malzag 10.08.04, 13:09 Poszukuję altasu ptaków zamieszkujących nasze lasy i ogrody. Proszę o pomoc, gdzie (Warszawa) i co kupić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: Atlas rodzimych ptaków 10.08.04, 13:30 Witam, co prawda nie jestem z Warszawy tylko z Krakowa - sądzę jednak, że zaopatrzenie księgarni w całej Polsce jest podobne. Ja mam kilka pozycji ( bardzo dobrych )w formacie połowa z A4 ( może trochę mniejszym ), w którym są opisane dokładnie bardzo liczne ptaki ( śpiewające, drapieżne, wodne ) z informacjami co jedzą, gdzie występują, jak gniazdują, jakie głosy wydają itp. Jest to przedruk z chyba niemieckiego wydawnictwa. Wydane chyba przez wydawnictwo MULTICO. Z tej serii ukazały się również inne np. krzewy, muszle, kamienie,las itp.Polecam. Generalnie takie książki nie należą do tanich ( koszt około 50 - 60 zł. ) ale warto mieć coś takiego w swej kolekcji.Odradzam książki, albumy o ptakach egzotycznych - mało prawdopodobne, byśmy takie spotkali i dobrze poznali. Acha - ważne jest również, by ksiązka, którą chcesz zakupić miała nie rysunki tylko fotografie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
carduelis Re: Atlas rodzimych ptaków 15.08.04, 23:54 cereusfoto napisała: > Acha - ważne jest również, by ksiązka, którą chcesz > zakupić miała nie rysunki tylko fotografie Pozwolę sobie nie zgodzić z powyższą opinią. Przewodniki, które maja rysunki (dobre rysunki) są znacznie lepsze od tych z fotografiami. Zdjęcia w takich przewodnikach pokazują ptaki w różnych pozach, często nietypowo ubarwione itd. Rysunki pokazują zwykle szczegóły na które należy zwrócić uwagę przy identyfikacji ptaka, ponadto przedstawiaja ptaki w różnych szatach co również nie jest bez znaczenia! Ja osobiście posiadam dwie tego typu pozycje i polecam obie osobom które chcą sie nauczyć rozpoznawania ptaków. Pierwsza z nich to "Ptaki Europy" Larsa Jonsona, wydane w języku polskim przez wydawnictwo Muza (cena ok 70-80 zł). Osobom, które obserwowanie ptaków traktują bardzo poważnie polecam najlepszy obecnie przewodnik na rynku europejskim "Collins Bird Guide" niestety nie wydany w języku polskim. Nie jest to oczywiście książka tania ale wersję w miękkiej okładce można zdobyć już za ok. 100 zł. Każdy kto zobaczy ilustracje w tej ksiązce zrozumie dlaczego przewodnik z rysunkami jest o niebo lepszy od takiego z fotografiami. Pozdrawiam wszystkich miłośników ptaków! Odpowiedz Link
malzag Re: Atlas rodzimych ptaków 16.08.04, 12:14 Po wpadce z orzechówką, rzeczywiście może lepszy będzie atlas rysunkami. Serdecznie dziękuję za radę. Odpowiedz Link
carduelis Re: Atlas rodzimych ptaków 17.08.04, 12:05 Tutaj możesz zobaczyc opis książki Larsa Jonssona "Ptaki europy i obszaru śródziemnomorskiego" www.zc.invar.net.pl/books_pl/book010.htm W empiku powinni ją mieć. Warto wydać trochę więcej pieniędzy i mieć najlepszy polskojęzyczny przewodnik do oznaczania ptaków. A teraz, kiedy rozpoczyna się jesienna wędrówka ptaków z pewnością będziesz miała wiele okazji do obserwacji ciekawych gatunków Odpowiedz Link
malzag Re: Atlas rodzimych ptaków 20.08.04, 11:31 Mam już polecany atlas. Wspaniałe rysunki. Cały wieczór spędziłam na przeglądaniu. Już chcę jechać na łono natury! Ostatniej niedzieli miałam spotkanie z Drozdem śpiewakiem i teraz wiem dlaczego. Na działce jest pełno ślimaków, a to jego przysmak. Pozdrawiam Odpowiedz Link
carduelis Re: Atlas rodzimych ptaków 20.08.04, 15:58 malzag napisała: > Mam już polecany atlas. Wspaniałe rysunki. > Cały wieczór spędziłam na przeglądaniu. > Już chcę jechać na łono natury! > Ostatniej niedzieli miałam spotkanie z > Drozdem śpiewakiem i teraz wiem dlaczego. > Na działce jest pełno ślimaków, a to jego przysmak. > Pozdrawiam Gratuluję! Pozostaje mi życzyć wytrwałości w poznawaniu ptaków oraz wielu ciekawych spotkań z nimi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
yggdrassill Re: Atlas rodzimych ptaków 28.08.04, 11:39 potwierdzam, lepszy atlas ptaków jest z rysunkami. Wazne by je wczesniej obejrzeć, bo czasem trafiaja sie takie w których rysunki nie przypominaja nic a nic ptakow nawet tych pospolitych jak gawrony czy wroble Ja sam mam kilka róznych atlasów. Najlepsze rysunki są w "Pareys Vogelbuch" Heizel, Fitter, Parslow, niestety pozycja ta jest w jezyku niemieckim. Ciekawa pozycja jest też atlas "Ptaki Europy" wydany przez Elipse w 1990 roku: ma m in. zaznaczone cechy szczegolne danego gatunku, dzieki czemu latwiej zidentyfikowac gatunki podobne do siebie. A ostatnio kupilem "Ptaki Europy" wydany przez Świat Książki, ale ma jedna wadę: ptaki drapieżne z reguły pokazane są tylko w locie. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Re: Atlas rodzimych ptaków 16.08.04, 20:52 Udaj się do Empiku w Galerii Centrum. Coś powinno być. Odpowiedz Link
morgana_le_fay Re: Atlas rodzimych ptaków 15.10.04, 23:26 Kupiłam dzisiaj: "Ptaki Polski i Europy" Johna Goodersa (Larousse). Co sądzicie? będę wdzięczna za opinię. m, Odpowiedz Link