Dodaj do ulubionych

Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 5530

IP: *.eranet.pl 21.11.07, 11:19
Chciałbym kupic na gwiazdkę jeden z tych robotów .
Który polecilibyście?.
Bosch pod względem wizualnym bardziej mi odpowiada , wykonastwo tez na pierwszy rzut oka jakos solidniej wygląda natomiast ma małą moc tylko 550W.
Siemens natomiast wizualnie nie bardzo , ale ma lepszą moc 1100W.
Nie wiem , którego robota wybrac . Wiem , ze do boscha można dokupic akcesoria , do frytek, do scierania ziemniaków, do cytrósów, do ciasteczek.
Jak to robot wielofunkcyjny ma słuzyc do wszystkiego ;).
Który byscie mi polecili?
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 21.11.07, 17:30
      Dla mnie Bosch ma jedną podstawową wadę - nie ma noża. A u mnie w
      domu ciasto kruche jest najczęściej robionym ciastem.
    • an-nie Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 22.11.07, 19:36
      Ja jeszcze się nie zdecydowałam, ale dla mnie Bosch ma jedną podstawową zaletę -
      ma maszynkę do mięsa :)
      No i względy wizualne - muszę mieć robota, który będzie stał na blacie, bo w
      mojej mini kuchni nie będzie gdzie go trzymać.
      • zmyjanna Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 27.11.07, 13:09
        a orchid radzi siemensa i widać, że się zna na robotach, dlatego i
        ja zamierzam go kupić, bo ma niesamowitą moc 1100 i sokowirówkę tyż
        ma :D
        • an-nie Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 27.11.07, 14:48
          No ja wiem, że poleca. Sama pewne bym go kupiła, ale jest dla mnie brzydki. A ja
          chcę taki, co to będzie stał na blacie, bo w szafce miejsca nie znajdę.
          • zmyjanna Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 27.11.07, 17:08
            u mnie też bedzie musiał stać cały czas na blacie, ale ja się jego
            wyglądem nie przejmuję zbytnio. ważne żeby był porządny. co mi po
            ładnym, jak nie będzie spełniał swoich funkcji. a tak poza tym to
            wcale nie jest taki brzydki. dziś oglądałam go w sklepie. da radę :)

ps. chyba że masz duuużo pieniędzy to możesz sobie kupić Boscha
            pascalowego albo coś w ten deseń :)
            • Gość: olek kupiłem siemensa IP: *.eranet.pl 28.11.07, 10:17
              Kupiłem tego siemensa MK 55300.
              Boscha tez brałem pod uwagę , ale wizualnie na zywo tez nie jest za ciekawy :(.To juz bardziej na zywo podobał mi sie siemens. Poza tym ma miske metalową i pokrywkę przezroczystą ale niebieską . Robi sie ciemnica i nic nie widac . Mi to akurat nie odpowiadało.
              Wracając do siemensa , dla mnie jest troszkę niedopracowany.
              Na minus zabezpiecznia - za dużo ich, denerwuje mnie to .
              (jak ktos ma dzieci to moze i ok)
              Sokowirówka -porazka , mam profesjonalną sokowirówkę wiec mam porównanie.
              Ta sokowirówka nie robi soku , ale taką papkę jakby się tarło dziecku jabłko na zwykłej tarce . Jak ktos ma małe dzieci to idealnie sie sprawdzi.( Zapewne tak sie dzieje z powodu braku metalowego sitka ).
              Brakuje mi dziubka do wylewania w dzbanku jak równiez w samej misce.
              Dzbanek rewelacyjny -fajnie sie w nim robi koktajle z owocami , mleko czekoladowe itp. (fajnie spienia ) , jak dysza do mleka w profesjonalnych maszynach do parzenia kawy.
              Koncówka do ubijania białek - z jednym białkiem sobie nie radzi . Z dwoma ok. Jak robiłem omleta z 2 jajek , to bardzo ładnie ubił a potem wymieszał. Malakser pójdzie w odstawkę.
              Koncówka do ciast ciężkich , wyrabia bardzo dobrze , tą koncówką mozna tez zrobic pyszne puree.
              Tarcza do placków ziemniaczanych - rewelacja
              Tarcza do plasterków rewelacja - ale dla mnie powinna byc większa róznica miedzy cienkimi a grubymi .
              Tarcza do wiórków- tez rewelacja , tu juz jest znaczna róznica , cienkie to cienkie , grube to grube . Te grube mozna uzywac do robienia sałatek(przynajmniej ja bede uzywał)
              Nóż tez rewelacyjny - fajnie sieka orzechy , cebule i inne.
              Do wyciskania cytrusów -rewelacja , robie sobie codziennie szkalnke soku do sniadania.
              Podoba mi sie szuflada do chowania akcesoriow . Stoi sobie na niej moj siemenskik.
              Uzywam go codziennie , jednak uwazam , ze jest niedopracowany, nie pomyslano o takich szczegółach , których mi brakuje . (chociażby te dziubki ). No i stanowczo za duzo tych zabezpieczen. Mógłby byc prostszy w obsłudze.
              Dzbanek jest dobry dla reworęcznych (bo napewno nie prawo ), dziwnie sie go montuje. ( Niewygodnie), po zamontowaniu rączka jest po mojej lewej a nie prawej stronie.
              Ten "komin"przez , który wkłada sie warzywa , jest dla mnie za mały , uważam , ze powinien byc większy .( pomidor cały nie wejdzie:(, szkoda bo bym sobie kroił na kanapki.
              Nie mam jednak porównania z innymi robotami wielofunkcyjnymi , moze te same wady lub podobne maja inne roboty.
              Ode mnie daje 3+/4-
              Pozdrawiam
              olek

• mozilla-6 Re: kupiłem siemensa 06.10.09, 15:40
                Super opinia super recenzja - oby takich więcej!!
            • Gość: an-nie Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: 193.109.225.* 28.11.07, 11:19
              Ha! Za Boscha Pascalowego to pewnie kupię sobie piekarnik i płytę gazową, a to
              co zostanie, to pójdzie na robota :)
              Tylko, że nie mogę odżałować braku maszynki do mięsa w simensie. Zrobiło by się
              czasem jaki pasztet albo pierogi...
              Ech, jak przyjdzie czas że już, teraz, natychmiast zechcę robota, to obejrzę je
              w sklepie i jakąś decyzję podejmę.
    • Gość: Marcys Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: 83.168.75.* 29.11.07, 18:53
      Czy ktoryms z tych robotow mozna dobrze wyrobic ciasto drozdzowe
      albo ciasto chclebowe? Szukam robota do takich ciast i nie bardzo
      wiem ktory takie cuda potrafi.
      • Gość: an-nie Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 22:09
        oba potrafią :)
        • max19640904 Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 30.11.07, 11:27
          Drożdzowe i chlebowe to tylko automat do pieczenia chleba
      • Gość: kuchareczka Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 01:12
        do tego służy hak
        • Gość: malena Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 14:37
          hak służy do wyrabiania ciast chlebowych, drożdżowych. Mam boscha i świetnie
          wyrabia. Ciasto z 1 kg mąki + dodatki.
          • johana75 Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 06.10.09, 16:45
            Ja ma Siemensa i mozna w nim siekac do 500g mięsa, na mielone , czy farsz super
            sprawa daje od razu przyprawy. Resztę testuje narazie ;)
            • johana75 Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 03.02.10, 17:13
              W moim Siemensie przetestowałam ciasto na chałkę i bułki pół na pół razowa maka
              z oczyszczoną daje rade! Ciasto jest b. gęste więc myśle że chlebowe też da
              rade, bede próbować w tym tygodniu ;)
    • Gość: Nikoru Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: 82.177.96.* 17.11.09, 09:00
      Odświeżam wątek.

Stoję przed tym samym dylematem, co jego założyciel.

Ponieważ minęło już sporo czasu od tamtego momentu, może znajdzie się więcej
      zadowolonych bądź mniej zadowolonych użytkowników (a jeszcze lepiej serwisantów)
      obu urządzeń, którzy doradzą w wyborze.

Mój robot będzie m.in. wyrabiał ciasto chlebowe, więc dla mnie ważna jest duża
      misa i jakość wyrabiania gęstego ciasta. Bo z siekaniem i tarciem każdy powinien
      sobie poradzić.
      • Gość: Kopi Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: *.chello.pl 21.11.09, 22:51
        Ja też stoję przed wyborem i mam z tym spory problem. Zawęziłam wybór do tych dwóch ale nadal ma wątpliwści i mnóstwo pytań.
        1.Kenwood km 266 allegro.pl/item814046971_robot_kuchenny_kenwood_km_266_wielofunkcyjny_6w1.html

2. Zelmer fenomen 880 5 allegro.pl/item814228309_robot_zelmer_fenomen_z_sokowirowka_880_5_glogow.html

Ciekawi mnie jak z awaryjnością tychże? Ktoś coś podpowie??
        • eurofan74 Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 03.02.10, 15:32
          Kenwood słynie z trwałości i niezawodności, o ile oczywiście robot
          nie zostanie przeciążony pracą. Brytyjczycy używają kenów po
          kilkadziesiąt lat.
          • Gość: Teresa Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: *.aster.pl 03.02.10, 21:26
            Mam KM010 Kenwooda juz ponad rok, robi wszystko, ciasto na pizzę,
            drożdżowe, kruche, cokolwiek i jest bardzo cichy.
            • eurofan74 Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 04.02.10, 09:06
              Sam mam od niedawna Kenwood-a Major KM020 i też go każdemu polecam.
              Chef i Major to jednak nieco wyższa "półka" Zdecydowanie dla tych,
              którzy przygotowują duże porcje ciężkich ciast.
    • Gość: szadoka Re: Robot kuch.Bosch MUM 4675EU czy siemens MK 55 IP: 212.160.172.* 03.02.10, 15:01
      Ja mam MUMa ( pewnie inny symbol ale one za bardzo sie nie roznia),
      wersje podstwowa , czyli trzy mieszadla, szatkownice ( wiorki grube
      i cienkie, plasterki) , maszynke i kubek do koktajli. Brakuje mi
      malaksera.
      No i jest dosc glosny. Na pudelku ma 'super silent" ale nigdy nie
      byl.
      Generalnie radzi sobie z drozdzowym bez problemu. Przy ciescie na
      makaron czy na pierogi tez daje rade chociaz wyje glosniej niz
      zwykle.
      Przy robieniu ciast ucieranych trzeba mu czasem pomoc lyzka, bo
      niezbyt dokladnie zbiera maslo z brzegow misy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka