Dodaj do ulubionych

Telefony komorkowe w Japonii

18.02.07, 15:48
Nie wiem czy moje pytanie nie zostanie skasowane przez Adm. ale dotyczy ono
Japonii. Czy wiecie moze na jakiej zasadzie mozna kupic w Japonii telefon
komorkowy, bo dzis powiedziano mi w sklepie, ze tylko posiadajac wize stalego
pobytu lub alien registration card moge kupic komorke. W dodatku nie moge
kupic tylko aparatu , ale musze wykupic numer i w Japonii go oplacac, a ja
chcialam zwyczajnie kupic komorke na prezent dla kogos w Polsce, zeby w
Polsce mozna ja bylo uzywac i tam placic rachunki...czy ktos mi wyjasni o co
tu chodzi...dlaczego takie dziwne przepisy maja JAPONCZYCY?
Obserwuj wątek
    • nekos Re: Telefony komorkowe w Japonii 18.02.07, 16:25
      dlaczego myslisz ze twoje pytanie moze byc skasowane??? nie widze powodu.
      co do telefonow to nawet gdyby udalo ci sie gdzies taki jakim sposobem kupic to
      nie sadze zeby on dzialal w polsce.
      a przepisy sa takie i co na to poradzisz. welcome to japan, jak to moj znajomy
      w takich sytuacjach zawsze mowi.
      • sto_krotka30 necos balgam o wyjasnienia 18.02.07, 16:34
        napisz, prosze czy rzeczywiscie nie mozna ot tak sobie kupic tylko aparatu?
      • sto_krotka30 Nekos , prosze pomoz mi wyjasnic 18.02.07, 16:38
        te sprawe z kupnem tutaj komorki. chodzi mi o Nokie, no ktos prosil mnie, zebym
        kupila tylko aparat, zeby mogl uzywac w kraju i nie wiem jak mam wytlumaczyc,
        ze turystom nie sprzedaja tu telefonow komorkowych, ze jedynie posiadaczom wizy
        stalego pobytu, i to komorki z numerem do oplacania w Japonii. Czy moze jednak
        mozna tu kupic tylko aparat, bez numeru itp?
        • nekos Re: Nekos , prosze pomoz mi wyjasnic 18.02.07, 16:43
          sto_krotka30 napisała:

> te sprawe z kupnem tutaj komorki. chodzi mi o Nokie, no ktos prosil mnie,
          zebym
          >
          > kupila tylko aparat, zeby mogl uzywac w kraju i nie wiem jak mam wytlumaczyc,
          > ze turystom nie sprzedaja tu telefonow komorkowych, ze jedynie posiadaczom
          wizy
          >
          > stalego pobytu, i to komorki z numerem do oplacania w Japonii. Czy moze
          jednak
          > mozna tu kupic tylko aparat, bez numeru itp?

znawca nie jestem ale wydaje mi sie ze jest tak jak piszesz. a probowalas
          sklepy w akihabara w tokio? tam sa specjalne sklepy dla turystow. moze tam uda
          ci sie taka komorke kupic.
          • sto_krotka30 Re: Nekos , ok, dzieki sprobuje 18.02.07, 16:45
            • nekos Re: Nekos , ok, dzieki sprobuje 18.02.07, 16:46
              powodzeniasmile
              • kaim2005 Re: Nekos , ok, dzieki sprobuje 19.02.07, 02:32
                Wydaje mi sie ze kiedys przed Olympic'iem widzialem komorki po 100Y. Ale nie
                jesten pewien czy byly uzywane czy nowe...
                Ale z tego co wiem to 95% japonskich komorek nie bedzie dzialala w Europie.
                Trzeba kupic specjalna dwusystemowa, ktora jest duzo drozsza.
        • codycodycody Re: Nekos , prosze pomoz mi wyjasnic 19.02.07, 03:23
          po pierwsze tak jak ktos juz pisal - taka komorka i tak nie bedzie dziac w
          Polsce bo system telefonii jest tu inny. a jesli chodzi o aparaty dwusystemowe
          to tez nie ma to sensu ze wzgledu na cene. aparat kupujesz z numerem bo tutejsze
          komorki nie maja zadnej karty SIM i ni jak nie mozesz zmienic sieci przez latwa
          podmiane karty.
          a co do zasad zakupu - nie dziw sie ze tak jest. w Polsce tez nie podpiszesz
          umowy z telekomem ot tak sobie, poza tym niestety czesto zdazalo sie ze
          obcokrajowcy odwiedzajacy Japonie na krotko "zapominali" zaplacic rachunki przed
          wyjazdem...
          • jacksan Re: tefelony w Japonii 19.02.07, 05:37
            hej
            akurat znam ten temat, wiec chetnie wyjasnie.

Otoz MOZNA kupic w Japonii telefon komorkowy zgodny z systemem 3G (i te modele
            sa na karte SIM). Osobiscie mam taki telefon, gdyz uzywam go rowniez poza Japonia.
            Takie aparaty, razem z kartami SIM sprzedaje miedzy innymi Softbank (poprzednio
            Vodafone). Niestety, tak jak zostalo to poprzednio napisane, w salonie firmowym
            musisz sie wylegitymowac alien karta /w przypadku obcokrajowcow/.

Mozliwe, ze w Akihabarze mozna kupic sam aparat /czyli bez potrzeby
            rejestracji/, warto sprawdzic.
            - Pamietaj jednak prosze, ze jesli jest to telefon z sieci Softbanku, to moze
            miec zalozonego "SIM locka". Wiec bedziesz mogla uzywac tylko go z SIMem z tej
            sieci. Chyba, ze umiesz odblokowac telefon. Lub moze uda Ci sie kupic juz bez
            tego ograniczenia.
            - inna sprawa, ze tutejsze telefony 3G maja specjalne oprogramanie w telefonie.
            Nawet wspomniana uprzednio Nokia (wybor modeli jest tutaj jednak znacznie
            mniejszy niz w PL) ma specjalna wersje software'u przygotowanego na rynek
            japonski. Przykladowe roznice to:nie ma jezyka polskiego, niektore aplikacje sa
            tylko w jezyku japonskim, itp.

Podsumowujac - jesli chcesz kupic telefon komorkowy w Japonii zeby uzywac go w
            Polsce z polskim SIMem -> to raczej nie warto.

W razie jakis pytan, bardzo prosze ...
            pozdrawiam serdecznie
            • sto_krotka30 Dzieki jacksan 22.02.07, 12:51
              dziekuje za wyjasnienia. Z karta alien nie ma problemu bo tu mieszkam, chcialam
              kupic Nokie 70 albo 73, ktora mozna uzywac za granica, w Azji rowniez czy
              Ameryce, ale zeby ta Nokia nie byla w systemie japonskim, bo tu nie bede
              mieszkac niedlugo. Nie wiesz czy taka Nokia 73 lub 70 bedzie dzialala np w
              Azji, w innym systemie? Tzn, ze musialabym znalezc Nokie na karte, ale bez
              SIMLOCKA? tak zeby moc uzywac do Noki karty z innego systemu? I jeszcze, czy w
              takiej Noki jset wszystko po japonsku czy po angielsku? Moj jezyk nie jest
              fachowy, bo laikiem jestem, niestety nie znam sie komorkach a kupic musze.
              Bedzie wdzieczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam

PS A moze znasz komorke Sony jakis nowy tych, ktora tez za granica da sie
              uzywac?
              • jacksan Re: Dzieki jacksan 23.02.07, 04:37
                w sieci Softbank mozna kupic Nokie N73 znana tutaj pod nazwa Softbank 705NK. W
                normalnej sprzedazy model ten bedzie mial zalozony SIMLOCK. Czyli z karta SIM z
                innej sieci dzialac nie bedzie.
                Mozesz spytac sie w salonie, czy sprzedaja bez tego ograniczenia. Cena bedzie
                wtedy znacznie wyzsza. W innych krajach operatorzy czasami tak sprzedaja
                telefony. Ale wydaje mi sie, ze ta opcja jest tutaj raczej niedostepna.
                Niestety, rynek japonski rzadzi sie czasami swoimi wlasnymi prawami.

Tak, w tym telefonie mozna ustawic jezyk angielski.

Niestety, nie widzialem tutaj telefonow 3G Sony Ericsson.

Jesli bedziesz w Jap krotko, to chyba najrozsadniejszym rozwiazaniem jest kupic
                jakis tani model i uzywac go tylko w Japonii. Potem zatrzymasz sobie jako
                pamiatke lub sprzedasz jakiemus innemu gajdzinowi smile

A pro po, w Metropolis (metropolis.co.jp) w sekcji classified mozna znalezc
                czasami ogloszenia o sprzedazy uzywanch telefonow.

• jacksan Re: telefony w Akihabara 19.03.07, 04:53
                  wczoraj widzialem kilka modeli telefonow komorkowych w Akihabara.
                  Mozna jest dostac miedzy innymi w sklepie Laox ... ceny okolo 100 000 JPY.
                  Sluchawki te nie maja zalozonego SIMLOCKa - wiec mozna spokojnie uzywac w
                  Japonii jak i innych krajach.
    • logik_obiezyswiat Re: Telefony komorkowe w Japonii 20.03.07, 09:07
      sto_krotka30 napisała:
      > czy ktos mi wyjasni o co
      > tu chodzi...dlaczego takie dziwne przepisy maja JAPONCZYCY?

Dlaczego dziwne - przeciez to stosowane w Polsce przepisy/technologie przyczyniaja sie w duzej mierze do kradziezy komorek na ogromna skale.
    • the_madeline Telefony Pre-paid 09.07.07, 01:07
      Chyba nie była poruszana sprawa komórek pre-paid - czy ktoś może orientuje się
      jak wygląda sprawa zakupu czegoś takiego i co jest do tego potrzebne?
      • kabura Re: Telefony Pre-paid 09.07.07, 23:11
        mb.softbank.jp/mb/en/prepaid/
        • mysha.0 Warto wymieniac aparat przed wyjazdem do Japoni? 12.05.08, 23:18
          Witam!
          Moja pytanie dotyczy sytuacji odwrotnej. We wrzesniu tego roku
          rozpoczynam moje roczne stypendium w Osace. Przed wyjazdem
          planowalam wymiane starego telefonu na nowszy model. Nie wiem jednak
          czy jest sens i czy BEDZIE ON DZIALAL W JAPONI? Jakie warunki
          techniczne musi spelniac telefon zeby prawidlowo funkcjonowal w
          kraju kwitnacej wisni? Czy jest w ogole sens wymieniac aparat teraz,
          przed wyjazdem? Czy lepiej sie wstrzymac i zakupic nowy aparat juz
          na miejscu?

Dziekuje bardzo za podpowiedz!

Pozdrawiam cieplutko.
          m.
          • nekos Re: Warto wymieniac aparat przed wyjazdem do Japo 14.05.08, 14:45
            z tego co pamietam to kupione w polsce komorki w japonii nie
            dzialajasad
            • chiara76 Re: Warto wymieniac aparat przed wyjazdem do Japo 14.05.08, 15:43
              nekos napisał:

> z tego co pamietam to kupione w polsce komorki w japonii nie
              > dzialajasad

z tego, co wiem, to tak jest, dlatego na pewno teraz bym w Polsce nowego nie
              kupowała.
              • mysha.0 Re: Warto wymieniac aparat przed wyjazdem do Japo 16.05.08, 01:16
                Dziekuje za Wasze podpowiedzi.
                Co do wymiany, to nie zamierzalam wymieniac komorki w Polsce, tylko
                we Francji, gdyz od roku zamieszkuje w Paryzu. Jednak podejrzewam,
                ze system komorkowy jest taki sam w calej Europie... totez z wymiana
                sie wstrzymam i postaram sie upolowac cos w Japoni.

Ktos mi kiedys powiedzial, ze komorki w Japoni dzialaja w TYLKO w
                systemie 3G, a w Europie tylko 10% modeli ma ta mozliwosc... Zdaje
                sobie sprawe ze jestesmy 'nieco' do tylu. Ale ze az tak?
                Wlasnie znalazlam jakis artykul w internecie, iz w Japoni
                zaprzestano produkcji komorek 3G i wprowadzaja 4G. Hmmm... Co z ta
                Europa?

Pozdrawiam goraco z burzowego Paryza.
                m.
            • poziomka001 Re: Warto wymieniac aparat przed wyjazdem do Japo 18.07.08, 20:12

Działają wszystkie, które mają UMTS bez żadnego problemu. Sprawdziłam osobiście smile

Natomiast zakupu w Japonii komórki, która ma działać poza Japonią nie polecam.
              Jak już tu ktoś wyżej napisał, można takową kupić, ale jest bardzo mały wybór i
              są stosunkowo drogie. Sama długo chodziłam za jakimś tam modelem Nokii, już nie
              pamiętam jakim, bo brat mnie męczył żeby mu kupić, ale jak porównałam ceny to
              spasowałam. Do tego software japoński, o polskim nie ma co marzyć, a mój brat po
              japońsku zna może 3 czy 4 słowa, więc odpuścił. O wiele fajniejsze komórki można
              kupić w Anglii.
    • ppiskozub Re: Telefony komorkowe w Japonii 14.05.08, 09:54
      Witam,
      Jest jeszcze inne rozwiazanie
      domyslam sie, ze sto_krotce chodzi o komorki japonskich firm, ktore
      wygladaja nieraz naprawde ciekawie, sam bym chcial miec taka, bo
      takiego designu w Europie nie ma, przypuszczam, ze prawie wszystkie
      w Japonii sa bez karty SIM

Otoz mozna kupic wiele oryginalnych japonskich modeli w Hong Kongu
      dzialajacych na SIM, jesli znasz kogos, kto sie tam wybiera od czasu
      do czasu, moze by Ci tam kupil

pozdrawiam
    • japonka1981 Re: Telefony komorkowe w Japonii 24.07.08, 13:39
      Odświeżam nieco temat, bo też mnie interesuje korzystanie z polskiej komórki w
      Japonii:
      - mam smartphone'a Sony Ericssona (model m600i), z tego co doczytałam ma 3G
      2100mhz, czy może ktoś wie czy będzie działać w Japonii (jadę na 2 tygodnie we
      wrześniu, trochę nie opłaca mi się kupować tylko na wyjazd).
      - jeśli zadziała - lepiej korzystać z roamingu polskiej sieci czy zaopatrzyć się
      w jakąś lokalną kartę prepaid (nie mam simlocka w telefonie ale nie wiem czy
      pójdzie)?

pozdrawiam wszystkich japoniofilów smile
    • arossa Re: Telefony komorkowe w Japonii 27.07.08, 15:36
      Wiecie moze ile kosztuje wynajem komorki na lotnisku na czas pobytu?
      Jest taka mozliwosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka