Dodaj do ulubionych

york czy west

20.10.05, 10:28
chce kupic pieska. myslalam o yorku, ale znalazlam jeszcze jedna ciekawa rase - west.
co sadzicie o tych rasach?
a moze jest jeszcze jakas inna ciekawa rasa - chodzi mi o pieska do malego mieszkania i zeby lubil dzieci.
napiszcie tez jakie wady maja. wole wiedziec zanim kupie:)
Obserwuj wątek
    • molly101 Re: york czy west 20.10.05, 11:32
      Kocham obie rasy.
      Pozdrawiam
      • ninus7 Re: york czy west 20.10.05, 13:12
        Mi osobiście podobają się bardziej Yorki, ale to kwestia gustu.
    • ninus7 Re: york czy west 20.10.05, 13:22
      U mnie na osiedlu jest pani która ma dwie suczki west highland white terrier
      mieszkają w dwupokojowym mieszkaniu, ta pani ma dzieci w wieku przedszkolnym,
      z tego co wiem suczki są spokojne w stosunku do dzieci i innych ludzi. Yorki są
      chyba bardziej zadziorne, ale to też kwestia wychowania.
    • hanneczka Re: york czy west 20.10.05, 15:37
      dwa lata temu mieszkałam w domu, gdzie były dwa westiki i dwóch małych
      chłopców. ja sama mam yorka, więc mam prównanie. Moim zdaniem w kontaktach z
      dziećmi lepsze są westiki, mój york nie przepada za dziećmi ale może to tylko
      moje doświadczenie
    • anulcik Re: york czy west 22.10.05, 11:45
      chyba jednak sie zdecyduje na westa:) ale mam jeszcze 2 mies na zastanowienie:D
      pozdrawiam
      • ohida Re: york czy west 22.10.05, 23:14
        Przede wszystkim istotna uwaga - i yorki, i westie to teriery, a więc psy nie
        kanapowe, tylko używane i "stworzone" do polowań na zwierzęta żyjące w norach.
        Te psiaki na naprawdę wulkany nieposżytej energii. Musisz być świadoma, że
        bierzesz do domu stworzenie, które będzie wymagało ogromnej dawki ruchu i
        wspólnej zabawy. Obydwie rasy baaaardzo nie lubią pozostawać poza centrum
        uwagi. Mogą, jak zresztą każda inna psia rasa, konkurować z dzieckiem i czuć
        się o dzieci bardzo zazdrosne. A propos dzieci to jeszcze takie spostrzeżenie -
        te małe rasy są bardzo kruche. Takie pieski łatwo przypadkowo i niechcacy
        urazić. Nie mówię już o tym, że ktoś (na przykład dziecko, przez nieuwagę)
        nadepnie na ogon czy łapę (bo to się może skończyć skompliwanym złamaniem, a o
        rozdeptywanie psiaka nietrudno, ponieważ on jest w wielu miejscach
        równocześnie), tylko na przykład psiaka się za mocno - jego zdaniem - przytuli.
        Naturalnym i zdrowym odruchem obronnnym ze strony psa będzie karcące
        uszczypnięcie zębami.

Jeśli sobie z wszystkim powyższym poradzisz, to nie ma sprawy :) Ale jeśli może
        być trudno, to zastanów się, czy nie wziąśc do domu ciut większego psiaka i o
        trochę bardziej stonowanym temperamencie.
        • anulcik Re: york czy west 26.10.05, 16:27
          dzieki:) a co bys polecila? w gre wchodzi na prawde malutkie mieszkanko. dzieci jeszcze nie mam, ale za kilka lat sie moze doczekam;) wiec piesek juz bedzie duzy i to moze troche inaczej bedzie...
          • zetina Re: york czy west 26.10.05, 16:31
            Moja suczka Westie ma 11 miesięcy i nienawidzi dzieci, więc nawet nie chcę
            myśleć co będzie kiedy się doczekam swoich.
    • joaska_14 Re: york czy west 26.10.05, 18:36
      Witam,
      anulcik - ja polecam Westika - mamy małe mieszkanie w Cypis jest cudowny!!!!!
      Szczerze polecam - Nasz uwielbia dzieci, ma 10 miesięcy i rzeczywiście energii
      z dnia na dzień coraz więcej.

Pozdrawiam i życzę dobrej decyzji :)))
    • eeeewa Re: york czy west 21.02.06, 18:02
      Ja mam jorka i uważam, że jest najcudowniejszy na świecie! Ma 7 lat, kocha dzieci i wspaniale bawi się z kotami ( mam 2)chociaż jest o nie trochę zazdrosny.
      • anulcik Re: york czy west 22.02.06, 19:29
        dziekuje za rady:) mam wspanialego westa:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka