dina3 02.08.08, 15:46 Mam pytanie do posiadaczy takiego urządzenia. Jak się sprawdza? Która lepsza - 3-5 poziomowa? Jakiej firmy? Co w niej suszycie, czy tylko grzyby, czy owoce też? I w ogóle czy warto kupić? Za rady będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ha Re: suszarka do grzybów IP: *.chello.pl 02.08.08, 15:57 uważam, że to zbędny wydatek. Ile razy w roku suszysz grzyby i owoce? sezonowo tylko. Zadaj sobie pytanie - ile trwa taki sezon. Czy na tydzień lub dwa (pal licho - miesiąc!) opłaca się kupić "pudło" które będzie Ci stało 11 pozostałych miesięcy? Na blasze w piekarniku - zrobisz to samo. Ewentualnie- grzybki nawlekasz na sznureczek lub cieniutkie druciki-w gazowym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (zapieram zapałką), na malusieńkim migającym płomyczku - schną sobie wolniutko kilka godzin. ewentualnie rozsypujesz grzyby/owoce w piekarniku i sprawdzasz - co jakiś czas przewracasz je żeby równo schły, ale to niekoniecznie. Czasem włączam na godzinę - po powrocie z pracy włączam znowu - zalezy ile przebywam w domu. Sporo lat używam piekarnika-jako suszarni i nigdy się nie zawiodłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dina3 Re: suszarka do grzybów 02.08.08, 16:03 Właśnie tak zawsze robiłam. Myślałam jednak, że może ta suszarka będzie wygodniejsza? Mam duży ogród i w nim owoce, może suszyłabym w niej jabłka, śliwki, gruszki ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mućka Re: suszarka do grzybów IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.08.08, 21:48 Mam suszarkę firmy "Niewiadów". Jestem bardzo zadowolona. Włączam i zostawiam na wiele godzin w miejscu "niepalnym"-łazienka. Wszystko schnie świetnie. Biorę ją też na wyjazdy nad morze, gdzie jest dużo grzybów i cieszę się bardzo, że wreszcie nie muszę nadziewać grzybów na sznureczki. Mam też wreszcie moje ulubione suszone pomidory, które w piekarniku trudno było ususzyć. Wydaje mi się, że jeśli masz ogród, to powinna Ci się przydać (a jak masz ogród, to pewnie więcej miejsca niż w mieszkaniu "blokowym" i gdzieś ją zmieścisz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: suszarka do grzybów IP: 38.100.42.* 03.08.08, 00:05 A ja tam lubie rzedy grzybow na nitce, albo w piekarniku. Ten zapach... Ech... prawie jak w dziecinstwie... Z tego wzgledu nie decyduje sie na suszarke.... Odpowiedz Link Zgłoś
dina3 Re: suszarka do grzybów 03.08.08, 11:46 Dzięki za odpowiedź. Zupełnie zapomniałam o pomidorach. Chyba jednak kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: suszarka do grzybów IP: *.chello.pl 03.08.08, 14:10 A mnie się wydaje,że tam można ususzyć jednorazowo bardzo mała ilość owoców czy też grzybów. W tamtym roku przywoziliśmy z grzybobrania 2-3 wiadra grzybów,a do takiej suszarki ile zmieścisz na raz-1kg? Odpowiedz Link Zgłoś
4freddy Re: suszarka do grzybów 03.08.08, 14:39 kilogram to chyba za dużo powiedziane - i zgadzam się z przedmówcami - grzmot który stoi potem rok w szafce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: suszarka do grzybów IP: 193.19.164.* 15.07.09, 23:50 Jak ma się gdzie postawić, to najlepiej samemu zbudować słoneczną suszarkę do żywności. Koszty dużo mniejsze (zakupu/budowy oraz eksploatacji - taka jak na tej stronie pobiera jakieś 15 razy mniej prądu), pojemność kilka(naście) razy większa i do tego kupa satysfakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elewira Re: suszarka do grzybów IP: 217.97.177.* 16.07.09, 00:03 5 poziomowa i suszę duzo rodzajów warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
coolista80 Re: suszarka do grzybów 21.06.10, 13:12 Bardzo dobre są takie urządzenia, szczególnie jesienią do suszenia grzybów, ale i owoców. Myślę, że im więcej poziomów ma coś takiego, to tym lepiej - zmieści się wtedy więcej grzybów do środka. Nie jest taka przyjemność droga, Zelmer na magicznej planecie kosztuje jakieś 160 zł i jest wart tej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwira Re: suszarka do grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 20:58 szukałam jakąś ładną i znalazłam www.neo24.pl/suszarka-mpm-product-msg-02.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: suszarka do grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 15:23 .. to którą polecacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mucka Re: suszarka do grzybów IP: *.com.pl 03.08.10, 10:48 Ja od wielu lat mam suszarkę z Niewiadowa. Sprawuje się świetnie. Suszę w niej oprócz pomidorów, grzybów, wiśnie, śliwki, jabłka. Chcę spróbować morele, gdy będą trochę tańsze.Dla mnie to komfort, że nie muszę cały czas pilnować piekarnika i mogę ją zostawić w łazience i wyjść na kilka godzin. Jestem jak najbardziej za nabyciem. Zimą stoi w piwnicy chyba,że mam ochotę na suszone jabłka, a jesienią przygotowane wyżarłam, to wtedy służy też zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: suszarka do grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 18:56 .. a co w niej jest takiego,że polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
tomtom1989 Re: suszarka do grzybów 20.09.20, 16:26 Polecam Zelmer ZFD2350W dobrerankingi.pl/suszarki-do-warzyw-grzybow-i-owocow-ranking/ Odpowiedz Link Zgłoś
dziele.sie.wiedza Re: suszarka do grzybów 15.12.20, 21:08 zakup suszarki do grzybów jest po prostu kolejnym gadżetem do kuchni, nawet jeśli używa się go raz w roku podczas sezonu na grzyby. Suszenie w niej jest po prostu szybsze i wygodne. W zależności jakie ilości są do wysuszenia ale na średnie zapotrzebowanie to moim zdaniem 5 poziomów wystarczy. Polecam prosty model: www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/suszarki-do-grzybow/suszarka-do-grzybow-severin-od-2940?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=43c5b26b6738782b9e45719d8a45db1b Odpowiedz Link Zgłoś