Dodaj do ulubionych

DOG ARGENTYŃSKI

11.10.05, 10:01
Mam DOga argentyńskiego - proszę o jakieś opinie na jego temat, szczególnie
czyjest to rasa bezpieczna do trzymania w domu, czy zdarzają się jakieś
nieoczekiwane reakcje, jestem już odrobinę doświadczony w hodowli dużych
psów , ale tą rasę mam po raz pierwszy a wziąłem go młodego, ale już
dorosłego - 1,5 roczny, poprzedni właściciel się go po prostu chciał pozbyć.
Na razie jest miły i sympatyczny, ale ma ogromną siłę....
Obserwuj wątek
    • szablonowe Re: DOG ARGENTYŃSKI 11.10.05, 10:18
      hej. mam od stycznia doga argentynskiego. wzielam ja, bo to suka, gdy miala 13
      miesiecy od zaprzyjaznionego hodowcy, ktory rowniez musial sie jej pozbyc. i po
      niecalym roku posiadania takiej rasy psa (nota bene to pierwszy tak duzy pies w
      moim zyciu), powiem Ci, ze te psy sa przemile. malo agresywne, owszem silne ale
      przy "twardej rece" madrego wlasciciela, nie ma z nimi problemu. dodam, ze sama
      jestem kobieta, moja suka jest bardzo duza i silna, a mimo to udaje mi sie nia
      kierowac.
      jesli chodzi o nieoczekiwane reakcje, to hexa na poczatku pobytu u mnie,
      zareagowala dosc ostro na mojego synka, ktorego traktowala jako nizszego w
      stadzie. lecz po upartym wdrazaniu zdrowej hierarchii w stadzie, moge
      powiedziec, ze jest juz wychowana. dobrze wychowana. zatem radze byc madrym
      wlascicielem... a bedziesz zadowolony z rasy i psa. pozdrawiam.
      • mario7802 Re: DOG ARGENTYŃSKI 11.10.05, 10:30
        Z tego co na razie widzę to jest miły i spokojny, obawy mam dlatego, że wiem iż
        u poprzedniego właściciela o mało co nie zagryzł owczarka niemieckiego, tylko
        dlatego go uratowali, że był przy tym obecny ze swoim znajomym i udało im się
        je odczepić, owczarek był już dorosły, a ten dog miał wtedy ok. roku, z tym że
        wiem że ta walka nie wynikała z jego agresji..
        • szablonowe Re: DOG ARGENTYŃSKI 11.10.05, 11:58
          mily i spokojny ale to samiec, wiec moze reagowac roznie na inne psy.
          ja 'chucham na zimne' i zakladam psu kaganiec, zawsze gdy jest na zewnatrz.
          jesli jednak doszloby do sytuacji, ze Twoj pies gryzie sie z innym, to
          najlepsza metoda jest po prostu psikanie dezodorantem na psy. podobno dziala to
          na nich jak gaz lzawiacy, whatever, na nas. wiem to z teorii, od hodowcy
          wlasnie. byc moze to brzmi jak faszystowska metoda ale podobna
          najskuteczniejsza. nie poleca sie odciagania psow rekoma, bo psy moga Ciebie
          pogrysc. szkoda rak ;)
        • szablonowe Re: DOG ARGENTYŃSKI 11.10.05, 12:05
          a tak jeszcze btw. to samiec argentyn (rowniez info od hodowcy) nie toleruje
          innych samcow, chyba, ze sie wychowal z nimi od szczeniaka. i z wlasnego
          doswiadczenia, uwazaj na koty i inne zwierzeta, to psy polujace, wiec moga...
          niestety zabijac inne zwierzeta, mniejsze od niego.
          moje dwa koty zagryzla suka...
          • sonorsanchez Re: DOG ARGENTYŃSKI 13.10.05, 19:38
            Polecam argentyński film "El perro". Główną rolę odgrywa przepiękny Dog
            Argentyński imieniem Bombon ;-) Świetny film. Polecam.
    • reader1 Re: DOG ARGENTYŃSKI 14.10.05, 10:32
      mario7802 napisał:

> Mam DOga argentyńskiego - proszę o jakieś opinie na jego temat, szczególnie
      > czyjest to rasa bezpieczna

hej, jak by była bezpieczna to by nie była na czarnej liście...
    • blue.berry Re: DOG ARGENTYŃSKI 16.10.05, 14:48
      mario proponuje zajrzec na www.molosy.pl
      tam jest sporo wlascicieli argentynow - napewno chetnie podziela sie swoja
      wiedza na temat tej rasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka