Dodaj do ulubionych

suszarka do grzybów

02.08.08, 15:46
Mam pytanie do posiadaczy takiego urządzenia. Jak się sprawdza?
Która lepsza - 3-5 poziomowa? Jakiej firmy? Co w niej suszycie, czy
tylko grzyby, czy owoce też? I w ogóle czy warto kupić? Za rady będę
bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: ha Re: suszarka do grzybów IP: *.chello.pl 02.08.08, 15:57
      uważam, że to zbędny wydatek. Ile razy w roku suszysz grzyby i owoce? sezonowo
      tylko. Zadaj sobie pytanie - ile trwa taki sezon. Czy na tydzień lub dwa (pal
      licho - miesiąc!) opłaca się kupić "pudło" które będzie Ci stało 11 pozostałych
      miesięcy?
      Na blasze w piekarniku - zrobisz to samo. Ewentualnie- grzybki nawlekasz na
      sznureczek lub cieniutkie druciki-w gazowym piekarniku przy lekko uchylonych
      drzwiczkach (zapieram zapałką), na malusieńkim migającym płomyczku - schną sobie
      wolniutko kilka godzin. ewentualnie rozsypujesz grzyby/owoce w piekarniku i
      sprawdzasz - co jakiś czas przewracasz je żeby równo schły, ale to
      niekoniecznie. Czasem włączam na godzinę - po powrocie z pracy włączam znowu -
      zalezy ile przebywam w domu.
      Sporo lat używam piekarnika-jako suszarni i nigdy się nie zawiodłam.
      • dina3 Re: suszarka do grzybów 02.08.08, 16:03
        Właśnie tak zawsze robiłam. Myślałam jednak, że może ta suszarka
        będzie wygodniejsza? Mam duży ogród i w nim owoce, może suszyłabym w
        niej jabłka, śliwki, gruszki ...?
        • Gość: Mućka Re: suszarka do grzybów IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.08.08, 21:48
          Mam suszarkę firmy "Niewiadów". Jestem bardzo zadowolona. Włączam i zostawiam na
          wiele godzin w miejscu "niepalnym"-łazienka. Wszystko schnie świetnie. Biorę ją
          też na wyjazdy nad morze, gdzie jest dużo grzybów i cieszę się bardzo, że
          wreszcie nie muszę nadziewać grzybów na sznureczki. Mam też wreszcie moje
          ulubione suszone pomidory, które w piekarniku trudno było ususzyć. Wydaje mi
          się, że jeśli masz ogród, to powinna Ci się przydać (a jak masz ogród, to pewnie
          więcej miejsca niż w mieszkaniu "blokowym" i gdzieś ją zmieścisz)
          • Gość: Monika Re: suszarka do grzybów IP: 38.100.42.* 03.08.08, 00:05
            A ja tam lubie rzedy grzybow na nitce, albo w piekarniku. Ten zapach... Ech...
            prawie jak w dziecinstwie... Z tego wzgledu nie decyduje sie na suszarke....
          • dina3 Re: suszarka do grzybów 03.08.08, 11:46
            Dzięki za odpowiedź. Zupełnie zapomniałam o pomidorach. Chyba jednak
            kupię.
            • Gość: ewa Re: suszarka do grzybów IP: *.chello.pl 03.08.08, 14:10
              A mnie się wydaje,że tam można ususzyć jednorazowo bardzo mała ilość owoców czy
              też grzybów.
              W tamtym roku przywoziliśmy z grzybobrania 2-3 wiadra grzybów,a do takiej
              suszarki ile zmieścisz na raz-1kg?
              • 4freddy Re: suszarka do grzybów 03.08.08, 14:39
                kilogram to chyba za dużo powiedziane - i zgadzam się z przedmówcami - grzmot
                który stoi potem rok w szafce.
    • Gość: P Re: suszarka do grzybów IP: 193.19.164.* 15.07.09, 23:50
      Jak ma się gdzie postawić, to najlepiej samemu zbudować słoneczną suszarkę do żywności. Koszty dużo mniejsze (zakupu/budowy oraz eksploatacji - taka jak na tej stronie pobiera jakieś 15 razy mniej prądu), pojemność kilka(naście) razy większa i do tego kupa satysfakcji.

• Gość: elewira Re: suszarka do grzybów IP: 217.97.177.* 16.07.09, 00:03
      5 poziomowa i suszę duzo rodzajów warzyw
    • coolista80 Re: suszarka do grzybów 21.06.10, 13:12
      Bardzo dobre są takie urządzenia, szczególnie jesienią do suszenia grzybów, ale
      i owoców. Myślę, że im więcej poziomów ma coś takiego, to tym lepiej - zmieści
      się wtedy więcej grzybów do środka. Nie jest taka przyjemność droga, Zelmer na
      magicznej planecie kosztuje jakieś 160 zł i jest wart tej ceny.
    • Gość: elwira Re: suszarka do grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 20:58
      szukałam jakąś ładną i znalazłam
      www.neo24.pl/suszarka-mpm-product-msg-02.html
    • Gość: ania Re: suszarka do grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 15:23
      .. to którą polecacie??
      • Gość: Mucka Re: suszarka do grzybów IP: *.com.pl 03.08.10, 10:48
        Ja od wielu lat mam suszarkę z Niewiadowa. Sprawuje się świetnie. Suszę w niej
        oprócz pomidorów, grzybów, wiśnie, śliwki, jabłka. Chcę spróbować morele, gdy
        będą trochę tańsze.Dla mnie to komfort, że nie muszę cały czas pilnować
        piekarnika i mogę ją zostawić w łazience i wyjść na kilka godzin. Jestem jak
        najbardziej za nabyciem. Zimą stoi w piwnicy chyba,że mam ochotę na suszone
        jabłka, a jesienią przygotowane wyżarłam, to wtedy służy też zimą.
      • anna_dab Re: suszarka do grzybów 03.08.10, 21:32
        Ja mam MPM, 5 sitową
        Polecam
        • Gość: ola Re: suszarka do grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 18:56
          .. a co w niej jest takiego,że polecasz?
    • tomtom1989 Re: suszarka do grzybów 20.09.20, 16:26
      Polecam Zelmer ZFD2350W
      dobrerankingi.pl/suszarki-do-warzyw-grzybow-i-owocow-ranking/
    • dziele.sie.wiedza Re: suszarka do grzybów 15.12.20, 21:08
      zakup suszarki do grzybów jest po prostu kolejnym gadżetem do kuchni, nawet jeśli używa się go raz w roku podczas sezonu na grzyby. Suszenie w niej jest po prostu szybsze i wygodne. W zależności jakie ilości są do wysuszenia ale na średnie zapotrzebowanie to moim zdaniem 5 poziomów wystarczy. Polecam prosty model:

www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/suszarki-do-grzybow/suszarka-do-grzybow-severin-od-2940?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=43c5b26b6738782b9e45719d8a45db1b

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka