Dodaj do ulubionych

co wybrac??

08.09.04, 17:31
przypadkowo odpowiedzialam na watek na forum "Psychologia", ale to forum
wydaje mi sie sympatyczniejsze i bardziej pomocne....

od prawie 2 lat jestem w szczesliwym zwiazku, niestety z Niemcem. a niestety
dlatego, ze ja jako Polka nie moge w jego kraju normalnie funkcjonowac. jako
studentka mam 90 dni pozwolenia na prace, a zadna firma nie chce nikogo
zatrudnic na 3 mies. w roku.
mam 28 lat, skonczone studia w Polsce, 2 lata doswiadczenia zawodowego, ale
zachcialo mi sie wyjechac do Niemiec nauczyc jezyka, poznalam "jego" i tak
juz tu 2 lata jestem. mam jakies dorywcze prace, robie drugiego magistra
(zeby cos tu robic), ale mojemu mezczyznie brakuje jeszcze 2 lat do
skonczenia studiow (tutaj wszyscy tak wolno studiuja). no i jest mlodszy ode
mnie, wiec sie wszystko wydluza.
jestem szczesliwa i zakochana, ale mam wrazenie, ze marnuje czas w Niemczech.
chcialabym miec mozliwosc pracy,robienia czegos w moim zawodzie, decydowania
o wlasnym zyciu, rozwijania sie, a nie tylko tak przeczekuje.
a jesli cos nam nie wyjdzie, to za 2 lata, z 30 na karku, zostane na lodzie.
a wtedy moze byc juz za pozno na jakas sensowna prace w Polsce.
moze wrocic, ale nie wyobrazam sobie zwiazku na odleglosc, nie wiem, czy
wytrzymam. zreszta co to za zycie: praca, chlopak daleko, spotkania raz na
kilka mies.
juz sama nie wiem, co mam zrobic, psychicznie nastawiam sie na powrot, ale
nie wyobrazam sobie siebie bez niego....

ratunku........
Obserwuj wątek
    • menadka Re: co wybrac?? 08.09.04, 18:20
      Cóż, związki na odległość mają bardzo marne szanse powodzenia, więc taką
      koncepcję od razu proponuję odrzucić.
      2 lata to spory kawałek czasu. Nie myśleliście o małżeństwie ? To zdaje się
      zmieniłoby diametralnie Twoją sytuację, bo dostałabyś obywatelstwo i mogłabyś
      robić karierę tam.

Pozdrawiam
    • blondangel Re: co wybrac?? 08.09.04, 18:26
      Szkoda, ze nie napisalas z jakiego miasta jestes.... Ja mieszkam w Niemczech
      bardzo dlugo, mam tez obywatelstwo, wiec to jest inna sytuacja. Ale znam na
      uniwerkz duzo dziewczyn z Polski, pracuja bez problemu. Maja zalatwiony pobyt
      na okres studiow, nie rozumiem dlaczego Ty masz tylko na 3 mies. jesli masz gg,
      to wejdz, pogadamy (2541858). I glowa do gory, jesli sie kochacie, zawsze jest
      wyjscie, trzeba moze troche sie nagimnastykowac. Nie rezygnuj z niego!
      • zapamietajhaslo Re: co wybrac?? 08.09.04, 22:56
        pobt mam oczywiscie, ale chodzi o pozwolenie na prace. w przypadku studentow: 90
        dni w roku. i nie ma wyjatkow od tego niestety. no chyba, zeby jakas firma
        chciala mnie i tylko mnie zatrudnic, to musialaby sie zwrocic do urzedu pracy o
        pozwolenie, ale jako ekonomistka nie jestem niestety specjalista jedynym w swoim
        rodzaju....

ktos mowil o malzenstwie: tak, to zmieniloby moja sytuacje, ale on ma 25 lat i w
        tym wieku w Niemczech po prostu ludzie nie pobieraja sie. zreszta dlatego
        wychodzic za maz, zeby miec pozwolenie na prace?????
    • abere8 Zwiazki na odleglosc 08.09.04, 23:48
      Chcialabym powiedziec, ze zwiazki na odleglosc dzialaja! :-) Z moim mezem od
      poczatku w takim zwiazku bylismy - najpierw odleglosc Warszawa-Krakow, a potem
      Warszawa-Boston... Do tego przez 4 lata. Odleglosc Polska-Niemcy wydaje mi sie
      smiesznie mala, toz to prawie co miesiac mozna sie widywac, pociagi kursuja,
      dzwonic tez mozna tanio przez rozne karty, internet jest, ja naprawde nie widze
      problemu :-) Wiadomo, to nie to samo co mieszkanie razem i widywanie sie na co
      dzien, ale ja bym bala sie tak tylko siedziec i studiowac, a doswiadczenie
      zawodowe w lesie.
      • anula36 Re: Zwiazki na odleglosc 08.09.04, 23:52
        Nie kazdy lubi zwiazki na odleglosc, janie wiec jestem w stanie zrozumiec
        autorke postu. Ale co to u licha znaczy ze w Nemczech 25 letni ludzie nei
        pobieraja sie!!
        Rozumiem,ze nie zalezy im rowniez na byciu blisko i ulatwieniu zycia
        ukochanemu/ukochanej.
        • zapamietajhaslo Re: Zwiazki na odleglosc 09.09.04, 18:34
          niestety nie pobieraja sie. tutaj konczenie studiow w wieku 28-30 lat jest
          normalne. nikt tez nie zaczyna studiow tuz po maturze, najpierw faceci pracuja
          rok spolecznie, w zastepstwie sluzby wojskowej, potem czesto jakis wolontariat w
          np. Afryce rok czy dwa, no i do tego 4-letnie studia robi sie w lat 7. czyli
          taki 25 ma za sobo 5 semestrow studiow. a czy w Polsce jest powszechne
          malzenstwo na II, III roku - tez nie. w Niemczech granica "doroslego zycia"
          mocno jest przesunieta!
          mowienie w tym momencie z moim chlopakiem o slubie nie ma sensu. chyba, ze ozeni
          sie ze mna dla pozwolenia o prac, co byloby przynajmniej malo romantyczne.......
    • oxygen100 Re: co wybrac?? 12.09.04, 18:33
      jezu juz myslalam ze zamierza cie puscic z dymem jak kiedys jego ziomkowie
      naszych ziomkow i nie tylko (sorry to pewnie wcale nie smieszne ale nie moglam
      sie powstrzymac)
      • zapamietajhaslo Re: co wybrac?? 12.09.04, 21:22
        malo smieszne, szczerze mowiac nie wiem, gdzie ten zart zobaczylas/es.
        jakby byl np. Wlochem to byloby dla Ciebie mniej smiesznie a bardziej romantycznie?
        a jakie to sa "powazne" problemy? bo ja myslalam, ze wybor, ktory stoi przede
        mna dotyczy wlasciwie mojej calej przyszlosci? chyba, ze jesli mi cos z moim
        chlopakiem nie wyjdzie i np. za 3 lata jako 31-latka wroce do Polski, to kazdy
        pracodawca z radoscia mnie zatrudni i decyzja o pozostaniu w zwiazku, i co za
        tym idzie za granica, nie zamykam sobie drogi do mozliwosci pracy w POlsce?
        jesli tak, to rzeczywiscie wiem juz, co Cie tak smieszy.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka