Gość: Amanda IP: *.eranet.pl 10.06.08, 16:04 Zawsze mnie wkurza jak po praniu mam całe mieszkanie poobwieszane mokrymi ciuchami. Używał ktoś pralki z suszarką? Niszczy pranie? Gdzie ew można tanio kupić taki sprzęt ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pi.si Re: Suszarka ? IP: *.aster.pl 10.06.08, 20:37 poszukaj w wyszukiwarce. Jest sporo obszernych wątków w tym temacie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lusia Re: Suszarka ? IP: *.toya.net.pl 10.06.08, 23:08 Kiedy byłam z wizytą u syna, używałam suszarki. Jest to genialne urządzenie, wszystkie rzeczy wychodza suche i niepogniecione. Prawie nie trzeba prasować. Nie wiem czy pralkosuszarka jest również dobra, bo ma mniejszą pojemność. Zwykle suszarka ma pojemnośc 6-7kg. Mam ochotę kupic sobie suszarkę, brakuje mi niestety 0,5cm szerokości wnęki. Myślę o skuciu tynku i może wtedy mi sie zmieści. W każdym razie suszarka to moje marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
adanis Re: Suszarka ? 11.06.08, 10:13 radze nie kupywac 2w1. Dokup sobie tylko suszarke i najlepiej energooszczedna jesli masz zamiar czesto wlaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizelle Re: Suszarka ? IP: *.ksknet.pl 11.06.08, 12:39 Też słyszałam, że pralko-suszarki nie zdają egzaminu i niekiedy niszczą pranie. Z drugiej strony - chyba by ludzie ich nie kupowali gdyby były takie złe! Nie rozumiem dlaczego sama suszarka jest taka super, a pralko-suszarka już nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amanda Re: Suszarka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 13:55 A ma może ktoś z was pralko-suszarkę ? I może wyrazić opinie, czy jest ok czy rzeczywiście rzeczy się niszczą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orchid11 Re: Suszarka ? IP: 213.17.223.* 11.06.08, 16:03 pralko-suszarka: suszenie odbywa się w następujący sposób: mokre pranie jest pogrzewane przez grzałkę znajdującą się w zbiorniku (ona podgrzewa też wodę w praniu). to pranie w zasadzie kisi się w tym bębnie. czasem włącza się wiatraczek (taki jak w komputerze....) aby ciut rozwiać powietrze. para wydobywająca się w ubrań jest kondensowana przy pomocy...zimnej wody, którą pralko-suszarka pobiera do kondensacji pary. suszaenie w takim urządzeniu trwa ponad 2h, na suszenie ,do ochłodzenia pary zużywa 60l wody. nie sądzę, aby było to ekonomiczne... suszarka: właściwie jest to przerośnięta suszarka do włosów, z potężną dmuchawą, która stale dostarcza świeże i ciepłe powietrze do bębna. jest wydajniejsza, szybciej suszy. poza tym suszarka ma większy bęben, przez co ubrania się mniej gniotą. myślę, że różnica jest widoczna... aha-uważam że ubrania powinny być wywirowane na przynajmniej 1200 obrotów w pralce. oczywiście jak będą wywirowane z mniejszą prędkością to suszarka też to wysuszy, ale będzie to trwało dłużej, i urządzenie pobierze więcej energii. także- 1200 to minimum. (moja pralka ma 1600 xD ) osobiście posiadam suszarkę siemensa. chyba najbardziej praktyczne urządzenie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dixa Re: Suszarka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 12:21 Mam pralkosuszarkę whirlpoola od 9 lat. Chwalę sobie. Suszy dobrze. Fakt, że nie da się jednorazowo wysuszyc calego prania . Suszarka w porownaniu z pralkosuszarką ma większy bęben. Żadne ubrania się nie niszczą-dlaczego miałyby? Niemniej sa wady: suszenie w suszarce żre duuzo prądu. Ja uzywam głownie gdy są małe dzieci w domu (obecnie 3cie), w sezonie przejsciowym gdy jeszcze nie grzejemy a jest juz chłodnawo oraz gdy trzeba nagle wyprać i wysuszyc większą ilosć ubrań (np.przepakowywanie się między jednym wyjazdem a drugim). Nie używam raczej funkcji suszenia poza tymi okolicznościami. Mechanik który naprawiał drobną awarię mojej pralki twierdzi, że suszenia w pralkosuszarce nie powinno sie uzywac stale a jedynie okazyjnie, chodzi o jakieś smarowanie, tłumaczył mi to ale nei pamiętam szczegółów. Jeśli wiec jesteś w sytuacji, że *każde* pranie chcesz suszyć, to lepiej kup osobną suszarkę. Jeśli potrzebujesz jak ja - wystarczy Ci pralkosuszarka spokojnie. PS.Zdziwił mnie post orchida z informacją jakoby pralkosuszarka zużywała 60l wody w trakcie suszenia - musiałaby ją skądś pobrać -a nie pobiera, ponieważ byłoby słychać. Moze są suszarki które tak maja , moja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amanda Re: Suszarka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 14:13 Często wyjeżdżam i w związku z tym muszę prać i suszyć rzeczy w tempie ekspresowym i to dosyć często, dlatego po przeczytaniu waszych postów jednak zdecydowałam się na suszarkę kupioną oddzielnie :) a więc jakie suszarki możecie mi polecić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizelle Re: Suszarka ? IP: *.ksknet.pl 12.06.08, 14:45 dzieki. teraz już mi się rozjaśniło. w sumie też bym wolała suszarkę, tyle że i tak nie zmieściłabym jej w łazience :(( chyba, że na pralce a przypuszczam, że to nie zdałoby egzaminu. Co do firmy to ja bym się chyba zdecydowała na Boscha bo mam taką pralkę i działa super już któryś rok./ Odpowiedz Link Zgłoś
orchid11 Re: Suszarka ? 12.06.08, 21:17 suszarka na pralce jest ok. mam tak w domku na działce , gdzie łazienka wielkości znaczka pocztowego. jedno na drugim ma 170cm wysokości. wg mnie jest to wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizelle Re: Suszarka ? IP: *.ksknet.pl 13.06.08, 10:27 ale masz ja jakas specjalnie przymocowana?? bo np w trakcie wirowania na najwyzszych obrotach to pralka jednak troche trzesie. i pytalas jakiegos speca czy takie obciazenie nie robi pralce zle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czma Re: Suszarka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 23:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=34467347&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Suszarka ? IP: 80.54.118.* 13.06.08, 10:42 ja mam suszarkę Bosch i jest super!!! Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amanda Re: Suszarka ? IP: *.eranet.pl 14.06.08, 00:35 A jeszcze jakieś inne firmy polecacie ? Czym mam się kierować przy wyborze suszarki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizelle Re: Suszarka ? IP: *.ksknet.pl 16.06.08, 10:29 a jaki konkretnie masz model Boscha?? bo ja chcę być wierna tej firmie :) Odpowiedz Link Zgłoś