Gość: ciff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:32 Macie? Czy są niezbędne? Do czego? Czy można się bez nich obejść,tzn.ucierać w czym bądź przy użyciu miksera? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malgosia Re: Makutra i pałka IP: *.aster.pl 22.05.06, 13:28 ja mam. nie wyobrażam sobie, że mogłabym nie mieć. w makutrze robię większość ciast, biszkoptowych i ucieranych, a także sernik. używam jej też do robienia mas do tortów, nadzienia serowego do naleśników i ucierania - przemielonego !- maku z bakaliami. używam drewnianej pałki i zwykłej trzepaczki - bardzo rzadko się zdarza, żebym ubijała pianę mikserem. czasem używam miksera do ucierania jajek/żółtek z cukrem, ale jeżeli przepis "zaczyna się" od tego, żeby utrzeć masło czy margarynę - to zawsze biorę makutrę i pałkę. prawdę mówiąc, po pewnych doświadczeniach z mikserem mam wrażenie, że w makutrze robi się wszystko prościej i ... szybciej. i nie ma dużo rzeczy do zmywania. makutra jest ciężka i zajmuje sporo miejsca, ale wg mnie daje doskonałe efekty. z pewnością we współczesnej kuchni nie jest "niezbędna" - ale ja niektórych rzeczy po prostu "nie umiem" bez niej zrobić. pzdr, M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciff Re: Makutra i pałka IP: 83.238.174.* 27.05.06, 18:59 Dzięki, przekonałaś mnie. Pędzę do sklepu po makutrę i pałkę:) Odpowiedz Link Zgłoś