Gość: machen Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.11.07, 09:36 A ja mam pytanie do ekspertów z dziedziny parzenia kawy "na gazie"... (przepraszam, że nieco odchodzę od tematu wiodącego). Mam od niedawna taki czajniczek (ze stali nierdzewnej - taki stawiany na kuchence) i ta kawa nie za bardzo mi wychodzi. Po prostu grzeję, gotuję a w zbiorniczku nic sięnie pojawia (no może jakieś tam skropliny w niewielkiej ilości). Po prostu zero kawy... Zastanawiam się, czy robię coś nie tak, czy może ten "ekspres" jest uszkodzony?? Czy mógłby ktoś napisać jak prawidłowo używać taki "ekspres" żeby kawka wyszła jak należy + jakieś cenne porady żeby kawka była jak najlepsza i jak domowym sposobem spienić mleko. Dziękuję za cenne informacje. Pozdrawiam i smacznej kawki życzę ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aligatorka Ekspres ciśnieniowo-przelewowy z dyszą do ... IP: *.chello.pl 07.11.07, 10:20 Jeżeli można to ja też poproszę o pomoc: poszukuję ekspresu ciśnieniowo-przelewowego - bo każdy z domowników lubi inny rodzaj kawy - z dyszą do spieniania mleka i z PROGRAMATOREM! Czy ktoś słyszał o takim sprzęcie? Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Ekspres ciśnieniowo-przelewowy z dyszą do ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 11:42 Ja podejrzewam,że od takiego programatora kawa jest słodsza,ale co bidulo zrobisz jak programator wysiądzie.Wszystko bedzie sprawne tylko programator nie.Wtedy odwieziesz eksprees do naprawy,poczekasz dwa tygodnie ,odbierzesz z naprawy i bedziesz szczęsliwa.Potem po gwarancji bedziesz ciut mniej szczęśliwa,bo naprawy będa płatne,a procedury wydłuzą sie.O CO WAM LUDZIE CHODZI? chcecie pić kawę czy mieć szafe grającą w kuchni.Ze światełkami, prztyczkami i innymi pierdółkami. Toz to lepiej kupić wieżę jakiejś badziewiastej firmy i włączyć w niej całe demo. Błyska,gra i kolorów ile wlezie. Proponuję kupic ekspres przelewowy oddzielnie,ciśnieniowy oddzielnie i jakikolwiek programator. Albo zaparzyć kawę w tygielku-jest wspaniała,po turecku,a tygielek kosztuje grosiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.3.cust.bredband2.com 07.11.07, 17:35 A wody do dolnej czesci kawiarki nalewasz? ;-) a wszystkie elementy skrecasz, jak nalezy? Nie zapominasz o uszczelce? czy podgrzewasz wystarczajaco dlugo, az slychac bulgotanie? Nie chce mi sie wierzyc, ze moze kawa z takiej maszynki nie wychodzic..Swoja droga, chcialam kupic Krupsa (cisnieniowo-przelewowy), ale po tym watku wyleczylam sie nie tylko z Krupsa, ale w ogole z cisnieniowego ekspresu..chyba dokupie druga kawiarke-maszynke do espresso, zebyw przypadku odwiedzin gosci moc szybko przygotowac wieksza ilosc kawy i dam sobie spokoj z maszynami cisnieniowymi...Kiedys toczyla sie tu dyskusja na temat maszynki Mukka - ponawiam pytanie: czy warto? Bo ze drogo, nie ulega watpliwosci :-( www.bialettishop.com/MukkaMain.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka3 Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.chello.pl 07.11.07, 18:48 te małe ekspresiki na gazie sa fantastyczne.Woda na dole , kawa u góry na siteczku, skrecic mocno ,postawić na gaz..zacznie bulgotać i woda z dołu przechodzi przez kawe i powinno przez kurek(czy co tam ma)cieknąć z rozpedem i lekkim sykiem.Kawa pyszna!Potem oczyiwście wymyc , a czasem z rozpedu sitka nie wyrzucic i gumek..ja to zrobiłam i w smieciach musiałam szukac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: machen Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.11.07, 20:17 No jasne, że woda jest - do wysokości zaworu bezp. Wszystko skręcone na maxa, uszczelka jest, podgrzewałem i na małym ogniu i na dużym ogniu. Bulgocze i bulgocze, ale naparu nikła ilość w zbiorniczku... Zagadka, no nie? A może kawa jakaś nie taka? Ale też używałem różnej (zmielonej przeze mnie, czy normalnej mielonej z paczki)... Może ktoś miał podobne "przejścia"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gość Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 25.11.13, 02:38 Zatkało się. Trzeba myć po użyciu. Pozdrawiam PS. Podnoszę wątek, bo ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
marle.na23 Re: Ekspres ciśnieniowy 27.11.13, 12:08 przy ekspresie ciśnieniowym postawiłabym na Saeco. Wydają się być najsolidniejsze na rynku i najbardziej profesjonalne. Oczywiście możesz też postawić na inną firmę i też zaparzy Ci dobrą kawę. Ja jednak polecam Saeco ;) A w jakim sklepie? Myślę, że każdy większy sklep rtv/agd doradzi i sprzeda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gość Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 08.12.13, 06:20 @marle.na23:Pianę z mleka przez tzw, capucinatore ekspres saeco robi dobrze, a rozszyfrowałaś może co znaczy niska temperatura parzenia kawy w ustawieniach tego ekspresu? Ma on trzy ustawienia temperatur "Max - medium - low". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.14, 23:18 A ja od mam JURA Impressa S9 :). Kosztował majątek ale nie żałowaliśmy nawet przez chwilę. Kawa prima sort :) Odpowiedz Link Zgłoś
0kiwi Re: Ekspres ciśnieniowy 26.02.14, 18:49 Używamy ekspresu Dream firmy Ascaso , nie był tani, ale kawa z niego smakuje wybornie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Ekspres ciśnieniowy IP: *.itvmedia.pl 07.12.14, 08:37 JURA tylko i wyłącznie Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: NIVONA 06.11.16, 23:09 Nivona to badziewie - po niecałym roku maszyna za 5000 płn cieknie dolem Odpowiedz Link Zgłoś
anty_rdzawka Re: Ekspres ciśnieniowy 06.07.20, 12:47 Dobrej klasy są również expresy Delonghi. Osobiście polecam sprawdzony i dobry : tiny.pl/7cs5h Odpowiedz Link Zgłoś
isztris Re: Ekspres ciśnieniowy 03.08.20, 16:26 Mam ekspres Philips EP5360/10 Seria 5000 i jestem z niego bardzo zadowolona. Mam go od kilku miesięcy i nie miałam z nim żadnego problemu. Kawę robi pyszną. Jest prosty w obsłudze i w czyszczeniu. Widzę, że jest na al.to w niezłej cenie i z kawą gratis: Tekst linku. Te lepsze ekspresy zaczynają się tak właśnie od 2 tyś. Lepiej sobie, np. kupić na raty lepszy i droższy, niż potem żałować, że się kupiło jakiś tani. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sylikiti Re: Ekspres ciśnieniowy 31.08.20, 15:15 Mam świetny ekspres DeLonghi ECAM 510.55.M Primadonna S Evo. Swoje kosztuje, ale to zakup na długie lata. Robi pyszną kawę, łatwo i szybko się go czyści. Dla mnie jest rewelacyjny. Jest teraz w dobrej cenie na al.to: ekspres :) Odpowiedz Link Zgłoś