Dodaj do ulubionych

Zbieranie ziół

29.04.05, 12:19
witam.
Jestem studentką biologii i uwielbiam botanikę,a od jakiegoś czasu interesuje
się ziołami,czytam dużo na ten temat i wiem coraz więcej,ale jeszcze wiele
przede mną,chciałabym miec kiedyś wiedzę jaką posiadają na temat ziół osoby z
tego forum...
Poniważ mieszkam na wsi postanowiłam zbierac samodzielnie i suszyc
roślinki,dlatego mam kilka pytań:
czy jak zbieram mniszka to tylko liście i korzonki,czy kwiaty też?
czy pokrzywę mogę zbierac jak zakwitnie?
na jakie dolegliwości dobry jest podbiał i brzoza,bo to też bym chciała
ususzyś,ale nie wiem czy mi się przyda?
A i kiedy zbiera się korę dębu,nie jest już za póżno?
Przepraszam,że pytań tak dużo i byc może są one dla Was śmieszne,ale mnie to
naprawde zaczyna wciągac,tyle że jeszcze mało wiem.
Z góry bardzo dziękuję!
Obserwuj wątek
    • mirzan Re: Zbieranie ziół 01.05.05, 06:45
      Przeczytaj książkę:Jak wiedźna Agrypicha znachorstwa mnie uczyła.
      Mirzan
      www2.pwsz.krosno.pl/~henroz/analgeticum2002.htm
    • puma002 Re: Zbieranie ziół 01.05.05, 20:52
      Witamy w gronie ziołolubów!

Szukaj książek o ziołach w księgarniach czy antykwariatach, i wiadomości w
      internecie. Jeśli mieszkasz na wsi, podpytuj starsze osoby o naturalne sposoby
      leczenia, może ktoś jeszcze coś pamięta. Nie zapomnij podzielić się z nami
      informacjami, które uzyskasz.

Jeśli chodzi o mniszek, teraz w maju można zbierać liście i kwiaty, albo całe
      ziele, ewentualnie z korzeniami (na same korzenie już trochę za późno),
      starannie umyć i wyciskać sok. Sok pije się świeży, albo na zapas konserwuje
      alkoholem. Świetnie oczyszcza organizm i wspomaga wątrobę. Można też suszyć
      ziele, ale lepsze jest świeże. Liście i płatki mozna dodawać do sałatek,
      kanapek itp. Płatki (bez zielonych części kwiatostanu - właściwie są to
      pojedyncze kwiaty) są delikatne i słodkie.

Pokrzywę generalnie zbiera się przed kwitnieniem, a najlepsza jest majowa.
      O podbiale i brzozie znajdziesz informacje w każdej książce o ziołach.
      Zbieranie samodzielne kory dębu to nie najlepszy pomysł - jeśli robi się to
      niefachowo, cierpi drzewo. Korę generalnie zbiera się na przedwiośniu z młodych
      gałęzi.

Pozdrawiam serdecznie:)

• kaczulka20 Re: Zbieranie ziół 03.05.05, 15:05
        Bardzo dziękuje puma002.
        Właśnie wróciłam z wycieczki po okolicy.Udało mi się zebrac sporo
        pokrzywy,mniszka,babke,listki brzozy,zazraz zabieram się za przygotowanie do
        suszenia.
        Za Twoją radą poradziłam sie babci w sprawie ziół,trochę wzbogaciłam swoją
        wiedzę,jak będę miec czas to opiszę tu babcine przepisy.
        Pozdrawiam!
        • muscovado Re: Zbieranie ziół 08.05.05, 17:13
          Ja też już zaczęłam sezon na zbieranie ziół. W poprzedni weekend zbierałam
          kwiat mniszka, pokrzywę i ziele fiołka polnego.
          Uwielbiam to! I później gdzieś w środku zimy ten rytuał z wyjmowaniem ziół z
          opisanych torebek i parzeniem herbatek. I przypomina się ciepły czas i miejsca,
          z których ziółka zbierałam.
          Rewelacja!
          Polecam!
          • kaczulka20 Re: Zbieranie ziół 08.05.05, 17:35
            Muscovado tak ja uwielbiam zrywac ziółka,zebrane z niezanieczyszczonego pola
            własnoręcznie,są o niebo lepsze od tych ze sklepu zarówno w smaku,działaniu
            leczniczym jak i niewątpliwie w aromacie.
            Mam do Ciebie pytanko,w jaki sposób w warunkach domowych suszysz zioła?
            • tamaya_lunaris Re: Zbieranie ziół 09.05.05, 10:25
              Co do suszenia ziół nie wiem jakimi kto dysponuje warunkami, ale u mnie w domu
              zbiera się zioła od paru lat i zawsze suszyliśmy je na strychu, obecnie
              niewykończonym pokoju rozłożone płasko na sitach i innych wyłożonych papierem
              powierzchniach. Z tego co wiem większość osób robi podobnie czyli nie na
              słońcu. Za czasów babci całe gałązki wiazano w pęczki i też powieszone schły.
              Owoce lecznicze i korzenie natomiast to na blasze od pieczenia ciasta na piecu
              kaflowym, jeśli pogoda była wilgotna i źle wysychały.
              Pozdrawiam, Tamaya
              • kaczulka20 Re: Zbieranie ziół 09.05.05, 11:49
                Ja suszyłam w altance:nie świeci tam słońce i nie pada deszcz,bo pod dachem,a
                jest przewiew,ale ostatnimi dniami cały czas jest bardzo wilgotne powietrze i
                zioła nie chcą schnąc,a na strychu nie lubie bo wydaje mi się,że tam osiada na
                nich kurz,ale też mam, tak jak ty,wolny pokój,może to jest faktycznie dobre
                rozwiązanie.
                • muscovado Re: Zbieranie ziół 09.05.05, 21:40
                  Ja zbieram zioła najczęściej podczas moich pobytów u rodziców na wsi. U nich to
                  łatwo suszyć - tak jak pisały dziewczyny - na strychu, albo gdzieś w ciemnym
                  przewiewnym miejscu rozłożone na sciereczkach lub związane w pęczki.

Ale zazwyczaj zabieram świeże zioła ze sobą i rozkładam je potem w mieskaniu w
                  ciemnym kącie pokoju na czystych lnianych sciereczkach. Na początku trochę je
                  przegarniam, żeby schły równomiernie. Schną w sumie bardzo szybko. Później
                  pakuję w papierowe torebki i wkładam w kartonowe pudełka. Przechowują się
                  doskonale. No i nie ma porównania z tymi kupowanymi w ekspresowych torebkach...

Poza tym jak już te zioła zaparzę to lubię widzieć w kubeczku albo dzbanku całe
                  listki, kwiaty i pędy roślin. Już samo to ma efekt uzdrawiający ;)
                  • muscovado Re: Zbieranie ziół 26.05.05, 19:35
                    Kaczulka? Jak tam ze zbiorami?
                    Ciekawa jestem, jak Ci idzie. Ja dzisiaj zebrałam pokrzywę, liść brzozy i ziele
                    bratka. W taką pogodę aż się chce szwendać po łąkach...
                    Napisz, jak tam u Ciebie, co zbierałaś?

Pozdrawiam :)
                    • kaczulka20 Re: Zbieranie ziół 27.05.05, 10:25
                      Hej.Ja już mam ususzoną sporą ilośc ziela mniszka-na jesień muszę dozbierac
                      jeszcze korzeni,pokrzywy też mam trochę,ale jeszcze zbieram,mam ususzona
                      babkę,brzozę,a wcoraj moja siostrzenica,która zbierała kwiatki do sypania na
                      Boże Ciało uzbierała mi spora ilośc ziela stokrotki(a propos może znasz jego
                      właściwości lecznicze,bo wiem,że do przemywania cery trądzikowej służy i po to
                      go susze,ale może coś jeszcze?)Fajnie,że masz bratka,ja przeszukałam całą
                      okolice i u mnie niestety nie rośnie,a przynajmniej w ilościach do
                      ususzenia.Udało mi się też zrobic syrop z pędów sosny,które moja babcia od lat
                      robi dziadkowi na astme.
                      To tyle z pamiętnika młodego zielarza:)
                      Dziś idę z koleżanką pomóc zbierac jej rosliny do zielnika na zaliczenie,może
                      znajdę tego nieszczęsnego bratka.
                      Pozdrawiam
    • puma002 Re: Zbieranie ziół 22.04.06, 20:30
      Up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka