martina8 25.07.03, 23:10 Hej! Marze o rasowym piesku. Interesuja mnie 2 rasy: owczarek niemiecki i labrador. Z jakimi kosztami laczy sie nabycie szeniaka? pozdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia.sikorska Re: Ile kosztuje....? 26.07.03, 17:05 Cześć! Mam rocznego labradora a raczej labradorkę. Są to naprawdę fantastyczne psy. Cena waha się od 1500-2500 zł - niemało ale warto. Gorąco polecam. Sylwia Odpowiedz Link
kate_16 Re: Ile kosztuje....? 27.07.03, 09:07 labradorke np po matce z rodowodem a ojcu bez mozna kupic juz za 500 zl moi znajomi kupili po rodowodowych rodzicach, ale bez rodowodu(cos takiego jest ze jak za duzo psow sie rodzi to nie dodstaja papierow) - za 700zl a jesli nie chcesz psa wystawiac, rodowodu nie musisz miec, choc polecam-ja za swoją labradorkę dałam 1800 zł, ale mam pewność co do jej rodziców i dziadkow, ze na nic nie chorowali...! Odpowiedz Link
kgrabinski Re: Ile kosztuje....? 27.07.03, 12:23 kate_16 napisała: > labradorke np po matce z rodowodem a ojcu bez mozna kupic juz za 500 zl > > moi znajomi kupili po rodowodowych rodzicach, ale bez rodowodu (cos takiego > jest ze jak za duzo psow sie rodzi to nie dodstaja papierow) - za 700zl > > a jesli nie chcesz psa wystawiac, rodowodu nie musisz miec, choc polecam-ja za > swoją labradorkę dałam 1800 zł, ale mam pewność co do jej rodziców i dziadkow, > ze na nic nie chorowali...! LUDZIE WSZYSTKIE SZCZENIAKI DOSTAJA PAPIERY PO RODOWODOWYCH RODZICACH!!!! NIEMA CZEGOS TAKIEGO JAK ZA DUZO SZCZENIAKOW!!!!! JESZCZE RAZ POWTARZAM. WSZYSTKIE SZCZENIAKI DOSTAJA RODOWODY!!! A codo psa o polecam ON :) Odpowiedz Link
kate_16 Re: Ile kosztuje....? 27.07.03, 14:03 kgrabinski napisał: > LUDZIE WSZYSTKIE SZCZENIAKI DOSTAJA PAPIERY PO RODOWODOWYCH RODZICACH!!!! NIEMA > > CZEGOS TAKIEGO JAK ZA DUZO SZCZENIAKOW!!!!! > JESZCZE RAZ POWTARZAM. WSZYSTKIE SZCZENIAKI DOSTAJA RODOWODY!!! > > A codo psa o polecam ON :) ja tylko powtarzam co słyszałam, o tych rodowodach mówiła mi też babka z hodowli Westów. wiem też ze w tym roku juz tak nie jest...slyszalam tylko ze BYŁO(bo znajomi kupowali labradora 3 late temu) Odpowiedz Link
kgrabinski Ile szczeniat dostaje rodowód 28.07.03, 09:39 Wiec do wiadomosci... ten przepis zniesiono cos okolo 10 lat temu, albo lepiej. Natomiast wszysty sobiue wycieraja nim gebe jak chca sprzedac wybrakowane egzemplarze po rodowodowych rodzicach. Odpowiedz Link
kate_16 Re: Ile szczeniat dostaje rodowód 28.07.03, 09:50 aha, no to przepraszam za bledne info, nie wiedzialam Odpowiedz Link
umasumak Re: Ile szczeniat dostaje rodowód 09.11.04, 23:58 A właśnie, że są psy bez rodowodu po rodzicach z rodowodem. Są to szczenięta z tzw "lewego" miotu, czyli miotu bez aprobaty związku kynologicznego. Odpowiedz Link
a_na Re: Ile szczeniat dostaje rodowód 17.11.04, 16:03 umasumak napisała: > A właśnie, że są psy bez rodowodu po rodzicach z rodowodem. Są to szczenięta z tzw "lewego" miotu, czyli miotu bez aprobaty związku kynologicznego. Hmmm.....a nie nasuwa ci sie pytanie dlaczego są bez rodowodu? "lewy miot" mówisz....więc albo suka jest ekspolatowana na maxa i kryta co cieczkę,albo nie uzyskała uprawnień hodowlanych. W każdym z tych przypadków zdecydowanie odradzałbym zakup takiego psa... A tak na marginesie....jak udowodnisz "rasowość" takich szczeniąt? ...bo metryki nie mają.... Odpowiedz Link
umasumak Re: Ile szczeniat dostaje rodowód 18.11.04, 00:15 a_na napisała: > umasumak napisała: > > A właśnie, że są psy bez rodowodu po rodzicach z rodowodem. Są to szczeni > ęta > z tzw "lewego" miotu, czyli miotu bez aprobaty związku kynologicznego. > > Hmmm.....a nie nasuwa ci sie pytanie dlaczego są bez rodowodu? > "lewy miot" mówisz....więc albo suka jest ekspolatowana na maxa i kryta co > cieczkę,albo nie uzyskała uprawnień hodowlanych. > > W każdym z tych przypadków zdecydowanie odradzałbym zakup takiego psa... > > A tak na marginesie....jak udowodnisz "rasowość" takich szczeniąt? ...bo > metryki nie mają.... Nie chodzi mi o udowadnianie niczego - poprostu stwierdzam fakt, że istnieje coś takiego jak "lewy miot" i że szczenięta z tego miotu nie posiadają rodowodów (co jest oczywiste), mimo iż ich rodzice są rodowodowe. Odpowiedz Link
umasumak Re: Ile szczeniat dostaje rodowód 18.11.04, 00:22 a_na napisała: > > Hmmm.....a nie nasuwa ci sie pytanie dlaczego są bez rodowodu? > "lewy miot" mówisz....więc albo suka jest ekspolatowana na maxa i kryta co > cieczkę,albo nie uzyskała uprawnień hodowlanych. Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie :)). Wiadomo że związek kynologiczny wyznacza jakieś normy co do częstotliwości krycia, każde krycie poza tymi normami jest nielegalne i szczenięta z takiego miotu nie dostają rodowodu, chociażby były po championach. Oczywście żaden rozsądny chodowca nie uprawia takiego procederu, ale zdarzają się takie "kwiatki". > > W każdym z tych przypadków zdecydowanie odradzałbym zakup takiego psa... Ja również :)) Odpowiedz Link
umasumak Re: Ile szczeniat dostaje rodowód 18.11.04, 00:30 Mało tego, odradzałabym zakup jakichkolwiek szczeniąt od tych rodziców. Bo w wypadku, kiedy suka jest kryta "ponadprogramowo", szczeniaki z legalnego miotu też są słabsze Odpowiedz Link
kgrabinski Ile kosztuje....? 27.07.03, 12:30 Koszt psa jest uzależniony od tego po jakich rodzicach kupisz psa i jakie dodatkowe przywileje bedziesz mogla uzyskac kupujac psa od tego a nie innego hodowcy. Owczarki niemieckie mozna kupic od 1000 do 3000 zl. Ale odrazu cie uprzedzam, ze te gdzie cena wyjsciowa jest ponizej 1500 zl to sa to wyroby owczarkopodobne. ON'ow jest bardzo duzo i latwo jest sie natknac na zwykluch "producentów", zreszta tak samo jest wsrod labladorow jak i z kazda popularna rasa. Jezeli zdecydujesz sie na ON'a to zwracaj głownie jego predyspozycje psychiczne. Szczenak powinien byc zadbany, niebac sie ludzi (np. jakkucniesz to jak caly miot do ciebie przybiegnie, tzn, ze sa ufne) ON nie powinny reagowac na żadne glosne odglosy, itp itd. Polscam ci ta rase, bo sa to najwszechstronniejsze psy, a pozatym uwielbiaja jak czlowiek daje im jakies zajecie, ja sie smieje, ze sa pracocholikami :) Pozdrawiam www.hauhau.com.pl Odpowiedz Link
lucre Re: Ile kosztuje....? 29.07.03, 17:50 NIe wiem, cy to prawda, ale podobno u ONów częste są skłonnoścido przewlekłego zapalenia uszek i dysplazji. Mój znajomy ma przepięknego ONa ze świetnej hodowli, który ma głęboką dysplazję - nie wiem, jak tego uniknąć, ale chyba trzeba zwrócić na to uwagę. Odpowiedz Link
kgrabinski dysplazja 30.07.03, 12:16 Faktem jest, że ON'y należą do ras zagrożonych dysplazją. Dlatego kupowanie psa bez rodowodu jest bardzo, ale to bardzo niebezpieczne. Jezeli chodzi o psy z hodowli, dobrze jest zapytac się: JAKĄ KLASE DYSPLAZJI MIELI RODZICE??? DOPUSZCZALNA JEST TYLKO A1 W JAKIM WIEKU BYŁA PRZESWIETLANA MATKA?? IM POZNIEJ TYM LEPIEJ SWIADCZY O SUCE i mniejze prawdopodobienstwo dysplazji u szczeniąt. Zdjecie nie powinno byc robione wczsniej niż 1,5 roku i w wiekszosci wypadków tak jest. Obejżyjcie sobie rodziców i zwróćcie uwagę, czy nie kuleją na tylne łapy. Dysplazja jest to choroba postępująca i czasami wychodzi dopiero po 3-4 latach. Pierwsze dwie rady służą tylko wykryciu handlarzy, ponieważ każdy hodowca sie na tym powinien znac. Natomiast trzeci punkt jest trudny do wykrycia. Najlepiej kupowac szczeniaki z kims kto sie dana rasa zajmuje... Napewno pomoże wybrac najlepszego szczeniaka z miotu... A teraz moze co to jest DYSPLAZJA GŁÓWKI STAWU BIODROWEGO. Najogledniej jest to wyrobienie się zaczepu w biodrze łączącego kość udową z miednicą. Jeżeli jet to ciężka dysplazja może to się skończyć niedowładem tylnych kończyn. Jest to bardzo "popularne" schorzenie wsród wszystkich ciężkich ras (molosy). polecam stronę www.psy.info.pl/wet/dysplazja.html oraz niesmiertelnie www.hauhau.com.pl Odpowiedz Link
hdp Re: Ile kosztuje....? 21.08.03, 09:37 martina8 napisała: > Hej! > > Marze o rasowym piesku. Interesuja mnie 2 rasy: owczarek niemiecki i > labrador. Z jakimi kosztami laczy sie nabycie szeniaka? > > pozdr. ________________________________________________________________________________ Wymienione przez Ciebie rasy psow maja diametralnie rozny charakter i do innych celow sluza,nie mozna miec psa wylacznie do towarzystwa-krzywdzi sie to zyjatko w ten sposob.Psy wszystkich ras i wielorasowe kochaja pracowac-to daje sens ich zycia,Pancia/Pancio sa jedynie czlonkami ich sfory ktora kochaja i ktora w razie potrzeby bronic beda,nawet Labrador ktory jest tak przyjacielski . Obecnie mam (zaadoptowalem) mojego drugiego Dobermanna,nie jest taki jak fama rase jego widzi ,jest przedewszystkim przyjacielem na tych samych prawach w domu co ja i reszta rodziny, kochamy go wszyscy. Pzdr. H. ________________________________________________________________________________ Odpowiedz Link
cirrus4 Re: Ile kosztuje....? 14.11.03, 19:55 polecam kupno szczeniaka tylko i wylacznie z METRYKA nie RODOWODEM. To drugie otrzymuje sie po zapisaniu do Zwiazku Kynologicznego i oczywiscie zaplaceniu za wystawienie rodowodu :-). Czesto ludki nie wiedza za co placa wiec po krotce napisze, jak to bywa... Cena szczeniaka to rzeczywiscie ok 2 tys- no ale aby suka byla tzw suka hodowlana (ktorej szczenieta moga miec tzw metryki) musi swoie wyjezdzic na wystawach i przede wszystkim byc dobra suka (oceny na wystawach).Jesli juz sie nam to uda, jesli na prawde chcemy miec szczenieta to: badania poziomu progesteronu w czasie cieczki swoje kosztuje, krycie Inter Championem- ok 2 tys, badania suki, USG czy ciaza jest tez swoje. W mojej malutkiej hodowli karmie psiaki chyba najlepsza karma Eukanuba. Labradorka w ciazy wsumie przez okres ciazy i karmienia ok 50kg karmy, szczeniaki (np. 4) ok 2-3 workow. Czyli w sumie samo karmienie kosztuje ok 1500 zl, ale nie oszczedzam. Mam pewnosc ze karmie tym czym na prawde trzeba, bez zbednych teorii, ze inna karma jest tania, ale dobra. Do tego jeszcze koszty szczepien, tatuazy, przeglady miotow itd itp. Oczywiscie jest cos jeszcze, czas, pielegnacja suki, szczeniakow itd itp. ale to juz przyjemnosc... :-) pozdrowionka cirrus4 Odpowiedz Link
martinell159 Re: Ile kosztuje....? 27.12.04, 16:18 no więc labrador z rodowodem to wydatek bagatela 1500 zł (zależy z jakiej hodowli) jeżeli nie zależy ci na metryczce psa to za bez rodowodowego labradorka zapłacisz ok.700zł Odpowiedz Link