01.09.05, 16:36
Dlaczego nie wolno kąpać szczeniaka przed drugim szczepieniem.Przecież jak
jest brudny tym ma więcej zarazków i jest bardziej podatny na choroby.
Obserwuj wątek
    • b-beagle Re: kąpiel 01.09.05, 19:46
      Zarazki to element rzecywistości i kąpiel nie pozbawi psa zarazów.Chyba w to
      nie wierzysz.Sierść psa ma natutalną ochronę przed zarazkami i brudem.Wystarczy
      go opłukać jeżeli wytarza się w błocie.Kąpać jak najrzadziej pies to nie jest
      stworzenie stworzone do kąpieli.Wiem ,że na tym forum są miłośnicy kąpanią
      psów. Ja jestem temu przeciwna.Swoich psów nie kapię wcale a są czyste i
      wygrywaja na wystawach.Wystarczy szczotkowanie
      • anulcik Re: kąpiel 22.09.05, 12:36
        b-beagle napisała:
        > Kąpać jak najrzadziej pies to nie jest
        > stworzenie stworzone do kąpieli.Wiem ,że na tym forum są miłośnicy kąpanią
        > psów. Ja jestem temu przeciwna.Swoich psów nie kapię wcale a są czyste i
        > wygrywaja na wystawach.Wystarczy szczotkowanie

Mam pytanie:
        Zamierzam kupić yorka. Jak często powinnam go kąpać? Czy na prawdę wystarczy tylko opłukać i będzie miał czyste włosy? Czy jednak takie rasy z włosami trzeba częściej?
        • ohida Re: kąpiel 24.09.05, 14:30
          Z yorkami jest troszkę inaczej, bo ta rasa ma włosy, nie sierść (bez gęstego
          podszerstka). Podobnie jak ludzkie włosy będą się przetłuszczały, jeśli piesek
          nie jest strzyżony, to długi włos nie będzie ładnie się prezentował.
          Co do częstotliwości, to zobaczysz na bieżąco, jak psiak wygląda. O ile pies
          nie jest wystawiany, to naprawde o wiele wygodniej jest stwora ostrzayc :)
          • ela.kowalik Re: kąpiel 24.09.05, 16:36
            Mój kolega ma yorka-miniaturkę, suczkę ważącą 2,5 kg i kąpie ją latem co dwa
            tygodnie. Tłumaczył mi, że przetłuszczona sierść łatwiej zbija się w kołtuny,
            trudniej ją rozczesać – nawet przy codziennym szczotkowaniu a yorczunia ma
            temperament dosyć konkretny i szarpania nie zniesie. Tylko, że niestety
            kosmetyki wyłącznie San Bernarda + specjalnie sprowadzany gdzieś zza granicy
            olej palmowy. Późną jesienią i zimą kąpie małą raz na miesiąc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka