wiem.

Kim są ci hakerzy niewiem jeszcze mam nadzieję że kiedyś się dowiem. Jeden z
                    nich pisał kiedyś o CR tu i stąd mam namiary. Jak się dowiem to wam powiem smile
                    • wikinson mam email i co dalej???????? 26.01.04, 01:54
                      annwolski napisała:

> ladyblue napisała:
                      >
                      > > kpisz sobie z nas? czy jesteś tak naiwna że wierzysz w te "tajemnicze
                      > > obrazki"?
                      >
                      > Ja nie muszę wierzyć, jak klikniesz linki co je powyżej wpisałam to sam je
                      > zobaczysz?

> Kim są ci hakerzy niewiem jeszcze mam nadzieję że kiedyś się dowiem. Jeden z
                      > nich pisał kiedyś o CR tu i stąd mam namiary. Jak się dowiem to wam powiem smile

Mam już do nich email !!!!
                      Jak się odezwą to napisze. Tymczasem chcę się przygotować żeby niebyć taka
                      całkiem zielona. Może chcecie ich też o coś zapynać? Może byśmy napisały razem?
                      Boję się że mnie jedną oleją sad Jestem trochę podłamana.

papa smile
                • natalia_sankowska1 Re: podobne rysunki 26.01.04, 08:56
                  Kurczę, nie lubię się wyrażać publicznie, ale tym razem mnie aż korci!!!
                  Czy umiesz czytać? Czy czytasz to, co a propos twoich pytan piszą inni?
                  Ten link, odnośnie którego wypisuje ten post, Jezu, przecież jest podpisany:
                  jest to ormiański tekst rękopisany, pochodzi z 1721 r. i powstal w Gruzji
                  (nawiasem mowiąc,św. Mesrop Masztoc, Nauczyciel Wszystkich Ormian, przewraca
                  sie w grobie, gdy teksty już atrybutowane, zbadane - jak ten przytoczony, są
                  przez dyletantów (przepraszam, ale mogę się wyrazić dosadniej, jedynie mój
                  stopień naukowy mnie powstrzymuje). Czytaj kurczę, i weź się w końcu za
                  polecane ci ksiązki.
                  Dr filol. Natalia S.-S.
            • annwolski Podobny styl ramek 24.01.04, 23:53
              Podobny styl ramek jest tu:
              prodigi.bl.uk/illcat/ILLUMINBig.ASP?size=big&IllID=848
              z 1316 roku.
    • fanta-girl Rysunki 21.09.04, 14:33
      wykopuje, bo tu mowimy o rysunkach, wiec ja o troche innych:

lubnin.ishops.ru/additional_info_popup.php?pAID=3
      czyli, Рисунки Гаврилы Лубнина "Мужик собаку растил, вырастил и... отпустил"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka