Dodaj do ulubionych

Robot z maszynką do mielenia

30.08.12, 21:13
Trochę już poszperałam i wiem, że maszynkę ma Bosch MUM, ale czy oprócz tego robota jest jeszcze jakiś, który to potrafi? Nie chodzi tylko o siekanie mięsa, bo mak na przykład też chciałabym móc zmielić.
A jeśli MUM, to który?! Ten najbardziej popularny 4675EU ma tylko 550W, nie wiem czy to nie jest jednak za mało.
Są też takie z 600W i 900 W - te ostatnie wyglądają też nieco inaczej ("noga" ma inny kształt). Nie wiem, czy warto dopłacić do większej mocy i czy ta nowsza generacja jest lepsza, czy gorsza...
Podzielcie się proszę swoimi wrażeniami, jeśli posiadacie ten robot, ew. polećcie jakiś inny.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Robot z maszynką do mielenia 30.08.12, 22:26
      diana zelmer. Zwykla elektryczna maszynka do miesa, ma tez sitko do maku, mozna dokupic (albo kupic w zestawie) szatkownice do warzyw. Za jednym zamachem masz rozwiazana kwestie mielenia miesa, maku, formowania ciastek (osobno trzeba dokupic te mala przystawke), tarcia ziemniakow na placki, warzyw na surowki i szatkowania kapusty do kiszenia.
      Zaleta jest szybki i bezprobleowy montaz. Posiadacze (moi znajomi) tych duzych robotow , o jakich piszesz, paktycznie w ogole ich nie uzywaja, bo sa za duze, zeby na stale goscily na blacie, a ich montaz jest na tyle klopotliwy i czasochlonny, ze szybciej jest produkty posiekac czy potrzec recznie, niz walczyc ze skladaniem maszyny.
      Moja Diana ma chyba ponad 10 lat i jest absolutnie niezastapionym sprzetem w kuchni.
      • eilian Re: Robot z maszynką do mielenia 31.08.12, 11:29
        Dziękuję za odpowiedź. Tę maszynkę miałam kiedyś w planach, ale pomyślałam, że zamiast mnożyć kolejne sprzęty (na które miejsca już zaczyna brakować), to lepiej kupić jeden, który załatwi mi wszystko: i mielenie, siekanie, ale i ciasto zagniecie, pianę ubije itd.
        Chociaż przyznam, że zaczynam się wahać, czy jednak nie lepiej kupić tę maszynkę i jeszcze jakiś malakser typu Moulinex masterchef, czy Philips HR 7625, albo znowu Zelmer 491.20.
        Aktualnie mam mikser Zelmer Mix robi, ale on ma już parę lat i wprawdzie wciąż chodzi, ale kruche ciasto to jednak dla niego wyzwanie, drożdżowe odpada.
        Marzy mi się po prostu taki sprzęt, który wszystko zrobi...
        Jeśli ktoś ma tego Boscha MUM, to proszę, napiszcie, czy jest coś, czego nim NIE MOŻNA zrobić? W ogóle za wszelkie uwagi będę ogromnie wdzięczna. Decyzję muszę podjąć szybko, bo mam masę jabłek do przerobienia i potrzebny ma już maszyna, która mi to będzie trzeć.
        • mruwa9 Re: Robot z maszynką do mielenia 31.08.12, 12:28
          tak naprawde nie slyszalam, zeby istniala maszyna, wyrabiajaca kruche ciasto. Chyba zaden silnik tego nie wytrzyma, takiego obciazenia (kiedys zajechalam mikser ciastem chlebowym). Naprawde da sie? Bo nie powiem, brzmi kuszaco..
          Moje potrzeby kuchenne zupelnie zaspokaja wlasnie Diana z przystawka-szatkownica oraz zwykly mikser (tez mam zelmera) z dzbankiem koktajlowym i nasadka blendera. Wystarcza do wszystkiego.
          • Gość: jagoda Re: Robot z maszynką do mielenia IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.12, 13:23
            Do wyrabiania ciasto chlebowego tak na drożdżach, jak i na zakwasie potrzebny jest robot dużej mocy. Ja mam boscha MUM86R1, ma moc 1600W, solidny odlew. Można go sobie rozbudowywać w miarę potrzeb. Robi wszystkie ciasta, łącznie z makaronowym i pierogowy, nie mówiąc o ciastach drożdżowych, czy chlebowym. Ma tylko jedna wadę kosztuje w granicach 1500 zł. Ale jak dla mnie wart swojej ceny.
    • Gość: kaana Re: Robot z maszynką do mielenia IP: *.internetia.net.pl 12.09.12, 23:25
      Mam Bosch Mum 4756 o mocy 600W (w tej chwili jest już model 4856 z ulepszonym ruchem planetarnym). Używam go głównie do ciasta chlebowego i radzi sobie bardzo dobrze. Moim zdaniem taka moc zupełnie wystarczy.
      Jest też maszynka do mięsa, ale używam jej tylko do mielenia soi i ciecierzycy. Ktoś pisał w innym miejscu, że mięso tnie na paski i takie podaje do maszynki, i że jest ok.
      Do tego miksera dokupiłam sobie m. in. młynek do zbóż, mieliłam nim ziarna pszenicy na mąkę i suchy mak.
      Przejrzyj wcześniejsze posty, powinno być sporo o tym robocie.
      A, i kosztował 580zł.
    • lianis Re: Robot z maszynką do mielenia 21.09.12, 11:02
      Ja mam kenwood chef, zagniata ciasto kruche, chlebowe, na pierogi bez wysilku, do tego mozna dokupic mase nakladek, miedzy innymi maszynke do mielenia, czy szatkownice, albo wyciskacz do makaronu.
      Cudowna maszyna.
    • Gość: betka Re: Robot z maszynką do mielenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 11:54
      Tak jak ktoś wcześniej napisał, robot "wszystko w jednym" wcale nie jest taki użyteczny jakby mogło się wydawać. Też kupiłam taki wieloczynnościowy (bez maszynki) i okazuje się, że na co dzień poręczniejszy jest mały sprzęt, który szybko mogę użyć, nawet gdy jest na półce. Nie ma potrzeby składania, rozkładania, montowania części które akurat potrzebujemy. I tak: osobno używam zwykły mikser, maszynkę do mięsa, maszynę do chleba. A robot wieloczynnościowy wyciągam od święta :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka