Dodaj do ulubionych

cholesterol - pomocy

06.06.06, 23:10
mam bardzo wysoki pozom złego cholesterolu. powstaje on z powodu choroby
serca i predyspozycji genetycznych nie diety. mam 50 lat. od dłuzszego czasu
przyjmuję bardzo silne leki ale muszę je już odstawić przynajmniej na jakiś
czas. chciałabym zastąpić je czymś naturalnym, bo przyjmowane przeze mnie
leki są bardzo toksyczne. pomóżcie proszę:)
Obserwuj wątek
    • deczi Re: cholesterol - pomocy 12.06.06, 14:19
      Bardzo proszę takie informacje (z podawaniem adresów, numerów telefonów) wysyłać
      na priva.
      • zulugulkaa Re: cholesterol - pomocy 14.06.06, 17:48
        Ja moge polecic produkty zawierajace naturalny skaldnik - sterole roslinne,
        ktore blokuja wchalanianie cholesterolu i go obnizaja sporo (o kilkanascie %).
        Sa to specjalne margaryny i jogurty (np. flora pro.activ). Skuteczne i smaczne. :)
        • deczi Re: cholesterol - pomocy 21.06.06, 11:44
          Margaryna ma paskudny smak, lepiej sięgnąć po dobre, zimnotłoczone oleje
          roślinne i używać np. do skrapiania sałatek, surowych warzyw.
          Info o innych źródłach fitosteroli:
          Do łatwo dostępnych surowców bogatych w przyswajalne fitosterole należą:
          wierzbówka, wierzbownica, kozieradka, czarnuszka, soja, korzeń pokrzywy, nasiona
          dyni, olej z dyni, olej lniany, olej sezamowy, olej winogronowy, olej
          czarnuszkowy, olej ogórecznikowy, kwiatostan sosny, kwiatostany i pędy olchy,
          kwiatostany grabu, łupiny fasoli, pędy i kwiaty jesionu, kwiaty i pędy morwy,
          pędy i kwiaty głogu, kwiaty i pędy jarzębiny, pędy i kwiaty buku, korzeń i ziele
          babki większej i lancetowatej i in. Surowce należy wysuszyć, rozdrobnić. 20
          minut przed ekstrakcją (parzeniem) wodą wybrany surowiec (lub ich mieszaninę)
          zwilżyć alkoholem 40-70%, przykryć, odstawić; następnie zalać gorącą wodą,
          zagotować, odstawić na 30 minut, przecedzić przez gazę. Pić 2 razy dziennie po 1
          szklance (około 200 ml). Na 220 ml wody przeznacza się 2 łyżki suchego surowca
          (lub mieszaniny surowców).

Wspomniane oleje zażywa się 2 razy dziennie po 1-2 łyżki.

Całość na stronie: luskiewnik.strefa.pl/fitosterole/sterole/pages/p6.htm
    • asiabed Re: cholesterol - pomocy 14.06.06, 21:31
      ponoc skuteczny jest CLA (sprzezony kwas linolowy), jest tez cos takiego jak
      nopal (z opuncji).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka