Dodaj do ulubionych

Zmywarka BOSH nie domywa!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 11:10
Juz nie wiem co robie źle ale moja zmywarka kupiona miesiac temu na programie
65stopni nie domywa garów, patelni.Na dodatek nie dosusza. Gary zaczełam
zmywac tylko w dolnym koszu ale to i tak nic nie dało.
Na poczatek kupiłam zestaw Ludwik do mycia, teraz proszek zmieniałam na
Calgonit, niestety bez zmian. Wszystkie sitka i dysze sa czyste. Prosze
powiedzcie co by tu jeszce sparawdzic.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Zmywarka BOSH nie domywa! IP: *.bialosliwie.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:44
      kup środek do czyszcenia zmywarek calgonit. to jest taka butelka, zk której
      odrywasz tylko tą wolie na korku i do gny dnem wstawiasz do koszyka na sztućce.
      i nastawiasz program min. 65stopni. A Napewno odpływ jest drożny?zdemontuj
      dysze iszczotką je przepłucz. wyczyść dokąłdnmie filtr i mikrofiltr.
    • Gość: antek Re: Zmywarka BOSH nie domywa! IP: *.acn.waw.pl 13.07.06, 22:54
      a czy ramiona chodza swobodnie,o nic nie zaczepiaja?
      sprawdz pojemnik na sol,czy jest dokrecony-moze te niedomycia to osad po soli
      nie znam bosha,ale moze ten program to jakis ekonomiczny-nastaw na najdluzszy
      poza dysami moze byc zapchany jakis centralne umieszczony w ramionach otwor
      doprowadzajacy do nich wode
      jesli nic z tego (i z tego co przemowczyni napisala)wezwij serwis-w koncu
      gwarancja jest m.inn po to
      dosuszanie to pewnie kwestia odczekania po myciu
      • Gość: izka Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 00:14
        dzieki za podpowiedzi,
        zmywam na najdłuzszym programie, na pewno nie ma za duzo soli, bo mi na
        naczyniach zostaja resztki pokarmów, np. makaron, ryż. jeszcze raz popatrze co
        tam sie dzieje w sodku.

czy w Waszych zmywarkach tez jest taki dziwny zapach na naczyniach, szczególnie
        teflonowych, taki chemiczny? ja ostatnio jak dusiłam mieso w patelni to miałam
        wrazenie, ze ten zapach przechodzi do miesa.
        • babeczkaa Re: jeszcze jedno pytanie 14.07.06, 13:50
          poczytaj w necie co można myć w zmywarkach, z tego co ja wiem nie wszystko sie nadaje do zmywarek, np. patelnie czy inne garnki z pokrywą teflonowa nie moga byc zmywane w zmywarce, drewniane rzeczy i porcelana ze złtymi malunkami tez nie....
          • zayzayer Re: jeszcze jedno pytanie 14.07.06, 15:22
            babeczkaa napisała:

> np. patelnie czy inne garnki z pokrywą teflonowa nie moga byc zmywane w
            > zmywarce, drewniane rzeczy.
            Moja stara zabiła by cię śmechem :D
            • babeczkaa Re: jeszcze jedno pytanie 14.07.06, 15:24
              taki ma mocny śmiech?
            • babeczkaa Re: jeszcze jedno pytanie 14.07.06, 15:26
              źródło: murator.pl
              Nie wszystkie naczynia i sztućce można myć w zmywarkach. Dlatego producenci zmywarek zalecają, by to sprawdzić, zanim załaduje się zmywarkę, a najlepiej, jeszcze zanim kupi się nakrycia.

W zmywarkach nie należy zmywać:
              desek drewnianych i sztućców z drewnianymi uchwytami - drewno pęcznieje i zmienia kolor,
              naczyń z tworzyw sztucznych lub z takimi elementami - nie wszystkie tworzywa wytrzymują wysoką temperaturę,
              sztućców z klejonymi uchwytami - mogą się rozkleić,
              przedmiotów z cyny i miedzi - mogą zmatowieć,
              przedmiotów z aluminium - mogą zmienić kolor.

Ograniczenia dotyczą także niektórych rodzajów szkła, gdyż może ono pokryć się nalotem. Naczynia z dekoracjami mogą wyblaknąć, zaś srebrne sztućce zmienić kolor pod wpływem kontaktu z produktami zawierającymi siarkę - musztardą lub żółtkiem. Jeżeli nie będą myte bezpośrednio po posiłku, należy je opłukać pod wodą. Tylko niektóre modele zmywarek mają programy pozwalające na mycie kryształów.
            • babeczkaa ok, z teflonu sie wycofuje 14.07.06, 15:28
              widocznie miałam jakiś zły jakościowo egzemplarz ale reszta.....
              • Gość: gabi Re: ok, z teflonu sie wycofuje IP: 89.186.21.* 14.07.06, 23:33
                www.agdrtv.net/cgibin/shop?info=SGV33E03E&sid=1b6ff90c A czy to czasami
                nie ta zmywarka? ciekawa jestem ,bo ja też jestem szczesliwą posiadaczką
                boscha,zmywa bez zarzutu,ale nie dosusza:(
                • Gość: izka Re: ok, z teflonu sie wycofuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:04
                  www.agdrtv.net/cgibin/shop?info=SGI57T05E&sid=1b6ff90c

moja to jest ta, niestety myślałam, ze cena pójdzie z jakościa:(

a możesz mi napisac jakim proszkiem myjesz i jak układasz naczynia?
                  A z tym dosuszaniem to jest tak, ze na poczatku wszystko bylo praktycznie suche
                  a teraz to wszystko jest raczej mokre.
                  • Gość: Krop Re: ok, z teflonu sie wycofuje IP: 15.203.169.* 17.07.06, 11:39
                    Mam dokładnie taką samą zmywarkę. I nie mam z nią żadnych problemów,
                    najmniejszych. Jestem z niej bardzo zadowolony... Ponieważ trudno mi sobie
                    wyobrazić by w tak prostym urządzeniu dało sie zrobić cokolwiek nie tak, więc
                    obstawiam że ta twoja jest po prostu zepsuta...

Co do pytania: używam proszku/nabłyszczacza/soli marki Somat (kiedyś uzywałem
                    Calgonit, na jedno wychodziło), żadnych tabletek tylko wszystko osobno. Soli i
                    nabłyszczacza dodaję zawszę natychmiast jak tylko zapali się lampka że sie
                    kończy. Na początku ustawiałem twardość wody (na oko). I to wszystko co robie z
                    tą zmywarką, poza tym wkładam naczynia, włączam i sie zmywa... Oczywiscie
                    natychmiast po zakończeniu programu naczynia potrafią być troche mokre,
                    szczególnie takie które mają zagłębienia i nie miały szanse obcieknąć, ale jak
                    sie je zostawi w zmywarce jeszcze na jakiś czas to wyjmuje sie suche. Ja prawie
                    zawsze wstawiam zmywanie na noc, do rana wszystko jest zawsze suchutkie. Co do
                    układania - nie da sie w tej sprawie wiele napisać ani niczego nowego wymyslić,
                    normalnie wkładam...
    • Gość: qwfc Re: Zmywarka BOSH nie domywa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 21:18
      Ja używam robot i jest ok:
      www.global-cosmed.pl/id.php?show=1&prod=223&lang=pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka