Dodaj do ulubionych

coccer spaniel

04.10.05, 09:52
Witam,
mysle o kupnie coccer spaniela i chcialabym sie dowiedziec jakie sa
orientacyjne ceny szczeniat rodowodowych i nierodowodowych.Moze ktos zna
dobra hodowle na dolnym slasku.Podpowiedzcie chociaz gdzie moge sie tego
wszystkiego dowiedziec
dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • orvokki Re: coccer spaniel 04.10.05, 10:54
      Cena szczenięcia z rodowodem od 800 zł w górę, najczęściej ok. 1000 zł.
      Oczywiście odradzam kupno psa bez rodowodu, przede wszystkim z uwagi na
      zdarzające się (zwłaszcza u złotych psów) problemy z charakterem. Tak jak w
      przypadku każdego szczeniaka, należy kupować u hodowcy, a nie gdzieś na bazarku
      - to pozwala nam zapoznać się z warunkami odchowu szczeniaków i co najważniejsze
      zobaczyć matkę szczeniąt i jej zachowanie. Warto poszukać hodowli, która
      przeprowadza rodzicom szczeniąt badania oczu, to najpoważniejsza właściwie
      choroba z jaką można się zetknąć u tej rasy, dysplazja z uwagi na niewielkie
      rozmiary nie jest tak poważnym problemem, ale oczywiście prześwietleni rodzice
      to zawsze dodatkowy plus.
      Portal i forum o spanielach: www.spaniele.pl - na forum są również
      ogłoszenia o sprzedaży szczeniąt.
      Jakie umaszczenie Cię interesuje?
      P.S. Prawidłowa pisownia to COCKER spaniel :o)
    • ela.kowalik Re: coccer spaniel 04.10.05, 13:52
      Chyba chodzi Ci o COCKER spaniela? :-)
      Nie kupuj psa bez metryki, a przed zakupem MUSISZ sprawdzić, czy rodzice
      szczeniaka zostali badani pod kątem wad genetycznych. To bardzo ważne. Inaczej
      ryzykujesz zakup ciężko chorego psa, z którym będą same problemy. Cockery nie
      są łatwą rasą, osobiście polecałabym Cavaliera (Cavalier King Charles Spaniel)
      Odradzam szybki i nieprzemyślany zakup, lepiej przez dłuższy czas odkładać
      pieniądze na pieska, niż kupić taniego szczeniaka, które może wyrosnąć na
      jakieś schorowane, spanielopodobne stworzenie.
      Tu jest ciekawa hodowla cockerów:
      www.cocker.krakow.pl/
      Poza tym jeśli wpiszesz w google cocker spaniel, to znajdziesz masę stron na
      temat tej rasy i adresy innych hodowli. Powodzenia :-)
      • orvokki Re: coccer spaniel 04.10.05, 18:56
        Cocker spaniel przy rozsądnym podejściu może być psem dla niedoświadczonego
        przewodnika - byle chciało mu się zdobywać wiedzę i pracować z psem. Dla mnie
        nasza cockerka była pierwszym w życiu psem, dlatego przed zakupem obczytałam się
        mądrych książek (polecam wszystkie książki Zofii Mrzewińskiej), kupiłam
        szczeniaka z rodowodem i pierwsze kroki po zakończonej kwarantannie
        poszczepiennej skierowałam do dobrego przedszkola dla szczeniąt.
        Nasłuchałam się róznych dziwnych historii o cockerach: że głupie, że
        agresywne... ja dzięki włożonej w naszą suczkę pracy mam psa zdobywającego
        wysokie lokaty na zawodach, biorącego udział w pokazach szkolenia, grającego w
        serialu... a przede wszystkim uroczą i niekłopotliwą towarzyszkę codzienności.
        • a_na Re: cocker spaniel 05.10.05, 18:49
          Myslę,że orvokki napisała wystarczająco,jak na początek.
          Ja także polecam kupno psa z rodowodem,z dobrej ,wybranej,hodowli.
          Jako pierwszy spaniel idealnie sprawdzają sie cockery kolorowe,czyli czarno-
          białe,niebiesko-srebrne,biało-złote itp.w tej rasie charakter jest zależny od
          umaszczenia.
          • dziunia1602 Re: cocker spaniel 05.10.05, 21:11
            Tylko musisz zwrócić uwagę,iż cocker spaniel to rasa mysliwska,więc są to psy
            które rozpiera energia,są wręcz wulkanami,szczęśliwy cocker to wybiegany,który
            może wyszaleć się na całego,nie można zamknąć spaniela w czterech ścianach na
            cały dzień - bo może się to skończyć źle albo dla jego psychiki albo dla domu.
            Dlatego ważna jest dobra hodowla,ponieważ pseudohodowcy nie patrzą na takie
            detale jak psychika,dysplazja czy choroby oczu.

Ja też od razu po zakupie chodziłam do przedszkola,więc słucha się pańci psisko
            i nie miałam problemów wychowawczych :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka