Gość: ula IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.02, 15:50 Witajcie! Poradzcie mi, proszę, kiedy mam wysterylizować moją kotke (5,5 m-ca)? Czy już? Ula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
virge Re: Sterylizacja kota 25.02.02, 21:29 Kotki dość szybko dojrzewają i być może już niedługo Twa kotka będzie mogła mieć małe. Jeżeli zależy Ci tylko na tym, aby kotka nie miała małych sterylizacja może polegać na przecięciu lub podwiązaniu jajowodów, natomiast jeżeli pragniesz uniknąć również rui - sterylizacja powinna polegać na usunięciu jajników wraz z macicią (nazwamy to kastracją). W przypadku kotek kastracja jest zabiegiem poważnym (w przeciwieństwie do kocurków), który wykonywany jest w znieczuleniu pełnym. Kotka po operacji wymaga kilku dni ciągłej opieki. Wiecej informacji możesz dowiedzieć się na forum koty.rokcafe.pl/forum/ tam uczestnicy odpowiedzą Ci na większość pytań dotyczących kotów. Odpowiedz Link Zgłoś
esther Re: Sterylizacja kota 27.02.02, 17:21 Ja moja kotke wysterylizowalam kiedy miala pol roku. Zdecydowalam sie na to po tym, kiedy poprzednia kotka po porodzie zrobila sie bardzo chorowita. Nie wiedzialam, ze dla kotek ciaza wcale nie jest zdrowa, a zdanie ze powinny miec male choc raz, jest zupelnie nieprawdziwe. Kotki nie maja jako takich uczuc macierzynskich i nie odczuwaja braku potomstwa. A chec oddania kociat w dobre rece niestety wiaze sie z blaganiem znajomych, nie zawsze skutecznym. Po sterylizaji kotka przespala caly dzien, po dwoch dniach biegala. Mam tez starsza kotke, 6 letnia, ktora byla wysterylizowana na samym poczatku i nie mialam zadnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Sterylizacja kota IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.02.02, 12:46 Witajcie jeszcze raz :-) Wiem wprawdzie, ze powinnam wysterylizowac ją niebawem, nie wiem tylko, czy po pierwszej rui czy przed? Tak na marginesie: jak często kotki mają ruje? Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
esther Re: Sterylizacja kota 28.02.02, 14:34 Szczerze powiedziawszy nie wiem czy w ogole maja:)) Po prostu 6-cio miesieczna kotka jest dojrzala plciowo i moze miec kotki - najlepiej ja wtedy wysterylizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Sterylizacja kota/przed !!!! IP: *.we.client2.attbi.com 17.04.02, 22:00 Gość portalu: Ula napisał(a): > Witajcie jeszcze raz :-) > Wiem wprawdzie, ze powinnam wysterylizowac ją niebawem, nie wiem tylko, czy po > pierwszej rui czy przed? Tak na marginesie: jak często kotki mają ruje? > Pozdrawiam > Ula Zdecydowanie PRZED !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Sterylizacja kota/przed !!!! IP: *.we.client2.attbi.com 17.04.02, 22:07 Gość portalu: Ula napisał(a): > Witajcie jeszcze raz :-) > Wiem wprawdzie, ze powinnam wysterylizowac ją niebawem, nie wiem tylko, czy po > pierwszej rui czy przed? Tak na marginesie: jak często kotki mają ruje? > Pozdrawiam > Ula Zdecydowanie PRZED !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Sterylizacja kota/przed !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 14:18 Zdecydowanie PO!!! Niektorzy weci mowia nawet, ze okolo roku... (czyli czasem juz po 2-3 rujach). Jak kicia jest niewychodzaca to lepiej pozniej niz wczesniej, chodzi o to, zeby skonczylo sie dorastanie, w ktorym hormony biora udzial. Wskazaniem do wczesniejszej kastracji jest tzw. ruja ciagla czyli taka co sie nie konczy, swiadczy ona o tym, ze cos z hormonami nie tak... i moga byc klopoty z jajnikami (torbiele) i macica (ropomoacicze). Moze sa i jakies inne, ale tylko te w tej chwili pamietam... Jesli kotka jest wychodzaca to lepiej wczesniej niz zeby miala male... pozdrawiam zuza i Sabinki 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Sterylizacja kota IP: *.pl 28.02.02, 16:32 Esther, nie wiem czy masz w pełni rację. W przypadku kocurków wazne jest, żeby pozwolić zwierzakowi "dojrzeć", bo zabieg wpływa na charakter. Swojego kocura zaniosłem na zabieg gdy miał jakieś 14 miesięcy - miał w pełni ukształtowaną psychikę no i zdążył dać mi popalić, bo hormony go rozrywały. :o) Efekt? Pozostał dość zadziornym facetem, zniknęły natomiast zapachy i obłąkańcza chęć wychodzenia. Przypuszczam, że w przypadku kotek jest podobnie. "Znajome" domowe kotki zwykle spokojnie dorastają u kochających ludzi i dopiero jako "dorosłe" idą na zabieg. U kotek problem zresztą nie znika na zawsze - dość częste są problemy z sutkami i ich nowotworami. Jak u ludzi, trzeba uważnie obserwować czy nie pojawiają się jakieś guzy, zgrubienia. Proponuję także spytać lekarzy, czy możliwy jest zabieg bez pełnego usypiania. Nikomu nie życzę horroru i tragedii gdy kot nie budzi się z narkozy... Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
esther Re: Sterylizacja kota 02.03.02, 22:33 Gość portalu: Garfield napisał(a): > Esther, nie wiem czy masz w pełni rację. Wiesz, wolalabym nie miec i pozwolic naturze hasac, gdybym nie widziala jak wyglada zycie bezdomnych kotow... oraz sytuacja w ktorej nie wiesz co zrobic z kocietami bo zamiast dobrych rak trafia sie rodzina z trojgiem dzieci ktore kotka zameczaja na smierc. > W przypadku kocurków wazne jest, żeby pozwolić zwierzakowi "dojrzeć", bo > zabieg wpływa na charakter. Swojego kocura zaniosłem na zabieg gdy miał jakieś > 14 miesięcy - miał w pełni ukształtowaną psychikę no i zdążył dać mi popalić, > bo hormony go rozrywały. :o) Nie zawsze jest to wlasciwe, u nas przy jednym z kotow mialo efekt oplakany... > Efekt? Pozostał dość zadziornym facetem, zniknęły natomiast zapachy i > obłąkańcza chęć wychodzenia. Przypuszczam, że w przypadku kotek jest > podobnie. "Znajome" domowe kotki zwykle spokojnie dorastają u kochających > ludzi i dopiero jako "dorosłe" idą na zabieg. > U kotek problem zresztą nie znika na zawsze - dość częste są problemy z > sutkami i ich nowotworami. Jak u ludzi, trzeba uważnie obserwować czy nie > pojawiają się jakieś guzy, zgrubienia. > Proponuję także spytać lekarzy, czy możliwy jest zabieg bez pełnego usypiania. Zabieg musi miec pelne usypianie, a jesli kot sie z niego nie przebudzi, oznacza to ze trafiles na zupelnie niekompetentnego weterynarza. kazdy wie ze dobranie niewlasciwej ilosci anestetyku doprowadza do nieszczescia, niestety slyszalam ze niektorzy po prostu daja standardowa dawke.Koty sa bardzo silne i nieobudzenie z narkozy jest wylacznie bledem lekarza. > Nikomu nie życzę horroru i tragedii gdy kot nie budzi się z narkozy... > Pozdrowienia. Wole sobie nie wyobrazac... I tak mi szkoda moich kotkow ze musialy przez to przechodzic... Czulam sie strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Sterylizacja kota IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 01:54 Dzisiaj się dowiedziałam, że zabieg ten nie powinien być wykonany zanim kotka skończy roczek. A zatem poczekamy jeszcze ok. 4 m-cy. I bardzo dobrze, bo strasznie się tego boję... Mam nadzieję, że trafimy na dobrego lekarza. Pozdrawiam gorąco Ula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Virge Re: Sterylizacja kota IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.02, 13:41 Gość portalu: Ula napisał(a): > Dzisiaj się dowiedziałam, że zabieg ten nie powinien być wykonany zanim kotka > skończy roczek. Pierwsze słyszę... Rozmawiałam z kilkoma weterynarzami i każdy potwierdził, że kotkę można już sterylizować, gdy ma pół roku (wtedy to kotka jest już dojrzała i może mieć młode). Zalecane jest natomiast, aby w przypadku kocurków kastracja była wykonywana dopiero w 7-9 miesiącu. Naszego kocurka daliśmy do kastracji w wieku 6 miesięcy, ale rozglądał się on już za panienkami i pięknie znaczył (wcześniej dojrzał). Odpowiedz Link Zgłoś
esther Re: Sterylizacja kota 05.03.02, 14:59 Wlasnie - przeciez 6-miesieczna kotka moze juz miec kocieta! A jesli je ma w tak mlodym wieku, to nie zycze nikomu aby przechodzil to co ja z moja...Strasznie sie kociak meczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Sterylizacja kota IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 11:45 Witajcie! Zaraz wam wszystko wyjaśnię. Podobno poddawanie tak młodej kotki takiemu zabiegowi wiąże się z dużym ryzykiem (może się nie obudzić :-( Dlatego lepiej poczekać jeszcze tych kilka miesięcy. Co do kociąt: nasza kotka właściwie czas spędza w domu, a więc nie ma obawy, kawalera przedwcześnie sobie nie znajdzie. Powiedzcie mi tylko,proszę, po czym dokładnie poznać rujkę u kotki (pierwszą) i ile ona trwa? Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
pletwa3 Re: Sterylizacja kota 07.03.02, 12:17 Poznasz na pewno, bo zachowanie kotki się nagle bardzo zmieni. Będzie niespokojna, wręcz histeryczna, będzie płakać i przybierać dziwne pozy ("zachęcające"), tarzać się po dywanie, zaczepiać Cię - słowem widać będzie gołym okiem, że jej się "chce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Sterylizacja kota IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 13:29 pletwa3 napisał(a): > Poznasz na pewno, bo zachowanie kotki się nagle bardzo zmieni. Będzie > niespokojna, wręcz histeryczna, będzie płakać i przybierać dziwne pozy > ("zachęcające"), tarzać się po dywanie, zaczepiać Cię - słowem widać będzie > gołym okiem, że jej się "chce". Ojej, zeczepia to ona nas już od kilku miesięcy, skacze i straszy, a także przybiera bardzo dziwaczne pozy, że można się posikac ze śmiechu :-)) Ma bardzo prowokujące zachowania, taka "zabawnica" i "rozruba" jak ją tu w domu nazywają. Ale rozumiem, że te, które opisujesz, będą podpadały pod miano prowokujących zachowań seksualnych :-) Odezwę się, gdy to nastąpi Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
pletwa3 Re: prowokujące zachowania 07.03.02, 14:21 właśnie w sensie seksualnym, to jednak można odróżnić od tych codziennych "wariactw". Moja pełzała po dywanie z wysoko wypiętą pupą, przy tym wydawała żałosne wycia i pojękiwania, pchała się do pieszczot, ale nie zadowalało jej delikatne głaskanie, wolała żeby ją mocno drapać po grzbiecie i szarpać. Ale oczywiście nie robiłam tego, bo to ją jeszcze bardziej nakręcało. A potem zwiała i puściła się, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Sterylizacja kota IP: *.qc.sympatico.ca 09.05.02, 16:34 Rujke u kotki poznasz po tym, ze skreca swoj ogonek w bok. Oczywiscie wszystkie wczesniejsze opisy sa aktualne. Ja zdecydowalam sie wysterylizowac swoja kotke dopiero po trzech latach. Ale w ciagu tego okresu zbieralam informacje z roznych zrodel i prawda jest ze kazdy weterynarz mial swoja na ten temat opinie. Wydaje mi sie ze jednak najlepiej jest to zrobic po pierwszej, drugiej rui. jest to b. prosta operacja ale wiele zalezy od umiejetnosci weterynarza. W przypadku mojej kotki byla przeprowadzona bezblednie: wybudzila sie b. szybko i jeszcze tego samego dnia hasala. Po szwie nie ma sladu. Teraz bacznie obserwuje czy nie wystepuja jakies zmiany w zachowaniu i musze stwierdzic (od zabiegu minelo jakies 4 mies.) ze jest nadal zywotna, charakter jej sie nie zmienia, jedynie zwiekszyl sie zatrwazajaco apetyt i nalezy uwazac aby nie utyla. Po sterylizacji powinnas porozmawiac z lekarzem jak odzywiac takiego kota bo oczywiste jest ze nie mozesz podawac jej tego samego co dotychczas. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Sterylizacja kota/Wczesna !!!! IP: *.we.client2.attbi.com 17.04.02, 22:04 Gość portalu: Ula napisał(a): > Dzisiaj się dowiedziałam, że zabieg ten nie powinien być wykonany zanim kotka > skończy roczek. A zatem poczekamy jeszcze ok. 4 m-cy. > I bardzo dobrze, bo strasznie się tego boję... Mam nadzieję, że trafimy na > dobrego lekarza. > Pozdrawiam gorąco > Ula Ula , naprawde, radze zrobic to najpozniej do 6-tego miesiaca zycia kota lub kotki. Nic sie nie boj - wszystko bedzie ok. - trzymam kciuki !! Mam 5 po zabiegu w domu a ok 45 na zewnatrz ( rowniez po zabiegu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Sterylizacja kota/Wczesna !!!! IP: *.we.client2.attbi.com 17.04.02, 22:07 Gość portalu: Ula napisał(a): > Dzisiaj się dowiedziałam, że zabieg ten nie powinien być wykonany zanim kotka > skończy roczek. A zatem poczekamy jeszcze ok. 4 m-cy. > I bardzo dobrze, bo strasznie się tego boję... Mam nadzieję, że trafimy na > dobrego lekarza. > Pozdrawiam gorąco > Ula Ula , naprawde, radze zrobic to najpozniej do 6-tego miesiaca zycia kota lub kotki. Nic sie nie boj - wszystko bedzie ok. - trzymam kciuki !! Mam 5 po zabiegu w domu a ok 45 na zewnatrz ( rowniez po zabiegu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alanis Re: Sterylizacja kota IP: 195.116.26.* 19.03.02, 12:39 Dużo wiadomości na temat sterylizacji jaest na stronie www.paluch.zigzag.pl/wet/sterylizacja/dlaczego.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OOPZ Re: Sterylizacja kota IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 10:22 Sterylizacja czym wcześniej tym lepiej, ponieważ narządy rodne kotki są jeszcze nie tak duże jak u dorosłej. Wiem to z własnego doświadczenia. Szybciej goi się rana. I kotek lepiej to znosi jak jest młodszy. Organizacja Obrony Praw Zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilus Re: Sterylizacja kota IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 22:06 Po pierwszej porządnej ruji - jak jest już dojrzała. Po ruji trzeba odczekac jakieś 2 tygodnie. Kotka po kastracji nie zmienia charakteru, trochę robi się większa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś