Gość: sara441 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 11:13 Zmieniam meble w kuchni, teraz modne są modele z dużymi szufladami na talerze , garnki,ja jestem przyzwyczajona do półek. Czy te szuflady są wygodne? Może jednak półki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ssaczek Re: szuflady czy półki? 09.07.09, 12:10 Jeśli trwałość to pułki. Jeśli bajer to szuflada, do czasu pełnej sprawności prowadnic wygoda, później - utrapienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasika Re: szuflady czy półki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 13:15 Duże szuflady!!!! Otwierasz i widzisz co masz, wszystko na miejscu, a nie grzebanie po półkach i robienie bałaganu bo muszę coś wyciągnąć z samego końca półki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aak Re: szuflady czy półki? IP: *.domar.pl 09.07.09, 13:34 Duże szuflady są znacznie wygodniejsze, tak jak pisze Kasika. Jeżeli mają dobre prowadnice to się nie zepsują, warto zainwestować w wygodę i jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: szuflady czy półki? 09.07.09, 18:05 Lub coś dużo tanszego niż szuflady a wygodniejszego od półek - wysuwane kosze. Ikea ma możesz sobie zobaczyc jak to funkcjonuje u nich na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: szuflady czy półki? 09.07.09, 18:06 I jeszcze jedno, jesli masz małą kuchnie to zawsze na półkach upchasz wiecej rzeczy, czy zapasów, bo szuflady czy kosze nie są tak pojemne, odchodzi kilka cm. na mechanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Re: szuflady czy półki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 19:23 Może i tak, ale ze względu na utrudniony dostęp i tak się nie chce wyciagać wszystkeigo, żeby sięgnąć po to, co jest w głębi. Odkąd mam szuflady, chętnie korzystam z wszystkich urządzeń kuchenych bo wszystko jest pod ręką, bez odsuwania. Gorąco radzę szuflady.Nowoczesne prowadnice chodzą gładko (mam kuchnię ikeowską). Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: szuflady czy półki? 10.07.09, 00:45 szuflady oczywiście pod warunkiem że nigdy niczego nie wyciągasz z samego dna bo wtedy musisz wszystko z szuflady wyjąć, słupek talerzy na półce jest widoczny, widać jaki talerz czy półmisek stoi, w którym dokładnie miejscu i wystarczy unieść część naczyń żeby dostać się do tego którego potrzebujemy. Dlatego ja zdecydowanie wolę półki na garnki i naczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: szuflady czy półki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 08:25 allija napisała: > szuflady oczywiście pod warunkiem że nigdy niczego nie wyciągasz z > samego dna bo wtedy musisz wszystko z szuflady wyjąć, słupek talerzy > na półce jest widoczny, widać jaki talerz czy półmisek stoi, w > którym dokładnie miejscu i wystarczy unieść część naczyń żeby dostać Chyba Ci się coś pomyliło, bo właśnie w szufladach wszystko widać i nic nie trzeba przestawiać. Na półce widać talerze ale w "pierwszym rzędzie" a żeby wyciągnąć coś z "drugiego rzędu" to już trzeba usunąć wszystko z pierwszego szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: szuflady czy półki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:39 Gość portalu: olo napisał(a): > Chyba Ci się coś pomyliło, bo właśnie w szufladach wszystko widać i nic nie > trzeba przestawiać. Na półce widać talerze ale w "pierwszym rzędzie" a żeby > wyciągnąć coś z "drugiego rzędu" to już trzeba usunąć wszystko z pierwszego > szeregu. A ja podtrzymuję to, co napisała allija. Zdecydowanie. Pewnie w dużym stopniu to zależy od ergonomicznego ułożenia tychże talerzy na półce. Ja mam słupki z przodu tylko nieco niższe od tych z tyłu, do tego spore luki między nimi, tak że wszystko widać i nie trzeba nic wyjmować, aby dostać się do talerzy z tyłu. Przy garnkach już mam inaczej (może dlatego, że mam ich za dużo), tak jak właśnie opisałaś. Z tym, że chcąc dostać się do słupka z tyłu, wyjmuję tylko jeden słupek z przodu (w każdym rzędzie są trzy słupki), nie wszystko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: szuflady czy półki? 10.07.09, 11:52 co mi sie miało pomylić? w szufladzie widzę tylko pierwszy talerz w słupku, ten na górze i ten wygodnie moge wyjąć. Jeśli w słupku sa różne talerze a chcę wyjąć ten z dna to po pierwsze nie widzę czy właśnie ten talerz jest na dnie /chyba że szuflady mają niezabudowane boki/ a po drugie i tak musze wyjąć cały słupek zeby po taki talerz sięgnąc. Generalnie uważam że trzeba mieć naprawdę dużą kuchnią żeby te wszystkie udogodnienia jak wyłącznie szuflady, cargo, kosze obrotowe sprawdziły sie. W małych kuchniach gdzie każde miejsce trzeba wykorzystac do maximum jest już gorzej. Przeciętna kuchnia u nas to 10-15 m kw a nie 20-30. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: szuflady czy półki? 10.07.09, 13:23 jestem tego zdania ze do malej kuchni tylko półki, ale za to nie 40cm tylko 60. Moze i mniej wygodnie, ale więcej się zmieści! ja do 40 dałam jednak kosze na dole a w wysokim słupku mam półki plus 2 kosze na samym dole. Ten słupek to jest dopiero pojemny i bardzo wygodny! Odpowiedz Link Zgłoś
anetakam0 Re: szuflady czy półki? 31.07.09, 13:42 mam bardzo dużą kuchnię - jeszcze nie umeblowaną (znaczy meble są ale... stare i starsze :)) marzę u: dół - tylko dół - szafki z przewagą szuflad - koleżanka się śmieje, że szuflandię zbuduję - ale tak sądzę, że będzie mi wygodniej jednak jakoś nie wyobrażam sobie garów w szufladach - no może te malutkie rondelki aha - szuflady nie za głębokie, żeby nie trzeba się do dna dokopywać więc i półki będą - zgadza się, że "od zaplecza" półki trudno coś wyjąć ale... zawsze z tyłu stawiam mało używane a szafki wiszące? zrobię ale tylko na jakieś durnostojki - lekkie półeczki na przyprawy itp pierdułki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: szuflady czy półki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 21:13 Najlepiej albo same szuflady albo szafki z półkami, inaczej zrobisz misz-masz. A gary w szufladzie jak najbardziej!!!! Przede wszystkim szuflady muszą być duże 80-90 cm. > a szafki wiszące? zrobię ale tylko na jakieś durnostojki - lekkie >półeczki na przyprawy itp pierdułki czyli inaczej kurzołapy, najbardziej tępione półki na WW;-) Do szuflad fajnie pasują półki poziome. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: szuflady czy półki? IP: *.adsl.alicedsl.de 28.07.09, 08:22 ale jak masz wszystkie taleze takie same to po co wyciagac jakis z dolu? ulozone sa tylko wielosciami. inna sprawa ze ludzie maja tez szafki wiszace i to w nich trzymaja talerze, tam sie szuflad zamontowac nie da. ale jesli mialabym duzo kuchnie i mozliwosc trzymania talerzy na dole to wybralabym szuflady, bo w dolnych szafkach nie wyobrazam sobie trzymania talerzy na polkach - i schylania sie zeby wyciagnac jakis talez bedacy w drugim slupku, bardziej z tylu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: szuflady czy półki? IP: *.chello.pl 27.07.09, 11:34 Szuflady są bardzo wygodne, nie bój się ich tylko montuj. Zobaczysz że po kilku dniach przyzwyczajenia nie będziesz chciałą nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: szuflady czy półki? IP: *.centertel.pl 01.08.09, 17:53 TYLKO szuflady! Na początku było mi dziwnie wyciągac talerze z szuflady ale bardzo szybko się przyzwyczaiłam i zdecydowanie moge przyznać ,ze jest wygodniej. Ale uwazam ,ze szafke z tradycyjnymi półkami tez warto miec- nie na talerze akurat ale ja trzymam w szafce frytkownice, robot tzn wiekszy sprzet :). Mam jeszcze jedna szafke w ktorej mam 3 półki - trzymam tam bardzo małe talerzyki i salaterki ,które rzadko uzywam oraz blachy do ciast. 3 półki dlatego, zeby nie upychac wszystkiego na kupie. Miedzy półkami jest mala przestrzen ale wystarczająca na drobne naczynia. Gdybym to trzymała w szufladzie z pewnoscia mialabym bałagan ze wzgledu na roznorodnosc kształtów owych naczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana119 Re: szuflady czy półki? IP: *.bosbank.pl 04.08.09, 15:26 na dole zdecydowanie szuflady. talerze poukładane rodzajami stoją w słupkach i nic nie trzeba wyciągać z dna, żeby wybrać. tylko szafki musza być jak najszersze Odpowiedz Link Zgłoś