Dodaj do ulubionych

Lódówka śmierdzi i szybko łapie pleśń

IP: *.tvkgsm.net / 80.51.48.* 17.07.05, 22:15
Lodówka którą posiadam jest ustawiona na 4, ale po tygodniu od ostatniego
mycia zaczyna śmierdzieć. Ponadto artyk€ły w niej przechowywane szybko łapią
pleśń. Nie wiem co robić. Może ktoś ma pomysł na ten problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuchcik Re: Lódówka śmierdzi i szybko łapie pleśń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:20
      moze jest nie szczelna sproboj umyc ja octem to powinno pomoc tylko dokladnie
    • pia.ed Za NISKA temperatura !!! 18.07.05, 11:12
      Wloz termometr i zmierz temperature! Ma byc 4 C do 6 C.
      Jesli masz duzo w lodowce i przede wszystkim produkty miesne, to moze byc
      jeszcze nizsza temperatura.
      Wyszoruj lodowke porzadnie woda z proszkiem, a potem przetrzej ocetem ktory
      zabija zapachy.
      Pamietaj, ze wszystko powinno byc dokladnie opakowane.
      Podobno nawt jajka moga przejmowac zapach od innych produktow.
      • linn_linn Re: Za NISKA temperatura !!! 18.07.05, 16:15
        Woda z proszkiem to nie jest dobry pomysl. Zapach, a poza tym moze sie
        porysowac.
    • szikelgruber Re: Lódówka śmierdzi i szybko łapie pleśń 18.07.05, 13:58
      A tak trudno sprawdzić termometrem jaka temperatura wewnątrz lodówki ???

Nawet zwykły termometr zaokienny będzie bardziej miarodajny niż jakieś nastawy
      4.

Nastawa 4 niczego nie dowodzi.
      U mnie lodówka chodzi na 2.5 a i tak jajka kurzęce czasami pękają od mrozu :(
      Przy nastawieniu jej na 4 prawdopodobnie wszystko by zamarzło na kamień.
      Co lodówka to inna temperatura.

Termometr ! Tylko termometr !

• ba_nita Re: Lódówka śmierdzi i szybko łapie pleśń 18.07.05, 16:52
        szikelgruber napisał:

> A tak trudno sprawdzić termometrem jaka temperatura wewnątrz lodówki ???
        >
        > Nawet zwykły termometr zaokienny będzie bardziej miarodajny niż jakieś
        nastawy
        > 4.
        >
        > Nastawa 4 niczego nie dowodzi.
        > U mnie lodówka chodzi na 2.5 a i tak jajka kurzęce czasami pękają od mrozu :(
        > Przy nastawieniu jej na 4 prawdopodobnie wszystko by zamarzło na kamień.
        > Co lodówka to inna temperatura.

Jest to możliwe jedynie w przypadku zainstalowania do lodówki agregatu od
        zamrażarki. Nie jest tak, że co lodówka to inna temperatura, gdybyś przyjrzał
        się "bebechom" kilku różnych firm stwierdziłbyś, że poszczególne podzespoły
        pochodzą z jednej i tej samej fabryki. Dwadzieścia, dwadzieścia pięć lat temu
        przyznałbym Ci rację i zwyczajnie wyregulował termostat. W dzisiejszych czasach
        się wywala do kosza na śmieci i montuje nowy. Bo tak jest taniej.
    • ba_nita Re: Lódówka śmierdzi i szybko łapie pleśń 18.07.05, 16:48
      Na mojego nosa masz do wymiany uszczelkę na drzwiach a dodatkowo może być tak,
      że "zapomniano" zdjąć izolację z czujnika termostatu lub niestety (wersja
      pesymistyczna) masz nieszczelność w systemie ale wówczas nie chłodziłaby wcale.
      Do mycia wnętrza lodówki używaj roztworów detergentów. Woda z octem również
      spełnia swoje zadanie.
      • Gość: szadok Re: Lódówka śmierdzi i szybko łapie pleśń IP: 212.160.172.* 19.07.05, 12:12
        to na bank uszczelka. Moja lodowka tez smierdziala mimo , ze myta byla dosc
        czesto. Dopiero jak zajrzalam pod dolna uszczelke i poczulam te wszystkie zywe
        kultury... Wyszorowalam pieknie przy uzyciu wszelkich dostepnych narzedzi (w
        tym patyczkow do uszu do zakamarkow) I po problemie.
        • Gość: Kamamax Re: Lódówka śmierdzi i szybko łapie pleśń IP: *.tvkgsm.net / 80.51.48.* 21.07.05, 01:27
          Wielkie dzięki. Postaram się zastosować do porad odnośnie uszczelek. A odnośnie
          temperatury to na 5 mi wszystko zamraża na kość. Pozdrawiam wszystkim + całuski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka