Dodaj do ulubionych

Najtańszy piekarnik z termoobiegiem...

IP: *.chello.pl 28.04.07, 20:01
witajcie,
Potrzebuję waszej pomocy. Poszukuję najtańszego piekarnika z funkcją
termoobiegu ( ale faktycznie musi to być termoobieg, a nie zwykły wentylator
bez grzałki). Szperałam na www.skąpiec.pl ale się zniechęciłam. Tam co drugi
piekarnik ma wpisane, że posiada termoobieg, a po dłuższym szperaniu okazuje
się, że wentylator nie ma grzałki...czyli to tylko nawiew...:-(((
Chciałabym kupić najtańszego boscha albo electroluxa via internet, ale nie
jestem w stanie namierzyć uczciwie opisanego piekarnika...

przykład?(skąpiec) :

Electrolux EOB 6712 X

Ilość funkcji: 8 Moc:
Klasa energetyczna: A Kolor: inox
Pojemność: Sterowanie: elektroniczne
Termoobieg: Tak Grill: Tak
Wymiary (WxSxG): 594x592x567 mm
cena: PLN 930,00

napisali że ma termoobieg .... ale czy ma na pewno?
Obserwuj wątek
    • Gość: carrie Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 22:26
      1. dlaczego za marne pieniądze ktoś miałby Tobie sprzedać dobry sprzęt?
      2. jakim cudem masz zamiar uwierzyć w porady obcych ludzi w internecie??? O
      matko...
      3. zadzwoń do sprzedawcy i go zapytaj
      4. takich rzeczy nie kupuje się w necie ale idzie do sklepu i ogląda...

• a.u.p Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... 29.04.07, 08:29
        Carrie skąd tyle złości?
        Nie zgadzam się z tobą, skoro są sklepy internetowe, gdzie można kupić taniej,
        to czemu nie.
        A swoją drogą to nie jest takie oczywiste. Oglądałam na agdexpert piekarniki
        Boscha. Część tańszych modeli "nie miała" termoobiegu. Porównałam opisy i
        instrukcje producenta (tych mających i nie mających)- opis był taki
        sama "grzanie górne i dolne", "grzanie dolne",..., droższe miały kilka więcej
        funkcji.
        Wielokrotnie znajdowałam błędy w opisach sklepów internetowych. Chyba najlepiej
        skontaktować się z producentem i omówić funkcje (termoobieg chyba nie jest
        pojęciam jednoznacznym)
      • Gość: Kasia Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.chello.pl 29.04.07, 17:09
        takich rzeczy nie kupuje się w sklepie gdzie jest zdecydowanie drożej niż w
        sklepie internetowym, a sprzedawcy i tu (sklep) i tam (internet) wciskają
        nieświadomym klientom, że wentylator to to samo co termoobieg.

Problem w tym, że nawet internauci piszący na forum gazeta.pl nie odróżniają
        jednych piekarników od drugich...a może to żadna różnica czy piekarnik ma
        termoobieg czy tylko nawiew?

Czy ktoś ma doświadczenie i zna różnicę między takimi piekarnikami? Może
        termoobieg to przereklamowany dodatek do niczego nie potrzebny w codziennym
        życiu ? Może wystarczy wszystkim wystarczy sam nawiew, a termoobieg to tylko do
        restauracji i hoteli, ew. dla frajerów lub lubiących chwalić się przed znajomymi
        (w stylu: "a ja mam rolexa").....
        • Gość: sprzedawca Electrolux EOB 6712 X ma termoobieg IP: *.chello.pl 29.04.07, 19:13
          ten elektrolux 6712 posiada termoobieg i jest najtańszy na rynku. Polecam.
        • aina40 Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... 29.04.07, 22:19
          Też tak sądzę, iż grzałka przy wentylatorze praktycznie nic nie daje, poza
          znacznym wzrostem ceny.
          Zakupy w necie jak najbardziej polecam - jest ok 20% taniej.
          Ale najważniejsze , że masz wybór. Nawet w większym sklepie masz kilka sztuk ,
          a w necie kilkaset.
          Zaznaczam,iż nie jestem kucharzem i jajecznica, to szczyt moich umiejętności.
          Może w extremalnych sytuacjach piekarnik z wentylatorem z grzałką przed sobą
          inaczej pracuje. Ale jakoś nie potrafię znależć dodatkowych walorów takiego
          rozwiązania.
          • Gość: kucharz Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.chello.pl 30.04.07, 17:43
            po coś ten termoobieg wymyślono :-) a że grzałka wokół wentylatora się nie
            przydaje to inna sprawa.
            • Gość: zebra Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.04.07, 19:49
              wg instrukcji np kuchni boscha, piekarnik z termoobiegiem nie wymaga rozgrzewania, faktycznie produkt dostaje od razu ciepłem grzałki po .... schabie np. :), tak że można założyć że rozgrzewa się pieczyste w gorącym podmuchu szybciej niż w nagrzanej komorze. Moc grzałki na wentylatorze zwykle jest równa sumie mocy dolnej i górnej grzałki.
              Stąd zalecana obniżona temperatura lub czas pieczenia, w przeciwnym wypadku może byc węgielek.
              Ponieważ skraca sie czas nagrzewania i czas samego pieczenia /lub zmniejszenie temperatury/, więc jest to podobno oszczędniejsze.
              Przy zwykłym wentylatorze powietrze jest mieszane w nagrzanej komorze, co na pewno dobrze wysusza /np. bezy/, ale nie jest to powiew takiego gorąca jak przy termoobiegu.
              Zauważyc należy, że utrzymywanie odpowiedniej temperatury po nagrzaniu to okresowe włączanie grzałki z całą jej mocą, by utrzymać stałą temperaturę na czujniku, w tym czasie wentylator nadal miesza gorące powietrze, natomiast termowentylator smaga "żarem".
              • Gość: kucharz mylisz się... IP: *.chello.pl 01.05.07, 11:00
                Mylisz się. Akurat jest odwrotnie: więcej prądu zżera wentylator z wbudowaną
                grzałką niż sam wentylator bez grzałki. W piekarniku nie ma potrzeby
                utrzymywania stale 500 st.C, a podtrzymanie temperatury w granicach 100-200
                st.C. taniej wychodzi w piekarnikach z termoobiegiem bez dodatkowej grzałki. Co
                więcej "ekspresowe" pieczenie mięsa za pomocą termoobiegu z grzałką powoduje, że
                mięso jest niesmaczne (wysuszone) :-/
                • Gość: max Re: mylisz się... IP: *.chello.pl 01.05.07, 22:46
                  500 st.C ? co ty pieczesz (a raczej wypalasz) w swoim piekarniku? porcelanę?
                  • Gość: kucharz Re: mylisz się... IP: *.icm.edu.pl 03.05.07, 21:45
                    500 stopni celsjusza uzyskuję przy wypalaniu syfu z piekarnika - potem tylko wymiatam popiół :-P
                • Gość: zebra Re: mylisz się... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.05.07, 15:13
                  > Mylisz się. Akurat jest odwrotnie: więcej prądu zżera wentylator z wbudowaną
                  > grzałką niż sam wentylator bez grzałki.
                  Masz racje, tylko sam wentylator daje nam funkcję rozmrażania i nic poza tym :D

>a podtrzymanie temperatury w granicach 100-200
                  > st.C. taniej wychodzi w piekarnikach z termoobiegiem bez dodatkowej grzałki.

Być to może, tylko ze jak juz napisałam z termoobiegiem efekt 200 stopni otrzymujemy przy nagrzewaniu piekarnika /czujnika/ do 180 stopni, stąd domniemany zysk.

Co
                  > więcej "ekspresowe" pieczenie mięsa za pomocą termoobiegu z grzałką powoduje, ż
                  > e
                  > mięso jest niesmaczne (wysuszone) :-/

Z tym ekspresem to nie przesadzaj, masz wysuszona bardziej skórkę jak na grilu, niektórzy to lubia inni nie. Kwestia gustu. osobiście piekę w zmknietym naczyniu, które poprostu szybciej i wydajniej ogrzewane jest przez tę funkcję.

• Gość: aniaa prosze o wiecej informacji IP: *.icm.edu.pl 02.05.07, 08:02
                czy mozesz powiedziec ile kosztuje ciebie uzytkowanie takiego piekarnika? albo o
                ile krocej (albo ile czasu) zajmuje tobie przygotowanie schabu w twoim
                piekarniku.dziekuje
    • Gość: sepo Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: 213.77.33.* 30.04.07, 07:29
      Wg. mnie najtańszym piekarnikiem na rynku z termoobiegiem jest Mastercook M5X
      595 zł ew. M5EX 697 zł.
      www.skapiec.pl/cat/332-piekarniki-do-zabudowy.html
      • Gość: ol-lo Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.crowley.pl 02.05.07, 14:33
        Twój piekarnik nie posiada termoobiegu tylko sam wentylator, a to chyba nie to
        samo.
        • Gość: sepo Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: 213.77.33.* 04.05.07, 11:11
          Gość portalu: ol-lo napisał(a):

> Twój piekarnik nie posiada termoobiegu tylko sam wentylator, a to chyba nie
          to
          > samo.

Bym się kłócił. Ma jednak termoobieg tyle, że nie nazywa sie elektrolux czy
          inny bosch.
          • Gość: ciekawy Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.chello.pl 05.05.07, 19:43
            czyli masz grzałkę wokół wentylatora? jeśli tak, to znaczy że masz termoobieg.
            jeśli nie, to znaczy, że wydaje się tobie że masz termoobieg, a faktycznie go
            nie posiadasz. Proste?
    • Gość: janosik Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.chello.pl 01.05.07, 11:26
      jeśli koniecznie chcesz electroluxa to polecam: EOB53101x (nowość), albo nieco
      droższy 65100x (tylko że ten drugi nie ma teleskopów a jedynie drabinki).
    • saunders dylemat 01.05.07, 20:56
      podobnie jak ty też się zastanawiam nad piekarnikiem.
      waham się między elektoluksami 53101X, 65100X i Amicą EBP 8452.... jeszcze się
      nie zdecydowałem.
    • dora.27 Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... 01.05.07, 21:09
      Ja mam piekarnik Mastercook MP6E FX z "termoobiegiem" i jestem z niego bardzo
      zadowolona. Termoobieg to według mnie nic innego jak rozprowadzanie ciepła po
      całej komorze piekarnika w celu równomiernego wypieku. A po co temu
      wentylatorowi dodatkowa grzałka skoro grzeją już dwie dolna i górna? nie wiem.
      Mnie wystarczy sam wentylator.
      • Gość: ciekawa Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.chello.pl 03.05.07, 13:37
        a ile płacisz za prąd w porównaniu do czasów, w których nie miałaś elekt.
        piekarnika?
    • aina40 Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... 03.05.07, 23:55
      Cały ten post jest bez sensu, jak i większość na tym forum.
      Po jaką cholerę pytacie o sprawy tzw. oczywiste. Albo nie macie z kim pogadać,
      albo jesteście naiwnymi głupawymi kobietkami.
      Odpowiadając Kasi : Chcesz najtańszy - wyszukaj na Google (są specjalne
      serwisy). Nie mam pojęcia, czego oczekujesz po tym forum.
      Ty sama, nie za bardzo wiesz, o co Ci chodzi.
      Proszę, pisząć szanujcie innych, a przede wszystkim siebie.
      • Gość: BEZ SENSU? Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.icm.edu.pl 04.05.07, 09:06
        CO JEST BEZ SENSU? POST, CZY TERMOOBIEG BEZ GRZAłKI W WIATRAKU?
        TAK SIE IRYTUJESZ BO OKAZALO SIE, ZE GRZALKA W WIATRAKU JEST BEZ SENSU? BO JESLI
        TAKIE ROZWIAZANIE MA SENS TO UZYJ ARGUMENTOW, A NIE TYPOWO PO NASZEMU: OSMIAC -
        MOZE SIE NIE ZORIENTUJA ZE SIE NIE MA POJECIA Z CZEGO SIE SMIEJE.
      • Gość: zebra Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.05.07, 15:14
        A jak sie nudzimy i nie mamy z kim pogadać, bo nikt nas nie lubi a żona nie rozumie, to co? Boli?
        • aina40 Re: Najtańszy piekarnik z termoobiegiem... 04.05.07, 15:44
          Ależ kontakty międzyludzkie jak najbardziej popieram.
          Jest do tego przeznaczonych mnóstwo forów towarzyskich i czatów, gdzie każdy
          niedoceniony i sfrustowany może zaistnieć.
          Irytuje mnie zaśmiecanie typowo specjalistycznego forum różnymi naiwnymi i
          bezsensownymi uwagami.
          A już najgorsze są dziecinne zapytania typu: "Jaką mam sobie kupić lodówkę,
          pralkę... etcetera", nie podając zadnych dodatkowych parametrów poszukiwanego
          sprzętu.
    • orchid11 ;) 04.05.07, 21:28
      kup piekarnik z pieczeniem góra/dół i wstaw doń farelkę ;)
      ot i problem z głowy :D

a tak na serio to najlepiej pościągać instrukcje od producentów i poczytać. choć z doświadczenia wiem że niczym nie różni się powietrze 3d od wentylatora i normlanego grzania w pierkaniku. przecież na to samo wychodzi. no chyba że chcesz piec na wielu poziomach albo suszyć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka