kaja-333
20.08.17, 16:37
Witam serdecznie. Mam takie pytanko. Jesteśmy tuż przed kupnem pieska - szczeniaka. Proszę, doradźcie, który z tych dwóch piesków będzie najlepszy do domu ( mieszkania w bloku) z dzieckiem autystycznym ( wysokofunkcjonujący autyzm, 13 latek bardzo samotny) ? Byłam zdecydowana na maltańczyka, ale przeraziły mnie opinie, że to pies, którego nie da sie nauczyć sikania na dworze, z którym wychodzi sie nawet 2 razy w nocy... Przyznam, że miałam 9 lat sikającą wszędzie w domu jamniczkę i nie chcę powtórki z rozywki... Mieszkanie musiałam remontować, malowanie, wymiana mebli... A cavalierek? Podobno to "ideał" .... Już byłam zdecydowana na niego, ale znów ktoś mi nagadał, że " to spaniel i głupi jak spaniel". Może jest tu ktoś, kto ma te rasy i móglby sie wypowiedzieć... Nie przerażają mnie żadne wady psa oprócz załatwiania swoich potrzeb w domu. Mam świadomosć, zę z pieskiem trzeba pracować i go nauczyć wielu rzeczy. Po tym jednak, jak miałam jamniczkę, wiem, ze nie każdy psiak załapie :(. Chcemy pieska towarzyskiego, opiekuńczego, oddanego... Którego wybrać? A może.... shih tzu ?