Dodaj do ulubionych

maszynka do lodów

24.11.11, 18:05
Piszę właśnie list do Św. Mikołaja;), ale nie wiem który model zamówić. Znalazłam takie coś Pihilipsa:
www.pixmania.pl/pl/pl/1165692/art/philips/urz%B1dzenie-do-sorbetow-hr.html?srcid=1986&Partenaire=nokaut&CodePromo=oui#nclid=ef9d387f6d76963dca2a406e3dcfc088
i nieznanej mi firmy:
www.redcoon.pl/B248540-Nemox-Gelato-Trendy-Plus_Maszynki-do-lod%C3%B3w
Czy ma ktoś takie urządzenie? Jeśli tak to jakiej firmy i czy polecacie,
Napiszcie proszę na co w ogóle zwrócić uwagę (te opisy dość oszczędne są).

Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: maszynka do lodów 24.11.11, 22:22
      Polecam Philipsa. Ja mam model 2302 od wielu lat. Jest sporo watkow o maszynkach. Wrzuc maszynka do lodow do wyszukiwarki i poczytaj.
      Np:
      forum.gazeta.pl/forum/w,124,77959383,,Maszynka_do_lodow.html?v=2
    • malgorzata8300 Re: maszynka do lodów 13.07.12, 06:50
      Wczoraj otrzymałam przesyłkę z maszynką Gelato Grand firmy Nemox za 831zł,bez instrukcji obsługi.Zrobiłam masę lodową z przepisu z internetu.Maszyna pracowała ponad trzy godziny,a lodów nie było,zamiast tego była tylko lodowa gleja.Pomyslałam,ze może trzeba było najpierw tą masę schłodzić w lodówce,zanim ją włożę do maszyny.Więc znowu powtórzyłam procedurę,tym razem schładzając masę w lodówce.Tym razem po godzinie pracy miałam dalej gleję zamiast lodów i zrezygnowałam.Oczywiście na stronie sklepu internetowego była informacja,że LODY! są gotowe od 20 do 40 minut.Przy kolejnym otwieraniu pokrywy ułamał się bardzo delikatny,plastikowy zaczep,bez którego maszyna nie pracuje stabilnie.Teraz czekam,aż będzie czynny telefon do sklepu,co dalej mam robić z bublem, za który tak słono zapłaciłam,ile będzie kosztować mnie ta odłamana część.Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia,proszę o podpowiedź.Czy w tej sytuacji,zwrócą mi pieniądze za maszynę,po pomniejszeniu za tą część, czy 50-70%,jak piszą na swojej stronie internetowej.Czy obowiązuje tu ustawa o odstąpieniu od umowy w ciagu 10 dni??W zaleznosci, jak dla mnie zakończy sie ta sprawa,podam nazwę sklepu internetowego.
      • linn_linn Re: maszynka do lodów 21.07.12, 16:37
        Na temat zakupu przez internet nie wypowiadam sie: mieszkam we Wloszech / niby tez UE, ale widze, ze wiele spraw w Polsce wyglada inaczej /.
        Maszynka / widac juz po cenie / nalezy do tych, ktore same chlodza. Tez mialam na cos takiego ochote, ale potem doszlam do wniosku, ze jak mi ma "zrec" duzo pradu, to wole dokupic druga maszynke Philipsa / zamrazalnik ma duzy w lodowce i miejsce na wklady jest /. Druga po to, aby robic 2 smaki lodow dosc szybko / jak widac, niekoniecznie tak musi byc /.
        Po drugie kupujac w necie warto przedtem wyszukac w googlu opinie. Ja takich opinii nie znalazlam, a produkuja mnostwo modeli tych maszynek. Myslalam, ze to jakas mala firma, a wyglada na duza / czy porzadna, jeszcze nie wiem /. Mieszkam we Wloszech od ponad 20 lat i przyznam, ze nigdy o ich maszynkach nie slyszalam. Najbardziej znane sa chyba Gaggia / z tych samomrozacych /.
        www.nemox.com/uk/index.html
        Robia maszyny dla zawodowcow, wiec tym bardziej mala powinna im wyjsc porzadnie.
        Dla mnie glowna sprawa to fakt, ze nie masz instrukcji: zgodnie z prawem unijnym kazdy producent/sprzedawca ma obowiazek dolaczyc instrukcje i to w jezyku kraju sprzedazy.
        Nie wiem, gdzie kupilas, ale ja bym probowala zwrocic.

• linn_linn Re: maszynka do lodów 22.07.12, 22:48
        Zaintrygowaly mnie te maszynki Nemox. Jest ich wiele:
        www.trovaprezzi.it/categoria.aspx?id=150&libera=gelatiera+nemox&page=1&sort=Prezzo&sortdir=0
        W roznych cenach. Przedstawiane sa jako dobre, nawet profesjonalne. Podobno bardzo dobra / jesli nie najlepsza / ta:
        www.jopistacchio.it/gelatiera-nemox-pro1700-la-migliore/
        Cena niestety 800 euro.
        O czesci zamienne trzeba niestety walczyc z serwisami: nie wszyscy chca posredniczyc / we Wloszech: w Polsce sa pewnie jeszcze mniej chetni /.

Przy okazji znalazlam ciekawy blog o lodach: chetnie skorzystam z przepisow.
        www.jopistacchio.it/
        Autor bloga chwali wwym. maszynke, aczkolwiek mial problemy z czesciami i nawet maszynka musiala byc naprawiana.
        www.jopistacchio.it/gelatiera-nemox-pro1700-rotella-fissaggio/
        Czasem nie wystarcza serwis, a potrzebna jest interwencja producenta. Jak na tak wysoka cene, to zbyt zachecajaco to nie wyglada. Niektorzy twierdsza, ze przepisy nie sa dobre i z tego powodu lody moga nie wychodzic.
        Maszynka powinna byc gotowa do pracy po kilku minutach od wlaczenia: do tego dochodzi czas podany na wyprodukowanie lodow.
        Instruckji w necie nie widze.

• princesswhitewolf Re: maszynka do lodów 21.07.12, 21:15
      ja mam mise do Kitchen Aid jaka sie mrozi jaka super wyrabia lody wiec nie polece osobnego urzadzenia sama, ale moge sluzyc pomoca w ten sposob ze w ostatnim magazynie konsumenckim "Which" jest wlasnie ranking maszynek do robienia lodow i takie sa przodujace:
      1. Gele GE01 £199
      2.Andrew James Ice cream maker £28 <= niezla cena!
      3.Cusinart Ice cream Duo ICE40 £100
      2. Nuo 149599 £18

itd lista idzie dalej

• linn_linn Re: maszynka do lodów 22.07.12, 11:02
        Wazna jest jednak cala lista: najlepsze, ale z ktorych? Ze wszystkich produkowanych na swiecie? Niepowaznym jest porownywanie jablek z gruszkami, czyli jedna lista. Powinni podac klasyfikacje maszynek z wkladami osobno / ewent. jeszcze z miskami do mrozenia, ale to moge pominac /, a samomrozacych osobno. Przede wszystkim inna zasada dzialania, ale takze zupelnie nieporownywalna cena.
        • princesswhitewolf Re: maszynka do lodów 22.07.12, 20:34
          jest lista 15 najbardziej dostepnych na rynku ( przynajmniej w UK), rowniez kryteria porownawcze...
          ale blagam nie kaz mi przepisywac cale 3 strony w gazetce:( ( ja dostaje wersje drukowana)
          Szczegoly TUTAJ
          jest tam dokladna informacja jakie maszynki porownywali
          • linn_linn Re: maszynka do lodów 22.07.12, 20:48
            Nie wszyscy mieszkamy w UK.
            Nie musisz przepisywac. Ja mam maszynke od 20 lat i wiele razy pisalam, ktora warto kupic i co kupilabym teraz. Tak czy inaczej, przed zakupem nalezy w necie poszukac opinii konsumentow: jesli ich nie ma, zrezygnowac z zakupu. Brak instrukcji? Odeslac przesylke do sprzedawcy.
            • princesswhitewolf Re: maszynka do lodów 23.07.12, 10:30
              Pewno ze nie wszyscy, ale wiele modeli jest szeroko dostepnych w kazdym kraju. Zyjemy w globalnej komercyjnej wiosce
              Wierze, ze ty masz dobry model. Moja misa do KitchenAid tez mi wystarcza. Ale pomyslalam, ze warto poinformowac pytaczke o tym co tam sobie magazyn uwaza.
            • princesswhitewolf Re: maszynka do lodów 23.07.12, 10:34
              Powiem ci cos strasznego tutaj tez linnlinn 10 lat temu pracowalam w marketingu w pewnej firmie. Moim zadaniem bylo chodzenie po forach i wpisywanie zlych opinii konkurencji, i superlatyw dla naszych produktow. Bardzo nie lubilam tej pracy i sie szybko uwolnilam. Nawet tu na gazeta.pl forach dla kociarzy( a jest takich kilka) niejaki Pan marekkaczynski prowadzi identyczna dyskusje z fikcyjnymi nickami ( on sam) o tym jak wspanialy jest jego zwirek Higio. Rzecz w tym ze na 5ciu forach to samo. Spam komercyjny. Do czego tutaj zmierzam: nie nalezy wierzyc za bardzo opiniom w necie wierzyc nickom jakie znasz z roznych wypowiedzi ( jesli juz w ogole...)
              • linn_linn Re: maszynka do lodów 23.07.12, 11:38
                Z tym sie zgodze: nalezy sobie wypracowac metode oceniania opinii: negatywnych i pozytywnych. Powiem wiecej: ja ostatnio nie wierze nawet testom "niby niezaleznych organizacji".
                Co do maszynki, mam juz wrobione zdanie. Chcialam nawet dokupic druga maszynke, ale w zeszlym roku mi umknela. 200 euro czy wiecej na pewno nie bede inwestowac: tym bardziej, ze liczy sie dla mnie takze zuzycie energii elektrycznej. W koncu lody sa tyko dodatkiem...
                • princesswhitewolf Re: maszynka do lodów 24.07.12, 12:05
                  Powiem wiecej: ja ostatnio nie wierze nawet testom "niby niezaleznych organizacji".

No wlasnie sie tez zastanawiam. Bo jak ten magazyn zarabia na zycie i na te testy? Subskrypcja to £1 miesiecznie a to jest bardzo bardzo malo... Pomijajac druk, i pensje dla pracownikow oni tez musza miec ten sprzet do testowania- kupic go. A jesli dostana od producentow za darmo to tez "za cos".

Z drugiej jednak strony jesli popatrzec na te ich rankingi to tez nie sa one z palca wyssane i w przypadku jakichs produktow jakie tez byly w moim "kolku zainteresowan" to nie sa to znowu jakies super dziwne rankingi gdzie wygrywa chlam... No chyba ze sa "nieco" naciagane i to "nieco" im gwarantuje biznes..

Te za 200 euro lodziarki to te sa dzialaja jak zamrazarka czyli nie tylko kreca lody ale i mroza. Wada jest to ze na te lody musisz czekac az sie zmroza. Te z misami jakie wsadzasz do zamrazarki wczesniej sa o niebo tansze i niekoniecznie gorsze. No i w zwiazku z tym ze misa jest zamrozona ( i ten plyn w srodku niej) lody robia sie w zasadzie w ciagu 20 min. Z mojej misy do Kitchen Aid jestem calkiem zadowolona.

Tma w tym rankingu jedna tansza co sie ja wczesniej zamraza wypadla dobrze. Pytanie tylko czy producent cos zaplacil im za wynik czy faktycznie...

A propos, jak sie nazywaja te 2 wielkie slynne wloskie firmy produkujace we Wloszech lody do lodziarni?
                  W ich rankingu jest taka zupelnie tania jedna bardzo wysoko jaka wlasnie jest nie
                  • linn_linn Re: maszynka do lodów 24.07.12, 17:02
                    Niestety badania sa czesto sponsorowane / po cichu /. Zreszta w obecnym swiecie komu mozna ufac?

Z ciekawosci pytalam kiedys o czas: po kilku / moze najwyzej 10-15 minutach, ale nie pamietam / maszynka jest gotowa i potem dodaje sie 20-40 minut na same lody. Po czym mozna od razu przystapic do robienia kolejnego smaku / w przypadku wkladow czy misek musi uplynac niestety 12, a nawet wiecej godzin / itd. Tylko kto robi kilka smakow i spedza pol dnia na takiej produkcji?
                    Wlasnie dlatego w zeszlym roku mialam zamiar dokupic druga maszynke / pierwsza dziala prawidlowo i koszt dawno splacila /. Polowalam na jeden model, potem w czasie upalow go wykupili, wiec zrezygnwalam. Zostalam przy jednej i tez dobrze.
                    Dla mnie wada maszynek samomrozacych jest wyzszy pobor pradu: wklad trzymam w zamrazalniku na okraglo / mialabym miejsce i na drugi /.
                    To sa rozne aspekty, ktore nalezy brac pod uwage przy zakupie i wyborze maszynki. To, z czego jeden bedzie zadowolony, drugiemu nie odpoiwada. Watkow o maszynkach jest sporo i warto poczytac.

Produkujace lody czy maszyny do lodow? Tych ostatnich jest wiele: malych i duzych / m.in. wlasnie w/wym. Nemox /
                    • princesswhitewolf Re: maszynka do lodów 24.07.12, 20:38
                      Produkujacych lody i to mowie nie o lodach w papierku czy jakich prywatnych samoprodukujacych tylko lancuchach wloskich lodziarni.
    • linn_linn Re: spam 28.12.12, 12:07
      Nie spamuj, szutti vel monica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka