kiniawow 01.09.05, 16:36 Dlaczego nie wolno kąpać szczeniaka przed drugim szczepieniem.Przecież jak jest brudny tym ma więcej zarazków i jest bardziej podatny na choroby. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-beagle Re: kąpiel 01.09.05, 19:46 Zarazki to element rzecywistości i kąpiel nie pozbawi psa zarazów.Chyba w to nie wierzysz.Sierść psa ma natutalną ochronę przed zarazkami i brudem.Wystarczy go opłukać jeżeli wytarza się w błocie.Kąpać jak najrzadziej pies to nie jest stworzenie stworzone do kąpieli.Wiem ,że na tym forum są miłośnicy kąpanią psów. Ja jestem temu przeciwna.Swoich psów nie kapię wcale a są czyste i wygrywaja na wystawach.Wystarczy szczotkowanie Odpowiedz Link
anulcik Re: kąpiel 22.09.05, 12:36 b-beagle napisała: > Kąpać jak najrzadziej pies to nie jest > stworzenie stworzone do kąpieli.Wiem ,że na tym forum są miłośnicy kąpanią > psów. Ja jestem temu przeciwna.Swoich psów nie kapię wcale a są czyste i > wygrywaja na wystawach.Wystarczy szczotkowanie Mam pytanie: Zamierzam kupić yorka. Jak często powinnam go kąpać? Czy na prawdę wystarczy tylko opłukać i będzie miał czyste włosy? Czy jednak takie rasy z włosami trzeba częściej? Odpowiedz Link
ohida Re: kąpiel 24.09.05, 14:30 Z yorkami jest troszkę inaczej, bo ta rasa ma włosy, nie sierść (bez gęstego podszerstka). Podobnie jak ludzkie włosy będą się przetłuszczały, jeśli piesek nie jest strzyżony, to długi włos nie będzie ładnie się prezentował. Co do częstotliwości, to zobaczysz na bieżąco, jak psiak wygląda. O ile pies nie jest wystawiany, to naprawde o wiele wygodniej jest stwora ostrzayc :) Odpowiedz Link
ela.kowalik Re: kąpiel 24.09.05, 16:36 Mój kolega ma yorka-miniaturkę, suczkę ważącą 2,5 kg i kąpie ją latem co dwa tygodnie. Tłumaczył mi, że przetłuszczona sierść łatwiej zbija się w kołtuny, trudniej ją rozczesać – nawet przy codziennym szczotkowaniu a yorczunia ma temperament dosyć konkretny i szarpania nie zniesie. Tylko, że niestety kosmetyki wyłącznie San Bernarda + specjalnie sprowadzany gdzieś zza granicy olej palmowy. Późną jesienią i zimą kąpie małą raz na miesiąc. Odpowiedz Link