Dodaj do ulubionych

szuflady czy półki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 11:13
Zmieniam meble w kuchni, teraz modne są modele z dużymi szufladami na talerze
, garnki,ja jestem przyzwyczajona do półek. Czy te szuflady są wygodne? Może
jednak półki?
Obserwuj wątek
    • ssaczek Re: szuflady czy półki? 09.07.09, 12:10
      Jeśli trwałość to pułki.
      Jeśli bajer to szuflada, do czasu pełnej sprawności prowadnic wygoda, później -
      utrapienie.
      • Gość: kasika Re: szuflady czy półki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 13:15
        Duże szuflady!!!! Otwierasz i widzisz co masz, wszystko na miejscu, a nie
        grzebanie po półkach i robienie bałaganu bo muszę coś wyciągnąć z samego końca
        półki.
        • Gość: aak Re: szuflady czy półki? IP: *.domar.pl 09.07.09, 13:34
          Duże szuflady są znacznie wygodniejsze, tak jak pisze Kasika. Jeżeli mają dobre
          prowadnice to się nie zepsują, warto zainwestować w wygodę i jakość.
          • johana75 Re: szuflady czy półki? 09.07.09, 18:05
            Lub coś dużo tanszego niż szuflady a wygodniejszego od półek -
            wysuwane kosze. Ikea ma możesz sobie zobaczyc jak to funkcjonuje u
            nich na stronie.
            • johana75 Re: szuflady czy półki? 09.07.09, 18:06
              I jeszcze jedno, jesli masz małą kuchnie to zawsze na półkach
              upchasz wiecej rzeczy, czy zapasów, bo szuflady czy kosze nie są tak
              pojemne, odchodzi kilka cm. na mechanizm.
              • Gość: mija Re: szuflady czy półki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 19:23
                Może i tak, ale ze względu na utrudniony dostęp i tak się nie chce wyciagać
                wszystkeigo, żeby sięgnąć po to, co jest w głębi.
                Odkąd mam szuflady, chętnie korzystam z wszystkich urządzeń kuchenych bo
                wszystko jest pod ręką, bez odsuwania. Gorąco radzę szuflady.Nowoczesne
                prowadnice chodzą gładko (mam kuchnię ikeowską).
                • allija Re: szuflady czy półki? 10.07.09, 00:45
                  szuflady oczywiście pod warunkiem że nigdy niczego nie wyciągasz z
                  samego dna bo wtedy musisz wszystko z szuflady wyjąć, słupek talerzy
                  na półce jest widoczny, widać jaki talerz czy półmisek stoi, w
                  którym dokładnie miejscu i wystarczy unieść część naczyń żeby dostać
                  się do tego którego potrzebujemy.
                  Dlatego ja zdecydowanie wolę półki na garnki i naczynia.
                  • Gość: olo Re: szuflady czy półki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 08:25
                    allija napisała:

> szuflady oczywiście pod warunkiem że nigdy niczego nie wyciągasz z
                    > samego dna bo wtedy musisz wszystko z szuflady wyjąć, słupek talerzy
                    > na półce jest widoczny, widać jaki talerz czy półmisek stoi, w
                    > którym dokładnie miejscu i wystarczy unieść część naczyń żeby dostać

Chyba Ci się coś pomyliło, bo właśnie w szufladach wszystko widać i nic nie
                    trzeba przestawiać. Na półce widać talerze ale w "pierwszym rzędzie" a żeby
                    wyciągnąć coś z "drugiego rzędu" to już trzeba usunąć wszystko z pierwszego
                    szeregu.

• Gość: ania Re: szuflady czy półki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:39
                      Gość portalu: olo napisał(a):
                      > Chyba Ci się coś pomyliło, bo właśnie w szufladach wszystko widać i nic nie
                      > trzeba przestawiać. Na półce widać talerze ale w "pierwszym rzędzie" a żeby
                      > wyciągnąć coś z "drugiego rzędu" to już trzeba usunąć wszystko z pierwszego
                      > szeregu.

A ja podtrzymuję to, co napisała allija. Zdecydowanie. Pewnie w dużym stopniu to
                      zależy od ergonomicznego ułożenia tychże talerzy na półce. Ja mam słupki z
                      przodu tylko nieco niższe od tych z tyłu, do tego spore luki między nimi, tak że
                      wszystko widać i nie trzeba nic wyjmować, aby dostać się do talerzy z tyłu. Przy
                      garnkach już mam inaczej (może dlatego, że mam ich za dużo), tak jak właśnie
                      opisałaś. Z tym, że chcąc dostać się do słupka z tyłu, wyjmuję tylko jeden
                      słupek z przodu (w każdym rzędzie są trzy słupki), nie wszystko ;)
                    • allija Re: szuflady czy półki? 10.07.09, 11:52
                      co mi sie miało pomylić? w szufladzie widzę tylko pierwszy talerz w
                      słupku, ten na górze i ten wygodnie moge wyjąć. Jeśli w słupku sa
                      różne talerze a chcę wyjąć ten z dna to po pierwsze nie widzę czy
                      właśnie ten talerz jest na dnie /chyba że szuflady mają
                      niezabudowane boki/ a po drugie i tak musze wyjąć cały słupek zeby
                      po taki talerz sięgnąc.
                      Generalnie uważam że trzeba mieć naprawdę dużą kuchnią żeby te
                      wszystkie udogodnienia jak wyłącznie szuflady, cargo, kosze obrotowe
                      sprawdziły sie. W małych kuchniach gdzie każde miejsce trzeba
                      wykorzystac do maximum jest już gorzej. Przeciętna kuchnia u nas to
                      10-15 m kw a nie 20-30.
                      • johana75 Re: szuflady czy półki? 10.07.09, 13:23
                        jestem tego zdania ze do malej kuchni tylko półki, ale za to nie
                        40cm tylko 60. Moze i mniej wygodnie, ale więcej się zmieści! ja do
                        40 dałam jednak kosze na dole a w wysokim słupku mam półki plus 2
                        kosze na samym dole. Ten słupek to jest dopiero pojemny i bardzo
                        wygodny!
                        • anetakam0 Re: szuflady czy półki? 31.07.09, 13:42
                          mam bardzo dużą kuchnię - jeszcze nie umeblowaną (znaczy meble są ale... stare i
                          starsze :))
                          marzę u: dół - tylko dół - szafki z przewagą szuflad - koleżanka się śmieje, że
                          szuflandię zbuduję - ale tak sądzę, że będzie mi wygodniej
                          jednak jakoś nie wyobrażam sobie garów w szufladach - no może te malutkie rondelki
                          aha - szuflady nie za głębokie, żeby nie trzeba się do dna dokopywać

więc i półki będą - zgadza się, że "od zaplecza" półki trudno coś wyjąć ale...
                          zawsze z tyłu stawiam mało używane
                          a szafki wiszące? zrobię ale tylko na jakieś durnostojki - lekkie półeczki
                          na przyprawy itp pierdułki
                          • Gość: kasia Re: szuflady czy półki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 21:13
                            Najlepiej albo same szuflady albo szafki z półkami, inaczej zrobisz misz-masz. A
                            gary w szufladzie jak najbardziej!!!! Przede wszystkim szuflady muszą być duże
                            80-90 cm.

> a szafki wiszące? zrobię ale tylko na jakieś durnostojki - lekkie >półeczki na
                            przyprawy itp pierdułki

czyli inaczej kurzołapy, najbardziej tępione półki na WW;-)
                            Do szuflad fajnie pasują półki poziome.
                      • Gość: agi Re: szuflady czy półki? IP: *.adsl.alicedsl.de 28.07.09, 08:22
                        ale jak masz wszystkie taleze takie same to po co wyciagac jakis z dolu? ulozone
                        sa tylko wielosciami.

inna sprawa ze ludzie maja tez szafki wiszace i to w nich trzymaja talerze, tam
                        sie szuflad zamontowac nie da. ale jesli mialabym duzo kuchnie i mozliwosc
                        trzymania talerzy na dole to wybralabym szuflady, bo w dolnych szafkach nie
                        wyobrazam sobie trzymania talerzy na polkach - i schylania sie zeby wyciagnac
                        jakis talez bedacy w drugim slupku, bardziej z tylu
    • Gość: Kaśka Re: szuflady czy półki? IP: *.chello.pl 27.07.09, 11:34
      Szuflady są bardzo wygodne, nie bój się ich tylko montuj. Zobaczysz
      że po kilku dniach przyzwyczajenia nie będziesz chciałą nic innego.
      • Gość: abc Re: szuflady czy półki? IP: *.centertel.pl 01.08.09, 17:53
        TYLKO szuflady! Na początku było mi dziwnie wyciągac talerze z
        szuflady ale bardzo szybko się przyzwyczaiłam i zdecydowanie moge
        przyznać ,ze jest wygodniej. Ale uwazam ,ze szafke z tradycyjnymi
        półkami tez warto miec- nie na talerze akurat ale ja trzymam w
        szafce frytkownice, robot tzn wiekszy sprzet :). Mam jeszcze jedna
        szafke w ktorej mam 3 półki - trzymam tam bardzo małe talerzyki i
        salaterki ,które rzadko uzywam oraz blachy do ciast. 3 półki
        dlatego, zeby nie upychac wszystkiego na kupie. Miedzy półkami jest
        mala przestrzen ale wystarczająca na drobne naczynia. Gdybym to
        trzymała w szufladzie z pewnoscia mialabym bałagan ze wzgledu na
        roznorodnosc kształtów owych naczyc.