01.03.10, 14:29
Czy ktoś ma takiego pieska? Chciałabym zakupić ale z drugiej strony
się waham. Mieszkam w bloku z dużą niezagospodarowaną przestrzenią
wokoło, pola, zieleń, lasy. Czy ktoś może się podzielić
doświadczeniami?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Akita inu 01.03.10, 16:47
      Zdecydowanie nie jest to pies do bloku i nie jest to pies dla osoby nie
      posiadającej ogromnego doświadczenia z psami i potężnej wiedzy kynologicznej.
      Jest to pies bardzo trudny, wymagający bardzo dużo ruchu, mający tendencję do
      ucieczek, zazwyczaj agresywny wobec obcych zwierzat a często wobec obcych ludzi,
      mało towarzyski, nieufny wobec człowieka. Ale za to piekny i doskonały stróz, o
      niebywale silnym instynkcie terytorialnym. W mieszkaniu zazwyczaj się
      przegrzewa, staje się postrachem sąsiadów i innych psów w okolicy, ucieka.
      Sierść wymaga pielęgnacji, która jest nie tyle trudna co dośc czasochłonna -
      wysuszenie futrzaka po kąpieli to nie mniej niż 2-3 godziny ze specjalną
      suszarką. Żeby naprawdę kochac akitę, trzeba kochać szpice i psy pierwotne w
      ogóle, trzeba kochac ten typ niezależności, indywidualizm, życie niejako obok
      psa a nie z psem. Nie jest to pies pupilek, pies przytulanka. Bardzo bardzo
      trudna rasa.
      • blue.berry Re: Akita inu 01.03.10, 17:50
        podpisuję się wszystkimi kończynami pod odpowiedzią semi.
        mogę jedynie dodać, ze swojego czasu na osiedlu na którym mieszkałam, ludzie
        mieli sukę akitę - ich spacery polegały głownie na unikaniu innych ludzi z
        psami. suka zawsze chodziła na smyczy bo sobie po prostu nie umieli z nią
        poradzić. to nie jest dobre życie dla takiego psa.
      • tytus888 Re: Akita inu 25.07.13, 01:52
        Nie należy demonizować,nie jest tak żle z tą rasa.Nasza suczka jest b.towarzyska,a wszystkie dzieci z sąsiedniej podstawówki kochają pieska i bez obaw podchodzą i głaskają,ale wobec innych psów już nie jest taka łaskawa-na spacerze zawsze jest na smyczy,więc nie wiem,czy jest psiożerna! Do sąsiadów się przyzwyczaiła i jest ok!
    • danikkay Re: Akita inu 03.03.10, 22:08
      Nie wiem na jakich cechach charakteru zależy Ci szczególnie w Akicie, ale
      poczytaj też może o Shiba Inu- przede wszystkim są mniejsze i nieco bardziej
      kontaktowe lecz posiadają silny instynkt myśliwski.
      • sanyu Re: Akita inu 04.03.10, 11:20
        Dzięki za odpoweidzi. Zastanawiam się nad akitą i zaczynam się
        poważnie wahać ze względu na to że mogłabym mu poswiecic czas tak
        naprawde tylko wieczorami i w weekendy. Czy młody piesek jest
        spokojny czy też sprawia problemy i wszystko gryzie? Co do
        mieszkania to mam w nim zimno bo właściwie nie włączam ogrzewania
        także to jestesmy w stanie przeskoczyc. Shiba jak rozumiem jest
        bardziej przyjazny i lepiej znosi warunki mieszkaniowe?
        • blue.berry Re: Akita inu 04.03.10, 13:35
          jeśli możesz psu poświecić czas tylko wieczorami i w weekendy to w ogóle
          powinieneś zrezygnować z psów pracujących / myśliwskich.
          akita to pies myśliwski który dziennie powinien spędzić przynajmniej 2 godziny
          na dworze, na swobodny spacerze, najlepiej na łące / polu. dodatkowo w pierwszym
          roku życia akcie trzeba poświęcić sporo czasu na naukę wychowanie socjalizację.
          ten pies zostawiony sam sobie na wiele godzin w mieszkaniu bez solidnego
          porannego spaceru będzie po prostu to mieszkanie sukcesywnie niszczył.
          shiba aktualnie klasyfikowana jest jako pies do towarzystwa ale trzeba pamiętać
          ze to również pies myśliwski który tak samo wymaga sporo ruchu i zajęć. i
          również fachowego wychowania bowiem jest agresywny w stosunku do innych psów
          oraz usiłuje zabić wszystko co nie zdąży uciec a jest mniejsze od niego (ptaki,
          koty, gryzonie).
          ogólnie - rzeczywiście trochę lepszy wybór niż akita w opcji "mieszkanie w
          bloku, czas tylko w weekendy".

w mojej opinii przy opisanych przez ciebie warunkach mieszkalno/czasowych akita
          nie jest psem dla Ciebie.

tutaj pare ciekawostek:
          www.akita.pl/akita-pol.htm
          • semi-dolce Re: Akita inu 04.03.10, 14:28
            > w mojej opinii przy opisanych przez ciebie warunkach mieszkalno/czasowych akita
            > nie jest psem dla Ciebie.

W mojej też nie.

A co do niszczenia itd. przez młodego pieska - młode pieski rzadko bywają
            spokojne, zazwyczaj niszczą i gryzą. A akita dla osoby nie mającej sporego
            doświadczenia i obycia z psami to porywanie się z motyka na słońce. To naprawde
            bardzo bardzo trudny i wymagający pies. Akita nie jest psem do towarzystwa, to
            pies pracujący, to pies, który poluje, ma bardzo silny instynkt, to pies który
            często bywa agresywny wobec innych psów nie będacych jego stadem.
    • sanyu Re: Akita inu 05.03.10, 17:22
      Ciekawe, bo troche inaczej pisza o akitach tutaj www.akity-inu.pl/ Nadal
      nie zdecydowalam, ale nie jestem fanka psow malych ozdobnych, nie zamierzam
      zwierzaka nosic w torebce itp. Poza tym moze w domu bedzie ktos kto bylby w
      stanie zajac sie psem pod moja nieobecnosc, no ale nadal debatuje i szukam
      odpowiedzi.
      • tenshii Re: Akita inu 05.03.10, 20:58
        Akity SĄ ciężkie w prowadzeniu.
        A miłośnicy każdej rasy powiedzą Ci, że dana rasa jest idealna.
        Może dlatego na tej stronie tak piszą.
        Dla właściciela labka, amstaffa, doberamana, akity, yorka, hihtzu, komondora i innych jego pies, jego rasa jest najlepsza dla rodziny i wogóle idealna.

Jest wiele dużych psów, które są ładne ale lżejsze w prowadzeniu.
      • semi-dolce Re: Akita inu 06.03.10, 09:57
        Jak to inaczej piszą? Dokładnie tak samo:

"Swego pana darzy wielkim uczuciem, zachowując jednak stosowny dystans wobec
        jego przyjaciół."

"Choć naprawdę uwielbia swego pana, nie objawia tego nieodstępowaniem go na
        krok. Minusem charakteru akity jest silnie rozwinięty instynkt dominacji, co
        wyklucza przyjazne stosunki z jego współbraćmi. Każdy pies wchodzący na jego
        terytorium będzie uważany za intruza, któremu należy dać nauczkę."

"Mimo że nasz japończyk nie ma w sobie sportowej żyłki, trzeba mu zapewnić
        codzienną porcję aktywności"

"Najlepiej czuje sie jako stróż posesji, jest to bowiem rasa o bardzo silnym
        instynkcie terytorialnym, a tu silnie zaspokoi potrzebę pilnowania swojego
        terytorium. Nie najlepszym pomysłem jest trzymanie go w bloku. Spacery na psi
        placyk cieszą go w wieku szczenięcym, natomiast w miarę dojrzewania bierze górę
        pierwotny instynkt stada. Akita będzie usiłował podporządkować sobie pozostałe
        psy z podwórka, wypowiadając zdecydowaną walkę buntownikom. Miłe początkowo
        spacery w pobliżu domu mogą przerodzić się w ucieczki właściciela akity na widok
        każdego innego psa."
    • noname2002 Re: Akita inu 07.08.13, 23:50
      Bardzo agresywne psy, trzeba mieć doświadczenie w hodowli i tresurze psów, żeby mieć akitę.
    • tantooo Re: Akita inu 25.02.16, 21:51
      Powiem krótko są to bardzo wierne psy oddają się bez reszty swojemu właścicielowi oczywiście one same wybierają sobie właściciela taki mają charakter tak samo jest dominacją robią to zupełnie inaczej niż europejskie psy i robią to na różne sposoby więc sami musicie wyczuć co jest dominacją a co nie . I radził bym nie spuszczac ich ze smyczy w lesie są to w końcu szpice moja akita raz puściła się za dzikiem trochę mnie to kosztowało . Ale jeżeli chcecie mieć akite to polecam wierny pies jak żaden inny!!!
    • m_butterfly Re: Akita inu 08.09.16, 07:31
      Wiem, ze posty starsze i pewnie piesek został już wybrany ale może ktoś ma podobne dylematy... Od roku mam Akitę i moze to jeszcze za mało żeby się wypowiadać ale wg mnie co pies to charakter. Moja Akita nie jest groźna, choć jest jedna osoba na osiedlu którą zawsze obszczekuje(jak się dowiedzieliśmy ta osoba dmuchała jej dymem papierosowym w pysk-więc ma co chciała:) ) To pies bardzo towarzyski, jest zawsze tam gdzie my a gdy wracamy z pracy i jesteśmy w domu to nie ma opcji żeby wyszła bez nas na dwór(mieszkamy w domku jednorodzinnym z ogrodem). Pies cudowny, ale indywidualista, mądry ale tą mądrość zazwyczaj pokazuje jak jej się opłaca (smaczki). Jeśli miałabym z nim mieszkać w bloku to jednak bardzo bym się zastanowiła, bo zwyczajnie to duży pies, który potrafi głośno szczekać i wyć do księżyca i myślę że sąsiedzi mogliby tego nie zdzierżyć, a poza tym gubi bardzo dużo sierści. U nas generalnie pozdejmowaliśmy wszystkie dywany, bo z podłogi łatwiej zebrać sierść . Inna sprawa że piesek lubi się poruszać i blok to chyba średni pomysł. My mamy ten komfort, że wychodząc do pracy zostawiamy ją na podwórku i może pobiegać. W domu natomiast jak nie ma zajęcia to uwielbia rozrywać np poduszki albo cokolwiek w czym wyczuje gąbkę, więc zostawianie takiego pieska w bloku w przedmiotami które ma na wysokości pyska albo i wyżej (wszak ma długie łapy i spokojnie zdejmie coś z kredensu czy stołu w kuchni ) to dla mnie średni pomysł. Pomijając że skacze jak kozica i wskoczenie na prostych niemal nogach na kanapę to dla niej pikuś:) Dziś nam właśnie uciekła z podwórka i modlę się żeby nie wpadła pod jakiś samochód, mieszkamy niedaleko lasu i ogólnie pół i poszła właśnie w pola, mąż mnie przywiózł do pracy a teraz pewnie gdzieś tam za nią gania:) Oby wróciła bezpieczna... Takie uroki życia z Aki, ale nadal uważam że to cudowny pies, nasz akurat bardzo przyjacielski, rzadko kiedy nawet przy pierwszym kontakcie na kogoś szczeka, zazwyczaj to jest niesamowita radość, skakanie z tej radości i lizanie :) Czy to pies stróżujący? hmmm my się smiejemy że włamywacza by wpuściła i pokazała gdzie co jest, ale to nasz sunia. Znamy samca tej rasy, tylko 2 miesiące starszego od niej i nagle stał się agresywny do innych zwierząt i ludzi. Oby naszej to nie dopadło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka