Dodaj do ulubionych

co można zrobić?

12.02.16, 23:14
Od kilku dni o tej samej porze (właśnie zjawisko nastąpiło), każdego dnia, po osiedlowych ulicach jeździ coś. Nie wiem co, bo my mieszkamy przy ślepej, więc do nas nie wjeżdża. Na słuch -jakiś motor, skuter, ale nic standardowego - wydaje z siebie dźwięk, który obudziłby umarłego. Nie chodzi o to, że po prostu przejeżdża. Robi rundki, przez 10-15 min. Wyje i pyrka. Budzi ludzi, psy się wściekają. Świadkowie (naoczni) twierdzą, że to "dziwny" nieoznakowany skuter, cokolwiek to znaczy. Decybeli daje tyle, że wszelkie podkręcone tłumiki wymiękają. Ja nie śpię, a podskoczyłam, jak się zbliżyło (sprawa dotyczy sporej części dzielnicy, nie wybranych ulic).

Czy można coś zrobić, żeby dorwać dziada? (nie chodzi mi o samosąd i wysypanie gwoździ na drodze czy rozciągnięcie linki w poprzek, a o możliwości prawne) Jest plan złożenia zawiadomienia na policję (nie bardzo wiem na jakiej podstawie, to z plotek zasłyszanych). Ale co policja może zrobić (i co zechce robić ;p)? Nie wierzę w zasadzkę na hałasujący domowej roboty skuter.

Jakie widzicie opcje?

Obserwuj wątek
    • indeed4 Re: co można zrobić? 12.02.16, 23:41

końcówka artykułu

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34889,9957306,Motocykle_rycza_i_pedza__A_policja_nie_moze_ich_dogonic.html

• klamkas Re: co można zrobić? 12.02.16, 23:46
        Ja potwora na oczy nie widziałam, ale z zeznań sąsiadów wynika, że to coś może nie posiadać dowodu rejestracyjnego, bo nie wygląda na prawdziwy motocykl czy skuter, tylko na jakąś dziwaczną samoróbkę. A hałasuje potwornie.

Tylko nie bardzo to widzę. Składamy donos na policję. A oni robią zasadzkę? Serio? W najgorętszym dla komisariatu czasie (włamania, bójki i awantury) zaczajają się na świra hałasującego w spokojnej dzielnicy (wiem, powinni, ale... niedowiarek ze nie ;p).
        • jola-kotka Re: co można zrobić? 13.02.16, 00:05
          Nie zasadzke,ale mniej więcej wiedza w jakich godzinach i policja w tym czasie podjedzie,poczeka raz się nie uda to spróbują za jakiś czas,sprawdza papiery itd. Ale jak będzie wszystko ok to mu jezdzic nie zabronią.
          • memphis90 Re: co można zrobić? 13.02.16, 09:44
            Jeśli tak hałasuje, to na pewno nie jest ok. Co najmniej tłumik odkręcony.
        • indeed4 Re: co można zrobić? 13.02.16, 00:12

Ja jestem do takich ryków przyzwyczajony, mieszkam w Sopocie, a tutaj (zwłaszcza latem, zimą jest spokojniej) szpanować jednośladami przyjeżdża pół Polski. Jeśli to ci działa na nerwy delikwenta najlepiej nagrać telefonem (tak, żeby to widział). Po czymś takim powinien odpuścić nocne rajdy bez zgłaszania sprawy na policję.

• rosapulchra-0 Re: co można zrobić? 12.02.16, 23:54
      Myślę, że to quad: https://images.mcn.bauercdn.com/PageFiles/423317/540x360/ktm-quad.jpg?mode=pad
      Strasznie głośne to jest, szczególnie podczas ruszania i zmiany kierunku. Dosłownie nie słyszysz własnych myśli.
      • kajak.aja Re: co można zrobić? 13.02.16, 00:05
        Dzięki za objaśnienie rysunkowe czym jest quad wink wink wink
      • kalina_lin Re: co można zrobić? 13.02.16, 09:41
        Ja myślę, że to kombajn:

https://www.deere.pl/common/media/images/product/equipment/combines/w_series/w650/w650_r2b004424_642x462.png
        • memphis90 Re: co można zrobić? 13.02.16, 09:47
          Ja myślę, że glebogryzarka. Na asfalcie to strasznie hałasuje! https://www.e-kosiarki.pl/pol_pl_Glebogryzarka-przystawka-PASQUALI-85-cm-L-do-mikrociagnikow-XB-50-Honda-1917_1.jpg
    • piepe Re: co można zrobić? 13.02.16, 00:16
      Podstawa prawna jest jasna dla kazdego policjanta, daj tylko znać, że ją znasz, art. 51 kodeksu wykroczeń. Jak opiszesz problem jest duża szansa, że się tym zainteresują - jest to dość niestandardowe.
    • z_pokladu_idy Re: co można zrobić? 13.02.16, 00:38
      Pewnie to jakiś cross. Takie motocykle mają mało koni, ale odgłosy by umarłego postawiły na nogi. Sezon się zaczyna, więc okazji do obserwacji będzie sporo. Jeśli znasz kogoś jeżdżącego, to jest możliwość wyśledzenia typka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka