Gość: misia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.09, 13:47 Witam mam pytanie jaki kupic dobry ekspres ciśniowy? Czy ma cie jakies sprawdzone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: 212.95.49.* 30.09.09, 02:50 A do jakiej kwoty? Bo chyba to chyba najważniejsza sprawa w praktyce górna granica cenowa może być naprawdę wysoko. Z tych tańszych to patrz głównie na parametry, żywotność w większości przypadków będzie jednakowa, na początek wystarczy ciśnienie 15 BAR, warto spojrzeć również na pojemność, ja do 350zł kupiłam w zeszłym roku TSK 1843A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIchał Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.09, 16:17 Jest ok, wiadomo automatyczny w pełni to on nie jest (takie kosztują do kilkunastu razy więcej także sporo). W tej cenie ciężko znaleźć cokolwiek zbliżonego parametrami- 15 BAR to już jest sporo dla przeciętnego użytkownika nie trzeba więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.boo.pl 10.10.09, 02:19 Automat kosztuje tak koło 4000zł i nie jest to wcale najwyższy próg, także bez przesady. Dla przeciętnego smakosza kawy byłby to przerost formy nad treścią. Na taki przedsmak TSK jak najbardziej się nadaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolix Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 30.09.09, 12:32 Od miesiąca użytkuję Saeco Talea Ring Plus z mleczną wyspą. Jestem nim i kawą z niego zachwycona :) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 30.09.09, 12:55 www.caffeprego.pl/phpBB2/ Odpowiedz Link Zgłoś
maszmi Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 02.10.09, 14:04 Mam Saeco i to juz 10 lat,polecam tylko urzadzenia szwajcarskie i wloskie Odpowiedz Link Zgłoś
jolix Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 09.10.09, 18:46 A dają pisemną gwarancję, że przez najbliższe 5 lat będą nadal produkować kapsułki??? Przecież bez dedykowanych do konkretnej firmy kapsułek te ekspresy są bezużyteczne :( Odpowiedz Link Zgłoś
jolix Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 10.10.09, 07:02 Na myśli mam kONkretnie to, że kapsułki to wymysł ostatnich 2 lat i nikt nie wie, ile przetrwają. Wiem, że kawa jest z nich pyszna, ale w posiadaniu ekspresu chodzi niejednokrotnie o coś więcej ;) To cała filozofia wyboru kawy, wody, modyfikowanie mocy naparu i aromatu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.chello.pl 10.10.09, 14:00 Wiele rzeczy, które całkiem niedawno było określane mianem wymysłu, zagościło na stałe w naszej rzeczywistośći, i nie ma tu sensu wymieniać pzrykładów, bo każdy ma własne.. a co do wyboru kawy, wody etc...to nie jesteś tego pozbawiona(y) metoda kaspuł, tegoż wyboru nie ogranicza, są kapsuły espresso, mokka, melange, bezkofeinowa co tam komu smakuje lub "mixuje" Odpowiedz Link Zgłoś
zybiewa Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 15.10.09, 11:53 mam od roku taki www.bosch-home.pl/produkty/drobny-sprz%C4%99t-kuchenny/ekspresy-do-kawy/ekspresy-ci%C5%9Bnieniowe/ekspresy-ci%C5%9Bnieniowe-wolnostoj%C4%85ce/TCA5401.html?source=browse i kawka pyszniutka wychodzi choć jakimś ogromnym smakoszem nie jestem.A co do kapsuł to zupełnie mnie nie przekonują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joma24 Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 09:19 mam jurę , jestem bardzo zadowolona, wąski, łądny, kawa pyszna, z młynkiem , prosta obsługa, dałam 2000 . Odpowiedz Link Zgłoś
zybiewa Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 16.10.09, 11:42 cena faktycznie ma znaczenie i pijąc z mężem razem 4 kawy dziennie to koszt miesięczny kapsuł był by o ponad 100 zł większy niż w przypadku kawy ziarnistej(nie wspominając o gościach których również kawą częstuję).Więc nie jestem zdania by kapsuły się opłacały mimo wyższych cen ekspresów tradycyjnych.Przed zakupem również rozważałam kupno ekspresu na kapsuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 16.10.09, 12:23 Tylko nie kapsulki. Przychylam sie do obaw powyzej - nie wiesz czy za rok uda ci sie kapsulki kupic. A bez nich ekspres mozesz wyrzucic do kosza. Do "zwyklego" ekspresu mozesz uzyc jakiej kawy chcesz. Nawet jesli nie uda ci sie kupic swojej ulubionej to i tak zaparzysz kawe biorac pierwsza lepsza z polki. I dodatkowo - jestes skazana tylko na taka a nie inna kawe. Chcesz slabsza/mocniejsza? Nic z tego. Nie ma takiej kapsulki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 17:12 Błąd, z kapusł możesz uzyskać "stężnie" kawy jaka Tobie smakuje, po prostu z dyszy obok dolewasz goracej wody uzyskując moc dowolną, i dzięki tej samej dyszy ubijesz także mleko, chcesz mocna super kawę masz mokkę, chesz nieco słabszą jest espresso, kolejna to melange doskonała z mlekiem czy tam smietanką, jest jeszcze late machiato.... nie jest aż tak źle z tymi kapsułkami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bettyb. Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.osnanet.de 16.10.09, 18:51 z kapsul tylko nespresso, cala reszta jest do kitu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamaja Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.static.espol.com.pl 21.11.09, 08:57 ja od roku używam dolce gusto na kpsułki tego co ma 15 barów ej chwili expres (porzedni mial 14) jestem zadowolona bo to najpopularniejszy w tej chwili expres na kapsułki.Mieszkam w srednim miescie i niemam problemu z ich kupnem.A kawe robi jak dla mnie wysmienita pije czasem kawe w kwiarni z innych expresów ale moja mi smakuje najlepiej.Ma creme,aromatyczna lagodna wsmaku naprawde polecam .Przed zakupem tego expresu tez mialm watpliwosci naszczescie rozwily sie z pierwszym lykiem kawy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JQJ Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 23.11.09, 11:05 Mam kilka lat AEG130 i AEG150.Oba polecam za swoją cenę.Są to bardzo proste modele ale uważam że do domu w sam raz a kawę robią całkiem dobrze,trochę gorzej ze spienianiem mleka ale przy wprawie można to opanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.chello.pl 30.11.09, 23:26 Ja też uważam że z młynkiem jest najlepszy osobiscie wybrałem Saeco ale nie czytałem forów tam głównie wypisują jedni przedstawiciele na drugich tylko zapytałem fachowców czyli ludzi w serwisie jura saeco siemens de longhi tak naprawde to to samo ta sama pompa przepływomierze młynki e.t.c. różnią się modułem zaparzającym i designem ( dowiedziałem się że nawet biura projektowe mają wspólne). Radzę też wam tak zrobic ludzie w serwisie znaja je od podszewki. Odpowiedz Link Zgłoś
widt Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 06.12.09, 21:38 Nie dawno kupiłem używany ekspres Jura S95,wydaje się że nie jest trudny w obsłudze ale na pewno przydały by mi się rady kogoś kto taki ekspres użytkuje.Bardzo proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.klodzko.hypnet.pl 28.11.13, 08:53 Masz kolego może instrukcję PL do jura s 95 a może ktoś inny ma namiar na tą instrukcję . Przekopałem caly internet i nic . Ewentualnie eng lub niem. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 11.12.09, 20:57 Moje pytanie wielu osobom wyda sie śmieszne ale ja jestem zupełnie zielona w tym temacie więc proszę o informację. Jeśli zdecydowałabym się na ekspres bez młynka to mogę kupować każdą kawę czy tylko te na których pisze espresso? Jak wygląda mycie i czyszczenie ekspresu, czy trzeba czyścić wszystko po każdej kawie czy tylko niektóre elementy? Z mężem pijemy czasami po 3 kawy (nie zawsze w jednym czasie) czasami ktoś jeszcze do nas zajrzy i jeśli miałabym kilka razy dziennie go rozkładać na części i myć to chyba raczej się nie zdecyduję. (mam sokowirówkę którą używam raz na miesiąc ponieważ jeśli po szklance soku mam wszystko rozbierać i myć to wolę iść do sklepu i kupić "chemiczny" sok w butelce) Odpowiedz Link Zgłoś
jolix Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 12.12.09, 08:50 Edit38, do ekspresu bez młynka możesz używać TYLKO kawy, na której jest napisane "do ekspresu" - jest grubiej niż do parzenia "po polsku" zmielona. Espresso to sposób parzenia kawy (maks. 50 ml mocnego naparu). Kawy dedykowane do ekspresów - i ziarno i mielone - są dodatkowo opisane: czy do parzenia espresso, cappuccino, latte itd. Oczywiście możesz kupować kawę w sklepach z kawą, gdzie Ci ja od razu zmielą, ale tam musisz wiedzieć na jaką grubość. Ad mycie ekspresu - ciśnieniowy automat myję dogłębnie raz w tygodniu, porządne czyszczenie bloku funduję mu co 500 kaw. To zalecenia producenta nie uprzykrzające życia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 23:45 Witam Poczytałam trochę o ekspresach. Mam pytanie czy w tych egzemplarzach, gdzie są specjalne pojemniki z rączką, które umieszcza się pod dyszą trzeba za każdym razem nabijać kawę? Jak jest w tych z młynkiem? Też trzeba ubijać? czy lepiej kupić automatyczny, który mieli i od razu kawka leci? Odpowiedz Link Zgłoś
jolix Re: Ekspres kolbowy 12.12.09, 08:43 Ta "rączka pod dyszą" to kolba :) Tak, każdorazowo trzeba nakładać kawę i ją ubijać. Chcąc używać kawy ziarnistej, młynek kupujesz osobno. W przeciwnym razie kupujesz tylko kawę mieloną. Mam automat, sam odmierza stosowną ilość ziarna (wstępnie mielonej też można używać), mieli je do zaprogramowanej "grubości" i kawka leci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 09:55 To już wiem więcej. Teraz mam pytanie czy możecie polecić jakiś ekspres do 1300 zł, który jest na kawę mieloną i ziarnistą z młynkiem. Waham się mięczy Bosh 5201 a Simens TK 52001. Z tym ,że one są tylko na kawę ziarnistą. Hmm. Co za męka z tym wyborem. Aha nie chcę saeco oraz innych włoskich. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 14.12.09, 19:26 Nie wiem co masz do Saeco, akurat takowy posiadam od półtora roku - model z najtańszych automatów. Codziennie parzy min. 4 kawki. Kawa bardzo smaczna, mleko także dobrze spienia (trochę wprawy potrzebne). Raz był w serwisie do wymiany uszczelki, trochę profilaktycznie - podobno fabryczne były w tej serii jakieś marnawe i wymieniono mi na inną (lepszą?). Odpowiedz Link Zgłoś
zybiewa Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 14.12.09, 21:13 Bosh TCA5401 jest na kawę mieloną jak i sam mieli ziarnistą.Jednak jest troszkę droższy.Raz jak mi zabrakło ziarenek zaparzyłam jakąś zwykłą mieloną i ohyda wyszła.Jak to człowiek szybko do pyszności sie przyzwyczaja Odpowiedz Link Zgłoś
jolix Re: Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego 15.12.09, 09:44 zybiewa napisała: > Raz jak mi zabrakło ziarenek zaparzyłam jakąś zwykłą mieloną i ohyda wyszła.Jak to człowiek szybko do pyszności sie przyzwyczaja Zybiewo, jeśli chcesz zepsuć ekspres, to rób tak nadal :) Do ekspresu można używać tylko kawy mielonej do ekspresu, a nie tej mączki, którą się parzy wrzątkiem. A kawa kupiona w sklepie kawowym i zmielona tam lub w domu, z reguły bywa pyszniejsza niż pakowane ziarno kupowane na kilogramy... Trzeba tylko wiedzieć, jakie ziarno wybrać i mieć pewność, ze jest świeże. No i odpowiednio szybko je zużyć po zmieleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? 11.05.10, 17:59 Witam, zamierzam kupić ekspres ciśnieniowy z młynkiem lub bez, do 1200zł (mniej więcej), najlepiej, żeby dało się zrobić 2 kawki równocześnie i żeby dobrze spieniał mleko...no i mam problem - który ekspres wybrać...możecie coś doradzić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Ekspres Ciśnieniowy tylko jaki??????????????? IP: *.centertel.pl 11.05.10, 21:15 Tylko włoski i to jakiejś dobrej marki. Tylko włosi potrafią zrobić dobre espresso lub cappuccino. No i kawę kupuj dobrą :) Odpowiedz Link Zgłoś