Dodaj do ulubionych

Wąski ekspres do kawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 17:14
Szukam ekspresu ciśnieniowego, urządzenie musi spełnić jeden podstawowy
warunek, żeby wejść do naszej kuchni: musi być w miarę nieduże, mam na nie 38
cm szerokości i ani grama więcej. W górę i w tył nie ma problemu, ale musi się
zmieścić na wąskim kawałku blatu koło mikrofali. Kuchnia niestety jest ciasna
i nic na to się nie poradzi.

Jeśli ktoś zna możliwie malutki ekspres, oczywiście taki który robi smaczną
kawę, bardzo bym prosił o polecenie, bo ze mnie to trochę laik w tej materii
Obserwuj wątek
    • Gość: nzbh Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.xdsl.centertel.pl 12.11.08, 17:25
      Zobacz w ofercie MPM, mają dobre expresy, ale nie wiem czy któryś jest tak
      wąski. Ja mam troszkę szerszy. W ogóle to fajna sprawa z tymi ekpresami.
      • Gość: a Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 19:24
        MPM na w swej ofercie dobre ekspressy??? Chłopie, albo pomyliłeś
        firmę, albo dobrej kawy nie piłeś w życiu.

38 cm to bardzo dużo! Ja zmierzyłam swój ekspressik (musiał być
        mały, bo mam małą kuchnię) - Krups F880 ma 18 cm.
        Wybór ekspress zależy więc przede wszystkim od zasobności portfela,
        bo średniej wielkości wybór będziesz mieć duży.
        • Gość: Gary212 Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 14:39
          A gdybym się uparł na taki z młynkiem, nie na mieloną? Zdecydowanie bardziej
          pasuje mi napar z ziarnistej, mielonej na bieżąco, a takie ekspresy niestety są
          większe. Nie ma wersji Twojego Krupsa z wbudowanym młynkiem, nie orientujesz się?
          • Gość: pelargonia Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.chello.pl 14.11.08, 18:56
            Z młynkiem Krups ma na pewno modele 8005 i 8050. wiem bo mam. kawa bardzo dobra=)
          • Gość: a Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 22:52
            Nie orientuję się, bo nie szukałam (ja musiałam mieć malutki więc
            nawet z młynkiem nie rozważałam).
            Ale z tego, co się dowiedziałam na
            www.caffeprego.pl/index.php?strona,doc,pol,glowna,1293,0,1431,1,1293,ant.html
            lepiej kupić osobno ekspres, a dodatkowo młynek żarowy.
            I Jura w większym poważaniu znawców. Choć jak ja poczytałam, to
            doszłam do wniosku, że generalnie dobre opinie zbierają ekspresy
            drogie.
            A mi aż tak by nie zależało, bo wydawać 2 tys. na ekspres.
    • Gość: Koralina Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.chomiczowka.waw.pl 12.11.08, 22:37
      Smaczną kawkę robi się w ekspresach firmy Jura, myślę, że w ich bogatej ofercie
      da się znaleźć sprzęt odpowiednich wymiarów, radzę poszperać na aukcjach eBay -
      na szybko trafiłam na taki
      cgi.ebay.pl/Jura-Espresso-Vollautomat-E-85-Impressa-platin_W0QQitemZ300267654142QQcmdZViewItem?hash=item300267654142&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1399|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318
      28 x34,5x41,5 cm (szerokość/wysokość/głębokość)
      Powodzenia!
      • Gość: leo Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 19:49
        Używany :(
    • Gość: qlaudi Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:33
      Ja mam taki i naprawdę serdecznie polecam. Mały i robi pyszną kawę www.agdmedia.pl/dzial/drobneagd/kategoria/?id=171&prod=52731
    • Gość: pakis Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:49
      wez poobczajaj sprzet na ebay, jest mnostwo ekspresow, poza tym taniej niz
      jakbys kupowal u nas. przesylka zazwyczaj w kilka dni, prawie zawsze firma
      kurierska.
      • Gość: buzz Re: Wąski ekspres do kawy IP: 81.219.11.* 26.11.08, 14:14
        >tym taniej niz jakbys kupowal u nas.
        taniej ale bez gwarancji w Polsce

ja polecam Nivonę 620 mixmedia.pl/?zobacz=7525
        mam ja od tygodnia, ma 26 cm szerokości i jak dla mnie robi świetną kawę
    • Gość: Mastah Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.acn.waw.pl 26.11.08, 17:48
      Hmm jeśli szukasz czegoś niewielkiego to może coś w tę deseń TSK-1843A z mpm?
      Powinien bez problemu wejść (ale warto najpierw sprawdzić w sklepie, ja
      widziałem jedynie u kolegi). Wygląd i wykonanie naprawdę fajne, dobrze się
      komponuje w kuchni (zwłaszcza w nowocześniejszym stylu).
      • Gość: Emil.ll Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:21
        Gość portalu: Mastah napisał(a):

> Hmm jeśli szukasz czegoś niewielkiego to może coś w tę deseń TSK-1843A z mpm?
        > Powinien bez problemu wejść (ale warto najpierw sprawdzić w sklepie, ja
        > widziałem jedynie u kolegi). Wygląd i wykonanie naprawdę fajne, dobrze się
        > komponuje w kuchni (zwłaszcza w nowocześniejszym stylu).

Ja mam ten model ekspresu, bardzo ładnie wygląda, jakość super, a kawa parzy się
        dosyć szybko, głównie parzę w nim ARABICE, smakuje super. Chyba najlepszy rodzaj
        kawy.
        • Gość: Ala-kawosza Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.anonymouse.org 03.12.08, 15:25
          Kawa Arabica to chyba najlepszy rodzaj kawy, jest wyśmienita. Też używam
          ekspresu MPM, tego samego modelu i faktycznie jest to porządny sprzęt. Ale smak
          kawy, o nie zasługa ekspresu, tylko kawy, a arabica smakowała by dobrze we
          wszystkich rodzajach ekspresów.
          • Gość: ania_m arabica arabicy nie rowna, IP: *.pools.arcor-ip.net 03.12.08, 17:04
            sa roznice jak stad do suwalk :)
            ale jak widze, nikt z dyskutujacych sie na materii specjalnie nie zna i np sam nie mieli ziaren w PRAWIDLOWYM mynku. ceny tych, dla poczatkujacych zaczynaja sie niestety od 600zl.
            smak zaparzonej kawy w duzej mierze zalezy od innych czynnikow, np od ekspresu.
            i z tanszej maszyny za kilkaset zloty da sie w wiekszosci wypadkow uzyskac napar (prawie) idealny. podstawowy warunek: DOBRY MLYNEK - patrz wyzej i kupa wolnego czasu na eksperymentowanie.
            niestety, nawet z najlepszej kupnej zmielonej i paczkowanej kawy (czy arabica, czy mieszanka z robusta) do espresso nigdy, powtarzam NIGDY, takowy nie wyjdzie. jednak ponad 90% konsumentow wcale to nie przeszkadza, bo nawet nie maja pojecia, jak subtelne moga byc niuanse smakowe dokladnie tej samej kawy ziarnistej zmielonej na roznej grubosci (rzecz w nanometrach), roznie upchnietych tamperem w sitku i stopniu nagrzania jego i kolby przed parzeniem.
            wracajac do sedna watku - 15barowe tanie ekspresy kolbowe do uzytku domowego sa jak najbardziej ok, czasami musisz poeksperymentowac z kupna kawa. kto jednak chce sie bawic smakami i delektowac perfekcyjnym espresso, ten MUSI zaopatrzyc sie w dobry mlynek, np taki jak ten tinyurl.com/55j5t8
            kto nie chce, niech dalej pija ulubiona marke paczkowanej zmielonej kawy, niech tylko pamieta, aby ubic ja w sitku. stopien tego jak mocno zalezy od zmielenia i zachowania sie ekspresu. no i kolba, sitko i filizanka MUSZA byc porzadnie nagrzane. np przez wsadzenie na pare min we wrzatek/zalanie nim filizanki.
            firme mpm uwazam osobiscie za nadzwyczaj dziadowska, ale jest to moje prywatne zdanie, ktore nie musi pokrywac sie z rzeczywistoscia.
            odradzam automaty z mlynkiem z nizszej polki. duzo lepsze rezultaty osiagniesz z tanim ekspresem zwyklym i drogim mlynkiem. i duzo taniej wyjdzie, z tym, ze wiecej babrania sie. tylko 2 razy pilam prawie perfekcyjna kawe z takiego automatu - niestety oba modele kosztowaly ponad 2 tys euro :(
            i zeby nie bylo, ze sie wywyzszam, bo pijam tylko i wylacznie ekskluzywne mieszanki mielone wlasnorecznie w mlynku, pijam i inne, przyziemnie kawy, np z podow senseo, choc rzadko :)
            mlynek jednak posiadam i z czystym sumieniem moge kazdemu polecic - roznica miedzy gotowa zmielona, a dobrze dobranym jej stopniem z mlynka jest KOLOSALNA. rodzice obywaja sie bez takich wynalazkow i sa ze swojego malego ekspresiku saeco venezia calkiem zadowoleni.
    • Gość: Anka Re: Wąski ekspres do kawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 12:39
      I co, wybrałeś coś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka