IP: 195.205.240.* 10.11.06, 08:01
Witajcie :-). Może ktoś mógłby mi pomóc zrozumieć opisy przy zmywarkach.
Chodzi mi o poziom hałasu. Podobno są jakieś różne sposoby pomiaru i dlatego
trudno porównać dane z warunków technicznych różnych urządzeń. Znalazłam
zmywarkę fagor z poziomem hałasu 33 dB(A). Czy to możliwe? I co znaczy to (A)?
Pomóżcie proszę :-)
Obserwuj wątek
    • avea123 Re: Decybele 10.11.06, 10:33
      większość lepszych zmywarek ma ok 47-49 dB. Też jestem na etapie poszukiwań :))
      Nie wiem czy możliwe ale brzmi nieźle.
    • avea123 Re: Decybele 10.11.06, 10:34
      A to klasa energetyczna-małe zuzycie energii. Chyba ze jest jeszcze jakieś inne
      A.
      • Gość: Piotr Re: Decybele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 10:49
        > A to klasa energetyczna-małe zuzycie energii. Chyba ze jest jeszcze jakieś
        inne
        >
        > A.
        Tu chodzi o głosnośc, a nie zużycie energii:-)
        Słuch ludzki inaczej odbiera natężenie hałasu dla różnych częstotliwości. Aby
        pomiar głosności odpowiadal właściwosciom ludzkiego słuchu stosuje sie różne
        korekcje. Literka A za symbolem dB oznacza, ze pomiar jest własnie skorygowany
        do własciowości ludzkiego słuchu. Korekcję A stosuje sie do cichych dźwięków
        (np. hałas zmywarki). Korekcje B i C do głosniejszych dźwięków (w uproszczenie)
        Słowem uzupełnienia, zmiana głosności o 3dB oznacza subiektywne odczucie, że
        dźwięk jest głosniejszy (lub cichszy) 2 razy. W przypadku zmywarek warto
        pamietać, że zmywarka o głosności np 34 dB będzie wprawdzie b. cicha, ale
        odgłos wody wypompowywanej ze zmywarki i płynacej przez syfon i rurki może być
        b. glośny. Jeśli komus zalezy na b. cichej pracy, to warto pomyślec o
        podprowadzeniu rury ściekowej dedykowanej do zmywarki ( a nie podłączać sie pod
        syfon zlewozmywaka)lub wręćz zaizolowanie akustyczne odprowadzenia wody.
        • Gość: Aga Re: Decybele IP: 195.205.240.* 10.11.06, 12:41
          Piotrze bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienia :-). Właśnie o to mi chodziło :-).
          Widzę, że znasz temat. Może więc zaryzykuję jeszcze jedno pytanie ;-).
          Cicha praca zmywarki jest dla mnie bardzo ważna. W tej chwili mam taką, że
          właśnie ten hałas doprowadza mnie do decyzji o zmianie. Przeglądając różne
          oferty znalazłam przy ilości decybeli właśnie to (A), o którym zechciałeś
          napisać, albo inne oznaczenie. W tej chwili, niestety, nie mogę sobie
          przypomnieć dokładnie ale było to na pewno kilka małych liter (może jakieś
          rp..., ale nie jestem pewna :-( ). Gdybyś zechciał to rozszyfrować, to byłoby
          fantastycznie. W tej chwili nie wiem czy można porównać ilości decybeli z
          oznaczeniem (A), z tym co jest z literkami i z tym co jest bez żadnych
          dodatkowych szyfrów.
          Z góry dziękuję :-)
          • Gość: Piotr Re: Decybele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 14:34
            > Piotrze bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienia :-).
            Prosze bardzo :-)
            > Widzę, że znasz temat.
            Zmartwię Cię, ale tematu zmywarek za bardzo nie znam. Cała moja wiedza o tych
            urzadzeniach pochodzi z poszukiwań zmywarki dla żony 2 lata temu. A z pomiarami
            głosności mam czasem kontakt w pracy, ale nie jest to moja specjalność.
            > Cicha praca zmywarki jest dla mnie bardzo ważna. W tej chwili mam taką, że
            > właśnie ten hałas doprowadza mnie do decyzji o zmianie. Przeglądając różne
            > oferty znalazłam przy ilości decybeli właśnie to (A), o którym zechciałeś
            > napisać, albo inne oznaczenie. W tej chwili, niestety, nie mogę sobie
            > przypomnieć dokładnie ale było to na pewno kilka małych liter (może jakieś
            > rp..., ale nie jestem pewna :-( ). Gdybyś zechciał to rozszyfrować, to byłoby
            > fantastycznie.
            Niestey, jeśli nie podasz dokładnie tego oznaczenia to nic nie pomogę. Mogę sie
            tylko domyślać, że producent mógł podać np. w jakiej odległosci od zmywarki był
            mierzony hałas.
            > W tej chwili nie wiem czy można porównać ilości decybeli z
            > oznaczeniem (A), z tym co jest z literkami i z tym co jest bez żadnych
            > dodatkowych szyfrów
            Głosności w dB bez korekcji i z różnymi korekcjami (A, B, C) nie da sie
            bezpośrednio porównac. Podobnie producenci moga stosowac rózne metody pomiaru
            (np. w róznej odległosci od zmywarki). Czyli trzeba przyjmować te dane jako
            orientacyjne i nie podelmowałbym decyzji o zakupie konkretnego modelu tylko
            dlatego, ze jest o 1 dB cichsza. Z tego co mi powiedziano w sklepach i z moich
            własnych obserwacji wynika,żezmywarki niemieckie (Bosch, Siemens) sa
            generalnie cichsze od włoskich. Odgłos pracy mojej zmywarki (Bosch , głosnośc
            ok 40 dB) przypomiana gotowanie na wolnym ogniu garnka z zupą. Bosche u
            znajomych pracuja podobnie. Mam tez dostęp do whirlpoola, ta zmywarka tak młóci
            wodą, że słyszą to wyraźnie np. wszyscy co do mnie telefonują.
            • Gość: aga Re: Decybele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 22:24
              Piotrze, dzięki, że tu jeszcze zajrzałeś i odpisujesz :-).
              Wreszcie udało mi się znaleźć ten szyfr ;-), który podają niektórzy producenci
              zmywarek przy poziomie głośności. Np. Bosch podaje przy jednym z modeli: 52 dB
              (re1pW). Jak to się może mieć do 33 dB (A)?
              Pozdrawiam.
              • Gość: Piotr Re: Decybele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 09:45
                > Wreszcie udało mi się znaleźć ten szyfr ;-), który podają niektórzy
                producenci
                > zmywarek przy poziomie głośności. Np. Bosch podaje przy jednym z modeli: 52
                dB
                > (re1pW).
                Słówko teori. Decybel to nie jest wielkość bezpośrednio mierzona ale logarytm
                dziesiętny ze stosunku dwóch wartości: mocy akustycznej wyemitowanej z
                mierzonego urządzenia (zmywarki) do wartosci mocy odniesienia. Dyrektywa EU
                znormalizowała ten pomiar (żeby producenci nie mogli upiększać wyników np.
                przyjmując większą moc odniesienia co obniżałoby wartość w dB) i wymaga, żeby
                moc odniesienia wynosiła dokładnie jeden pikowat (jedną bilionową wata). I stąd
                oznaczenie: re (czyli reference=odniesienie) 1 pW (czyli 1 pikowat). Nie wiem,
                czy dyrektywa jest obowiązująca dla wszystkich producentów, moze nie i dlatego
                jedni (ci porządni)podają natężenie hałasu z tym re1pW a inni nie. Jeśli
                porównasz różne zmywarki z hałasem zmierzonym zgodnie z dyrektywą, to jest
                całkiem prawdopodobne, że pomiary potwierdzą się w praktyce (tzn cichsza będzie
                ta z mniejszą ilościa dB na tabliczce). Ale już porównanie głosności zgodnego z
                dyrektywa i tego niezgodnego nic Ci nie powie. Bo nie wiadomo, przy jakiej mocy
                odniesienia był robiony pomiar.
                P.S. Pomiar zgodny z dyrektywą też moze być wyrażony w decybalach (A) czyli
                skorygowany zgodnie z krzywą słuchu, np ta Miele ma 48dB(A)re1pW:
                www.miele.pl/i.php?i=1045
                • Gość: Aga Re: Decybele IP: 195.205.240.* 13.11.06, 10:11
                  Baaaardzo dziękuję :-). Teraz nareszcie wiem o co chodzi :-). Myślę, że ten
                  wątek przyda się niejednej osobie, dla której cisza w kuchni (przynajmniej
                  względna) ma duże znaczenie. Zazwyczaj sprzedawcy w sklepach nie mają o tym
                  zielonego pojęcia i każdza zmywarka jest super cicha ;-).
                  Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-).
                • Gość: aga Re: Decybele IP: 195.205.240.* 13.11.06, 10:32
                  Piotrze jeszcze jedno:
                  Fagor podaje np w danych technicznych jednej ze zmywarek:
                  (www.fagor.com.pl/oferta_produktowa_szczegoly_produkt.php?
                  productID=197&groupID=106)
                  poziom hałAsu -50 dBA
                  natężenie hałasu - 38 dBA
                  Czym to się różni? ( a różnica spora!!)
                  Strasznie to wszystko skomplikowane. Nie ma to jak stare poczciwe miary
                  metryczne ;-), wszyscy wiedzą, że 60 cm to trochę więcej niż 45 ;-).
                  pozdrawiam
                  • Gość: Piotr Re: Decybele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 12:02
                    > poziom hałAsu -50 dBA
                    > natężenie hałasu - 38 dBA
                    > Czym to się różni?
                    Wyniki krótkiej sondy wśród niefachowców od akustyki wskazują, że
                    określenia "poziom hałasu", "natężenie hałasu", poziom natężenia
                    hałasu", "poziom emisji hałasu" powinny znaczyc to samo :-) O wyjasnienie
                    proponuje więc zwrócić się do fachowców (sanepid, PIP?) a najlepiej
                    bezposrednio np. e-mailem do Fagora.
                    Mam jednak takie brzydkie przeczucie, że marketingowcy z Fagora specjalnie
                    wymyślili jakies rozróżnienie. I na nalepce na drzwiach zmywarki będzie dumne
                    38 dB, a jak ktos sie przyczepi i wykaże, że jest głosniej, to sie pokaże w
                    danych technicznych te 50 dB. Ale obym się mylił.
                    • agness9999 Re: Decybele 13.11.06, 12:31
                      Piotrze, wysłałąm już wcześniej maila do Fagora. Właśnie dostałam potwierdznie,
                      że odebrali. Ciekawe czy odpowiedzą. Jak tylko to zrobią, to podzielę się
                      odpowiedzią na forum :-).
                      Zmywarka, która mnie zainteresowała ma:
                      Super cicha - natężenie hałasu 33 dB(A) (!!! ;-) )
                      poziom hałasu [dB(A) re 1pW] - 45.
                      Wobec tego co napisałeś wcześniej raczej odnoszę się tylko do tego 45, które
                      już wiadomo co znaczy, i mam nadzieję, że to jest raczej cicho.

Aga
                      • agness9999 Re: Decybele 22.11.06, 01:20
                        Oczywiście nie odpisali,ale mam zamiar jeszcze ich trochę pomęczyć. Napisz e co
                        dalej. :-)
                      • agness9999 Re: Decybele 27.11.06, 09:50
                        Witam
                        Zgodnie z tym co pisałam wcześniej podaję informacje otrzymną z firmy Fagor, a
                        właściwie od ich polskiego przedstawiciela:

"W instrukcji i na stronie podawane są dwie różne wielkości fizyczne. Na
                        stronie natężenie dźwięku -35 dB(A), która to wartość odpowiada poziomowi
                        dźwięku 45 dB(A) re 1pW. Jedna wartość opisuje wielkość mierzalną , druga
                        słyszalną. Poniżej definicje:

Natężenie dźwięku - moc akustyczna, jaką przenosi fala dźwiękowa przez przekrój
                        prostopadły do kierunku rozchodzenia się fali.

Poziom głośności jest to miara fizjologicznego odczuwania dźwięku. Dla dźwięku
                        prostego o częstotliwości 1000 Hz jest liczbowo równy poziomowi ciśnienia
                        akustycznego mierzonego w dB. Dla innych częstotliwości zależność tą
                        przedstawia się w postaci krzywych równej głośności"

I to na tyle ;-). Zdaje się, że zgodnie z tym co pisaliśmy wcześniej 33 dB to
                        tylko piekne marzenie. W końcu nas interesuje wielkość słyszalna, a nie
                        mierzalna. Będziemy raczej słyszeć hałas zmywarki, a nie go mierzyć.
                        Jak widać przy zakupach zalecana jest duża ostrożność ;-).
                        • Gość: Piotr Re: Decybele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 10:57
                          No właśnie, marketing, marketing i jeszcze raz marketing :-) Czego to sie nie
                          robi, żeby oszukać klienta byle mu towar. Panowie z Fagora długo musieli
                          myśleć, żeby wydumać jakieś uzasadnienie dla swoich bzdurnych "danych
                          technicznych". Oczywiście mijaja się w wyjaśnieniach z prawdą:
                          > Natężenie dźwięku - moc akustyczna, jaką przenosi fala dźwiękowa przez
                          > przekrój prostopadły do kierunku rozchodzenia się fali.
                          Dokładnie tak. I w zwiazku z tym, natężenie dźwięku podaje się w W/m^2 czyli
                          watach (lub pikoWatach) na metr kwadratowy. Nigdy w decybelach jak a tabelce
                          Fagora
                          www.fizykon.org/Slowniczek/akustyka_natezenie_fali.htm
                          > Poziom głośności jest to miara fizjologicznego odczuwania dźwięku. Dla
                          > dźwięku
                          > prostego o częstotliwości 1000 Hz jest liczbowo równy poziomowi ciśnienia
                          > akustycznego mierzonego w dB. Dla innych częstotliwości zależność tą
                          > przedstawia się w postaci krzywych równej głośności
                          Jest to opis pomiaru wykonanego z korekcją A. Gwoli ścisłosci, to nie jest
                          pomiar bezwgledny ciśnienia (wtedy by były Pascale) ale stosunek pomierzonego
                          cisnienia do cisnienia odniesienia wyrażony w skali logarytmicznej (stąd
                          decybele). Obydwie wartości 33 i 45 w danych technicznych Fagora są w dB(A),
                          czyli sa poziomem głosności a nie natężeniem dźwięku. Z tym, że wartość
                          pierwsza (33 dB) nie jest prawdziwa.
                          > "W instrukcji i na stronie podawane są dwie różne wielkości fizyczne. Na
                          > stronie natężenie dźwięku -35 dB(A), która to wartość odpowiada poziomowi
                          > dźwięku 45 dB(A) re 1pW. Jedna wartość opisuje wielkość mierzalną , druga
                          > słyszalną.
                          Bzdura (w świetle powyższego). Nawiasem mówiąc to obydwie wartości muszą być
                          mierzalne. Bo jak inaczej wytłumaczyć powstanie tych 33 dB? Przeciez nikt nie
                          ma w uchu zamontowanej wskazówki ze skala pokazującej głosnośc w dB. Obydwie
                          zostały więc zmierone jakims miernikiem. Cyba, że panom z Fagora chodzi o to,
                          ze w ich zmywarce 33dB=45dB(A), ale to raczej mało prawdopodobne i na dodatek
                          źle podali oznaczenia. Podejrzewam, że po prosty dla pomiaru 33dB przyjęli inny
                          poziom odniesienia niż konkurencja i stąd im wyszła taka ładna wartość
                          Podsumowując, wyglada na to, że Fagor to firma próbująca robic klienta w konia
                          i nie potrafiąca (lub nie chcąca)podać prawdziwego źródła parametrów
                          wydrukowanych w ich instrukcjach obsługi.
                          • agness9999 Re: Decybele 29.11.06, 12:40
                            Witaj Piotrze :-)
                            Nic dodać nic ująć z tego co piszesz. Choć być może robią niezłe zmywarki. Ale
                            zupełnie niepotrzebnie próbują manipulować klientem.
                            Dzięki za odpowiedź. Myślałam, że już nikt nie śledzi tego wątku.
                            pozdrawiam - aga
                            • slowaczka Re: Decybele 30.11.06, 14:06
                              Ja mam Boscha 40 dB. Jestem bardzo zadowolona, specjalnie jak się więcej gotuję
                              i chodzi razem kuchenka, okap i zmywarka. Okap mam też bardzo cichy. To była
                              ważna cecha, kt. się sugerowałam przy wybore sprzętu.
                              Wiele szczęscie i pozdrawiam
                              • wojtus-fajny Re: Decybele 01.12.06, 08:29
                                A jaki masz okap, bo ja trafiam na same głośne.
                              • agness9999 Re: Decybele 28.12.06, 12:59
                                Mnie też interesuje cichy okap. Napisz proszę jaki masz. Z góry dzięuję za
                                odpowiedz.
                                pozdrawiam serdecznie
                                • anatola_k Re: Decybele 28.12.06, 22:36
                                  Aga kup sobie zmywarkę BOSCHa lub SIEMENSa.Moja córcia ma zmywarkę SIEMES i
                                  kuchnię połączoną z pokojem w małym mieszkaniu.Wierz mi wcale jej nie
                                  słychać,można spać nawet wtedy gdy pracuje. Miała oznaczenia A A A to chyba
                                  znaczy,że jest energooszczędna i jest,że zużywa mało wody i faktycznie zużywa
                                  mało. A te trzecie A to chyba dotyczy dokładności suszenia praktycznie naczynia
                                  są naprawdę dobrze wysuszone.
                                  Okapy BOSCHA też cicho jak na okap pracują.
                                  • agness9999 Re: Decybele 29.12.06, 10:25
                                    Dzięki za radę. Wiesz może jaki jest model tej zmywarki i okapu o którym
                                    piszesz?
                                    • Gość: mjkmjk Re: Decybele IP: *.ists.pl 29.12.06, 21:26
                                      Hej, ja mam zmywarkę Bosch SGV57T13EU. Słychać ją tylko gdy jestem w kuchni. W
                                      przedpokoju już jej nie słychać. Na pewno słychać ze dwa razy podczas cyklu
                                      prania odgłos wypuszczanej wody, ale to pewnie dlatego, że wylewa ją przez
                                      syfon zlewozmywaka, a nie odrębnym odpływem.
                                      Polecam modele Bosch/Siemens (to praktycznie to samo). Mam kilka sprzętów tej
                                      marki. Lodówki w ogóle nie słychać. Słychać natomiast pralkę, chociaż do
                                      Whirlpoola to się nie umywa.
                                  • anatola_k Re: Decybele 29.12.06, 20:29
                                    Zmywarka była kupiona w 2001 roku. Nie ma jej już w sklepach.BOSCH SIEMENS ma
                                    swoją stronę i tam jest aktualny katalog ich wyrobów. Napewno coś znajdziesz dla
                                    siebie Okap ma moja koleżanka taki zwyczajny kominowy 60 cm.Chyba w BOSCHU jest
                                    tylko jeden taki model, ale są też inne.
                                    Szczęśliwego Nowego Roku.......
                      • zayzayer Re: Decybele 17.05.07, 17:02
                        agness9999 napisała:

> Zmywarka, która mnie zainteresowała ma:
                        > Super cicha - natężenie hałasu 33 dB(A) (!!! ;-) )
                        > poziom hałasu [dB(A) re 1pW] - 45.
                        Jeżeli porządna firma podaje 45dB(A) repW, to zmywarka jest rewelacyjnie cicha
                        i przy korzystnym układzie jej otoczenia, wręcz niesłyszalna. Ale
                        marketingowcom Fagora _nie wierzę_ - kłamią jak we wszystkich fabrykach
                        produkujących chałę. Możesz sie bardzo przejechać na tych decybelach i nie
                        tylko. Dokładnie to samo dotyczy lodówek.
    • wenecka Re: Decybele 29.12.06, 21:08
      bardziej przejmowałabym się hałasem okapu, odkurzacza albo pralki. nie zdarzyło
      mi się, zeby kiedykolwiek przeszkadzał mi dzwiek zmywarki, bo prawie go nie
      slychac. za to wczesniej wymienionych urzadzen - owszem.
      • agness9999 Re: Decybele 30.12.06, 00:16
        Szczęściara z Ciebie. W mojej kuchni (połączonej z pokojem) pracuje w tej
        chwili zmywarka Ardo, zdaje się siedmioletnia. Jest bardzo głośna i to od
        samego początku.Przede wszystkim dlatego chciałabym ją zmienić.
      • Gość: pawel Re: Decybele - szczesciarze IP: *.elk.mm.pl 31.12.06, 07:56
        Ja też nie zauważam dźwięku zmywarki i pralki (słychać je tylko jak spuszczają wodę), ale od czasu jak kupiłem lodówke Ariston jest to już dla mnie problem - jest głośniejsza, albo tak samo głośna jak zmywarka.
        A co do lodówki - pomijając inne mankamenty pan z serwisu na uwagę o głośność powiedział że może i jest trochę głośna ale tak ma być. Szczerze mówiąc nie wiem jak udowodnić i przekonac kogoś z serwisu że moja lodówka jest zbyt głośna - strara lodówka Ardo jest dużo cichsza.
        • agness9999 Re: Decybele - szczesciarze 02.01.07, 08:31
          A jaką masz zmywarkę?
          • Gość: pawel Re: Decybele - szczesciarze IP: *.elk.mm.pl 02.01.07, 15:52
            Elektrolux ESL6251
    • jagoda2 Re: Decybele 17.05.07, 15:26
      Paramery wybranej przeze mnie zmywarki: poziom hałasu wg TEC 704 db(A) - 52 i
      poziom głośności (db) - 40. Czy to głośna zmywarka?
      Czytając opinie na Forum zrozumiałam, że zmywarki Whirlpoola są bardzo głośne?
      Czy rzeczywiście tak jest?
      Dziękuję za odpowiedź.
      Jagoda
      • Gość: riki tiki Re: Decybele IP: *.centertel.pl 19.05.07, 23:01
        Witajcie,

Ja też z podobnym problemem.
        Powiedzcie proszę która z nich będzie ciszej zmywała, gdyż
        w AEG głośność jest podana wg. normy IEC704-3[dB]:46, a
        w BOSCH poziom hałasu: 47db(re 1 pW).
        Jak te [dB] mają się do siebie? I która z nich będzie ciszej zmywała ?

z góry dzięki
        • Gość: magda Re: Decybele IP: *.mynet.com.pl 09.05.08, 21:51
          No wlasnie - jak porownac glosnosc zmywarek AEG/Electrolux z Bosch/Siemens. Oba
          koncerny podaja glosnosc uzywajac innych norm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka