Dodaj do ulubionych

filtr do wody

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 21:18
Chcę założyć filtr na cały dom co polecacie (remontuję łazienkę)a podobno jak
się ma filtr to nie ma tyle kamienia.
Obserwuj wątek
    • vascator Re: filtr do wody 29.12.06, 00:31
      Daj sobie spokoj.Montowanie takiego czegos to nonsens.Nie dosc,ze niemal nic nie
      daje,to kosztuje i chamuje przeplyw wody.W czym ci kamien przeszkadza?Osadzanie
      sie w czajniku to zaden problem-literatka octu + szklanka wody gotujesz i po
      problemie.Kamien w pralce?-hahahaha,reklamy calgonu robia swoje-[Jesli cie to
      interesuje,moge napisac wiecej nt pralek i kamienia].To raczej wszystkie miejsca
      w ktorych kamien doskwiera.Taki filtr zdecydowanie odradzam.Dobrze dziala tylko
      na mozg posiadacza-sila sugestii jest wielką mocą,zaraz zaczniesz zauwazac
      "cudowne" zmiany.Sprawia rowniez komfort psychiczny-"mam filtr i jest lepiej"

..wiem co mowie...

Pozdrawiam.Vasc.
      • Gość: orchid11 Re: filtr do wody IP: 213.17.223.* 29.12.06, 01:25
        vascator-ja porpsze o tym kamieniu w pralce. calgonu nie używam, szkoda kasy, ale raz na pol roku wsypie dwa woreczki odkamieniacza 'kamix' i nastawiam prale-płaty kamienia wylatują z wodą.wode mam cholernie twardą...
      • Gość: jackk3 Re: filtr do wody IP: *.ptr.terago.ca 29.12.06, 19:52
        Pozwolisz ze sie z toba nie zgodze. Mieszkam w miescie w ktorym jest bardzo
        czysta i niezbyt twarda woda a roznica jest zauwazalna. To nie tylko czajnik.
        Jest jeszcze zlewozmywarka, w/w pralka. Nie tylko chodzi o kamien a takze o
        efektywnosc pracy tych urzadzen. Nie wiem z jakiego miasta ta osoba nadaje ale
        jak bylem ostatnio w Krakowie (po wielu latach) to uzywalem wody butelkowanej
        do mycia zebow, woda poza tym byla niezwykle 'twarda' (wg mojej subiektywnej
        skali).
        Pzdr
        • vascator Re: filtr do wody 30.12.06, 00:03
          jackk-Ja nadaje ze stalowej woli,jesli to mnie mailes na mysli,mowiac"ta osoba".

A about kamnien w pralce.-Nalezy zaczac od tego,ze wbrew reklamom calgonu,w
          ktorych slyszymy cos takiego"kamien osiada na najwazniejszych czesciach pralki
          niszczac je",to tak naprawde,standardowa ilosc kamienia jest dla
          pralki...nieszkodliwa.Coz to za najwazniejsze czesci pralki ma na mysli
          calgon?Ja nie wiem.Kamien najbardziej osiada na grzalce,i zbiorniku.Tyle.Ja bym
          tych podzespolow nie okreslil mianem najwazniejszych w pralce.De facto,osiadanie
          kamienia na grzalce MINIMALNIE zwieksza zuzycie mocy,ale jesli np sypalibysmy
          calgon,stracimy o wiele wiecej.Nie chodzi mi to jednak o sam calgon.W wiekszosci
          miast naszego kraju twardosc wody jest w zasadzie ok dla pralek-Tam gdzie
          warstwa kamienia na grzalce nie przekracza 1-3mm,jest ok.Aby chronic pralke
          przed kamieniem nalezy po prosu SYPAC DOBREJ KLASY PROSZEK!!Dobre proszki maja
          skladniki zmiekczajace wode.Co to sa dobre proszki?Latwiej napisac,czym nie sa
          dobre proszki.Otoz nie nalezy sypac proszkow typu tesco kozystny zakup i im
          podobnych.Proszek bryza,jest produkowany przez ten sam koncern ktory produkuje
          calgon,a wiec nie zawiera skladnikow zmiekczajacych wode.

Pralki sa przystosowane do tego,iz osiada w nich kamien.Sam z siebie nic nie
          uszkodzi.Ale od czasu do czasu nalezy jednak odkamienic pralke octem lub innym
          tego typu srodkiem.Nie zbyt agresywnim,poniewaz mozemy zniszczyc elementy gumowe
          urzadzenia.I robmy to w trosce nie o grzalke,a o uklad hydrostatu.

Dawne ps663s bio chodzily po 25 lat,a gospodynie nic nie wiedzaly o"zgubnym"
          wplywie kamienia na pralke.Mniejsza o to,ze po takim okresie eksploatacji na
          grzalce bylo kilka cm kamnienia,ale pralka dzialala.Na wspolczesnych grzalkach
          nie ma prawa tyle osiasc,mamy lepsze proszki,i grzalki sa z metalu,ktory gorzej
          chwyta kamnien niz ten z ps.Zazwyczaj,kiedy wymieniam grzalki,jest na nich tylko
          troche kamnienia.W mojej dziesiecioletniej ardo,nigdy nie odkamnienianej,na
          grzalce kamienia prawie nie bylo.

To wszystko co mam do powiedzenia nt.kamnienia w pralkach automatycznych.
    • bursztyn10 Re: filtr do wody 07.01.07, 11:27
      Nie do konca zgadzam sie z przedmówcami. Najpierw nalezałoby <zbadac wodę>
      niektóre sa twarde inne zażelazione i dopiero wtedy dobrac odpowiedni filtr.
      Obsługa takiego filtra jest kosztowna i kłopotliwa trzeba systematycznie
      wymieniać wkłady (chyba że postarasz sie o taki czyszczony mechanicznie).Żle
      serwisowany filtr moze zrob9ić wiecej szkody niz pozytku. Jeśli wkład jest
      sedymentacyjny to to co się tam odłozy przy duzym nagromadzeniu i zmianie
      cisnienia wody moze sie nagle "urwać" i polecieć np do zupy.
      No więc czy jest sens ? JEST!!!
      I nie chodzi tylko o zmywarki i pralki ale o toalety, wanny, glazurę (nie ma
      osadu). No i mniej zuzywamy detergentów.Acha jeszcze nawilzacze i zelazka.
      Woda wodaciagowa to woda przemysłowa .
      Nie rozumiem ludzi którzy zakładają odkamieniacz bo szkoda im włoskich
      baterii . po wodę do zelazka biegają na stację benzynowa . A szkoda im
      zainwestować w dobrą stację uzdatniania wody tej przemysłowej na pitną. Moje
      nerki są dla mnie wazniejsze niz zelazko. I to właśnie zelazko wolę wymienic.
      Takie dobre stacje działające na zasadzie odwróconej osmozy dziś juz nie są
      naprawdę drogie. A są ogólniedostępne.
      • orchid11 Re: filtr do wody 07.01.07, 14:51
        o dzięki vascator! ja jeszcze w starej pralce raz na rok używałem środka kamix. takie 2 woreczki z środkiem wsypuję do pralki i sie pierze/czyści. koszt-6zł a pudełko calgonu 12... jest różnica prawda? woda po tym środku jest szara od kamienia, a to tylko ten preparat roda no i rozpuszczony kamień. nic nie uszkadza, jest ok.
        a tak poza tym. ja zauważylem ze w moim siemensie zbiornik ejst plastikowy i to chyba nawet lepiej...
        dobrze że kamien ne osadza się na panelu sterowania, bo to najważniejsza częsć. haha. pozdrawiam1 :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka