Dodaj do ulubionych

co to za ptaszek

07.09.16, 21:30
Jest wielkości pokrzewki, szarobrązowy na grzbiecie, brzuszek jasnopopielaty, wyraźny czarny cienki pasek wzdłuż oka, ostro krzyczy krótko jakby "cliiit", ogonek długi jakby z czymś czarnym z charakterystycznym ruchem jak u kopciuszka. Łapał chyba muszki, bo często się wznosił i opadał na krzewie. Nie mogę go zidentyfikować.?
Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: co to za ptaszek 08.09.16, 12:08
      A nie jakiś Phylloscopus? Ten pasek wzdłuż oka mi do niego pasuje. A nie wszystkie Phylloscopusy są żółte, niektóre są bardziej blade.
      • wacek1154 Re: co to za ptaszek 08.09.16, 14:33
        ...tak jakby świstunka brunatna, ale skąd ona u nas, może jednak to pierwiosnek-ten głos???podobny
        • palczak.madagaskarski Re: co to za ptaszek 08.09.16, 17:34
          Jeżeli pasuje Ci z wyglądu świstunka brunatna, to myślę, że to był najprawdopodobniej pierwiosnek albo piecuszek. Rzadsze gatunki z rodzaju Phylloscopus są dość podobne do tych naszych i jeśli się dobrze ich nie obejrzy, to można się łatwo pomylić. Rozpoznawanie po śpiewie jest łatwiejsze niż po wyglądzie, ale to co słyszałeś to prawdopodobnie nie śpiew, tylko głos kontaktowy. Możesz posłuchać różnych głosów pierwiosnka i piecuszka na xeno-canto.org, może dopasujesz. Ale w przypadku tych gatunków myślę, że równie dobrze można poprzestać na oznaczeniu Phylloscopus sp.
          • wacek1154 Re: co to za ptaszek 08.09.16, 18:35
            Dzięki,faktycznie bardzo trudno rozpoznać ptaszka, gdy się go odkrywa lornetką przez chwilę, w przeróżnych sytuacjach, światła, krzaki itd, w sytuacji kiedy są tak do siebie podobne. Ale fajnie jest szukać słuchać i wreszcie je nazwaćsmile
    • ravenheart1 Re: co to za ptaszek 08.09.16, 15:24

wacek1154 napisał:

> Jest wielkości pokrzewki, szarobrązowy na grzbiecie, brzuszek jasnopopielaty, w
      > yraźny czarny cienki pasek wzdłuż oka, ostro krzyczy krótko jakby "cliiit", ogo
      > nek długi jakby z czymś czarnym z charakterystycznym ruchem jak u kopciuszka. Ł
      > apał chyba muszki, bo często się wznosił i opadał na krzewie. Nie mogę go ziden
      > tyfikować.?

Obstawiałbym dzierzbę gąsiorek ...

pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85siorek

• wacek1154 Re: co to za ptaszek 22.09.16, 21:56
        sorry...gąsiorka znam i dobrze go rozpoznaję, przychylam się zdecydowanie do sugestii "palczaka" j.w.
    • nomadic69 Re: co to za ptaszek 20.09.16, 19:27
      albo muchołówka szara... smile
      • palczak.madagaskarski Re: co to za ptaszek 21.09.16, 18:01
        Od kiedy muchołówka szara ma pasek przez oko wink
        • wacek1154 Re: co to za ptaszek 22.09.16, 22:08
          ...to raz, a dwa to głos wyraźnie świstunki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka