Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze miejsca Rosji

17.11.05, 16:24
Moi drodzy , mam prośbe. Niech każdy z was zaproponuje wg własnego pomysłu i
uznania, najpiekniejsze miejsce w którym był albo o którym slyszal że jest
urokliwe. Jako ze moja propozycja nie mieści sie w obecnej Rosji proponuje
aby swoje typy ulokowac w granicach dawnego imperium (ussr).
Mój typ to Kaukaz, na południe od Kislovodska, nieprawdopodobne zestawienie
koloru nieba, śniegu, granitowych turni i roślinności typowej dla krajów
śródziemnomorskich( nie wiem czy biolodzy mnie nie zastrzelą..J)....Jezdziłem
tam na nartach pod koniec maja, przed wojnami, rzecz jasna...Jedno jest
pewne, przyroda została taka sama...
Obserwuj wątek
    • iwann2 Kamczatka 17.11.05, 18:44
      Byłem w tym roku. Wspaniałe klimaty, 95% samochodów ma po prawej stronie
      kierownice. Przemyt z Japonii kwitnie. Krajobrazy wulkaniczne, ludzie żyją jak
      w małym , surowym państewku w którym nie ma zasad prawa lecz luźne reguły.
      Ostry klimat i łatwo kupić bardzo dziwne przedmioty. Choćby oryginalną katanę z
      okresu II wojny światowej.Pozdrawiam.
    • color Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 18.11.05, 20:43
      skoro mowa o kaukazie to ja milo wspominam dombai, gdzie takze jezdzilem na
      nartach -nascie lat temu, a jesli chodzi o reszte dawnego "imperium", hmm...
      podobalo mi sie swego czasu miasto chabarovsk tudziez wladywostok gdzie bywalem
      kilka razy.

z tego ostatniego zapamietalem przeciekawy epizod na lotnisku (niestety, mimo
      posiadania aparatu nie zdazylem zrobic zdjecia)- przed kolujacym na pasie
      startowym/ladowym samolotem jechal facet na rowerze, z napisem na plecach
      "follow me" smile
    • demka Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 22.11.05, 23:07
      Ja pamiętam z głębokiego dzieciństwa pewne magiczne miejsce w ówczesnym jeszcze
      Leningradzie. Nie jestem w stanie sprecyzować dokładnego adresu, ale przepytam
      rodzinę na okoliczność. W każdym razie była to jakaś kamienica, gdzie
      mieszkaliśmy podczas pobytu w owym mieście. I było tam podwórko, gdzie był plac
      zabaw, na którym stał wykuty z kamienia, naturalnych rozmiarów SŁOŃ!! Niczego
      nie pamiętam stamtąd tak dobrze jak tego słoniasmile)Ciekawe czy jeszcze tam stoi?
      • mpieczara Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 23.11.05, 11:43
        Ależ zboeg okoliczności, wprost niewiarygodne. I ja mieszkałem w dzieciństwie w
        tej kamienicy gdzie na podwórku stał słoń. Adresu nie pamiętałem więc zapytałem
        Mamę.Onoa przechowuje korespondencję z tamtego okresu.Dzięki niej wiem wiem że
        to Siewierskaja 14.Pozdrawiam Cię , Demko. Dochodź do zdrowia!!
        • fanta-girl Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 23.11.05, 15:09
          Demka, a Ty chora?
          Znowu migdalki???
          • demka Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 23.11.05, 17:17
            Ano jakoś tak znowu podupadłam..Jak zwykle u mnie - sprawa gardłowasmile)
        • fanta-girl Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 23.11.05, 15:16
          No wiec ja:
          napewno uwielbiam Moskwe.
          W Chabarowsku byłam w zimie i jakos mnie nie urzekł. Pamietam z niego knajpe
          chinska, ktora byla na maxa tania i na maxa specyficzna.

Napewno jest tez tak, ze jak sie jedzie pociagiem, to ogrom tej Rosji az przytlacza.
          Zarowno od naszej granicy i w strone dajmy na to Mongolii. Pusto, zielono,
          czasem jakies bloki w lesie.

Mysle, ze moglby byc Bajkal (tak banalnie), ale widzialam go tylko z okien pociagu.

Zolotoje Kolco mi nie podeszlo. Takie cepelio-wskie.

Tak mysle i mysle i ze smutkiem musze stwierdzic, ze slabo znam Rosje.
          Kraje ościenne Uzbekistan, Kazachstan a i owszem, ale Rosję slabo.

Bardzo chce pojechac do Murmańska i do Karelii. I mysle,ze to bedzie moj typ nr
          1 za czas jakiś smile
        • demka Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 23.11.05, 17:24
          Rzeczywiście niesamowite!! Ależ ten świat mały... A pamiętasz może tamtejszego
          dozorcę, który ścigał dzieciarnię za stawianie babek z piasku na chodniku??
          • mpieczara Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 23.11.05, 18:32
            Stiepan miał na imię. Emerytowany wojskowy, coś miał z nogą Sztywna była i o
            prostej chodził. Złote zęby to jego druga cecha charakterystyczna, dał mi w
            prezencie medal z Leninem. Mam go do dzisiaj.Wisi jako klapa do judasza w
            drzwiach wejściowych mojego domu.Przed kamienicą ustawiała się latem beczka z
            kwasem chlebowym. Beczka zamontowana była na Zile. Gigantyczne kolejki się
            ustawiały, Stiepan wtedy przepoczwarzał się w oficera i dowodził kolejką. A czy
            pamiętam go z babek z piasku. Przypominam Ci Demko że jestem starszy od Ciebie
            o dziewięć lat więc kiedy ty stawiałaś babki w piasku ja już stawiałem na
            zupełnie inne babki, bynajmniej nie z piasku.Jednakowoż w dzieciństwie baby z
            piachu lepiłem.....
            • demka Re: Najpiękniejsze miejsca Rosji 23.11.05, 18:51
              To stary jesteś jak Troja!!smile) No ja miałam wtedy lat 3. Więc pewnie ogrom tego
              słonia zrobił na mnie wrażenie, które trzyma do dziś.
              • mpieczara Karelia 24.11.05, 09:21
                Piękna jest też Karelia. Pamiętasz Natka zeszłoroczny czerwiec i spływ kajakowy
                z jeziora Nijuk do Kamiennego?Informuję Forumowiczów że Demkę by zamknęli za
                naruszenie strefy nadgranicznej. Pewnie siedziałaby do dzisiaj gdyby nie raban
                którego narobila na pół Rosji i gdyby nie to ze wódy było pod dostatkiem. Jesli
                macie ochotę to możemy taki spływ jeszcze raz zorganizować, tam jest jak w
                bajce tylko muszki-meszki zeżreć chcą żywcem ale i na nie są sposoby.Bajdarki
                typu Tajmien są na miejscu a noclegi pod namiotami....
                • demka Re: Karelia 24.11.05, 10:04
                  Miszka!! A pamiętasz stodołę na Mazurach? Co to deszcz nas złapał a w
                  spółdzielni mieli tylko pomarańczówkę? Od tej pory to wolałabym się trucizny
                  napić!! Albo jakżeśmy się stoczyli po sianie na tamtych na dole??!!
                  • mpieczara :)) 24.11.05, 10:21
                    A ten wieśniak na którego byśmy się stoczyli wszędzie gdzie wlazł pytał o
                    klozet bo mu się sikać chciało....
                    • demka Re: :)) 24.11.05, 15:10
                      Widzę, że zmierzamy do szczegółów naszych przygód i tym samym zbaczamy z tematu
                      wiodącego jakim są najpiękniejsze miejsca w Rosji...
        • beago pójdę tam:)))) 17.12.05, 23:15
          pomieszkuję w Petersburgu, wybiorę sie sprawdzić, czy słoń stoismile))))))
    • san47 CHATYŃ 18.12.05, 21:55
      Nie Katyń a Chatyń właśnie.Między Mińskiem a Wilnem zdecydowanie bliżej Wilna
      ale jeszcze na Białorusi.Polana w lesie gdzie była wieś której mieszkańców
      Niemcy zagonili do stodoły i tam spalili.Ocalał"starik" który wybrał się do
      lasu po drewno no i jego bardzo ekspresyjny pomnik z martwym wnukiem na rękach
      wita odwiedzających.W miejscach gdzie kiedyś były spalone chaty zbudowano z
      kamienia kominy jak pozostałość zgliszcz,na mich tablice z nazwiskami
      mieszkających tu przed zagładą ludżmi npTania l.4 Iwan l.58 maria l.16
      itp.kominy te zakończone zdalnie sterowanymi dzwonami i słychać tylko z różnych
      stron polany dzwięk dzwonów bijących na trwogę.Nigdy tego nie zapomnę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka