Dodaj do ulubionych

Garnki do indukcji

26.02.12, 15:29
Witam.
Dziewczyny mam pytanie. Jestem na finiszu remontu kupionego domu i wymarzyłam sobie płytę indukcyjną (nie ma tam gazu a na butlę nie będę miała miejsca bo kuchnia nie będzie duża) i tu mam pytanie bo gdzieś słyszałam takie coś ,że do płyty indukcyjnej trzeba kupić specjalne garnki.
Proszę napiszcie co wiecie , chętnie wysłucham każdej opinii.
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: Garnki do indukcji 26.02.12, 15:40
      Nadają się każde, na które od spodu można podczepić zwykły magnes (taki test)- emaliowane i niektóre srebrne.
      Osobiście polecam serię 365+ Ikea. Jak dla mnie rewelacja.
      Najważniejsze, żeby miały idealnie równe dno i przylegały dokładnie do płyty.
    • Gość: kik Re: Garnki do indukcji IP: *.centertel.pl 26.02.12, 15:50
      Trzeba. Normalne garnki zostaną zimne.
      plyta-indukcyjna.pl/
    • yula Re: Garnki do indukcji 26.02.12, 17:02
      "specjalne" garnki to są garnki magnetyczne. Najprostszy test - przyłożenie magnesu do dna. Obecnie sporo garnków robią pod płyty indukcyjne. Moja mama niedawno też kupiła płytę indukcyjną i garnki do niej. Działają garnki emaliowane, do tego kupiła zestaw patelni za 50 zł i zestaw garnków za niecałe 200 zł. Płyta mi sie bardzo podoba, szybko zagotowuje wodę, jest płaska=łatwa do mycia. Aha, chociaż większość płyt jest na 3fazy, znaleźliśmy płytę z normalną wtyczką na 220V :) Więc z płytą było mniej kłopotu niż z piekarnikiem który zamiast wtyczki miał gołe przewody

Julia,Maksiu i Tatianka:)
      http://www.maks.info.pl/ - strona syna
      KRS 0000 326 128 cel szczegółowy: Ostrowski Maksymilian - 035
    • Gość: Marek Re: Garnki do indukcji IP: *.37.255.143.dyn.user.ono.com 26.02.12, 17:36
      Dziewczyny mam pytanie. Jestem na finiszu remontu kupionego domu i wymarzyłam sobie płytę indukcyjną (nie ma tam gazu a na butlę nie będę miała miejsca bo kuchnia nie będzie duża) i tu mam pytanie bo gdzieś słyszałam takie coś ,że do płyty indukcyjnej trzeba kupić specjalne garnki.

Nie jestem dziewczyna ale ...

Kuchnia indukcyjna dziala na zasadzie pradów wirowych indukowanych w elementach które zamykaja (znajduja sie) w otwartym obwodzie magnetycznym. Obwód magnetyczny który znajduje sie w (pod) plyta, jest na zasadzie obwodu zelaza z domieszka krzemu.
      Stad: najlepszym obwodem do zamkniecia strumienia magnetycznego, sa metale zelazne (wysoko magnetyczne), gdzie nastapia najwieksze straty mocy i w konsekwencji, cieplo. Materialy malo magnetyczne (aluminio), nie beda odpowiednim materialem.
      Stad, zasada konstrukcji materialowej garnków dla kuchni indukcyjnych, jest garnek z zelaza, najlepiej o duzej masie (zeliwne odlewane) i jesli sa ze stali nierdzewnej (cienkiej), powinny miec grube, zelazne dno.
      NIE MA INNEJ REGULY. Nawet tej "Dziewczyny, mam pytanie".
      • Gość: Pikaboo Re: Garnki do indukcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 10:03
        Obecnie większość garnków robiona jest z myślą o indukcję. Nie jestem w stanie wskazać Ci "najlepszych", bo korzystałam tylko z jednych. Natomiast, mogę Ci je polecić. Zamówiłam garnki firmy Granchio, wcześniej kupiłam ich patelnie i bardzo dobrze mi się na niej smażyło, więc stwierdziłam, że zaryzykuje i zakupię zestaw garnków. W normalnych sklepach ich nie wiedziałam, ja zamawiałam przez net ze sklepu Stylowa Zastawa, to jest włoski producent i nie wiem czy w sklepach stacjonarnych dostaniemy jego przedmioty. Garnki są ciężkie, porządne, z powłoką marmurową. Mi się bardzo dobrze w nich gotuje. Jeżeli chcesz zaznać szerszej opinii, może zapytaj jakiegoś sprzedawce w sklepach z akcesoriami kuchennymi, oni chyba powinni coś konkretnego polecić.
        • klautel_michal Re: Garnki do indukcji 19.12.12, 17:00
          Granchio posiada wiele zestawów garnków i coraz więcej jest dostępnych w Polsce. Do tematu patelni mogę dorzucić model 88255 - jest to aluminiowa podwójna patelnia aluminiowa z nieprzywieraną powłoką. Na pateni jest możliwość smażenia na obydwu stronach i przekręcaniu podczas smażenia – uszczelka i zamkniecie na magnes uniemożliwi wyciek oleju. Co najciekawsze można swobodnie rozłączać i używać jako dwóch osobnych patelni. Bardzo ciekawe rozwiązane, niespotykane u innych producentów.

• Gość: Kornela Re: Garnki do indukcji IP: *.181.224.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.12.12, 09:20
            Garnki Fagora są bardzo przyzwoite mam cały komplet a od niedawna mam też patelnie ceramiczną i szybkowar - wszystko jest na indukcje i cena chyba najniższa jeżeli chodzi o gary na indukcje.
    • mhr2 Re: Garnki do indukcji 27.02.12, 10:02
      zmien na jakis nowy komplet, oczywiscie stare mozesz testowac
    • Gość: obserwator2010 Re: Garnki do indukcji IP: 89.174.60.* 28.02.12, 08:20
      Za kilka stówek możesz kupić porządne garnki fisslera (cały komplet) ale możesz też dać i kilka stówek za jeden garnek fisslera lub ok. 2,5-3 tysiące za komplet. Wystarczy pogrzebać w necie. Bardzo porządna niemiecka manufaktura i jedna z najstarszych firm produkujących garnki w Europie. Do indukcji jak znalazł i 100 procent pewności, że garnek jest z wysokiej jakości stali 18/10 a nie jakąś podróbą ze stali chromoniklowanej. Nic nie rdzewieje, nie trzeba się zastanawiać czy po wsypaniu soli wystąpi korozja wżerowa, przebarwienia dna itp. Po prostu bardzo dobre garnki na lata. Mam kilka ich garnków od kilku lat i nic w nich się nie dzieje. Tak samo jest z olkuskimi nierdzewkami ale ze stali 18/10. Są znacznie tańsze i równie dobre. Tylko pod wzgledem designu mogą nie każdemu pasować do indukcji.
    • Gość: Tomek Re: Garnki do indukcji IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.01.13, 20:17
      Kilka prostych zasad dotyczących garnków:
      - płaskie dno (bez frezów i żłóbień) - dno musi przylegać do szkła w przynajmniej 80%. Im lepiej przylega - tym płyta działa wydajniej.
      - dno wykonane z materiału ferromagnetycznego (czyli takiego co przyciąga magnes)
      - nie moze być podwójne dno (temperatura wytważana jest w dnie garnka - więc podwójne dno spowoduje że woda nie zagotuje się)
      Nie chcę reklamować Emali Olkusz, ale pewna firma z którą współpracuję badała róże garnki (miały być gratisem do płyty), i jakiś szacowny instytut badawczy wydał opinie że są bardzo dobre. Mało tego okazały się o wiele lepsze od bardzo drogich i renomowanych. Sam dokupiłem sobie przed świętami duży gar emaliowany z Olkusza i jestem zadowolony. Do tej pory użytkowałem stalowe
      • poleszo Re: Garnki do indukcji 26.01.13, 17:04
        Witam, ja zawsze mam problem z rozpoznaniem odpowiedniego naczynia. Dobrym patentem jest mieć przy sobie w sklepie magnes. Jeśli się trzyma do naczynia to znaczy że jest dobre. Jak się ma telefon to można zainstalować program do sprawdzania
        play.google.com/store/apps/details?id=com.cprojekt.induction .
    • Gość: inka Re: Garnki do indukcji IP: *.play-internet.pl 23.09.14, 09:19
      Wszystkie garnki, które oglądałam w sklepie, mają jakieś żłobienia i napisy na dnie, oprócz emaliowanych takich jak za komuny. Dno musi być płaskie i równe. Są jakieś takie współczesne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka